Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΨυχολογίαΝα μην πηγαίνετε για ύπνο αν είστε θυμωμένοι

Να μην πηγαίνετε για ύπνο αν είστε θυμωμένοι

Δεν πρέπει ποτέ να ξαπλώνετε στο κρεβάτι αν είστε θυμωμένοι

 

 

Μην πηγαίνετε στο κρεβάτι θυμωμένοι. 

Είναι δύσκολο να διώξετε τις κακές αναμνήσεις… με τον ύπνο…

Όσοι πάσχουν από  μετατραυματικό στρες και φοβίες μπορούν να διώξουν τις κακές αναμνήσεις μόνο με στέρηση ύπνου.

Οι ανεπιθύμητες αναμνήσεις, οι αναμνήσεις τραυματικών γεγονότων, όπως ένα ακρωτηριασμένο σώμα, ένα πτώμα ή το κλάμα ενός παιδιού μπορούν να διαγραφούν μόνο με στέρηση ύπνου.

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να διώξουν μια κακή ανάμνηση από το μυαλό τους το συντομότερο δυνατόν, πρέπει να μην το σκέφτομαι πάρα πολύ, και κυρίως να μην πηγαίνουν για ύπνο.

Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου συμμετέχουν στην διάλυση των ενεργών εικόνων από το μυαλό πριν και μετά τον ύπνο.  Ο ιππόκαμπος είναι ο κόμβος της μνήμης του εγκεφάλου. Κατά τον ύπνο το βράδυ, δραστηριοποιούνται διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου πιο προηγμένες και είναι δύσκολο οι κακές αναμνήσεις να διαγραφούν.

Αντίθετα, η στέρηση ύπνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεχάσει κάποιος όλες τις κακές αναμνήσεις της ημέρας.

Οι εγκεφαλικές απεικονίσεις με λειτουργική μαγνητική τομογραφία δείχνουν ότι όταν κάποιος προσπαθεί να καταστείλει τις αναμνήσεις, υπάρχει μια αύξηση στη ροή του αίματος στον ιππόκαμπο – που σχετίζεται με το σχηματισμό νέων αναμνήσεων.

Αλλά μετά τον ύπνο, η δραστηριότητα φαίνεται να μετακινείται στο νεοφλοιό, την εξωτερική περιοχή που σχετίζεται με τις ανώτερες λειτουργίες. Οι νευροεπιστήμονες πιστεύουν ότι οι αναμνήσεις αποθηκεύονται αρχικά στο κεντρικό εγκέφαλο, με τον ιππόκαμπο να παίζει καθοριστικό ρόλο. Αλλά αυτές οι βραχυπρόθεσμες πληροφορίες μπορεί να αναδιοργανωθούν και να αποθηκευθούν σε μια πιο μακροπρόθεσμη μορφή.

Ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, στην οποία οι πληροφορίες των αναμνήσεων ενοποιούνται. Έτσι, απεικονιστικά φαίνεται μετατόπιση της δραστηριότητας από τον ιππόκαμπο στα εξωτερικά στρώματα του εγκεφάλου για την μακροπρόθεσμη αποθήκευση. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ενοποίησης, οι πληροφορίες στη μνήμη είναι αποσυνδεδεμένες από το συναισθηματικό «φορτίο».

Στο μετατραυματικό στρες η διαδικασία αυτή επηρεάζεται, και οι αναμνήσεις είναι συνδεδεμένες με τη συναισθηματική φόρτιση, καθιστώντας τις αρνητικές αναμνήσεις πολύ πιο ισχυρές.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου ο εγκέφαλος ενοποιεί τις τραυματικές μνήμες, χωρίζοντας το συναισθηματικό περιεχόμενο από τις πληροφορίες. Η σημασία της ενοποίησης της μνήμης είναι σημαντική για την κατανόηση της αντίστασης στην καταστολή των συναισθηματικών αναμνήσεων, που είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό των συναισθηματικών διαταραχών.

Νέες θεραπείες, αναμένονται μετά την ανακάλυψη αυτή για τις φοβίες και το μετα-τραυματικό στρες (PTSD)

Το πέρασμα του χρόνου, βέβαια απαλύνει τις πληγές και τις αναμνήσεις…

Διώξτε τις κακές αναμνήσεις και το άγχος που δημιουργούν αυτές

-Αποφύγετε τα αντικείμενα και τα μέρη που ενεργοποιούν τη μνήμη.  

-Η μνήμη με το χρόνο χάνει την ισχύ της.  Αν οι αναμνήσεις γίνονται βαρύτερες στο μυαλό σας, τότε πηγαίνετε μια  βόλτα ή κάνετε οποιαδήποτε άσκηση.

-Δοκιμάστε να αλλοιώσετε τις αναμνήσεις σας. Κάθε φορά που θυμόμαστε κάτι, η μνήμη αλλάζει λίγο. Δοκιμάστε να αλλάξετε τις αναμνήσεις σας με θετικό τρόπο, αλλάζοντας τις εικόνες στο μυαλό σας.

-Δώστε έμφαση στις πιο ευτυχισμένες αναμνήσεις. 

-Μάθετε να ζείτε στο παρόν. Ξεχάστε το παρελθόν και μην νοιάζεστε για το μέλλον. 

-Κάντε διαλογισμό. Εστιάζοντας στην αναπνοή και ελευθερώνοντας το μυαλό σας θα σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στο παρόν και θα σας βελτιώσει τη διάθεση.

-Σκεφτείτε τι μάθατε από την κακή εμπειρία. Ακόμα και οι πιο φρικτή εμπειρία μπορεί να μας διδάξει κάτι. Μπορεί να σας πάρει πολύ χρόνο για να συνειδητοποιήσετε τι έχετε μάθει, ειδικά αν το περιστατικό είναι φρέσκο. Αλλά αν μπορείτε να κοιτάξετε πίσω και να δείτε ότι έχετε αποκτήσει σοφία από την κατάσταση αυτή, οι κακές αναμνήσεις θα σβήσουν.

-Αποκτήστε νέες αναμνήσεις. Όσο περνάει ο καιρός, οι κακές ανάμνηση θα αρχίσουν φυσικά να ξεθωριάζουν λίγο. Μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία ζώντας τη ζωή πλήρως και δημιουργώντας νέες καλές αναμνήσεις για να γεμίσετε το μυαλό σας. Περάστε το χρόνο σας κάνοντας πράγματα που μπορείτε να απολαύσετε με τους ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους. Οι νέες θετικές αναμνήσεις θα σβήσουν τις παλιές αρνητικές  μακροπρόθεσμα.

-Να φροντίσετε να έχετε μια πολυάσχολη ζωή. Κρατήστε το πρόγραμμά σας γεμάτο και το μυαλό σας απασχολημένο, έτσι ώστε να έχετε λιγότερο χρόνο να απασχολήστε με τις αρνητικές σκέψεις.  Αποσπάσει τον εαυτό σας με ένα καλό βιβλίο, ή αποκτήστε ένα νέο χόμπι. Όσο περισσότερο χρόνο περνάτε χωρίς να κάνετε τίποτε τόσο πιο πιθανό είναι να στέκεστε σε παλιές αναμνήσεις. 

-Δημιουργήστε κάτι νέο. Δημιουργήστε μια ζωγραφιά ή ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό, βοηθώντας τους άλλους ανθρώπους. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε το μυαλό σας μακριά από τα δικά σας προβλήματα.

-Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την κατάθλιψη, την ευερεθιστότητα, και το άγχος, ειδικά σε άτομα που έχουν ήδη αυτά τα συμπτώματα. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγονται άλλες μορφές απόδρασης. Εάν έχετε την τάση να στοιχηματίζετε, να το ρίχνετε στο φαγητό, ή να καταφεύγετε σε μια συνήθεια που θα μπορούσε να είναι επιζήμια για την υγεία σας, για να καταστείλει τα κακά συναισθήματα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τη συμπεριφορά σας  είτε μόνοι σας ή με τη βοήθεια ενός θεραπευτή ή μιας ομάδας υποστήριξης.

-Κάντε την υγεία σας προτεραιότητα. Φροντίστε τον εαυτό σας. Κρατώντας το σώμα σας σε καλή υγεία έχει  μεγάλη επίδραση στον τρόπο που σκέφτεστε. Να τρώτε θρεπτικά τρόφιμα, να κοιμάστε καλά, και να βγαίνετε έξω μερικές φορές την εβδομάδα. Όταν φροντίζετε τον εαυτό σας, αυτό σας βοηθάει να απαλλαγείτε από το άγχος που απορρέει από την κακή μνήμη. Κάντε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη. Κάντε 30 λεπτά έως μία ώρα άσκησης κάθε μέρα, ακόμα και αν απλά κάνετε μια μεγάλη βόλτα μετά τη δουλειά.
Προσπαθήστε να κοιμάστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ και θα σας απασχολούν λιγότερο οι κακές αναμνήσεις.

-Ξεπερνώντας μια τραυματική εμπειρία.

Να εξωτερικεύετε τα συναισθήματά σας. Αν χρειαστεί να κλάψετε ή να ουρλιάξετε, να το κάνετε. 

Μιλήστε σε κάποιον γι ‘αυτό. Μιλήστε σε ένα φίλο ή σε ένα μέλος της οικογένειας που εμπιστεύεστε. Άλλοι άνθρωποι που μπορεί να προσφέρουν συμβουλές, είναι αυτοί που έχουν περάσει παρόμοιες ιστορίες.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενταχθείτε σε μια ομάδα υποστήριξης.

Να κρατάτε προσωπικό ημερολόγιο και να το κρατήσετε σε ασφαλές μέρος όπου κανείς άλλος δεν θα το βρει.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να κάνετε ψυχοθεραπεία. Ένας θεραπευτής θα είναι σε θέση να σας βοηθήσει να μάθετε να αντιμετωπίσετε τις κακές αναμνήσεις σας και τις δυσκολίες της ζωής και θα σας διδάξει τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να εξαφανίσετε τις κακές αναμνήσεις που έχετε στο μυαλό σας. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι χρήσιμη για το μετατραυματικό στρες και τις φοβίες. Το μετατραυματικό στρες (PTSD-post-traumatic stress disorder) μπορεί να αναπτυχθεί μετά από μια τρομακτική και επιβλαβή εμπειρία, όπως σεξουαλική κακοποίηση, αυτοκινητιστικό ατύχημα, βίαια επίθεση, σοβαρή ασθένεια ή ακόμη και χωρισμό. Στο μετατραυματικό στρες οι αναμνήσεις παράγουν μια αίσθηση συνεχούς ανησυχίας ότι η κακή κατάσταση θα συμβεί ξανά.
Τα συμπτώματα του μετατραυματικού στρες περιλαμβάνουν κακές αναμνήσεις, εφιάλτες, και  σκέψεις που σας φοβίζουν. Μπορεί να αισθάνεστε συναισθηματικά μουδιασμένοι, κατάθλιψη, ή συνεχώς ανήσυχοι.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να κριθεί απαραίτητη. Αντικαταθλιπτικά ή αγχολυτικά μπορεί να είναι χρήσιμα όταν είναι δύσκολο να ξεφύγετε από τις αρνητικές σκέψεις.
Η θεραπεία με ηλεκτροσόκ είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ανακουφιστεί το μυαλό από τραυματικές μνήμες, όταν δεν λειτουργεί καμία άλλη θεραπεία.

Διαβάστε, επίσης,

Αποκτήστε θετική ενέργεια

Αλλάξτε τις πεποιθήσεις σας

Κάντε μια καινούρια αρχή

Πώς μπορείτε να τα βγάλετε πέρα στα δύσκολα

Όλα μπορούν να θεραπευθούν

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Η θεραπεία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα

Συναισθηματική πείνα

Ψυχολογικοί παράγοντες που επηρεάζουν ιατρικές καταστάσεις

Πώς τα αρνητικά συναισθήματα μετατρέπονται σε ασθένειες

Εσείς πόσο ευτυχισμένοι είστε;

Φενγκ Σούι για καλύτερη ζωή

Να κρατάτε δίπλα σας ανθρώπους με ποιότητα

Τι να κάνετε αν ο άντρας σας σας απατήσει

Τα δάκρυά μας περιέχουν κωδικοποιημένα σήματα

Αποφύγετε τη συζυγική αντιπαράθεση

Κάθε μέρα πρέπει να είμαστε ερωτευμένοι

Η αγάπη είναι επιλογή

Τα μυστικά για ένα πετυχημένο γάμο

Γιατί μια γυναίκα θέλει να χωρίσει τον άντρα από την γυναίκα και τα παιδιά του

Οι συζυγικές συγκρούσεις

Η ζωή είναι ένας σκληρός αγώνας

Βοηθήστε τους φίλους σας

Οι καλύτεροι φίλοι

Ηθικά διδάγματα για τη φιλία

Οι αναγκαιότητες της φιλίας

Σε περίπτωση σεξουαλικής επίθεσης

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ