Η κοκαϊνη είναι το ναρκωτικό των εκλεκτών
Η κόκα ή coca ή Erythroxylum novogranatense var. Novogranatense ή Erythroxylon coca είναι ένα φυτό που στα φύλλα της έχει άφθονο ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνες Α, Β2 και Ε και αν κάποιος μασήσει τα φύλλα της, αισθάνεται καλά και αντέχει τον πόνο και τη σκληρή δουλειά, ακόμη και χωρίς φαγητό. Την ουσία αυτή την χρησιμοποιεί το φυτό για την άμυνά του απέναντι στα παράσιτα. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά προκαλεί αναισθησία, αλλά όταν την λαμβάνει εσωτερικά ο άνθρωπος νιώθει ευφορία.
Το ερυθρόξυλο ή coca ανήκει στην οικογένεια Erythroxylaceae και καλλιεργείται στην Αργεντινή, στη Βολιβία, στην Κολομβία, στο Εκουαδόρ, στο Περού και σε άλλες περιοχές παράνομα.
Το φυτό της κόκας φτάνει σε ύψος 2-3 m. Τα κλαδιά είναι ίσια, και τα φύλλα είναι λεπτά, αδιαφανή, οβάλ, και κωνικά στα άκρα. Τα άνθη είναι μικρά, και σε ομάδες. Τα άνθη ωριμάζουν σε κόκκινα μούρα. Τα φύλλα τρώγονται από τις προνύμφες της πεταλούδας Eloria noyesi.
Οι σπόροι σπέρνονται από το Δεκέμβριο μέχρι Ιανουάριο. Τα φύλλα συλλέγονται τον Μάρτιο μετά την περίοδο των βροχών, στο τέλος του Ιουνίου, και τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Τα πράσινα φύλλα απλώνονται σε λεπτές στρώσεις σε χονδρά υφάσματα μάλλινα και στεγνώνουν στον ήλιο, που στη συνέχεια συσκευάζονται σε σάκους, για να διατηρούνται στεγνά, προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα των φύλλων.
Η Coca είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για το ψυχοδραστικό αλκαλοειδές της, την κοκαΐνη. Η περιεκτικότητα της κοκαϊνης στα φύλλα κόκας είναι χαμηλή, μεταξύ 0,25% και 0,77%. Αυτό σημαίνει ότι το μάσημα των φύλλων ή το τσάι κόκας δεν προκαλεί μεγάλη ευφορία. Το εκχύλισμα των φύλλων είχε χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα της Coca-Cola από το 1885 έως το 1929.
Η κοκαϊνη πασπαλισμένη με αστερόσκονη ρουφιέται από τη μύτη…
Το κρακ είναι μορφή κοκαϊνης που μπορεί να καπνίζεται. Με διάλυση στο νερό και μετά πρόσθεση σόδας, θέρμανση, ανάδευση, καθιζάνει το αλάτι και στην επιφάνεια μένει ένα ελαιώδες υγρό που ξεχωρίζει και συλλέγεται εύκολα. Όταν στεγνώσει γίνεται κρακ. Μερικοί αντί για σόδα χρησιμοποιούν αμμωνία και εξαχνώνεται στους 90 βαθμούς κελσίου και καπνίζεται.
Παρενέργειες κοκαϊνης
Σε παρατεταμένη χρήση κοκαϊνης ανεβαίνει η αρτηριακή πίεση, συσπώνται τα αγγεία, αυξάνεται η θερμοκρασία και οι σφύξεις. Το ξαφνικό σταμάτημα της καρδιάς και της αναπνοής είναι συχνά με την παρατεταμένη χρήση κόκας. Άλλες παρενέργειες είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ανορεξία και η νέκρωση εντέρου από κακή αιμάτωση.
Η νοθεία της κοκαϊνης με σοβά, ταλκ, αλεύρι, στρυχνίνη, φαινυντοϊνη ή λεβιμαζόλη προκαλούν διάφορα προβλήματα υγείας σε όλο τον οργανισμό, ακόμη και στο αναπνευστικό.
Η κοκαϊνη φθάνει στο συκώτι και διασπάται σε 2 ουσίες ανενεργές. Αν όμως έχει ληφθεί ταυτόχρονα αλκοόλ δημιουργείται η αιθυλβενζοϋλεκγονίνη ή κοκααιθυλένιο και η δράση της κοκαϊνης διαρκεί 2 και 1/2 περισσότερο, αυξάνεται η επιθυμία για αλκοόλ και έτσι η πιθανότητα για αιφνίδιο θάνατο ακόμη και 12 ώρες μετά την χρήση. Οι σφύξεις αυξάνονται ακόμη περισσότερο και προκαλείται βλάβη και στο μυοκάρδιο.
Η κοκαϊνη έχει αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα, όπως οποιοειδή, αντικαταθλιπτικά, αντιψυχωσικά, αντισταμινικά, διεγερτικά, αλλά και με την καφεϊνη.
Τρόποι χρήσης της κοκαϊνης
Η κοκαϊνη λαμβάνεται από τη μύτη, αλλά μπορεί να δοθεί και με ένεση ή να καπνιστεί. Οι παρενέργειες στη μύτη από την κοκαϊνη είναι αγγειοσύσπαση, συνάχι, ατροφία του ρινικού βλεννογόνου από την αγγειοσύσπαση και οπές στο ρινικό διάφραγμα.
Η κοκαϊνη αλείφετε και στο εσωτερικό του κόλπου για απόλαυση στο σεξ, αλλά προκαλεί αναισθησία και πιθανή αιμορραγία και είναι ουσία ερεθιστική αν υπάρχουν και προσμίξεις.
Η κοκαϊνη είναι διεγερτική, αυξάνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό, αυξάνει την επιθετικότητα και τη σεξουαλική διέγερση. Με την παρατεταμένη χρήση όμως ελαττώνει τα αντανακλαστικά και την σεξουαλική επιθυμία.
Η χρόνια χρήση κοκαϊνης καταστρέφει τα κυκλώματα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και προκαλεί ανηδονία. Επίσης, καταστρέφει το κέντρο των αποφάσεων που βρίσκεται στον προμετωπιαίο φλοιό.
Η κοκαϊνη έχει τοπικές αναισθητικές και αιμοστατικές ιδιότητες.
Η κοκαϊνη είναι μια κρυσταλλική ουσία με πικρή γεύση, που προκαλεί έκκριση σάλιου, αναισθησία στη γλώσσα και διέγερση. Η δράση της είναι στον εγκέφαλο, προκαλεί εθισμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και ζορίζει την καρδιά.
Στον εγκέφαλο υπάρχουν 100.000 δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα και από αυτά τα 400.000 λειτουργούν με τη βοήθεια της ντοπαμίνης. Στις νευρικές τους ίνες κυκλοφορεί το ηλεκτρικό σήμα, φθάνει στην απόληξη, που είναι το πιο ακραίο σημείο του νεύρου και προκαλεί την έκκριση νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές βγαίνουν από ειδικούς θυλάκους και εκκρίνονται στο συναπτικό χάσμα και συνδέονται με τους υποδοχείς του επόμενου νεύρου. Έτσι, αλλάζουν την ηλεκτρική κατάσταση και προκαλούν ένα ηλεκτρικό σήμα που συνεχίζει την πορεία του, ενώ τα μόρια του νευροδιαβιβαστή επαναποθηκεύονται. Κάποια μόρια, βέβαια, καταστρέφονται. Η κοκαϊνη μπαίνει στους θύλακες των νευροδιαβιβαστών και δεν αφήνει τα μόρια ντοπαμίνης να επαναποθηκευτούν κι έτσι αισθάνεται ένας άνθρωπος ευφορία, αλλά ο κανονικός τρόπος μετάδοσης σημάτων εξουδετερώνεται και δεν υπάρχει δυνατότητα λήψεως αποφάσεων. Ο εθισμός επέρχεται γιατί μειώνεται η ντοπίνη…
Δεν υπάρχει αντίδοτο για τη δράση της κοκαϊνης
Παραδοσιακές ιατρικές χρήσεις της κόκας
Είναι διεγερτικό και βοηθάει στην κούραση, την πείνα, και τη δίψα.
Θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στην ασθένεια του υψομέτρου.
Επίσης, χρησιμοποιείται ως αναισθητικό και αναλγητικό για την ανακούφιση από τον πόνο της κεφαλαλγίας, τους ρευματισμούς, τις πληγές και τα έλκη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα κατάγματα οστών, τον τοκετό και τις εγχειρήσεις του κρανίου.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο την κάνει κατάλληλη για κατάγματα των οστών.
Επειδή συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, χρησιμεύει επίσης για να σταματήσει η αιμορραγία, και οι σπόροι κόκας είναι κατάλληλοι για ρινορραγίες.
Η κοκαϊνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας, του έλκους, το άσθμα, βελτιώνει την πέψη, προφυλάσσει το έντερο, είναι αφροδισιακό, και χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της μακροζωίας.
Τα φύλλα κόκας μασιούνται ή καταναλώνονται σαν τσάι και είναι πλούσια σε θρεπτικές ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, το φυτό κόκα περιέχει βασικά μέταλλα (ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο), βιταμίνες (Β1, Β2, C, και Ε) και θρεπτικά συστατικά, όπως πρωτεΐνες και ίνες.
Η Coca χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των καλλυντικών και στη βιομηχανία τροφίμων.Το εκχύλισμα των φύλλων κόκας είναι ένα από τις αρωματικά συστατικά της Coca-Cola.
Η Coca Cola είναι ένα ενεργειακό ποτό που παράγεται στη Βολιβία με τη χρήση του εκχυλίσματος κόκας ως βάση του.
Διαβάστε, επίσης,
Τι κάνει η ντοπαμίνη στον οργανισμό μας;