Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΒελονισμός και καρκίνος

Βελονισμός και καρκίνος

Ο βελονισμός στη θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Ο καρκίνος δεν είναι μια ασθένεια, αλλά πάνω από 300 διαφορετικές κακοήθειες, η κάθε μία με τη μοναδική δική του  ιστολογία, παθοφυσιολογία, φυσική ιστορία και κλινική συμπεριφορά.

Ο καρκίνος συμβατικά θεραπεύεται με διαφορετικές κατηγορίες χημειοθεραπευτικών παραγόντων, ορμονικών παραγόντων,  ακτινοβολίας και με διάφορα είδη χειρουργικών επεμβάσεων.

Πολλοί προτιμούν να θεραπευθούν πια με διατροφική υποστήριξη, εναλλακτικές θεραπείες και θεραπείες σώματος και νου.

Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη χειρουργική επέμβαση προσφέρει την πιο ευνοϊκή πιθανότητα για τη θεραπεία των κακοήθων παθήσεων.

Αν η διάγνωση γίνει αργά, η χειρουργική επέμβαση είναι ανεπιτυχής, ή υποτροπιάζει η νόσος μετά από τη χειρουργική επέμβαση και τότε η πιθανότητα μιας θεραπείας, με σπάνιες εξαιρέσεις, θεωρείται ότι δεν θα είναι επιτυχής και οι ασθενείς αντιμετωπίζονται ανακουφιστικά και παρηγορητικά.


Ο ρόλος του βελονισμού στη θεραπεία του καρκίνου

Συμπληρωματική χρήση του σε αναισθησία

Έλεγχος μετεγχειρητικού πόνου

Έλεγχος τοπικού οιδήματος μετεγχειρητικά

Θεραπεία αιματώματος και διόγκωσης των ιστών

Θεραπεία της ναυτίας

Θεραπεία του εμέτου

Θεραπεία της δυσκοιλιότητας

Θεραπεία της κόπωσης

Θεραπεία των εξάψεων

Θεραπεία της ξηροστομίας

Θεραπεία της νευροπάθειας

Θεραπεία του άγχους

Θεραπεία της κατάθλιψης

Καταπολέμηση αϋπνίας

Διέγερση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος

Θεραπεία της απώλειας βάρους

Θεραπεία της ανορεξίας

Θεραπεία των διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος μετά από χειρουργική επέμβαση (προώθηση του γαστρικού περιεχομένου)

Θεραπεία του λεμφοιδήματος

Θεραπεία του βήχα

Θεραπεία της αιμόπτυσης

Θεραπεία του πυρετού

Θεραπεία της πρωκτίτιδας

Θεραπεία του βράγχους φωνής και άλλων προβλημάτων που σχετίζονται με την ομιλία

Θεραπεία δυσφαγίας

Θεραπεία λόξιγκα

Ενεργειακά ο βελονισμός είναι μια προσέγγιση που γίνεται με τη χρήση βελονών με ηλεκτρική ενέργεια και εφαρμογή τοπικής θέρμανσης με βότανα και προσδίδει μια αίσθηση ευεξίας και επιταχύνει την ανάρρωση των ασθενών.

Σε συνδυασμό με τη διατροφική υποστήριξη, ο βελονισμός χρησιμοποιείται σε πολλά ογκολογικά κέντρα.


Τι είναι ο βελονισμός;

Ο βελονισμός εφαρμόζεται με βελόνες, θερμότητα, πίεση, και άλλες θεραπείες σε μία ή περισσότερες θέσεις επί του δέρματος που είναι γνωστά ως σημεία βελονισμού, για να προκαλέσει μια αλλαγή στις φυσικές λειτουργίες του σώματος.

Η χρήση του βελονισμού είναι μέρος της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο βελονισμός βασίζεται στην πεποίθηση ότι το τσι (ζωτική ενέργεια) ρέει μέσα από το σώμα κατά μήκος ενός δικτύου μονοπατιών, που ονομάζονται μεσημβρινοί. Το Qi  επηρεάζει την πνευματική, συναισθηματική, διανοητική και φυσική κατάσταση ενός ατόμου. Το τσι έχει δύο δυνάμεις, το γιν και το γιανγκ. Το γιν και το γιανγκ είναι αντίθετες δυνάμεις που εργάζονται μαζί για να σχηματίσουν ένα σύνολο. Οι δυνάμεις του γιν και του γιανγκ εξαρτώνται μεταξύ τους και λειτουργούν σε έναν ατέρμονο κύκλο, όπως ζεστό και κρύο, μέρα και νύχτα, και  υγεία και ασθένεια. Τίποτα δεν είναι ποτέ  γιν ή γιανγκ, υπάρχουν και τα δύο παντού. Πολλά από τα κύρια όργανα του σώματος πιστεύεται ότι είναι yin-yang ζεύγη που πρέπει να είναι σε ισορροπία για να είναι υγιή. Όταν το γιν και το γιανγκ ενός ατόμου δεν είναι σε ισορροπία, το τσι μπορεί να φράξει. Το μπλοκαρισμένο τσι προκαλεί πόνο, ασθένεια, ή άλλα προβλήματα υγείας.

Ο συνδυασμός βελονισμού, διατροφής, βοτανικής θεραπείας, διαλογισμός, σωματικής άσκησης και μασάζ αποκαθιστά την υγείας με την απεμπλοκή του τσι και διορθώνοντας την ισορροπία του γιν και του γιανγκ στο ίδιο το άτομο.


Πώς γίνεται ο βελονισμός;

Ο βελονισμός γίνεται σε ορισμένα σημεία στο δέρμα, που ονομάζονται σημεία βελονισμού. Σημεία βελονισμού είναι χώροι όπου οι μεσημβρινοί έρχονται στην επιφάνεια του σώματος. Υπάρχουν περισσότερα από 400 σημεία βελονισμού στο ανθρώπινο σώμα, με ειδικά σημεία βελονισμού για κάθε κατάσταση που αντιμετωπίζεται.

Οι περισσότεροι βελονιστές  ασκούν το βελονισμό, σύμφωνα με τις παραδόσεις της κινεζικής ιατρικής. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι τύποι βελονισμού.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών και σε ασθενείς με καρκίνο. Οι ασθενείς τον χρησιμοποιούν για να ελέγχουν τον πόνο και για ανακούφιση από τη ναυτία και τον έμετο, την κόπωση, τις εξάψεις, την ξηροστομία, τη νευροπάθεια, το άγχος, την κατάθλιψη, και τα προβλήματα ύπνου. 
Ο βελονισμός μπορεί να λειτουργήσει με φυσικές αποκρίσεις των νευρικών κυττάρων της υπόφυσης, και άλλων σημείων του εγκεφάλου, επηρεάζοντας την αρτηριακή πίεση και τη θερμοκρασία του σώματος. Ο βελονισμός μπορεί να προκαλέσει σωματικές απαντήσεις στα νευρικά κύτταρα, την υπόφυση, και τμήματα του εγκεφάλου. Αυτές οι αποκρίσεις μπορεί να κάνουν το σώμα να απελευθερώσει χημικές ουσίες, πρωτεΐνες, και ορμόνες του εγκεφάλου που ελέγχουν μια σειρά από λειτουργίες του σώματος. Προτείνεται ότι, με αυτόν τον τρόπο, ο βελονισμός επηρεάζει την πίεση του αίματος και τη θερμοκρασία του σώματος, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και διεγείρει την έκκριση των φυσικών παυσιπόνων του σώματος, των ενδορφινών, που κυκλοφορούν σε όλο το σώμα.

Ο βελονισμός μπορεί, επίσης, να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ισχυρότερο.

Η μέθοδος του βελονισμού χρησιμοποιεί βελόνες, μιας χρήσης, από ανοξείδωτο χάλυβα που είναι ελαφρώς παχύτερες από μια ανθρώπινη τρίχα και αυτές εισχωρούν στο δέρμα σε σημεία βελονισμού. Οι βελόνες εισάγονται και μπορούν να στριφογυρίζονται, να κινούνται πάνω-κάτω σε διαφορετικές ταχύτητες και βάθη, να θερμαίνονται, ή να διεγείρονται με ένα ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι βελονισμού που δεν χρησιμοποιούν βελόνες.

Μερικές τεχνικές βελονισμού:

-Ωτοβελονισμός: Ο βελονισμός γίνεται σε σημεία βελονισμού στο εξωτερικό αυτί που συνδέονται με ορισμένα μέρη του σώματος.
-Ηλεκτροβελονισμός: Μια διαδικασία κατά την οποία παλμοί από ηλεκτρικά ρεύματα αποστέλλονται μέσω βελονών σε σημεία βελονισμού στο δέρμα.
-Διέγερση ενός σημείου βελονισμού: Η τοποθέτηση των βελόνων σε μια θέση στο δέρμα που είναι μακριά από το επίπονο μέρος του σώματος. Τα σημεία ενεργοποίησης έχουν να κάνουν με τον πόνο που δεν είναι αισθητός στην περιοχή του τραυματισμού, αλλά αποστέλλεται κατά μήκος των νεύρων αλλού στο σώμα.
-Βελονισμός με λέιζερ: Η χρήση ακτίνας λέιζερ αντί για μια βελόνα βελονισμού για την τόνωση σε ένα σημείο βελονισμού.
-Ο βελονισμός με ένεση σε ένα σημείο: Η χρήση μιας σύριγγας και βελόνας για την ένεση φαρμάκων, βιταμινών, φυτικών εκχυλισμάτων, ή άλλων υγρών στο σώμα στα σημεία βελονισμού.
-Μαγνητικός βελονισμός: Η χρήση μιας συσκευής μαγνητισμού συνδέεται με μια βελόνα βελονισμού για να παραδώσει την ακτινοβολία μικροκυμάτων στα σημεία βελονισμού.
-Σημεία πίεσης: Ένας τύπος της θεραπείας μασάζ στην οποία τα δάκτυλα χρησιμοποιούνται για να πιεστούν τα σημεία βελονισμού. 
-Μοξοθεραπεία: Ένας τύπος θεραπείας θερμότητας στον οποίο ένα βότανο καίγεται πάνω από το σώμα για να θερμάνει ένα μεσημβρινό σε ένα σημείο βελονισμού και να αυξήσει τη ροή του αίματος και το qi. Το βότανο μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στο δέρμα,  κοντά στο δέρμα για αρκετά λεπτά, ή να τοποθετηθεί στην άκρη μιας βελόνας βελονισμού. Λάμπες θερμότητας μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθούν για να θερμάνουν τα σημεία βελονισμού.
-Βεντούζες: Μια διαδικασία στην οποία ένα στρογγυλεμένο κύπελλο από γυαλί θερμαίνεται και τοποθετείται ανάποδα πάνω από μια περιοχή του σώματος, κάνοντας ένα κενό που κρατά το κύπελλο στο δέρμα. Οι βεντούζες χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν τη ροή του αίματος και το qi, ανοίγει τους πόρους του δέρματος και επιτρέπει στις τοξίνες να φεύγουν από το σώμα.

Οι ασθενείς μπορεί να νιώθουν ένα αίσθημα βελονισμού κατά τη διάρκεια του βελονισμού, που είναι γνωστό ως de τσι αίσθηση, και μπορεί να αισθάνονται αίσθημα βάρους, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα.


Οι μελέτες για τη χρήση του βελονισμού στη θεραπεία του καρκίνου

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον έμετο, μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι ισχυρότερο, να  τονώσει τα νευρικά κύτταρα που προκαλούν την απελευθέρωση των ορμονών στο αίμα και βοηθούν στην εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, να  αυξήσει τον αριθμό των κυττάρων του αίματος και να ενισχύσει τα λεμφοκύτταρα και τα κύτταρα φυσικούς φονείς και την δραστηριότητά τους.


Παρενέργειες βελονισμού στον καρκίνο

Προβλήματα που προκαλούνται από τη χρήση βελονών που δεν είναι αποστειρωμένες

Προβλήματα από την τοποθέτηση της βελόνας σε λάθος μέρος

Προβλήματα που προκύπτουν από την κίνηση του ασθενούς κατά τη διάρκεια του βελονισμού

Προβλήματα από ελαττωματικές βελόνες

Πόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αίσθημα κόπωσης, λιποθυμία ή υπνηλία και λοιμώξεις

Επειδή η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, πρέπει να χρησιμοποιείται μια αυστηρή μέθοδος αντισηψίας όταν η θεραπεία βελονισμού δίνεται ταυτόχρονα. Απαιτείται να χρησιμοποιούνται στείρες, μη τοξικές βελόνες και μιας χρήσεως και να χρησιμοποιούνται μόνο από ειδικευμένους επαγγελματίες.

Ο βελονισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνος του σαν εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά καλύτερα σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές θεραπείες.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Διαβάστε, επίσης,

Σε ποιες παθήσεις είναι αποτελεσματικός ο βελονισμός

Συμβουλευτείτε την EMEDI για να μην πονάτε

Η τεχνική της χαλαρωτικής αναπνοής

Σημεία πίεσης για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος

Πώς να κάνετε σεξ αν έχετε αρθρίτιδα

Σημεία πίεσης για να χάσετε βάρος

Βελονισμός για να ρυθμίσετε την πίεσή σας

Ο βελονισμός για την αρθρίτιδα

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός στον καρκίνο μαστού;

Ο βελονισμός βοηθάει στον πονοκέφαλο

Εναλλακτικές θεραπείες για τον καρκίνο

Χρωμοβελονισμός

Τι είναι ο βελονισμός;

Βελονισμός για το ευερέθιστο έντερο

Βελονισμός για την υπογονιμότητα

Ενδείξεις βελονισμού

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΝάτριο
Επόμενο άρθροΒιοηλεκτρική θεραπεία του καρκίνου
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι συχνό νόσημα. Είναι μια εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων και οι ιστοί καταστρέφοντσι με την πάροδο του χρόνο Η οστεοαρθρίτιδα είναι μια εκφυλιστική...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ