Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΞάνθιο το ακανθωτό
Array

Ξάνθιο το ακανθωτό

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με το ξάνθιο το ακανθωτό

 

Το ξάνθιο το ακανθωτό ή xanthium spinosum ανήκει στην οικογένεια των συνθετών.

Είναι μονοετές φυτό πολύκλωνο που φθάνει το μισό μέτρο και έχει αγκάθια στη βάση των φύλλων του.

Τα φύλλα του είναι άμισχα, με 2-4 λοβούς από τους οποίους ο ακραίος είναι ο μεγαλύτερος.

Τα άνθη του είναι κιτρινωπά και τα θηλυκά είναι μικρά κεφάλια στη βάση των κάτω φύλλων και τα αρσενικά στην βάση των ακραίων φύλλων. Ο καρπός τους είναι ωοειδής με άγκιστρα.

Ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο και το συναντάμε σε άγονα μέρη και δίπλα στους δρόμους στα πεδινά.

Θέλει καλό σούρωμα γιατί έχει μικρά αγκαθάκια.


Χρήσιμα μέρη ξάνθιου του ακανθωτού

Οι ρίζες και τα φύλλα του


Ιδιότητες και ενδείξεις ξάνθιου του ακανθωτού

Οι ρίζες του έχουν διουρητικές ιδιότητες και συστήνονται σε αρθριτικά, ρευματισμούς, πρησμένες και πονεμένες αρθρώσεις, σε διαβήτη και φλεγμονές του αναπνευστικού.

Τα φύλλα του έχουν αντιφλεγμονώδεις και μαλακτικές ιδιότητες και συστήνονται σε δερματικές παθήσεις, όπως ακμή, αιματώματα, αποστήματα, εκζέματα, χτυπήματα, μώλωπες και στην ψωρίαση.

Το αφέψημα ωφελεί σε τριχόπτωση


Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ξάνθιο το ακανθωτό

-Έκχυμα

Χύνετε μισό λίτρο καυτό νερό σε 30 γραμμάρια ψιλοκομμένη φρέσκια ρίζα, το αφήνετε να κρυώσει, σουρώνετε και προσθέτετε τρεις κουταλιές της σούπας μέλι και μισό λίτρο γάλα και πίνετε το μισό το πρωί και το μισό το βράδυ για τους ρευματισμούς και τα αρθριτικά.

-Αφέψημα

Βράζετε σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά 60 γραμμάρια φρέσκια ρίζα, σουρώνετε και πίνετε τρία ποτήρια την ημέρα για τον διαβήτη, για δερματικά προβλήματα και το τοποθετείτε και εξωτερικά με κομπρέσες. Μπορείτε να βράσετε και μείγμα φύλλων και ρίζας σε νερό για 10 λεπτά και χρησιμοποιείτε αυτό το αφέψημα εξωτερικά για δερματικά προβλήματα και για την τριχόπτωση.

-Έμβρεγμα

Αφήνετε φρέσκα φύλλα για 12 ώρες σε αλμυρό νερό ή ξύδι με αλάτι και βάζετε τα φύλλα κατάπλασμα στις πονεμένες αρθρώσεις.

-Σκόνη

Λειώνετε ξηρό φυτό να γίνει σκόνη και παίρνετε 20 γραμμάρια διαλυμένη σε λίγο νερό 4 φορές την ημέρα για την κατακράτηση υγρών.

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ