Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΤριαντάφυλλο
Array

Τριαντάφυλλο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τριαντάφυλλο

 Η ροδή η δαμασκηνή ή μουσκιά ή Rosa damascena ανήκει στην οικογένεια των Ροδίδων ή Ροδωδών.

Η Rosa gallica που ανήκει στην οικογένεια Ροδωδών και αυτή είναι άγρια και δίνει τον καρπό που ονομάζεται κυνόροδο που περιέχει πολύ βιταμίνη C.

Η ροδή η δαμασκηνή είναι θάμνος αγκαθωτός και πολύκλαδος. Έχει φύλλα πτερόλοβα, με 5-7 οδοντωτά, ωοειδή φυλλάρια. 

Τα άνθη της είναι αρωματικά, ρόδινα, με αρκετές σειρές πέταλα και βρίσκονται σε ακραίες δέσμες.

Ο καρπός της είναι κυνόροδο.

Ανθίζει το Μάη καλλιεργείται, αλλά τη βρίσκουμε και σε ημιάγρια κατάσταση.

Τα ροδοπέταλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της γήρανσης.


Χρήσιμα μέρη ροδής

Τα άνθη και το αιθέριο λάδι τους.

Τα ροδοπέταλα παράγουν ένα αιθέριο έλαιο με θεραπευτική και αναπλαστική δράση για το δέρμα.

Τα αποξηραμένα πέταλα έχουν χαλαρωτική και ήπια διουρητική δράση. Χρησιμοποιούνται και για διακόσμηση.

Το απόλυτο αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου εξάγεται με διαλύτες από το εκατοντάφυλλο τριαντάφυλλο (Rosa centifolia).

Το αιθέριο έλαιο otto εξάγεται με απόσταξη από το δαμασκηνό τριαντάφυλλο και είναι το ακριβότερο.

Από τους σπόρους του τριαντάφυλλου παράγεται θρεπτικό λάδι και ροδόνερο για τόνωση του δέρματος.

Το ροδόνερο προκύπτει από την απόσταξη αιθέριων ελαίων και είναι ενυδατικό και ήπιο αντισηπτικό.

Τα χρήσιμα μέρη από την άγρια τριανταφυλλιά είναι ο πολτός του καρπού και το καρύδι.


Δραστικές ουσίες ροδής

Τα άνθη περιέχουν περιέχουν αιθέριο λάδι με κύρια συστατικά την κιτρινελλόλη, γερανιόλη, εβγενόλη, φαινυλαλκοόλη, παραφίνη και άλλα συστατικά, ταννίνες, πικρές ουσίες, γόμμη, ανθοκυανικές χρωστικές ουσίες. Ο όνυχας των πετάλων της, η κιτρινωπή βάση τους που είναι πιο σκληρή, περιέχει ένα γλυκοσίδιο που έχει ευκοίλιες ιδιότητες.

Το λάδι κυνόροδου είναι καλή πηγή ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων και προστατεύουν την κυτταρική μεμβράνη και βοηθούν στην ανανέωση των ιστών.


Ιδιότητες και ενδείξεις τριανταφυλλιάς

Η λαϊκή ιατρική χρησιμοποιεί και τα φύλλα της τριανταφυλλιάς κατά της διάρροιας και της δυσεντερίας, σε αφέψημa. Τα φύλλα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε φρέσκα ή να τα ξηράνουμε.

Τα πέταλα της τριανταφυλλιάς περιέχουν αντιβιοτικά στοιχεία και βοηθούν σε μολύνσεις και στη φυματίωση.

Όλα τα πέταλα είναι βρώσιμα. Αφαιρέστε τη λευκή τους βάση και βάλτε τα σε ποτά, επιδόρπια, σαλάτες, μαρμελάδες και ξύδια.

Οι ιδιότητες του τριαντάφυλλου:

-Επιδιορθώνει και προστατεύει το δέρμα: Θεραπεύει ευρυαγγείες, βλάβες από τον ήλιο, κοκκινίλες, ουλές και ραγάδες. Μπορείτε να βάλετε μια μικρή ποσότητα απευθείας στην περιοχή διαλυμένη με οινόπνευμα και να τρίψετε. Καλύτερο είναι το λάδι από κυνόροδο (αγριοτριανταφυλλιά). 

-Ρυθμίζει και λειαίνει το δέρμα: Είναι αντιφλεγμονώδες, δροσιστικό, μαλακτικό (λάδι κυνόροδου ή διαλυμένο αιθέριο έλαιο), απορροφάται γρήγορα και εύκολα και είναι κατάλληλο για το ξηρό, καμένο, ερεθισμένο δέρμα, αλλά και για το κανονικό και ώριμο. Επίσης, κλείνει τους πόρους.

-Θεραπεύει την ακμή: Το λάδι κυνόροδου είναι πηγή τρετινοϊνης, που είναι ένα ρετινοειδές που μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α.

-Είναι κατάλληλο για αντιγήρανση: Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου υποστηρίζει τα κύτταρα, ανανεώνει τους ιστούς, μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών γύρω από την περιοχή ματιών και είναι ιδανικό για τα νεανικά και ώριμα δέρματα.

-Είναι κατάλληλο για μασάζ: Χρησιμοποιείτε λάδι κυνόροδου απευθείας στο δέρμα. Είναι τονωτικό για την καρδιά και τους πνεύμονες, κάνει αποτοξίνωση και ανακουφίζει από τους πόνους περιόδου. Μπορείτε να αναμείξετε το διαλυμένο αιθέριο έλαιο και με άλλα έλαια.

-Καταπολεμά τα βακτήρια: Το αιθέριο έλαιο τριανταφυλλιάς έχει αντιμικροβιακή δράση σε 15 διαφορετικά βακτήρια.

-Φτιάχνει τη διάθεση: Μειώνει το στρες και το άγχος, αλλά ανακουφίζει και από τον πονοκέφαλο. Χαλαρώνει, ηρεμεί την αναπνοή και μειώνει τους παλμούς της καρδιάς.

Η άγρια τριανταφυλλιά (Rosa gallica) περιέχει βιταμίνες και άλατα είναι αντιπαρασιτική και στυπτική και τα πέταλά της είναι τονωτικά και χρησιμοποιούνται κατά των αιμορραγιών και της δυσκοιλιότητας, στις χρόνιες εντερίτιδες (20 γραμμάρια άνθη σε ένα κιλό νερό, να μείνουν σε ζεματιστό νερό για 20 λεπτά), είναι καλά για τα νεύρα και για την αϋπνία, για την κόπωση, για τον πυρετό, διουρητικά και κατά των συγκαμάτων, της λευκόρροιας και γενικά είναι απολυμαντικά και προλαμβάνουν το συνάχι. Για εσωτερική χρήση ως τσάι βάλτε 15 γραμμάρια σε 1000 γραμμάρια νερό και για εξωτερική χρήση (οφθαλμικές χρόνιες παθήσεις, γαργάρες για παθήσεις στόματος και πνευμόνων) 60 γραμμάρια σε 1000 γραμμάρια νερού. Βάλτε δυο κουταλιές τεμαχισμένο καρπό σε μισό κιλό νερό να βράσει για 10 λεπτά ή δυο κουταλιές σπασμένο καρύδι σε ένα κιλό νερό να βράσει για 20 λεπτά και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα για την κόπωση, σαν καθαρτικό, για τον πυρετό από λοίμωξη ουροποιητικού.


Χρήσιμες ιατρικές ιατρικές συνταγές με τριανταφυλλιά

-Αφέψημα φύλλων

Βράζετε 40 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο νερό για 3 λεπτά, αφήνετε στο νερό για ακόμα 10 λεπτά, μετά σουρώνετε και πίνετε 3 ποτήρια την ημέρα.

-Σιρόπι δεμένο στα πέταλα

Είναι καλό για τις μολύνσεις και πρέπει να παίρνετε αρκετή ποσότητα. Παίρνετε ροδοπέταλα, αφαιρείτε τον όνυχα και τα λειώνετε καλά. Προσθέτετε τριπλάσια ποσότητα ζάχαρης και τα ανακατεύετε για να πάρετε μια παχύρευστη μάζα και παίρνετε 100 γραμμάρια την ημέρα. Είναι καλό και για τη φρουτοσαλάτα.

-Μέλι από πέταλα μπουμπουκιών των τριανταφύλλων

Είναι μαλακτικό και συστήνεται σε πονόλαιμο και σε ερεθισμούς του βλεννογόνου του στόματος. Παίρνετε ροδοπέταλα, αφαιρείτε τον όνυχα και τα βράζετε με μέλι σε αναλογία ένα μέρος πέταλα και 5 μέλι για 10 λεπτά. Τα βάζετε σε καθαρό ύφασμα και τα στίβετε. Από το μέλι αυτό παίρνετε μια κουταλιά της σούπας τρεις φορές την ημέρα. 

-Αφέψημα πετάλων

Χρησιμοποιείται με κομπρέσες σε μολύνσεις και ερεθισμούς ματιών και με θεραπευτικά μπάνια χρησιμοποιείται για τη λευκόρροια και τις ανωμαλίες της περιόδου. Με εσωτερική χρήση, ένα ποτήρι τρεις φορές την ημέρα, επιδρά ηρεμιστικά. Βράζετε για 3 λεπτά, 50 γραμμάρια ροδοπέταλα σε ένα λίτρο νερό, αφήνετε για 15 λεπτά, σουρώνετε και τα χρησιμοποιείτε. Για την αϋπνία ετοιμάζετε ένα ηρεμιστικό τσάι από ξηρά ροδοπέταλα, ανθισμένες κορυφές βασιλικού και άνθη πορτοκαλιάς. Τα πίνετε βράδυ πριν πάτε για ύπνο.

-Ξύδι πετάλων

Χρησιμοποιείται σε γαργάρες σε άφθες και τόνωση ούλων. Επίσης, σε δοσολογία μια κουταλιά της σούπας ξύδι πετάλων σε μισό λίτρο νερό, χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της λευκόρροιας στις γυναίκες. Αφήνετε ένα βάζο ροδοπέταλα που τα έχετε μαζέψει πρωί πριν βγει ο ήλιος, από τα οποία αφαιρείτε τον όνυχα, χωρίς να τα πιέσετε. Προσθέτετε άσπρο ξύδι, μέχρι να τα καλύψει και αφήνετε το βάζο στον ήλιο για 20 ημέρες, σουρώνετε και φυλάτε το αρωματισμένο ξύδι. 

-Μαρμελάδα από πέταλα ρόδων

Είναι ευκοίλια και χρησιμοποιείται για την χρόνια δυσκοιλιότητα. Επίσης, σκοτώνει τα σκουλήκια στο έντερο.

-Ροδόσταγμα από πέταλα ρόδων

Ξεκουράζει τα μάτια, βοηθά σε μολύνσεις και αλλεργίες. Με επαλείψεις βοηθά για τον καθαρισμό της επιδερμίδας, είναι δροσιστικό και μαλακτικό για την επιδερμίδα και μαζί αρωματίζει. Με κομπρέσσες στο μέτωπο ρίχνει τον πυρετό.

-Έκχυμα

Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό αφήνετε μια πρέζα πέταλα, το καλύπτετε και αφήνετε για 10 λεπτά, σουρώνετε και πίνετε.

-Ροδέλαιο

Το ροδέλαιο λαμβάνεται με απόσταξη από τα πέταλα από διάφορες ποικιλίες αρωματικών τριανταφυλλιών. Ένα πολύ καλό ροδέλαιο είναι αυτό που βγαίνει από μια κόκκινη ποικιλία της δαμασκηνής τριανταφυλλιάς που είναι διασταύρωση των ποικιλιών Rosa moschata και Rosa gallica και βγαίνει στην περιοχή Καζανλούκ της Βουλγαρίας. Η ποιότητα ευνοείται λόγω καιρικών και εδαφολογικών ιδιαιτεροτήτων αυτής της περιοχής. Το ροδέλαιο είναι το πρώτο έλαιο που έχει παραχθεί τον 10 αιώνα μ.Χ. στην Περσία.

 

Βοηθά σε γυναικολογικά προβλήματα, όπως ακανόνιστα έμμηνα, μητρορραγίες, χαλάρωση και πτώση της μήτρας και στην εμμηνόπαυση για τον πονοκέφαλο, την κατάθλιψη και άλλα ψυχοσωματικά προβλήματα.

Χρησιμοποιείται σε στρες και άγχος.

Έχει αντισηπτικές, αντιφλεγμονώδεις και σπασμολυτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε πληγές, φλεγμονές και ερεθισμούς της επιδερμίδας.

Είναι χοληναγωγό και αυξάνει την κινητικότητα της χολής.

Είναι αφροδισιακό για γυναίκες και άνδρες και ενισχύει το σπέρμα.

Χρησιμοποιείται για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου, βοηθά στην ανανέωση των κυττάρων, εξαλείφει τα επιφανειακά αγγεία και τους ερεθισμούς της επιδερμίδας.

Εσωτερική χρήση ροδέλαιου

Διαλύετε 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο σε λίγο οινόπνευμα και το πίνετε με νερό ή προσθέτετε το διαλυμένο λάδι σε μια κουταλιά μέλι και το τρώτε.

Εξωτερική χρήση ροδέλαιου

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με εισπνοές, με αρωματισμό χώρου, με μασάζ, με θεραπευτικά μπάνια, με κομπρέσες και σαν άρωμα.

-Εισπνοές και αρωματισμός χώρου

Σε νερό που βράζει προσθέτετε λίγες σταγόνες ροδέλαιου, διαλυμένο σε οινόπνευμα. Όταν αρχίσουν οι υδρατμοί, καλύπτετε το κρφάλι με πετσέτα και εισπνέετε τους υδρατμούς για 20 λεπτά. 

Για αρωματισμό του χώρου χρησιμοποιείτε την ειδική συσκευή και σε λίγο νερό προσθέτετε το διαλυμένο ροδέλαιο.

-Μπάνια

Προσθέτετε στο ζεστό νερό μπάνιου 5 σταγόνες ροδέλαιο διαλυμένο σε λίγο οινόπνευμα και ξαπλώνετε στο μπάνιο για 20 λεπτά. Να το κάνετε το βράδυ, γιατί χαλαρώνει και βοηθάει στην αϋπνία.

Είναι πολύ καλό και για μασάζ.

Μπορείτε να κάνετε και κομπρέσες, αλλά μην ξεχνάτε να το διαλύετε με οινόπνευμα για να μην ερεθιστεί το δέρμα και οι βλεννογόνοι. Για κομπρέσες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ροδόσταγμα.

Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται ευρύτατα στη βιομηχανία καλλυντικών και σαπουνιών, στην ποτοποιϊα, στη ζαχαροπλαστική και στη φαρμακοποιϊα.

Φτιάξτε ένα άρωμα τριαντάφυλλου: Αναμείξτε αιθέρια έλαια: τριαντάφυλλου, γερανιού, παλμαρόζας, κέδρου και πατσουλί ή τριαντάφυλλου και φασκόμηλου ή τριαντάφυλλου και λεβάντας…

Διαβάστε, επίσης,

Μάσκα για να αποκτήσετε απαλό δέρμα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγριοτριανταφυλλιά

Τα αιθέρια έλαια για τον καρκίνο

Κρέμα αντιγήρανσης με EGF και ρεσβερατρόλη

Αφρόλουτρο σοκολάτα και φράουλα

Τονωτικό ρόφημα για τις γυναίκες

Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση και το ξεφλούδισμα

Τα πιο συχνά βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Αντιμετωπίστε την εμμηνόπαυση

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Τριχόπτωση

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ