Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΒόταναΠώς παρασκευάζεται η αλόη

Πώς παρασκευάζεται η αλόη

Print Friendly, PDF & Email

Παρασκευή και επεξεργασία της αλόης

 

Η Αλόη είναι πικρή γυαλιστερή ουσία. Υπάρχουν 300 είδη αλόης και το πιο διαδεδομένο είδος είναι η Aloe Barbadensis Miller.

Το φυτό αλόη αν και μοιάζει με κάκτο ανήκει στην οικογένεια Aloaceae.

Όταν ανθίζει μοιάζει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Τα άνθη της Aloe Vera έχουν χρώμα από ανοιχτό πράσινο έως κόκκινο και κίτρινο έως πορτοκαλί. 

Το χρώμα των φύλλων της ποικίλλει από ελαφρύ πράσινο έως βαθύ πράσινο, ανάλογα με την ηλικία. Το σχήμα των φύλλων της είναι πλατύ και λογχοειδές. Τα φύλλα έχουν σκληρό εξωτερικό φλοιό και αγκάθια και στις δυο πλευρές, ενώ στο εσωτερικό του φλοιού υπάρχει ο οπός, δηλαδή ο χυμός του φυτού που είναι ένα υγρό τζελ, το οποίο βοηθάει τι φυτό να επιβιώνει σε μέτριες ή χαμηλές βροχοπτώσεις. Το τζελ αυτό βοηθάει στην αποθήκευση νερού και θρεπτικών συστατικών σε περιόδους ξηρασίας. Το παρέγχυμα των φύλλων είναι σπογγώδες και συγκρατεί νερό που φιλτράρεται από τις ρίζες και από τα φύλλα, το οποίο μετασχηματίζεται σε ένα διαφανές υγρό με ζελατινώδη υφή.

Η ποιότητα του τζελ εξαρτάται από τις συνθήκες στις οποίες καλλιεργείται το φυτό.

Καλλιέργεια Αλόης

Η Αλόη Βέρα καλλιεργείται σε μεγάλες φάρμες. Η επεξεργασία των φύλλων γίνεται 36 ώρες από τη συγκομιδή τους. Η αλλοίωση του τζελ ξεκινάει μετά την παρέλευση 6 ωρών από τη συγκομιδή τους, λόγω μικροβιακών και ενζυματικών δράσεων. Αν δεν γίνει άμεση επεξεργασία των φύλλων που συλλέγονται πρέπει αυτά να τοποθετούνται σε ψυγείο.

Η απομάκρυνση του χυμού της Αλόης δίνει τον χυμό που αποτελείται από φαινολικές ενώσεις και κυρίως, από αλοϊνη που έχει καθαρτικές ιδιότητες. Η αλοϊνη πρέπει να απομακρύνεται από το τελικό προϊόν, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, γιατί έχει πιθανή καρκινογόνο δράση. Η μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση αλοϊνης στο τελικό προϊόν πρέπει να είναι κάτω από 10 ppm. Η απομάκρυνση της αλοϊνης γίνεται με ειδικό φιλτράρισμα, όπως μηχανικό, γης διατόμων, ενεργού άνθρακα κ.ά.

Επεξεργασία της αλόης

Υπάρχουν δύο μέθοδοι επεξεργασίας του φύλλου της αλόης που επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του παραγόμενου τζελ:

Επεξεργασία ολόκληρου του φύλλου: Το φύλλο τεμαχίζεται σε πολύ μικρά κομμάτια, πολτοποιείται και φιλτράρεται με θερμή και ψυχρή επεξεργασία και υπάρχει απώλεια ενεργών βιολογικών συστατικών.

Φιλετάρισμα: Γίνεται τεμαχισμός του φύλλου και αφαιρείται το τζελ. Υπάρχουν δύο τρόποι: ο μηχανικός τρόπος και ο χειρονακτικός τρόπος. Η χρήση μηχανημάτων αποδίδει περισσότερη ποσότητα τζελ, αλλά η ποιότητα δεν είναι τόσο υψηλή, όσο στην χειρονακτική επεξεργασία. 

Σε όλα τα στάδια της παραγωγής γίνεται έλεγχος για την ποιότητα και την καθαρότητα…

Η Αλόη υπάρχει σε αφθονία και στη χώρα μας…

Το ώριμο φυτό φθάνει τα 7,5 μέτρα ύψος.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε βιολογική αλόη

Βιολογική αλόη κατάλληλη για τον καρκίνο και για αποτοξίνωση

Διαβάστε, επίσης,

Θεραπευτικός χυμός με αλόη, τζίντζερ και κουρκουμά

Όλες οι χρήσεις της αλόης

Πώς η αλόη βοηθάει στον διαβήτη

Η αλόη στη θεραπεία του καρκίνου

Πώς μπορείτε να χάσετε βάρος με το χυμό αλόης

Τι να προσέχετε με την αλόη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ