Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήKEYTRUDA
Array

KEYTRUDA

Pembrolizumab για ανοσοθεραπεία

Το KEYTRUDA, ως μονοθεραπεία, ενδείκνυται ως αγωγή του προχωρημένου (ανεγχείρητου ή μεταστατικού) μελανώματος σε ενήλικες. Επίσης, έχει μελετηθεί στον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα (NSCLC).

Tο KEYTRUDA είναι ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που προσδένεται στον υποδοχέα PD-1 προγραμματισμένου θανάτου-1 και παρεμποδίζει την αλληλεπίδρασή του με τους συνδέτες PD-1 και PD-2.

O υποδοχέας PD-1 είναι αρνητικός ρυθμιστής της δραστικότητας των Τ-κυττάρων κι έχει δειχθεί ότι εμπλέκεται στον έλεγχο των ανοσολογικών αποκρίσεων των Τ-κυττάρων και των ανταποκρίσεων κατά των όγκων, μέσω αποκλεισμού της σύνδεσης του PD-1 με τους PD-1 και PD-2, οι οποίοι εκφράζονται στα αντιγονοπαρουσιαστικά κύτταρα και εκφράζονται από όγκους και κύτταρα στο μικροπεριβάλλον του όγκου.

Με λίγα λόγια το KEYTRUDA είναι ανοσοθεραπεία.

Η δόση του KEYTRUDA είναι 2 mg/kg ενδοφλεβίως σε 30 λεπτά κάθε 3 εβδομάδες ή 10 mg/kg κάθε 2 ή 3 εβδομάδες, μέχρι την εξέλιξη της νόσου ή εμφάνισης σοβαρών παρενεργειών.

Στην αρχή μπορεί να παρατηρηθεί παροδική αύξηση του όγκου, αλλά στους 3 πρώτους μήνες ο όγκος συρρικνώνεται.

Καλύτερα να μην χορηγείται σε εγκυμοσύνη και θηλασμό και σε γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίες πρέπει να παίρνουν αντισύλληψη για 4 μήνες μετά την διακοπή του φαρμάκου.


Ανεπιθύμητες ενέργειες KEYTRUDA

Κόπωση (24%)

Εξάνθημα (19%)

Κνησμός (18%)

Διάρροια (12%)

Ναυτία (11%)

Αρθραλγίες (10%)

Ανεπιθύμητες ενέργειες ανοσοποιητικού: Πνευμονίτιδα, κολίτιδα, ηπατίτιδα, νεφρίτιδα, υποφυσίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, διαβητική κετοξέωση, υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός, θυρεοειδίτιδα, ραγοειδίτιδα, μυοσίτιδα, παγκρεατίτιδα, δερματικές αντιδράσεις, σύνδρομο Guillain-Barre, μυασθενικό σύνδρομο, αιμολυτική αναιμία, εστιακή επιληψία από φλεγμονή του εγκεφαλικού ιστού και αλλεργίες στο pembrolizumab και στα έκδοχά του: L-ιστιδίνη, L-ιστιδίνη υδροχλωρική μονοϋδρική, σακχαρόζη ή πολυσορβικό 80 (οι πιο συχνές ανεπιθύμητες παρενέργειες, λόγω της έγχυσης)

Σε παρενέργειες (τοξικότητα grade 1 & 2) από το ανοσοποιητικό θα πρέπει να σταματά η χορήγηση KEYTRUDA και να χορηγούνται κορτικοειδή (σε πνευμονίτιδα 1-2 mg/kg/ημέρα, σε κολίτιδα 1-2 mgkg/ημέρα, σε ηπατίτιδα 1-2 mgkg/ημέρα, σε νεφρίτιδα 1-2 mgkg/ημέρα  με σταδιακή μείωση όταν βελτιωθούν τα συμπτώματα, σε 1 μήνα). Σε 12 εβδομάδες μπορεί να επανεξετασθεί η επανέναρξη του φαρμάκου, με μειωμένη δόση κορτικοστερεοειδούς (λιγότερο από 10mg ανά ημέρα). Σε ενδοκρινοπάθειες μπορεί να απαιτηθεί ορμονική υποκατάσταση, κορτικοστερεοειδή σε ανεπάρκεια επινεφριδίων, ινσουλίνη σε διαβήτη τύπου 1 και ρύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας.

Σε τοξικότητα άνω του grade 3 και μερικές φορές 2, πρέπει να διακόπτεται η θεραπεία.


Οι εργαστηριακές εξετάσεις και κλινικές που πρέπει να γίνονται σε χορήγηση του KEYTRUDA

-Απεικονιστικός έλεγχος για πνευμονίτιδα

-Έλεγχος συμπτωμάτων για κολίτιδα

-Έλεγχος ηπατικής λειτουργίας και για συμπτώματα ηπατίτιδας

-Έλεγχος της νεφρικής λειτουργίας

-Έλεγχος για συμπτώματα υποφισίτιδας

-Έλεγχος σακχάρου αίματος

-Έλεγχος θυρεοειδικής λειτουργίας

-Έλεγχος για ραγοειδίτιδα, αρθρίτιδα, μυοσίτιδα, παγκρεατίτιδα, δερματικές αντιδράσεις, σύνδρομο Guillain Barre, μυασθενικό σύνδρομο, αιμολυτική αναιμία, κι εστιακούς επιληπτικούς σπασμούς από φλεγμονή εγκεφάλου.

Διαβάστε, επίσης,

Χρήσιμες πληροφορίες για το μελάνωμα

ΟγκοΥπερθερμία

Μάθετε τα σημεία του μελανώματος

PET/CT και μελάνωμα

Η ανοσοθεραπεία το κλειδί της θεραπείας στο μελάνωμα

Pembrolizumab για το μελάνωμα

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος εναντίον των όγκων

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γεράνι

Αιθέριο έλαιο γεράνι. Το αιθέριο έλαιο γερανιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για τα πολλά οφέλη του για την υγεία Το αιθέριο έλαιο γεράνι χρησιμοποιείται για τη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ