Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΔιατηρήστε υγιή τα μιτοχόνδριά σας
Array

Διατηρήστε υγιή τα μιτοχόνδριά σας

Κάντε αντιγήρανση διατηρώντας υγιή τα μιτοχόνδριά σας

 

 

Η οξείδωση και τα μη αποδοτικά μιτοχόνδρια είναι κύριος παράγοντας γήρανσης. Γι΄αυτό πρέπει να διατηρήσετε την ομαλή λειτουργία των εργοστασίων ενέργειας του σώματός σας.

Το σώμα αντλεί ενέργεια από τα μιτοχόνδριά του.

Υπάρχουν εκατοντάδες μιτοχόνδρια σε κάθε μας κύτταρο που μετατρέπουν τις θρεπτικές ουσίες από τις τροφές που τρώμε σε ενέργεια, την οποία το σώμα μας χρησιμοποιεί για να εκτελέσει τις λειτουργίες που χρειάζεται.

Τα μιτοχόνδρια ελέγχουν τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, η λειτουργία τους έχει μεγάλη σημασία στην γήρανση.

Όταν τα μιτοχόνδρια μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια παράγουν ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλούν φλεγμονές στα μιτοχόνδρια και στο υπόλοιπο κύτταρο. Και οι βλάβες που προκαλούν αυτές οι φλεγμονές συνδέονται με την γήρανση.

Υπάρχουν εκατοντάδες μιτοχόνδρια ανά κύτταρο και δεκάδες έλικες μιτοχονδριακού DNA ανά μιτοχόνδριο και κάθε κύτταρο έτσι περιέχει χιλιάδες έλικες μιτοχονδριακού DNA.

Τα μιτοχόνδρια είναι τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και στέλνουν συνεχώς ATP στα κύτταρα μέσω ροής του αίματος στο κυκλοφορικό σύστημα. Τα μιτοχόνδρια μοιάζουν με λαβύρινθο με οδοντωτές άκρες που ονομάζονται ακρολοφίες. Από την παραγωγή ενέργειας των μιτοχονδρίων παράγονται ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούνται όταν ένα ζεύγος ηλεκτρονίων χωρίζεται, ενώ γυρίζει γύρω από τον πυρήνα ενός κυττάρου.

Η ανεπάρκεια στη λειτουργία των μιτοχονδρίων προκαλεί αυξημένη παραγωγή των ελευθέρων ριζών και οι πολλές ελεύθερες ρίζες προκαλούν βλάβη στο μιτοχονδριακό DNA. Έτσι, για παράδειγμα οι βλάβες στα μιτοχόνδρια της καρδιάς προκαλούνται όταν το σώμα δεν καταναλώνει με αποτελεσματικό τρόπο οξυγόνο και γλυκόζη. Βλάβες στα μιτοχόνδρια υπάρχουν και σε ασθένειες του εγκεφάλου και στον διαβήτη και επηρεάζεται έτσι η ικανότητα του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη. Οι βλάβες στα μιτοχόνδρια συμβάλλουν και στην εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου, γιατί όσο μεγαλύτερη οξείδωση προκαλείται τόσο περισσότερο DNA φθείρεται  και το φθαρμένο DNA που αντιγράφεται ξανά και ξανά, μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο.

Βέβαια, το μιτοχονδριακό DNA έχει μεγάλη δυνατότητα ανάκαμψης. Στα άτομα που είναι πάνω από εξήντα ετών η αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων είναι μειωμένη κατά 40%.

Αν βρεθεί ένας τρόπος να μην μειώνεται η αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, τα κύτταρα και ο οργανισμός δεν θα γερνάνε, οι αρτηρίες δεν θα φθείρονται, όπως, επίσης και η καρδιά.

Ένα κομβικό μονοπάτι μοριακής σηματοδότησης που συντονίζει τη δημιουργία και, ταυτόχρονα, την καταστροφή των μιτοχονδρίων στα κύτταρα, κατά τη γήρανση, καθορίζει τη διάρκεια ζωής.

Τα μιτοχόνδρια, είναι οργανίδια τα οποία αποτελούν «εργοστάσια παραγωγής ενέργειας» του κυττάρου και είναι απαραίτητα για πολλές, βασικές κυτταρικές λειτουργίες. Οι όποιες αλλαγές στον αριθμό, τη μορφολογία και την εύρυθμη λειτουργία των μιτοχονδρίων επηρεάζουν τόσο την ομοιόσταση του κυττάρου όσο και τον μεταβολισμό, την υγεία και το προσδόκιμο ζωής ολόκληρου του οργανισμού. Κάθε ανθρώπινο κύτταρο περιέχει εκατοντάδες μιτοχόνδρια.

Δυσλειτουργίες στα μιτοχόνδρια είναι υπεύθυνες για σοβαρές παθολογικές καταστάσεις, όπως καρδιομυοπάθειες, νευρομυϊκές ανωμαλίες, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως οι νόσοι Parkinson’s, Alzheimer’s και άλλες.

Άρα, η διατήρηση της λειτουργικότητας των μιτοχονδρίων και του κυττάρου απαιτεί ακριβή έλεγχο και συντονισμό της απομάκρυνσης των κατεστραμμένων, καθώς και της δημιουργίας νέων μιτοχονδρίων.

Όλα τα ευκαρυωτικά κύτταρα έχουν αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα μοριακών μηχανισμών που είναι απαραίτητοι για την διατήρηση της μιτοχονδριακής ομοιόστασης. Η μιτοφαγία, μια εξειδικευμένη μορφή κυτταρικής αυτοφαγίας, αποτελεί έναν επιλεκτικό τρόπο απομάκρυνσης και καταστροφής των μη λειτουργικών μιτοχονδρίων. Η διαδικασία αυτή ρυθμίζει το μέγεθος του πληθυσμού των μιτοχονδρίων στα κύτταρα ανάλογα με την μεταβολική δραστηριότητα ή το στρες.

Η πρωτεΐνη DCT-1/NIX στην επιφάνεια των μιτοχονδρίων αποτελεί τον κεντρικό διακόπτη του μηχανισμού. Η πρωτεΐνη αυτή είναι συστατικό των μιτοχονδρίων σε όλους τους ευκαρυωτικούς οργανισμούς και στον άνθρωπο. Η λειτουργία της ρυθμίζεται από ενδογενή και εξωγενή σήματα, ώστε να επάγει τελικά την καταστροφή των μιτοχονδρίων με τη διαδικασία της μιτοφαγίας. H συσσώρευση κατεστραμμένων μιτοχονδρίων προκαλεί οξειδωτικό στρες, οδηγώντας στην έναρξη κατάλληλης κυτταρικής σηματοδότησης, η οποία περιλαμβάνει τόσο την επαγωγή γονιδίων που ρυθμίζουν τόσο τη μιτοχονδριακή βιογένεση όσο και τη μιτοφαγία. Ο συντονισμός των δύο αυτών διαδικασιών διατηρεί την εύρυθμη μιτοχονδριακή λειτουργία, απομακρύνοντας τα κατεστραμμένα μιτοχόνδρια και δημιουργώντας νέα και υγιή.

Η μείωση των επιπέδων μιτοφαγίας κατά την γήρανση οδηγεί σε προοδευτική συσσώρευση, κυρίως μη λειτουργικών μιτοχονδρίων, ως αποτέλεσμα τόσο της μη απομάκρυνσης των κατεστραμμένων όσο και της εξασθένισης στη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων. Κάτι τέτοιο οδηγεί τελικά σε ελάττωση του προσδόκιμου επιβίωσης. Αντίθετα, ενίσχυση της ανακύκλωσης των μιτοχονδρίων έχει ως αποτέλεσμα τη θωράκιση της ομοιόστασης των κυττάρων, την ανθεκτικότητα στο στρες και την σημαντική αύξηση της διάρκειας ζωής του οργανισμού.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν να αντιμετωπισθούν συνοδά νοσήματα τα οποία χαρακτηρίζονται από ανεξέλεγκτη συσσώρευση μιτοχονδρίων, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και νευροεκφυλιστικές ασθένειες, με στοχευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Διαβάστε, επίσης,

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Κετογενική δίαιτα

Πώς το στρες επηρεάζει το σώμα σας

Γλουταμινικό οξύ

Το μιτοχονδριακό μονοπάτι απόπτωσης στον καρκίνο

Τα αντιβιοτικά κατά της γήρανσης

Τα αντιμιτοχονδριακά αντισώματα

Οι καυτερές πιπεριές σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα

Αν δεν σας αρέσει η γυμναστική

Μελατονίνη

Πώς η έλλειψη μαγνησίου προκαλεί πρόωρη γήρανση

To μαγνήσιο και τα οφέλη του

Η μεγάλη αλήθεια για τη θεραπεία του καρκίνου

Πρωτεΐνη ΒΑΧ

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια

Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και άνοια. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα υποστηρίζουν τον εγκέφαλο και προλαμβάνουν και θεραπεύουν την άνοια Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ