Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚαλέντουλα
Array

Καλέντουλα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καλέντουλα

 

Η Calendula arvensis ή καλεντούλα των αγρών ή καλέντουλα ή αδράχτι της γριάς ή αγριοκαραγκιόζης ή νεκρολούλουδο ή μοσκαρδίνι ή πετεινόχορτο και η Calendula officinalis ή καλέντουλα η φαρμακευτική ή καραγκιόζης ή νεκράνθεμον  το φαρμακευτικό ανήκει στην οικογένεια των Συνθέτων.

Η καλέντουλα των αγρών είναι αυτοφυές και η καλέντουλα η φαρμακευτική είναι καλλωπιστικό φυτό. Είναι φυτά ποώδη, μονοετή ή διετή, με στέλεχος έντονα διακλαδισμένο και χνουδωτό. Τα φύλλα τους είναι μακρόστενα μέχρι ωοειδή και τα άνθη τους με ακραία κεφάλια με κίτρινα έως πορτοκαλιά πέταλα γύρω από τον κεντρικό κίτρινο, πορτοκαλί ή καφέ δίσκο. Τα άνθη της καλέντουλας των αγρών είναι πολύ μικρότερα. Ολόκληρο το φυτό καλύπτεται από μια κολλώδη ουσία και όταν το τρίψουμε ανάμεσα στα δάχτυλα αναδύεται μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Τα φύλλα έχουν γεύση πικρή και άνοστη και η οσμή τους μπορεί να προκαλέσει εμετό.

Η καλέντουλα κατάγεται από τις μεσογειακές χώρες και είναι γνωστή από τα πανάρχαια χρόνια. Η καλέντουλα είναι και ζιζάνιο και είναι δείκτης βροχόπτωσης. Αν τα ένθη μέχρι τις 9 το πρωί δεν ανοίξουν τότε θα βρέξει. Κανονικά τα κεφάλια ανοίγουν το πρωί με τις πρώτες αχτίδες του ήλιου και κλίνουν το βράδυ με το βασίλεμα. Ανθίζει από νωρίς την άνοιξη μέχρι αργά το καλοκαίρι.

Η καλεντούλα των αγρών είναι ετήσιο φυτό μέχρι 30 εκατοστά. Οι βλαστοί είναι διακλαδισμένοι και τριχωτοί. Τα φύλλα είναι μέχρι 8 εκατοστά, επαλλάσσοντα, μακρουλά, επιφυή, με άκρες ακέραιες και ακραία κεφάλια με διάμετρο 2 εκατοστά πάνω σε κοντινούς ποδίσκους, με 2 σειρές γραμμοειδή βράκτια με μεμβρανώδεις άκρες. Ανθίδια γλωσσοειδή κίτρινα και σωληνοειδή κιτρινοπορτοκαλί και καρποί αχαίνια σε τρεις διαφορετικές μορφές.

Το βρίσκετε σε αγρούς, αλάνες και αμπέλια.

Η καλλιέργειά του είναι εύκολη γιατί έχει πολλούς σπόρους.


Χρήσιμα μέρη καλέντουλας

Ολόκληρο το φυτό ανθισμένο με τη ρίζα του.


Δραστικές ουσίες καλέντουλας

Περιέχει τριτερπένια, σαπωνίνες, οργανικά οξέα, πικρές ουσίες, αιθέριο έλαιο, καλεντίνη, φλαβονοειδή, δεψικές ουσίες, γόμμη, ελάχιστα αλκαλοειδή, καροτίνη και βιταμίνη C.

Η άγρια καλέντουλα υπερέχει.

Χρησιμοποιείται και ως υποκατάστατο του σαφράν (κρόκου)


Ιδιότητες κι ενδείξεις καλέντουλας

Τα βότανα αυτά καθαρίζουν το αίμα από τις τοξίνες.

Διατηρούν υγιή τα αιμοφόρα αγγεία

Είναι εφιδρωτικά.

Είναι καταπραϋντικά.

Είναι αντισηπτικά.

Βοηθούν στον μολυσματικό ίκτερο, σε ανεπάρκεια της χολής, σε πέτρες στη χολή και στην καλή λειτουργία της.

Βοηθούν σε ηπατικές ανωμαλίες.

Είναι εφιδρωτικά και βοηθούν σε περιπτώσεις γρίπης και πυρετών.

Είναι διουρητικά και συστήνονται σε ρευματισμούς και αρθριτικά.

Είναι αντιφλεγμονώδη, συστήνονται στις γαστρίτιδες, σε έλκος στομάχου και εντέρου.

Είναι εμμηναγωγικά και αντισπασμωδικά και συστήνονται στα οδυνηρά έμμηνα. Πίνετε 2 φλιτζάνια έκχυμα την ημέρα για μια εβδομάδα πριν την περίοδο. 

Συστήνεται, επίσης, σε γυναίκες με ιστορικό αποβολών να πίνουν ένα με δύο φλιτζάνια έκχυμα την ημέρα, όταν μείνουν έγκυες για να μην αποβάλλουν το έμβρυο.

Η καλέντουλα χαμηλώνει την υψηλή πίεση και βοηθάει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Είναι αντισηπτικό, μικροβιοκτόνο και μυκητοκτόνο και συστήνεται σε αφέψημα και σε κρέμα για επάλειψη σε πληγές, εγκαύματα, ελκώδεις πληγές και μύκητες στα πόδια.

Η θεραπευτική κρέμα βοηθά σε ερεθισμένες φλέβες, σε κιρσούς και σε αιματώματα και σε μώλωπες. Γίνεται μια κούρα 4 εβδομάδων, καλύπτοντας τις φλέβες και τους κιρσούς με κρέμα. Παίρνετε ένα κομμάτι ύφασμα που να καλύπτει το μέρος εφαρμογής της θεραπείας, το αλοίφετε με κρέμα και το τοποθετείτε. Το καλύπτετε από πάνων με διαφανή μεμβράνη και στη συνέχεια με ελαστικό επίδεσμο και το αφήνετε ολόκληρο το βράδυ. Αυτό μπορεί να γίνει και σε ελκώδεις πληγές, σε συρίγγια, σε πληγές από εγχειρήσεις, σε καρκίνο μαστού, σε εγκαύματα, σε μυρμηγκιές, κάλους, ερεθισμένες θηλές και σε ψύξη.

Με κολπικές πλύσεις τοποθετείται σε μολύνσεις του κόλπου από μικρόβια και μύκητες για θεραπεία. Γίνονται και θεραπευτικά μπάνια για τις μολύνσεις αυτές.

Το βάμμα καλεντούλας, διαλυμένο σε νερό τοποθετείται με κομπρέσες σε πληγές, μώλωπες, εσωτερικές αιμορραγίες, θλάση των μυώνων, οιδήματα, έμπυες καταστάσεις και καρκινώματα.

Φρέσκος χυμός, με επαλείψεις βοηθά σε καρκίνο του δέρματος, κοκκινίλες, σκούρα σημάδια, δερματικά εξογκώματα, ελιές, λειχήνες, κάλους, σκληρύνσεις του δέρματος.

Το έκχυμα της καλέντουλας χρησιμοποιείται στον καρκίνο σε μεγάλη ποσότητα καθημερινά.

Όταν πλένονται τα μάτια με καλέντουλα καλυτερεύει η όραση.

Σαν καθαρτικό χρησιμοποιείται το έκχυμα.

Τα άνθη είναι αντιπυρετικά. Βράζετε 10 γραμμάρια άνθη σε σκόνη σε ένα ποτήρι κρασί και το πίνετε.

Για τις χιονίστρες, τις πλένετε με αφέψημα καλέντουλας και μετά αλείφετε με την κρέμα.

Σε σκόνη ή αλοιφή θεραπεύει κάθε δερματική πάθηση.

Χρησιμοποιείται και κατά των τσιμπημάτων των μελισσών και σφηκών.

Τα βοοειδή και τα πρόβατα τα τρώνε, αλλά οι χοίροι τα απεχθάνονται.


Οι ιατρικές συνταγές με καλέντουλα

Έκχυμα καλέντουλας: Βάζετε ένα κουταλάκι του καφέ σε 3 ποτήρια καυτό νερό, αφήνετε για 10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα ή περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για τον καρκίνο πιείτε όσα περισσότερα ποτήρια μπορείτε.

Μπάνια με καλέντουλα: Βράζετε 4 χούφτες ξηρό φυτό καλά σε μπόλικο νερό του μπάνιου. Μένετε στο ζεστό μπάνιο για 20 λεπτά και μετά ξαπλώνετε και σκεπάζεστε για 60 λεπτά. Ξεκουράζουν και τα πόδια.

Αφέψημα με καλέντουλα: Βράζετε μια κουταλιά της σούπας σε μισό λίτρο νερό για λίγα λεπτά, σουρώνετε και με αυτό όταν γίνει χλιαρό κάνετε πλύσεις και κλίσματα.

Βάμμα με καλέντουλα: Αφήνετε μια χούφτα άνθη σε 1 λίτρο ρακή για 15 ημέρες στον ήλιο ή σε ζεστό μέρος και το ανακατώνετε συχνά, σουρώνετε και φυλάτε το βάμμα.

Κρέμα με καλεντούλα: Βάζετε 4 χούφτες ψιλοκομμένο βότανο σε 500 γραμμάρια λίπος ή κρέμα βάσης ή καλύτερα ελαιόλαδο και το βράζετε για 5 λεπτά. Αφήνετε το βότανο στο λίπος ή στην κρέμα για 24 ώρες, μετά το θερμαίνετε για να διαλυθεί και το σουρώνετε. Φυλάτε την κρέμα σε γυάλινα, αδιαφανή δοχεία. Η κρέμα χρησιμοποιείται για κομπρέσες σε φλέβες και κιρσούς χλιαρό. Ξαναζεσταίνετε μέχρι τρεις φορές και μετά αν περισσέψει το πετάτε. Είναι καλή η κρέμα και για ερεθισμό του δέρματος. Χρησιμοποιείται σε ερεθισμένες φλέβες, σε εγκαύματα, σε ηλιακά εγκαύματα, σε ερεθισμούς του δέρματος από φάρμακα, σε μυκητιάσεις, για επούλωση πληγών, για αποφυγή ουλών, για απολέπιση, για τη νινίδα και για την φαγούρα σε αλλεργική δερματίτιδα.

Λάδι καλέντουλας: Αφήνετε 350 γραμμάρια άνθη καλέντουλας σε 1 λίτρο ελαιόλαδο για ένα μήνα και το ανακατεύετε συχνά. Σουρώνετε και φυλάτε το λάδι σε γυάλινο, αδιαφανές δοχείο. Το χρησιμοποιείτε με εντριβές, επαλείψεις, επιθέματα και σαν λοσιόν για το πρόσωπο, για θεραπευτικούς και επουλωτικούς σκοπούς σε ακμή, έκζεμα, δερματικές φλεγμονές και ερεθισμούς. Είναι καταπραϋντικό και βοηθά στην αναζωογόνηση του επιθηλιακού ιστού και συμβάλλει στη γρήγορη επούλωση των πληγών.

Χυμός καλεντούλας: Το χυμό τον παίρνετε, αφού περάσετε το φρέσκο βότανο από τον εκχυμωτή. Πίνετε μόνο φρέσκο χυμό. Δεν τον φυλάτε. Μπορείτε να λιώσετε το βότανο και να το σουρώσετε. Θα χρειαστούν πολλά φυτά, αλλά ο χυμός θα είναι πιο αποτελεσματικός.

Μεικτό έκχυμα: Αφήνετε μια χούφτα άνθη καλέντουλας και φασκομηλιάς για μισή ώρα σε ένα λίτρο ζεστό νερό, σουρώνετε και χρησιμοποιείτε το υγρό για τα κόκκινα, κουρασμένα και ερεθισμένα μάτια.

Φρέσκα πέταλα: Τρώγονται για προβλήματα στην χολή. Ξεκινάτε καταπίνοντας ένα πέταλο με λίγο νερό νηστικοί. Αυξάνετε τον αριθμό, έτσι που την 40στή ημέρα να καταπιείτε 40 πέταλα. Μετά ελαττώνετε κατά ένα πέταλο κάθε μέρα μέχρι την 80στή ημέρα που θα καταπιείτε ένα πέταλο και θα τελειώσει η θεραπεία.

Φρέσκα φύλλα: Αφού ζεματιστούν μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην ακμή. Σε διάβρεξη 15 γραμμάρια φύλλα σε 400 γραμμάρια νερό είναι ρόφημα για την καλή λειτουργία του συκωτιού.

Διάβρεξη από άνθη καλεντούλας: Για τις μυρμηγκιές ή ακροχορδόνες, τον ερυσίπελα και το έκζεμα μουσκεύετε βαμβάκι σε διάβρεξη από άνθη και το τοποθετείτε στο σημείο που πρέπει. Είναι, επίσης, αυτό το έμβρεγμα εμμηναγωγό και ρυθμίζει την περίοδο.

Διαβάστε, επίσης,

Ο ορός EMEDI για τη θεραπεία της ακμής

Συνταγές με καλέντουλα

Αλοιφή για την επούλωση πληγών και τραυμάτων

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Τα καλύτερα βότανα για τις στομαχικές διαταραχές

Χρήσιμες συνταγές βοτάνων για την αποσυμφόρηση

Επούλωση τραυμάτων με βότανα

Τσάι για την καλή ροή των λεμφαδένων του μαστού

Λάδι για μασάζ στο στήθος

Ραγάδα δακτυλίου

Λοσιόν για όλα τα εγκαύματα

Οι βιταμίνες για τα έλκη

Υγεία από το φαρμακείο της φύσης

Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα

Χρήσιμες συμβουλές για τα ηλιακά εγκαύματα

Αλοιφή για ερεθισμούς του δέρματος

Βότανα για τους μώλωπες

Τσάι για την αποσυμφόρηση λεμφαδένων

Τα βότανα για το έκζεμα

Δυσπεψία

www.emedi.gr

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ