Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023

Κρεατίνη

Χρήσιμες πληροφορίες για την κρεατίνη

 

 

 

Η κρεατίνη είναι ένα μόριο που παράγεται στο σώμα, και αποθηκεύει φωσφορικές ομάδες υψηλής ενέργειας με τη μορφή φωσφοκρεατίνης (φωσφορικής κρεατίνης). Κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, η φωσφοκρεατίνη απελευθερώνει ενέργεια για την ενίσχυση της κυτταρικής λειτουργίας. Αυτό είναι που προκαλεί αύξηση της αντοχής από τα συμπληρώματα κρεατίνης, αλλά η δράση αυτή μπορεί, επίσης, να βοηθήσει τον εγκέφαλο, τα οστά, τους μύες και το ήπαρ. Τα περισσότερα από τα οφέλη της κρεατίνης παρέχονται μέσω αυτού του μηχανισμού.

Η κρεατίνη βρίσκεται σε μερικά τρόφιμα, ως επί το πλείστον το κρέας, τα αυγά, και τα ψάρια.

Τα συμπληρώματα διατροφής με κρεατίνη έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, κυρίως νευροπροστατευτικά και καρδιοπροστατευτικά.

Συχνά χρησιμοποιούνται από τους αθλητές για την αύξηση της παραγωγής ενέργειας και της άλιπης μάζας.

Οι κράμπες στο στομάχι είναι συχνές όταν κάποιος λαμβάνει την κρεατίνη χωρίς αρκετό νερό. Διάρροια και ναυτία μπορεί να συμβούν όταν πάρα πολύ κρεατίνη, λαμβάνεται σε μια δόση. Η κρεατίνη θα πρέπει να μοιράζεται σε ισόποσες δόσεις κατά την διάρκεια της ημέρας  και να λαμβάνεται με τα γεύματα. Η κρεατίνη ή μονοϋδρική κρεατίνη μπορεί να προκαλέσει διέγερση, όταν λαμβάνεται σε μεγάλη δόση πριν τον ύπνο και κατακράτηση νερού που, συνήθως, παρατηρείται με υψηλότερες δόσεις φόρτωσης.

Η παρατεταμένη χρήση συμπληρωμάτων κρεατίνης προκαλεί αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των μυών.

Η κρεατίνη είναι νευροπροστατευτική και χτίζει τους μυς.

Μπορεί να ληφθεί με υδατάνθρακες, καφεΐνη, βήτα-αλανίνη, άλφα-λιποϊκό οξύ, λευκίνη λόγω ενεργοποίησης του mTOR και με HMB (β-Hydroxy β-Methylbutyrate) που είναι ένας μεταβολίτης της λευκίνης.

Η μονοϋδρική κρεατίνη είναι η φθηνότερη και η πιο αποτελεσματική. Η μικρομετατροποποιημένη μονοϋδρική κρεατίνη διαλύεται στο νερό πιο εύκολα, πράγμα που μπορεί να είναι πιο πρακτικό.

Η μονοϋδρική κρεατίνη λαμβάνεται αρχικά με φόρτωση (0,3 γραμμάριο ανά κιλό σωματικού βάρους ανά ημέρα για 5-7 ημέρες) και στη συνέχεια τουλάχιστον 0,03 g / kg / ημέρα, είτε για τρεις εβδομάδες (ποδηλασία) ή επ ‘αόριστον (χωρίς πρόσθετες φάσεις φόρτωσης). Για ένα άτομο 82 kg, αυτό μεταφράζεται ως 25 g / ημέρα κατά τη διάρκεια της φάσης φόρτωσης και 2,5 g / ημέρα πλέον, αν και πολλοί λαμβάνουν 5 g / ημέρα, εξαιτίας της χαμηλής τιμής της κρεατίνης και τα αυξημένα οφέλη της. Υψηλότερες δόσεις (έως 10 g / ημέρα) μπορεί να είναι σωστή δόση για εκείνους με ένα υψηλό ποσοστό μυϊκής μάζας και υψηλά επίπεδα δραστηριότητας.

Η φωσφορική κρεατίνη (φωσφοκρεατίνης) λειτουργεί ως δεξαμενή των φωσφορικών. Βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στους σκελετικούς μύες και την καρδιά, αλλά και σε κάποιο βαθμό σε σχεδόν κάθε κύτταρο.

Μερικά άψητα κρέατα έχουν υψηλά επίπεδα της κρεατίνης:

Βοδινό, με ελάχιστο ορατό συνδετικό ιστό: 4,74 έως 5,51 g / kg
Κοτόπουλο: 3,4 g / kg 
Κουνέλι: 3,4 g / kg 
Καρδιακός ιστός: 1,5 – 2,5 g / kg

Μερικοί (άψητα) κρέατα έχουν χαμηλά επίπεδα της κρεατίνης:

Ήπαρ: 0,2 g / kg 
Νεφρά: 0,23 g / kg 
Πνεύμονες: 0,19 g / kg 

Η κρεατίνη συσσωρεύεται στα ίδια όργανα σε προϊόντα κρέατος, όπως στον άνθρωπο. Οι ιστοί με υψηλή περιεκτικότητα σε κρεατίνη περιλαμβάνουν την καρδιά και τους σκελετικούς μύες. Άλλες ενώσεις που περιέχουν κρεατίνη είναι το αίμα 0,04%, το αποβουτυρωμένο γάλα 0,88%, το ανθρώπινο μητρικό γάλα 60-70 μΜ. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν ελάχιστη περιεκτικότητα σε κρεατίνη.

Η μέση ημερήσια κατανάλωση κρεατίνης από πηγές τροφίμων είναι περίπου 7,9 mmol (1,08 g) για τους άνδρες και 5 mmol (0,64 g) για τις γυναίκες. Η κρεατίνη από τα τρόφιμα αφομοιώνεται πιο αργά από ό, τι όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, αλλά η συνολική βιοδιαθεσιμότητα είναι η ίδια. 


Ιδιότητες και Δομή κρεατίνης

Η κρεατίνη είναι ένα μικρό πεπτίδιο  που αποτελείται από αμινοξέα. Συγκεκριμένα, η κρεατίνη αποτελείται από L-αργινίνη, γλυκίνη, και μεθειονίνη. 

Ανάλογα με τη θερμοκρασία μαγειρέματος και την παρουσία ενός αναγωγικού σακχάρου, όπως το γλυκογόνο, η καρνοσίνη και το ασπαρτικό οξύ θα μετραπεί σε ακρυλικό οξύ και ακρυλαμίδια. Ταυτόχρονα, η κρεατίνη θα μετατραπεί σε μεθυλαμίνη, η οποία στη συνέχεια θα συνδεθεί με το ακρυλικό οξύ και τα ακρυλαμίδια για να ενσωματωθούν στην ουσία Ν-μεθυλακρυλαμίδιο που είναι τοξική (C4H7NO).  Η κρεατίνη μπορεί, επίσης, να μετατραπεί στη βιολογικά ανενεργή κρεατινίνη μέσω της απομάκρυνσης ενός μορίου νερού.  Περίπου το 30% του κρέατος μπορεί να χαθεί  ή να υποβαθμιστεί σε κρεατινίνη κατά το μαγείρεμα (μέτρια και καλό ψήσιμο). Τέλος, η κρεατίνη μπορεί  να συμμετέχει στο σχηματισμό των ετεροκυκλικών αμινών,  μια διαδικασία που μπορεί να ανασταλεί, μερικώς, με το μαρινάρισμα.

Οι υδατάνθρακες παρέχουν γρήγορη ενέργεια σε ένα αναερόβιο περιβάλλον (υψηλής έντασης άσκηση), ενώ τα λίπη παρέχουν σταθερή ενέργεια κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλής διαθεσιμότητας οξυγόνου (χαμηλής έντασης άσκηση ή ανάπαυση). Η διάσπαση των υδατανθράκων, των λιπών, και κετονών παράγει ΑΤΡ (τριφωσφορική αδενοσίνη). Όταν τα κύτταρα χρησιμοποιούν ΑΤΡ για την ενέργεια, αυτό το μόριο μετατρέπεται σε διφωσφορική αδενοσίνη (ADP) και μονοφωσφορική αδενοσίνη (ΑΜΡ).

Η κρεατίνη δωρίζει μία φωσφορική ομάδα (ενέργεια) για την ADP, μετατρέποντας αυτό το μόριο σε ATP. 

Με την αύξηση της συνολικής ποσότητας της κυτταρικής φωσφοκρεατίνης επιταχύνεται η ανακύκλωση των αδρανών ADP σε ΑΤΡ. Τα ATP γρήγορα εξαντλούνται κατά τη διάρκεια έντονης μυϊκής προσπάθειας και ένα από τα σημαντικότερα οφέλη των συμπληρωμάτων κρεατίνης είναι η ικανότητά τους να αναγεννούν το ATP γρηγορότερα, το οποίο μπορεί να προωθήσει την αύξηση της δύναμης και της ισχύος. Πάνω από το 95% της κρεατίνης αποθηκεύεται στους μυς σε μέγιστη κυτταρική συγκέντρωση 30 μΜ. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της κρεατίνης είναι περιορισμένη, αν και αυξάνει, καθώς, αυξάνει η μυϊκή μάζα. Ένας άνδρας 70 kg με μέση σωματική διάπλαση, έχει κρεατίνη περίπου 120 γρ. Το σώμα μπορεί να αποθηκεύσει πολύ περισσότερη ενέργεια ως γλυκογόνο (στο ήπαρ, τον εγκέφαλο, και τους μυς) και ακόμη περισσότερο ως λίπος.

Η κρεατίνη είναι ένα υπόστρωμα ενέργειας: Είναι ένα μικρό πεπτίδιο που χρησιμεύει ως μία δεξαμενή για τις ομάδες φωσφορικού υψηλής ενέργειας που μπορούν να αναγεννούν το ATP, το κύριο νόμισμα της κυτταρικής ενέργειας. Μια αύξηση στην πρόσληψη κρεατίνης (μέσω της τροφής ή συμπληρωμάτων) αυξάνει την κυτταρική ενέργεια, προωθώντας την αναγέννηση του ATP σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η αποθήκευση είναι περιορισμένη, όμως, η γλυκόζη ή τα λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για την αναπλήρωση του ATP μακροπρόθεσμα.

Χωρίς συμπληρώματα, η κρεατίνη σχηματίζεται, κυρίως, στο ήπαρ, με ελάχιστη συμμετοχή από το πάγκρεας και τα νεφρά. Τα δύο αμινοξέα, γλυκίνη και αργινίνη, συνδυάζονται μέσω ενζύμου: Η αμιδινοτρανσφεράση της γλυκίνης (AGAT) σχηματίζει ορνιθίνη και οξεική γουνανιδίνη-guanidoacetate. Αυτό είναι το πρώτο από τα δύο στάδια στη σύνθεση της κρεατίνης, και αν και σπάνια, οποιαδήποτε έλλειψη αυτού του ενζύμου μπορεί να οδηγήσει σε ήπια νοητική καθυστέρηση και μυϊκή αδυναμία. Η AGAT είναι, επίσης, το κύριο ρυθμιστικό βήμα, και μία περίσσεια διατροφικής κρεατίνης μπορεί να καταστείλει τη δραστικότητα της AGAT και να μειώσει τη σύνθεση κρεατίνης με τη μείωση των επιπέδων AGAT mRNA, παρά με ανταγωνιστική αναστολή.

Η Guanidoacetate (κατασκευάζεται από την AGAT) και λαμβάνει  μεθυλο-ομάδα από την S-Αδενοσυλμεθειονίνη μέσω του ενζύμου οξεικής γουνανιδίνης, της μεθυλοτρανσφεράσης (GAMT), η οποία παράγει S-αδενοσυλομοκυστεΐνη (ως παραπροϊόν) και κρεατίνη. Οι ελλείψεις σε GAMT είναι λίγο πιο σοβαρή κατάσταση (αν και εξίσου σπάνια) σε σχέση με την ανεπάρκεια AGAT, με αποτέλεσμα σοβαρή νοητική υστέρηση και αυτισμό.

Οι παραπάνω αντιδράσεις συμβαίνουν στο ήπαρ, όπου η περισσότερη κρεατίνη συντίθεται, αλλά τα AGAT και GAMT ένζυμα έχουν εντοπιστεί σε μικρότερες ποσότητες στα νεφρά και τον παγκρεατικό ιστό (εξωηπατική σύνθεση). Οι νευρώνες έχουν, επίσης, την ικανότητα να συνθέσουν τη δική τους κρεατίνη. Για το σχηματισμό κρεατίνης, τα αμινοξέα γλυκίνη και αργινίνη ενζυματικά συνδυάζονται για να σχηματίσουν οξεική γουνανιδίνη- guanidoacetate, η οποία στη συνέχεια μεθυλιώνεται για να σχηματίσει κρεατίνη. Ασθένειες που σχετίζονται με σφάλματα στην σύνθεση κρεατίνης μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές διαταραχές και νοητική καθυστέρηση. Η S-adenylmethionine πρέπει να μετατραπεί σε S-adenylhomocysteine ​​προκειμένου η οξεική γουνανιδίνη-guanidoacetate να μετατραπεί σε κρεατίνη, κατά τη διάρκεια μεθυλίωσης. Η παραγωγή της κρεατίνης αντιπροσωπεύει μέχρι και το 40% της S-adenylmethionine που χρησιμοποιείται στο σώμα για διεργασίες μεθυλίωσης.

Τα συμπληρώματα κρεατινίνης ανακουφίζουν από το εγγενές βάρος της παραγωγής κρεατίνης. Τα συμπληρώματα μειώνουν την αναμενόμενη αύξηση της ομοκυστεΐνης μετά από έντονη άσκηση και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η κρεατίνη θεωρείται ως καρδιοπροστατευτική κατά την άσκηση. Με τα συμπληρώματα μονοϋδρικής κρεατίνης (φάση φόρτωσης, ακολουθούμενη από 19 εβδομάδες συντήρησης), η πρόδρομη κρεατίνη μειώνεται κατά έως και 50% (φόρτωση) ή 30% (συντήρηση). Αυτό φαίνεται να συμβαίνει μέσω της θετικής ανατροφοδότησης και καταστολής της L-αργινίνης κρεατίνης: Η αμιδινοτρανσφεράση της γλυκίνης (AGAT) είναι περιοριστική του ρυθμού σύνθεσης κρεατίνης, καθώς τα επίπεδα των ενδιαμέσων προϊόντων πριν από αυτό το στάδιο είναι, συνήθως, αυξημένα μέχρι και 75%.

Μια καταστολή της σύνθεσης της κρεατίνης παρατηρείται σε λήψη συμπληρωμάτων (περίπου 4g ημερησίως, 2g εκ των οποίων έχουν συντεθεί). Αυτή η καταστολή μπορεί να είναι ευεργετική για την υγεία. Η κρεατίνη είναι αποθηκευμένη στο σώμα με τη μορφή της κρεατίνης, ως φωσφορική κρεατίνη, αλλιώς γνωστή ως φωσφοκρεατίνη, η οποία είναι η κρεατίνη δεσμευμένη σε μία φωσφορική ομάδα. Η φωσφορική κρεατίνη χρησιμοποιείται για να διατηρηθεί η αναλογία ΑΤΡ / ADP ενεργώντας ως δεξαμενή φωσφορικών υψηλής ενέργειας. Όσο περισσότερο ATP έχει ένας μυς σε σχέση με ADP, τόσο υψηλότερη συσταλτικότητα θα έχει. Αυτός ο προενεργητικός μηχανισμός επηρεάζει, επίσης, σχεδόν όλα τα συστήματα του σώματος, όχι μόνο τους σκελετικούς μυς. Κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης και αναβολισμού, η κρεατίνη μπορεί να αποκτήσει μια φωσφορική ομάδα μέσω της ενζυμικής οδού κινάσης της κρεατίνης μέχρι να υπάρχει κυτταρική συγκέντρωση 30 μΜ  που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα για γρήγορο ανεφοδιασμό του ΑΤΡ, όταν χρειάζεται. Υπάρχουν ένζυμα, οι κινάσες κρεατίνης (υπάρχουν πολλά ισοένζυμα) τόσο στα μιτοχόνδρια όσο και στα κυτοσόλια του κυττάρου. Τα τέσσερα ισοένζυμα της κινάσης της κρεατίνης περιλαμβάνουν την μυϊκή κινάση της κρεατίνης (MCK), που υπάρχει στον συσταλτικό μυ και τον καρδιακό μυ, την κρεατινοκινάση εγκεφάλου (BCK), που εκφράζεται σε νευρώνες και νευρογλοιακά κύτταρα και κάποια άλλα μη μυϊκά κύτταρα. Επίσης, υπάρχει η Μιτοχονδριακή κρεατινική κινάση (sMitCK), που εκφράζεται παράλληλα με τη  MCK, και η πανταχού παρούσα Μιτοχονδριακή κρεατινοκινάση  (uMitCK), η οποία εκφράζεται παράλληλα με τη BCK οπουδήποτε αλλού. 

Τα συμπληρώματα της μονοϋδρικής κρεατίνης αυξάνουν αυτές τις δύο ενώσεις σε μυοκύτταρα, νευρώνες, στα μάτια, στα νεφρά και στους όρχεις. Οι μύες περιλαμβάνουν > 95% της σωματικής κρεατίνης.

Η κρεατίνη και η φωσφορική κρεατίνη σχηματίζουν ένα δίστιχο στα κύτταρα, το οποίο απομονώνει φωσφορικές ομάδες. Αυτές οι φωσφορικές ομάδες στη συνέχεια δωρίζουν στο ADP ενέργεια για την αναγέννηση ΑΤΡ. Η δωρεά αυτή είναι ταχύτερη από ό, τι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία και τα υψηλότερα επίπεδα κυτταρικής κρεατίνης οδηγούν σε μεγαλύτερη δωρεά φωσφορικών και  επακόλουθη ενέργεια αναπλήρωσης.

Η αύξηση της κυτταρικής επιβίωσης (με πρόληψη καταστροφής του ATP) κατά την υποξία, την οξειδωτική βλάβη, και σε μερικές τοξίνες ενάντια των νευρώνων και των κυττάρων του σκελετικού μυός είναι ένας μηχανισμός δράσης των συμπληρωμάτων κρεατίνης μέσω της κρεατίνης κινάσης. Επίσης, αυτά έχουν αποτελεσματικότητα σε σπασμούς που προκαλούνται από τοξίνες. 

Η έκφραση του ενζύμου της κρεατίνης κινάσης σε κύτταρα που δεν το εκφράζουν κανονικά, ασκεί προστατευτική δράση, ενώ η αναστολή αυτού του ενζύμου μειώνει τα ποσοστά επιβίωσης.

Η περίσσεια κρεατίνης και φωσφοκρεατίνης μέσα σε ένα κύτταρο χρησιμεύει ως δεξαμενή ενέργειας που μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα κάτω από περιόδους οξέος στρες, και μπορεί να αυξήσει την επιβίωση των κυττάρων δευτεροπαθώς.

Η κινάση κρεατίνης υπόκειται σε σεξουαλικό διμορφισμό, και υπάρχουν διαφορές σε άνδρες και γυναίκες, με τα αρσενικά να έχουν αυξημένη δραστικότητα του ενζύμου. Οι μαύροι άνθρωποι φαίνεται να έχουν υψηλότερη δραστικότητα του συστήματος της κινάσης της κρεατίνης σε σύγκριση με τους λευκούς και τους ισπανόφωνους που έχουν υψηλότερα επίπεδα από ό, τι οι λευκοί. Οι διαφορές μεταξύ των φυλών είναι πιο έντονη σε άνδρες. Η άσκηση αυξάνει τη δραστηριότητα του ενζύμου. Εκείνοι που είναι ανενεργοί τείνουν να είναι στο κατώτερο όριο της δραστηριότητας της κινάσης της κρεατίνης, ενώ οι ασκήσεις γενικά αυξάνουν τη δραστηριότητα. Η άσκηση αυξάνει τη δραστηριότητα του συστήματος της κρεατίνης κινάσης ανεξάρτητα από τα συμπληρώματα.


Ανεπάρκεια κρεατίνης

Η κρεατίνη είναι μια νευρολογική θρεπτική ουσία. Τα άτομα που δεν μπορούν να παράγουν ενδογενή κρεατίνη πάσχουν από μια μορφή νοητικής υστέρησης με αυτιστικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά λόγω ελλείψεων στα ένζυμα της σύνθεσης κρεατίνης (AGAT ή GAMT). 

Η κύρια περιοχή αποθήκευσης της κρεατίνης στο ανθρώπινο σώμα είναι οι σκελετικοί μυς. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση των σκελετικών μυών (προϊόντα με βάση το κρέας) είναι η κύρια διαιτητική πηγή της κρεατίνης. Οι χορτοφάγοι στερούνται την κύρια πηγή της διαιτητικής πρόσληψης κρεατίνης και έτσι οι χορτοφάγοι και vegans έχουν χαμηλότερα επίπεδα της κρεατίνης. Αυτό ισχύει και για άλλες θρεπτικές ουσίες που λαμβάνονται από το κρέας αποκλειστικά, όπως η L-καρνιτίνη. 

Λόγω αυτής της σχετικής ανεπάρκειας στους χορτοφάγους και vegans, τα συμπληρώματα κρεατίνης μπορεί να βελτιώσουν τις γνωστικές λειτουργίες. Η  αύξηση της άλιπης μάζας μπορεί να είναι πιο σημαντική σε χορτοφάγους. Τα συμπληρώματα κρεατίνης σε χορτοφάγους ομαλοποιούν το χάσμα στην αποθήκευση και προστατεύουν από ορισμένες ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. 


Φαρμακοτεχνικές μορφές και παραλλαγές της κρεατίνης

Η μονοϋδρική κρεατίνη είναι η πιο κοινή μορφή κρεατίνης. Έχει αρκετά καλή εντερική απορρόφηση. Αυτή η βασική μορφή κρεατίνης έρχεται σε δύο μορφές, μία από τις οποίες περιλαμβάνει την αφαίρεση του μονοϋδρίτη (το οποίο καταλήγει σε άνυδρο κρεατίνη) που μετατρέπεται σε μονοϋδρική κρεατίνη σε υδατικό περιβάλλον,  αλλά λόγω του αποκλεισμού του μονοένυδρου είναι 100% κατά βάρος κρεατίνη παρά κρεατίνη μονοϋδρική και είναι 88% κατά βάρος κρεατίνη (ενώ η μονοένυδρη μορφή είναι 12%). Αυτό επιτρέπει περισσότερη κρεατίνη να υπάρχει σε μια συμπυκνωμένη σύνθεση, όπως σε κάψουλες. Η μονοϋδρική κρεατίνη μπορεί, επίσης, να μικροϊονίζεται για τη μείωση του μεγέθους των σωματιδίων για να αυξάνει η διαλυτότητα στο νερό της κρεατίνης. Σε ό, τι αφορά τα συμπληρώματα αυτά, είναι ισοδύναμα με τη μονοϋδρική κρεατίνη.

Η υδροχλωρική κρεατίνη (κρεατίνη HCl) είναι μια μορφή κρεατίνης, όπου το μόριο δεσμεύεται με υδροχλωρικό οξύ. Αυτό βοηθά να απαιτείται χαμηλότερη δοσολογία από την κρεατίνη την μονοϋδρική. Το στομάχι έχει HCl ούτως ή άλλως και η κρεατίνη θα διαχωρίζεται ελεύθερα με το HCl στο στομάχι. 

Η υγρή κρεατίνη είναι λιγότερο αποτελεσματική από τη μονοϋδρική κρεατίνη, λόγω της παθητικής διάσπασης της κρεατίνης για μια περίοδο ημερών, όταν η κρεατίνη αιωρείται σε διάλυμα. Η υγρή κρεατίνη είναι αναποτελεσματική ως συμπλήρωμα λόγω της περιορισμένης σταθερότητάς της στο διάλυμα. Η κρεατίνη σε διάλυμα έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής.

Η ρυθμιστική κρεατίνη έχει ένα υψηλότερο επίπεδο pH, το οποίο επιτρέπει την καλύτερη μετάθεση σε όλη την κυτταροπλασματική μεμβράνη και τη συσσώρευση στους ιστούς των μυών. Η ρυθμιστική κρεατίνη μπορεί να εξουδετερωθεί γρήγορα στο στομάχι και πρέπει να χορηγείται σε εντερικά επικαλυμμένα δισκία.

Η κρεατίνη αιθυλεστέρα αυξάνει τα επίπεδα εστέρων της μυϊκής κρεατίνης σε μικρότερο βαθμό από ό, τι η  μονοϋδρική κρεατίνη. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε υψηλότερα επίπεδα κρεατινίνης στον ορό, λόγω του ότι ο αιθυλεστέρας κρεατινίνης μετατρέπεται σε κρεατινίνη μέσω μη ενζυματικών συστημάτων μέσα σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με το πεπτικό σύστημα. Σε ίσες δόσεις με τη μονοϋδρική κρεατίνη, ο αιθυλεστέρας δεν μπορεί να αυξήσει το βάρος του νερού μετά από 28 ημέρες χορήγησης. Η κρεατίνη αιθυλεστέρα είναι περισσότερο προϊόν για την κρεατινίνη και όχι για την κρεατίνη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για καταστάσεις στις οποίες υπάρχει έλλειψη των μεταφορέων κρεατίνης, αλλά πρέπει να χορηγείται ενδοφλέβια. Η κρεατίνη αιθυλεστέρα είναι 82,4% κατά βάρος κρεατίνη, και ως εκ τούτου θα παρέχει 8.24 γρ του δραστικής κρεατίνης σε μία δόση των 10 γραμμαρίων. Η κρεατίνη αιθυλαιστέρα είναι πιθανό αναποτελεσματική ως συμπλήρωμα κρεατίνης για γενική χρήση. Παρά το γεγονός ότι μπορεί να διαχυθεί παθητικά μέσω των κυτταρικών μεμβρανών ίη vitro, διασπάται σε κρεατινίνη ταχέως στο έντερο.

Η κρεατίνη που είναι χηλωμένη με μαγνήσιο ασκεί τα ίδια αποτελέσματα, όπως η μονοϋδρική κρεατίνη σε χαμηλές δόσεις. Οι υδατάνθρακες έχουν την τάση να δρουν ευεργετικά στον μεταβολισμό της κρεατίνης και το μαγνήσιο εμπλέκεται στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και της κρεατίνης. Μπορεί να είναι χρήσιμη για την αύξηση της μυϊκής δύναμης, αλλά χωρίς την αύξηση του βάρους του νερού (κατακράτηση νερού).

Η νιτρική κρεατίνη είναι μια μορφή κρεατίνης όπου μία νιτρική (NO3) χαρακτηριστική ομάδα συνδέεται προς το μόριο κρεατίνης, και αυτό αυξάνει την διαλυτότητά της στο νερό  περίπου 10 φορές.

H κιτρική κρεατίνη είναι κρεατίνη που δεσμεύεται με κιτρικό οξύ και δεν διαφέρει σημαντικά από την μονοένυδρη σε σχέση με την απορρόφηση και την κινητική. Η κιτρική κρεατίνη είναι πιο υδατοδιαλυτή από την μονοϋδρική, αλλά η απορρόφηση κρεατίνης γενικά δεν περιορίζεται από τη διαλυτότητα. Η αυξημένη διαλυτότητα στο νερό μπορεί να παίζει ρόλο στην γευστικότητα. Μπορεί να βρεθεί σε ποικίλες αναλογίες κρεατίνης.

Η μηλική κρεατίνη  είναι το μόριο κρεατίνης που δεσμεύεται με μηλικό οξύ. Το μηλικό οξύ δίνει μια πικρή γεύση και μπορεί να αναιρεί την αίσθηση της πίκρας που υπάρχει στα συμπληρώματα. Έχει και αυτή αυξημένη διαλυτότητα στο νερό.

Η πυροσταφυλική κρεατίνη (επίσης γνωστή ως κρεατίνη 2-οξοπροπανοϊκή) σε σχέση με τη μονοϋδρική κρεατίνη έχει αποδειχθεί ότι παράγει υψηλότερα επίπεδα κρεατίνης χωρίς αισθητές διαφορές στην απορρόφηση ή την απέκκριση. Η πυροσταφυλική κρεατίνη είναι 60% κατά βάρος κρεατίνη. 

Η α-κετογλουταρική κρεατίνη είναι το μόριο κρεατίνης που δεσμεύεται σε άλφα-κετογλουταρικό οξύ. Η κρεατίνη α-κετογλουταρικού οξέος είναι 53,8% κρεατίνη. Είναι μια ενισχυμένη μορφή συμπληρωμάτων κρεατίνης.

Η φωσφορική κρεατίνη με νάτριο είναι 51,4% κρεατίνης κατά βάρος.

Η με πολυαιθυλένιο γλυκοζυλιωμένη κρεατίνη  είναι τόσο αποτελεσματική όσο η μονοϋδρική κρεατίνη σε χαμηλότερη δόση (1.25-2.5g σε σχέση με την μονοϋδρική 5g), αλλά δεν φαίνεται να είναι συγκρίσιμη σε όλες τις πτυχές. 

Η γλυκονική κρεατίνη είναι μια μορφή συμπληρωμάτων κρεατίνης, όπου η κρεατίνη είναι δεσμευμένη σε ένα μόριο γλυκόζης. Είναι ένα είδος γλυκοζίτη της κρεατίνης, και πιστεύεται ότι απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται μαζί με τροφή.

Η κυκλοκρεατίνη (1-καρβοξυμεθυλ-2-iminoimidazolidine) είναι ένα ανάλογο της κρεατίνης σε μία κυκλική μορφή, και είναι συνθετική. Χρησιμεύει ως υπόστρωμα για το ένζυμο κινάση της κρεατίνης, που ενεργεί ως ένα μιμητικό κρεατίνης. Η κυκλοκρεατίνη μπορεί να ανταγωνίζεται την κρεατίνη στο σύστημα ενζύμων κινάσης της κρεατίνης για τη μεταφορά φωσφορικών ομάδων προς το ADP, και μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Η δομή του κυκλοκρεατίνης είναι αρκετά επίπεδη και αυτό βοηθά στην παθητική διάχυση κατά μήκος των μεμβρανών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανεπάρκεια κρεατίνης από δυσλειτουργία του μεταφορέα στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, που δεν ανταποκρίνεται στα άλλα συμπληρώματα κρεατίνης και προκαλεί μείωση της νοητικής καθυστέρησης από την αυξημένη κυκλοκρεατίνη, μετά από κατάποση από του στόματος και είναι ένα μιμητικό κρεατίνης και είναι σε θέση να φωσφορυλιώνει ADP μέσω του συστήματος της κινάσης της κρεατίνης. Αυτή η αυξημένη διαπερατότητα σημειώνεται σε κύτταρα γλοιώματος, όπου ασκεί αντικαρκινικές επιδράσεις που σχετίζονται με την κυτταρική διόγκωση και σε άλλες μεμβράνες, όπως κύτταρα καρκίνου του μαστού και σκελετικά μυϊκά κύτταρα. Η φωσφορυλιωμένη κυκλοκρεατίνη έχει μικρότερη συγγένεια για το ένζυμο κινάση της κρεατίνης από τη φωσφορυλιωμένη κρεατίνη  (περίπου 160 φορές μικρότερη συγγένεια), αλλά η διαδικασία φωσφορυλίωσης είναι παρόμοια. Η κυκλοκρεατίνη διαχέεται παθητικά μέσω μεμβρανών και δεν εξαρτάται από τον μεταφορέα κρεατίνης, και είναι επωφελής για τις περιπτώσεις όπου η λειτουργία του μεταφορέα της κρεατίνης δεν απαντά λόγω ανεπάρκειας του SLG6A8.


Κυτταρική ενυδάτωση από την κρεατίνη

Όταν η κρεατίνη απορροφάται τραβά νερό και τα κύτταρα διογκώνονται και αυτό συνδέεται με μικρότερη διάσπαση των πρωτεϊνών και αυξημένη σύνθεση DNA. Αύξηση στην κυτταρική βιωσιμότητα παρατηρείται σε ανθρώπους που λαμβάνουν συμπληρώματα κρεατίνης. Η σύνθεση του γλυκογόνου απαντά άμεσα και θετικά στην κυτταρική διόγκωση, με αύξηση της σύνθεσης γλυκογόνου κατά 75%. Η οδός σηματοδότησης ΡΙ3Κ / mTOR, οι πρωτεΐνες του στρες της τάξης ΜΑΡΚ (p38 και ΙΝΚ), καθώς και η πρωτεΐνη θερμικού σοκ 27 (Hsp27) ενεργοποιούνται σε απόκριση προς την αύξηση της οσμωτικότητας. Η ενεργοποίηση της ΜΑΡΚ σηματοδότησης σε κύτταρα σκελετικού μυός επάγει την ανάπτυξη των μυϊκών κυττάρων. 


Κυτταροπροστασία με κρεατίνη

Η φωσφοκρεατίνη, η υψηλότερη ενεργειακή μορφή κρεατίνης, μπορεί να προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες. Η κρεατίνη δεσμεύεται σε μεμβράνες με τα λιπίδια. Αυτό παρέχει, επίσης, ένα βαθμό προστασίας και αύξηση της σταθερότητας της μεμβράνης. Η κυκλοκρεατίνη (ένα ανάλογο της κρεατίνης) προστατεύει τα μικροσωληνάρια σε ένα κύτταρο και προστατεύει έτσι τη δομή του. 


Η μεθυλίωση από κρεατίνη

Η κρεατίνη εμπλέκεται έμμεσα στη διαδικασία μεθυλίωσης. Αυτό οφείλεται στην σύνθεση κρεατίνης, γιατί ο πρόδρομος της κρεατίνης η οξεική γουνανιδίνη (GAA) απαιτεί μια  μεθυλομάδα από την S-αδενοσυλ μεθειονίνη (SAMe) με σκοπό την παραγωγή κρεατίνης. Τα συμπληρώματα κρεατίνης ρυθμίζουν προς τα κάτω τη παραγωγή κρεατίνης από το σώμα καταστέλλοντας το ένζυμο που προκαλεί την πιο πάνω μετατροπή (μεθυλοτρανσφεράση οξεικής γουνανιδίνης ή GAMT). Η SAMe είναι δότης μεθυλίων στο ανθρώπινο σώμα, και τα συμπληρώματα SAMe έχουν ποικίλα οφέλη στο ανθρώπινο σώμα, και προκαλούν μείωση στην ομοκυστεΐνη και μείωση του κινδύνου λιπώδης διήθησης του ήπατος. Η κρεατίνη μειώνει και αυτή την ομοκυστεΐνη και μειώνει τη λιπώδη διήθηση ήπατος. Η σύνθεση κρεατίνης απαιτεί μια μεγάλη ποσότητα S-αδενοσυλ μεθειονίνης (SAMe), και η προς τα κάτω ρύθμιση της σύνθεσης κρεατίνης (μέσω συμπληρωμάτων) έμμεσα διατηρεί ίδια επίπεδα στο σώμα. Έτσι τα συμπληρώματα SAMe βοηθούν έμμεσα.


Μακροζωϊα με κρεατίνη

Τα συμπληρώματα διατροφής με  κρεατίνη αυξάνουν την διάρκεια ζωής, λόγω αύξησης της ενδοκυτταρικής καρνοσίνης. Η καρνοσίνη είναι η μεταβολική ένωση που σχηματίζεται από συμπληρώματα βήτα-αλανίνης, και χρησιμοποιούνται για την πρόωρη γήρανση. Τα συμπληρώματα κρεατίνης χωρίς βήτα-αλανίνη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν την κυτταρική καρνοσίνη. 


Απορρόφηση κρεατίνης

Στο στομάχι, η κρεατίνη διασπάται κατά περίπου 13% λόγω της πεπτικής ορμόνης πεψίνης. Η κρεατινίνη αυξάνεται με την παρουσία παγκρεατίνης που ένα μίγμα παγκρεατικών ενζύμων. Η εντερική απορρόφηση  διαμεσολαβείται από τον SLC6A8 ένα μεταφορέα εξαρτώμενο από το νάτριο. Η απορρόφηση δεν φαίνεται να παρεμποδίζεται από άλλα  συμπληρώματα. Μετά την κατάποση 5g κρεατίνης τα επίπεδα της κρεατίνης του ορού είναι αυξημένα σε σχέση με τα επίπεδα νηστείας (50-100 μm) στα 600-800μM, μέσα σε μία ώρα μετά την κατανάλωση. 2,5 ώρες μετά την κατάποση bolus 20g κρεατίνης, τα επίπεδα στον ορό μπορεί να αυξηθούν μέχρι και πάνω από 2000μM. Η κρεατίνη στον ορό ακολουθεί μια δοσοεξαρτώμενη σχέση. Το ποσοστό στα μυϊκά κύτταρα μπορεί να μεγιστοποιηθεί  με 5g από τα συμπληρώματα κρεατίνης. Η κρεατίνη εξαρτάται από έναν μεταφορέα που ανήκει στο Na + / Cl-εξαρτώμενη οικογένεια των μεταφορέων, τον SLC6A8. Ο SLC6A8 κωδικοποιείται από το γονίδιο που υπάρχει στην περιοχή Xq28 του ανθρώπινου χρωμοσώματος Χ και εκφράζεται στους περισσότερους ιστούς. Ένα σχετικό γονίδιο το οποίο κωδικοποιεί μία παραλλαγή μεταφορέα κρεατινίνης έχει, επίσης, εντοπιστεί στο 16p11.1 που εκφράζεται αποκλειστικά στους όρχεις. Ο μεταφορέας κρεατίνης αυξάνει όταν οι αποθήκες κρεατίνης των μυών εξαντλούνται. Σε μυϊκά κύτταρα, ο μεταφορέας κρεατίνης εντοπίζεται, κυρίως, στην μεμβράνη σαρκειλήματος. Ο μεταφορέας κρεατίνης υπάρχει σε δύο μορφές, μία ανώριμη μορφή με ένα μοριακό βάρος 55 kDa, και μια ώριμη μορφή που υποβάλλεται σε επεξεργασία με γλυκοζυλίωση, με αύξηση του μοριακού βάρους έως 73 kDa. Το περιεχόμενο των μυών της κρεατίνης τείνει να είναι αυξημένο κατά 15-20% πάνω από την αρχική τιμή (πάνω από 20mM αύξηση) σε απάντηση στα συμπληρώματα διατροφής από το στόμα. Οι άνθρωποι που ανταποκρίνονται στα συμπληρώματα κρεατίνης είναι νεότεροι και έχουν μεγαλύτερη μυϊκή μάζα και τύπο II  μυϊκών ινών.

 

Θετικοί ρυθμιστές της κρεατίνης

Η κρεατίνη λαμβάνεται μόνο από τον μεταφορέα της, και οι αλλαγές στο επίπεδο δραστηριότητας αυτού του μεταφορέα επιφέρει αλλαγές στην πρόσληψη κρεατίνης. Ο μεταφορέας ρυθμίζεται, κυρίως, από κυτταροπλασματικούς παράγοντες, καθώς και ορισμένους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη δραστηριότητα μεταφοράς κρεατίνης, συμπεριλαμβανομένης των εξωκυτταρικής κρεατίνης. Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μεταφορά της κρεατίνης χωρίζονται σε θετικούς ρυθμιστές (εκείνοι που αυξάνουν την δραστηριότητα του μεταφορέα) και αρνητικούς ρυθμιστές (εκείνους που καταστέλλουν την δραστηριότητά του).

Ο μεταφορέας της κρεατίνης-CRT ρυθμίζεται θετικά από τις πρωτεΐνες που είναι γνωστό ότι ανταποκρίνονται στην κυτταρική ενέργεια, όπως ο στόχος της ραπαμυκίνης στα θηλαστικά (mTOR). Κατά την mTOR ενεργοποίηση διεγείρονται οι SGK1 και SGK3 και στη συνέχεια οι PI και P2 για την αύξηση της δραστηριότητας του μεταφορέα. Πέρα από τον mTOR, ο SGK1 επίσης διεγείρεται από το ενδοκυτταρικό ασβέστιο και την έλλειψη οξυγόνου (ισχαιμία). Επειδή, η παροδική ισχαιμία συνδέεται με παραγωγή αυξημένων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS), μετά όταν την ροή του αίματος αποκαθίσταται (επαναιμάτωση), η σύσπαση των μυών μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη κρεατίνης μέσω ενός παρόμοιου μηχανισμού με τη ROS μεσολάβηση. Η διέγερση κινασών (SGK1, SGK3) αυξάνει τη δραστηριότητα του μεταφορέα κρεατίνης, και αυτές οι πρωτεΐνες αυξάνονται μετά από οποιοδήποτε ενδοκυτταρικό στρες (όπως έλλειψη οξυγόνου ή απελευθέρωση ασβεστίου από το εσωτερικό του κυττάρου). Η δραστηριότητα της πρωτεϊνης μεταφοράς της κρεατίνης ενεργοποιείται, επίσης, από τον mTOR. Κάποιες άλλες κυτοκίνες και ορμόνες μπορεί να αυξήσουν την δραστικότητα του υποδοχέα. Αυτές είναι η αυξητική ορμόνη (GH) η οποία δρα πάνω στον υποδοχέα αυξητικής ορμόνης (GHR) για την τόνωση της κινάσης c-Src, η οποία αυξάνει άμεσα τη δραστικότητα της CRT μέσω φωσφορυλίωσης. Αυτό είναι γνωστό ότι συμβαίνει με την 55kDa c-Src, αλλά όχι με την 70kDa και απαιτεί το CD59 παράλληλα με την c-Src. Υπάρχει ένας πυρηνικός υποδοχέας που είναι γνωστός ως TIS, που επηρεάζει θετικά τη μεταγραφή των νέων μεταφορέων κρεατίνης και, τα C2C12 μυοσωληνάρια, και φαίνεται να αποκρίνεται στο cAMP ή τη διέγερση της αδενυλικής κυκλάσης από φορσκολίνη. Τόσο η αυξητική ορμόνη όσο και η TIS1 αύξηση της δραστηριότητας του μεταφορέα κρεατίνης δρουν με τρόπο διαφορετικό από ό, τι το κυτταρικό στρες, αφού η αυξητική ορμόνη ενεργοποιεί άμεσα μέσω άλλης οδού (c-Src), ενώ ο TIS1 εμπλέκεται στη λήψη από τους περισσότερους υποδοχείς. Ο TIS1 φαίνεται να ανταποκρίνεται στα ενδοκυτταρικά επίπεδα cAMP. Τέλος, η πείνα για τέσσερις ημέρες αυξάνει τη δραστηριότητα του μεταφορέα της κρεατίνης δευτεροπαθώς με μείωση της φωσφορυλίωσης της σερίνης (στόχος SGK), χωρίς επίδραση στη φωσφορυλίωση της τυροσίνης (στόχος c-Src), με εξάντληση της κυτταρικής ενέργειας. Η πείνα αυξάνει την πρόσληψη κρεατίνης στα κύτταρα, αλλά χωρίς αξιόλογη μετατροπή σε φωσφοκρεατίνη. Επειδή, η φωσφοκρεατίνη είναι η ενεργειακά χρήσιμη μορφή κρεατίνης στο κύτταρο, η πείνα δεν είναι  μέσο για την αύξηση της αποτελεσματικότητας της κρεατίνης, ως συμπλήρωμα. Η ινσουλίνη προάγει την πρόσληψη κρεατίνης από τα ανθρώπινα κύτταρα των μυών. Η ταυτόχρονη φόρτωση γλυκογόνου αυξάνει τις αποθήκες κρεατίνης κατά 37-46%, ανεξάρτητα από το αν ο ιστός ασκείται πριν από την φάση φόρτωσης. Η ίδια η άσκηση αυξάνει την πρόσληψη κρεατίνης στο μυ και όσο περισσότερο μεταβολικά έντονη είναι η άσκηση στο επίπεδο των ιστών, τόσο περισσότερο αυξημένη είναι η πρόσληψη κρεατίνης..

Αρνητικοί ρυθμιστές της κρεατίνης

Αρνητικοί ρυθμιστές του μεταφορέα κρεατίνης (CRT) είναι εκείνοι που, όταν ενεργοποιούνται, μειώνουν τη δραστηριότητα του CRT και τη συνολική πρόσληψη κρεατίνης εντός κυττάρων. Η δραστηριότητα του CRT ρυθμίζεται θετικά από τον mTOR, άρα η δραστηριότητα CRT αναστέλλεται σε απόκριση προς την ενεργοποίηση AMPK σε επιθηλιακά κύτταρα του νεφρού. Ο ΑΜΡΚ καταστέλλει τον mTOR μέσω ενεργοποίησης του TSC2, μέσω ενός έμμεσου μηχανισμού, αν και έμμεσα, η ενεργοποίηση  ΑΜΡΚ μειώνει τον CRT χωρίς να μεταβάλλει τη δεσμευτική κρεατίνη, και συμμετέχει στην εσωτερίκευση των υποδοχέων. Η δραστηριότητα του CRT ελέγχεται από το σύστημα AMPK με ειδικό τρόπο σε διάφορους ιστούς.

Η εξωκυτταρική κρεατίνη φαίνεται να επηρεάζει την πρόσληψη κρεατίνης σε ένα κύτταρο. Φαίνεται ότι τα υπερβολικά επίπεδα της κρεατίνης καταστέλλουν την πρόσληψη. Το ανασταλτικό αποτέλεσμα εν μέρει αναιρείται από αναστολείς της πρωτεϊνικής σύνθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα υψηλά επίπεδα της κρεατίνης επάγουν την έκφραση μιας πρωτεΐνης που καταστέλλει τη δραστικότητα του μεταφορέα της κρεατίνης. Οι υψηλές εξωκυτταρικές συγκεντρώσεις κρεατίνης διεγείρουν την έκφραση ενός παράγοντα που αναστέλλει τον μεταφορέα κρεατίνης (CRT). Η πρωτεϊνική κινάση (Janus-Ενεργοποίηση κινάσης 2) JAK2 καταστέλλει τον ρυθμό πρόσληψης κρεατίνης μέσω CRT, χωρίς να επηρεάζει τη δέσμευση της κρεατίνης. Η JAK2 είναι μία ρυθμιστική πρωτεΐνη που εμπλέκεται στη σταθεροποίηση της κυτταρικής μεμβράνης και τον έλεγχο συγκέντρωσης νερού σε απόκριση στην ωσμωτική πίεση. Παρόμοια με την c-Src (θετικός ρυθμιστής μεταφορέα κρεατίνης), η Jak2 μπορεί, επίσης, να ενεργοποιηθεί με σηματοδότηση της αυξητικής ορμόνης. Ο υποδοχέας της αυξητικής ορμόνης φαίνεται να ενεργοποιεί αυτούς τους δύο παράγοντες ανεξάρτητα. Δεδομένου ότι η c-Src είναι ένας θετικός ρυθμιστής της CRT, η JAK2 είναι ένας αρνητικός ρυθμιστής, και το γεγονός ότι επάγεται από την αυξητική ορμόνη, δείχνει ότι η ενεργοποίηση JAK2 από τον υποδοχέα GH μπορεί να λειτουργήσει ως ομοιοστατική απόκριση για τον περιορισμό της c-src πρόσληψης που προκαλείται από την κρεατίνη. 


Νευρολογική κατανομή της κρεατινίνης

Η κρεατίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και η ανεπάρκεια κρεατίνης οδηγεί σε νοητική καθυστέρηση.  Ανεπάρκεια μπορεί να συμβεί είτε με παρεμπόδιση της σύνθεσης (έλλειψη ενζύμων για να παρασκευαστεί η κρεατίνη, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα) ή από έλλειψη μεταφοράς της στον εγκέφαλο (ανίατη με την κλασσική κρεατίνη). Η ύπαρξη στους νευρικούς ιστούς κρεατίνης, γενικά, προκαλείται από το δευτερεύοντα μεταφορέα κρεατίνης (CRT-2) που είναι γνωστός ως SLC6A10, που είναι ο ίδιος μεταφορέας που είναι ενεργός στους όρχεις. Ο CRT-2 ανήκει στην οικογένεια των SLC6 μεταφορέων που δρουν για να κινηθούν διαλυμένες ουσίες κατά μήκος της μεμβράνης μεταφοράς με σύζευξη με χλωριούχο νάτριο. Οι γενετικές διαγραφές στην περιοχή 16p11.2, που κωδικοποιεί τόσο την SLC6A8 όσο και την SLC6A10 μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή διανοητική καθυστέρηση σε ανθρώπους. Το σύνδρομο ανεπάρκειας της κρεατίνης δεν  προκαλείται μόνο από έλλειψη της έκφρασης του μεταφορέα  κρεατίνης, αλλά και η σύνθεση κρεατίνης είναι, επίσης, κρίσιμη για τη νευρική λειτουργία. Η καθυστέρηση που προκαλείται από τη σύνθεση ελαττωματικής κρεατίνης  μπορεί να αντιστραφεί με συμπληρώματα κρεατινίνης και διατροφικές αλλαγές. Σε σχέση με τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (ΒΒΒ), που είναι ένα σφικτά υφασμένο πλέγμα μικροτριχοειδών ενδοθηλιακών κυττάρων, που αποτρέπει την παθητική διάχυση πολλών υδατοδιαλυτών ή μεγάλων ενώσεις εντός του εγκεφάλου, η κρεατίνη μπορεί να ληφθεί στον εγκέφαλο μέσω του μεταφορέα SLC6A8. Σε αντίθεση, με τον πρόδρομο της κρεατίνης (οξεική γουνανιδίνη, ή GAA) ο μεταφορέας χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της ανεπάρκειας της κρεατίνης μόνο. ​​

Η κρεατίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ο οποίος διαθέτει μηχανισμούς για την πρόσληψη κρεατίνης, καθώς, επίσης και για τη ρύθμιση της πρόσληψης. Αν και η δίαιτα φαίνεται να είναι η κύρια πηγή κρεατίνης, τα υπερβολικά επίπεδα κρεατίνης δεν είναι υπερφορτίο για τον εγκέφαλο, όπως, με το μυϊκό ιστό. Εκτός από τον ΒΒΒ, ο SLC6A8 εκφράζεται, επίσης, σε νευρώνες και ολιγοδενδροκύτταρα, αλλά  απουσιάζει από τα αστροκύτταρα, και τα αστροκυτταρικά πόδια που αποτελούν το 98% του ΒΒΒ.  Πολλά κύτταρα του εγκεφάλου εκφράζουν τόσο το AGAT όσο και το GAMT, δύο ένζυμα που μεσολαβούν την σύνθεση της κρεατίνης. Τα νευρικά κύτταρα έχουν την ικανότητα να συνθέσουν τη δική τους κρεατίνη.


Ανεπάρκεια κρεατίνης

Χωρίς συμπληρώματα, περίπου 14,6 mmol (2g) της κρεατινίνης, μέσω έκκρισης των μεταβολιτών στο ουροποιητικό, χάνονται σε καθημερινή βάση από έναν άνδρα 70kg ηλικίας 20-39. Η τιμή είναι ελαφρώς χαμηλότερη στις γυναίκες και στους ηλικιωμένους λόγω της παρουσίας μικρότερης μυϊκής μάζας. Το ποσό αυτό θεωρείται απαραίτητο να λαμβάνεται από τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια κρεατίνης. Οι απαιτήσεις μπορεί να αυξηθούν σε άτομα με υψηλότερη από την κανονική μυϊκή μάζα. Η έκκριση κρεατινίνης σε καθημερινή βάση συσχετίζεται με τη μυϊκή μάζα, και ένας άνδρας μπορεί να αποθήκευση περίπου 120g κρεατίνης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των ημερήσιων απωλειών κρεατίνης είναι περίπου 1,6% -1,7%, και οι μέσες απώλειες για τις γυναίκες είναι περίπου 80% των ανδρών, λόγω της μικρότερης άλιπης μάζας. Για ηλικιωμένους άνδρες (70kg, 70-79 ετών) το ποσοστό της απώλειας είναι περίπου το μισό (53%), από ότι στους νεότερους άνδρες. Τα επίπεδα στο αίμα τείνουν να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση (μετά από τη φόρτωση με ή χωρίς την φάση συντήρησης) μετά από 28 ημέρες, χωρίς συμπληρώματα κρεατίνης. 


Φόρτωση με κρεατίνη

Η κατακράτηση κρεατίνης είναι πολύ υψηλή για την πρώτη δόση εφόδου (65 ± 11%) και μειώνεται σε όλη τη φάση της φόρτωσης (23 ± 27%). Αυτό είναι πιθανό να οφείλεται στην αυξημένη μυϊκή πρόσληψη όταν τα αποθέματα κρεατίνης είναι σχετικά χαμηλά, όπως σε χορτοφάγους. Έτσι η απορρόφηση κρεατίνης είναι πολύ υψηλή αρχικά, αλλά μειώνεται κατά τη φάση φόρτωσης, καθώς αυξάνουν τα αποθέματα της κρεατίνης των μυών. Η συγχορήγηση της κρεατίνης με υδατάνθρακες είναι γνωστό ότι αυξάνει το γλυκογόνο στους σκελετικούς μυς (ενδεχομένως με αποτέλεσμα την αύξηση του όγκου των κυττάρων)  αν και η περιεκτικότητα σε κρεατίνη στους μυς δεν φαίνεται να αυξάνεται σημαντικά. 


Συντήρηση με κρεατίνη

Η συντήρηση με κρεατίνη μετά τη φόρτωση γίνεται με τη χαμηλότερη ημερήσια δόση που απαιτείται για να βελτιστοποιηθούν τα αποθέματα και τα οφέλη της κρεατίνης με παράλληλη μείωση των  πιθανών παρενεργειών της φόρτωσης (εντερικές και γαστρική δυσφορία).

Οι άνθρωποι που δεν ασκούνται και υποβάλλονται σε περίοδο φόρτωσης (2 g κρεατίνης ημερησίως για μέχρι και έξι εβδομάδες) είναι σε θέση να διατηρήσουν το μεγαλύτερο μέρος της φόρτωσης κρεατίνης στους σκελετικούς μύες. 

Αυτή η μερική διατήρηση των αποθεμάτων κρεατίνης με 2g δεν αρκεί τους αθλητές. 

5g απαιτούνται για τους αθλητές.


Αντίδραση της κρεατίνης με μέταλλα

Η κρεατίνη δεν αντιδρά με τα μέταλλα.


Κρεατίνη και γλουταμίνη

Η κρεατίνη μπορεί να μειώσει τη διεγερτοτοξικότητα απότο γλουταμινικό οξύ. Η επαγόμενη διεγερτοτοξικότητα από την γλουταμίνη προκαλείται από τα υπερβολικά ενδοκυτταρικά επίπεδα ασβεστίου που προκύπτουν από την εξάντληση του ΑΤΡ. Δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα του ασβεστίου στο εσωτερικό του κυττάρου είναι τοξικά, το ΑΤΡ διατηρεί την ακεραιότητα της μεμβράνης,  εν μέρει, με την προώθηση της ομοιόστασης ασβεστίου. Όταν το ΑΤΡ εξαντλείται, η αντλία νατρίου-καλίου ΑΤΡάσης (Na +, Κ + -ΑΤΡάση) σταματά να λειτουργεί, οδηγώντας σε συσσώρευση του νατρίου στο κύτταρο. Αυτό μειώνει τη δραστικότητα της αντλίας ανταλλαγής νατρίου-ασβεστίου, που, σε συνδυασμό με την έλλειψη ΑΤΡ, μειώνει την  εκροή ασβεστίου μέσω της Na +, K + -ΑΤΡάσης. Έτσι, η εξάντληση του ΑΤΡ οδηγεί σε ενδοκυτταρική υπερφόρτωση ασβεστίου, απώλεια του δυναμικού της μεμβράνης, και τοξική διέγερση του κυττάρου. Ως εκ τούτου, βοηθώντας στη διατήρηση των επιπέδων ATP, η κρεατίνη είναι προστατευτική στην διεγερτοτοξικότητα. Η προστασία από τοξικότητα που επάγεται από το γλουταμινικό οξύ υπάρχει, επίσης και σε νευρογλοιακά κύτταρα και είναι προσθετική με την αναστολή της COX2. Η κρεατίνη φαίνεται να διαμορφώνει την θέση πρόσδεσης πολυαμίνης του υποδοχέα NMDA που καταργείται με Arcaine και ενισχύεται από την σπερμιδίνη. Αυτή η θέση δέσμευσης είναι γνωστό ότι τροποποιεί την συγγένεια υποδοχέα NMDA. Η ενεργοποίηση των υποδοχέων NMDA είναι γνωστό ότι διεγείρει την Na +, Κ + -ΑΤΡάση δευτερογενώς προς την καλσινευρίνη, η οποία υπάρχει με την κρεατίνη σε ιπποκαμπικά κύτταρα. Η κρεατίνη φαίνεται να ρυθμίζει θετικά την θέση σύνδεσης πολυαμίνης των υποδοχέων NMDA, αυξάνοντας έτσι τη σηματοδότηση μέσω αυτού του υποδοχέα και τις επιδράσεις των αγωνιστών, όπως το γλουταμινικό ή το D-ασπαρτικό οξύ. Αυτό είναι ένα πιθανός μηχανισμός για τη γνωστική ενίσχυση. Υπάρχει δύο φορές προς τα πάνω ρύθμιση της πρωτεΐνης μεταφορέα SLC1A6, η οποία μεσολαβεί στην πρόσληψη γλουταμινικού οξέος στα κύτταρα. Αυτό μπορεί να αποτελεί τη βάση της μείωσης των επιπέδων του γλουταμικού με κρεατίνη που παρατηρείται στη νόσο του Huntington. Σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), 15g της κρεατίνης καθημερινά οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιπέδων γλουταμικού οξέος και γλουταμίνης στον εγκέφαλο (που δεν φαίνεται με τά 5-10g καθημερινά). 

GABA και κρεατίνη

Η κρεατίνη  φαίνεται να αυξάνει την πυκνότητα των νευρώνων ενεργοποίησης GABA και DARPP-32 με αυξημένη πρόσληψη GABA σε αυτά τα κύτταρα, καθώς και με προστασία από το οξυγόνο και με τη στέρηση γλυκόζης. 

Σεροτονίνη και κρεατίνη

Τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα που μεσολαβούνται μέσω των 5-ΗΤ1Α υποδοχέων σεροτονίνης, καθώς οι αντικαταθλιπτικές επιδράσεις μπορεί να καταργηθούν με αναστολείς της 5-ΗΤ1Α. Στις γυναίκες, ο συνδυασμός των SSRIs (για την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης στη σύναψη μεταξύ των νευρώνων) και κρεατίνης αυξάνει τα αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα της θεραπείας με SSRIs. 20 g κρεατίνης με γλυκόζη 35g  μειώνουν την αντίληψη της κόπωσης σε προπόνηση, δευτερογενώς με σεροτονινεργική διαφοροποίηση, με αύξηση της σεροτονίνης με την άσκηση (εμποδίζουν την ικανότητα άσκησης στη ζέστη), και αυξάνουν και την ντοπαμινεργική δράση (επωφελούνται στη δραστηριότητα στη ζέστη). Αντίθετα, η καταστολή των αιχμών σεροτονίνης που παρατηρείται στους άνδρες μπορεί να ενισχύσει τη φυσική απόδοση κατά τη διάρκεια περιόδων, όταν το σώμα θα έπρεπε κανονικά να υπερθερμανθεί. 

Ντοπαμίνη και κρεατίνη

Η κρεατίνη μπορεί να διατηρήσει τη σύνθεση της ντοπαμίνης στο ραβδωτό σώμα. Αυτό συμβαίνει, πιθανώς, λόγω της δευτερογενούς αυξανόμενης δραστηριότητας της υδροξυλάσης της τυροσίνης, που περιορίζει το ρυθμό της βιοσύνθεσης της ντοπαμίνης. Οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις της κρεατίνης φαίνεται να υπάρχουν σε σχέση με τη βιοσύνθεση της ντοπαμίνης, και η καταστολή της σύνθεσης της ντοπαμίνης που παρατηρείται με κάποιες νευρολογικές τοξίνες φαίνεται να εξασθενείται, μερικώς, με τη διαιτητική πρόσληψη κρεατίνης και τα αντιφλεγμονώδη.

Χολίνη και κρεατίνη

Η από του στόματος πρόσληψη 15g κρεατίνης ημερησίως, επί 1-15 ημέρες, τροποποιεί τις συγκεντρώσεις χολίνης σε ασθενείς με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).


Νευροπροστασία από την κρεατίνη

Η κρεατίνη, χάρη στην ικανότητά της να δρα ως απόθεμα ενέργειας, εξασθενεί το θάνατο του νευρώνα που προκαλείται από την τοξίνη ΜΡΤΡ, που οδηγεί σε Parkinson και μειώνει την επαγόμενη με γλουταμινικό διεγερτική τοξικότητα,  εξασθενεί την επαγώμενη από την ροτενόνη τοξικότητα που προκαλείται από την L-DOPA δυσκινησία και τη δυσλειτουργία του 3-nitropropinoic οξέος, και διατηρεί το ρυθμό ανάπτυξης των νευρώνων κατά τη διάρκεια της έκθεσης σε κορτικοστεροειδή (όπως η κορτιζόλη), τα οποία μπορούν να μειώσουν τα ποσοστά ανάπτυξης νευρώνων. 

Η συγκέντρωση της κρεατίνης αυξάνει τη μιτοχονδριακή αναπνοή στους σκελετικούς μυς (20mM) και αυτή η συγκέντρωση φαίνεται, επίσης, να λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο σε κύτταρα του ιππόκαμπου. Αυτό προωθεί την ενδογενή PSD-95  και στη συνέχεια τη συναπτική νευρογένεση. Η μιτοχονδριακή λειτουργία φαίνεται να προωθεί την νευρωνική ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό κι έτσι το ίδιο κάνει και η κρεατινίνη.


Οξυγόνωση και ροή του αίματος και κρεατίνη

Η κρεατίνη προκαλεί μείωση της  κόπωσης (8g) για πέντε ημέρες. Η  κυτταροπλασματική φωσφοκρεατίνη μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη οξυγόνου στα κύτταρα και τα κύτταρα είτε παίρνουν περισσότερο οξυγόνο από την αιμοσφαιρίνη, ή η αυξημένη μιτοχονδριακή απόδοση είχε ως αποτέλεσμα μικρότερη ανάγκη για οξυγόνο. 


Κατάθλιψη και κρεατίνη

Η κρεατίνη έχει καλά αποτελέσματα στην θεραπεία της κατάθλιψης, λόγω των σημαντικών αλλαγών που συμβαίνουν στη μορφολογία του εγκεφάλου και των νευρώνων. Στην κατάθλιψη υπάρχει ανώμαλη μιτοχονδριακή λειτουργία, η οποία μειώνει την διαθέσιμη ενέργεια για τον εγκέφαλο. Η στοματική λήψη 1-1000 / kg σωματικού βάρους κρεατίνης έχει αντικαταθλιπτική δράση. Η χαμηλή δόση κρεατίνης (0,1 mg / kg) ενισχύει τις ντοπαμινεργικές επιδράσεις των ενεργοποιητών των υποδοχέων της ντοπαμίνης και τα συμπληρώματα κρεατίνης μπορεί να επηρεάσουν θετικά τη σηματοδότηση της ντοπαμίνης και τη νευροδιαβίβαση. Τα αντκαταθλιπτικά αποτελέσματα παρατηρούνται όταν 5g κρεατίνης μονοϋδρικής χορηγούνται καθημερινά για 8 εβδομάδες και είναι σε θέση να αυξάνουν και την αποτελεσματικότητα των SSRIs αντικαταθλιπτικών. Οφέλη παρατηρούνται σε δύο εβδομάδες. Η κρεατίνη μπορεί να μειώσει την μονοπολική κατάθλιψη  και το μετατραυματικό στρες (PTSD) και να βελτιώσει τη διάθεση. Οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο από τους άνδρες.


Εγκεφαλική βλάβη και κρεατίνη

Οι περισσότερες αιτίες τραυματισμού του εγκεφάλου (εισροή ασβεστίου, διεγερτική τοξικότητα, υπεροξείδωση των λιπιδίων, αντιδραστικά ενδιάμεσα είδη οξυγόνου ή ROI) όλα καταστρέφουν την μιτοχονδριακή μεμβράνη και μειώνουν το δυναμικό της και προκαλείται κυτταρική απόπτωση. Οι τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου μέσα από τα  ROI προκαλούν μείωση των συγκεντρώσεων ΑΤΡ. Η κρεατίνη φαίνεται να διατηρεί τη διαπερατότητα της μιτοχονδριακής μεμβράνης σε τραυματική βλάβη του εγκεφάλου και αυτό αποδίδεται στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του ΑΤΡ. Ο τραυματισμός του εγκεφάλου προκαλεί συνεχή βλάβη στα κύτταρα, δευτερογενώς προς την εξάντληση ΑΤΡ και η κρεατίνη φαίνεται να διατηρεί τη διαπερατότητα της μιτοχονδριακής μεμβράνης. Οι ενέσεις κρεατίνης (3g / kg) για έως και πέντε ημέρες σε τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, μειώνει τη βλάβη εγκεφάλου κατά 3-36% και η διαιτητική πρόσληψη κρεατίνης στο 1% μετά από τέσσερις εβδομάδες. Η ημερήσια πρόσληψη κρεατίνης μειώνει στο ήμισυ τις άσχημες επιδράσεις των τραυματισμών του εγκεφάλου. Σε παιδιά και ενήλικες με τραυματική εγκεφαλική βλάβη, 6 μήνες κρεατίνης 400mg / kg σωματικού βάρους μειώνουν σημαντικά τη συχνότητα των πονοκεφάλων (από 93,8% έως 11,1%), την κόπωση (από 82,4% έως 11,1%), και τη ζάλη (από 88,9% έως 43,8%).


Εθισμός και κρεατίνη

Οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις και η ντοπαμινεργική ρύθμιση από την κρεατίνη, ωφελούν στην απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. 


Μνήμη, Μάθηση και Κρεατίνη

Η ενίσχυση της  μάθησης είναι εμφανής με κρεατίνη και διαμεσολαβείται μέσω του υποδοχέα NMDA. Η κρεατίνη προκαλεί γνωστική ενίσχυση σε νέους χορτοφάγους, πιθανώς λόγω της ανεπάρκειας κρεατίνης. Στη χορτοφαγική διατροφή υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα κρεατίνης πριν την λήψη συμπληρωμάτων. Με την μονοϋδρική κρεατίνη με φόρτιση (20g ημερησίως σε χυμό πορτοκαλιού) δεν μεταβάλλονται τα επίπεδα της κρεατίνης στον ιστό της λευκής ουσίας στον εγκέφαλο. Οι ηλικιωμένοι άνθρωποι μπορεί, επίσης,  να παρατηρήσουν αυξήσεις στη γνωστική λειτουργία, σε ό, τι αφορά στη μακροπρόθεσμη μνήμη, την χρήση αριθμών και τη χωρική ανάκληση. Η κρεατίνη αυξάνει τη γνωστική λειτουργία (μνήμη, μάθηση και απόδοση) σε άτομα που δεν έχουν διατροφική πρόσληψη κρεατίνης (χορτοφάγοι και vegans). Τα οφέλη αυτά φαίνεται, επίσης, να υπάρχουν σε όσους στερούνται τον ύπνο και στους ηλικιωμένους. Οι νέοι μπορεί να εμφανίσουν μια αύξηση στην ταχύτητα αντίδρασης. 8g συμπληρώματα κρεατίνης ημερησίως (σε πολλαπλές δόσεις) για 5 ημέρες μειώνουν την κούραση κατά τη διάρκεια μιας μαθηματικής δοκιμής.


Καταστολή, Ύπνος και Κρεατίνη

5g κρεατίνης τέσσερις φορές την ημέρα για μία εβδομάδα (φόρτωση) πριν από στέρηση ύπνου για 12-36 ώρες είναι σε θέση να διατηρήσουν τη γνωστική λειτουργία κατά τη διάρκεια πολύπλοκων καθηκόντων σε μόλις 36 ώρες, χωρίς σημαντική επίδραση στην άμεση ανάκληση ή τη διάθεση. 


Καρδιοαγγειακή υγεία και κρεατίνη

Η κινάση της κρεατίνης (CK) είναι ένζυμο στην καρδιά και είναι γνωστό ότι επηρεάζει θετικά τη μιτοχονδριακή λειτουργία, γιατί υπάρχουν υψηλότερες κυτταροπλασματικές συγκεντρώσεις φωσφοκρεατίνης που αυξάνουν την οξειδωτική αποδοτικότητα των μιτοχονδρίων. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στη μεταφορά φωσφορικών ομάδων υψηλής ενέργειας. Η καρδιά εκφράζει το ένζυμο CK και από οποιοδήποτε άλλο ιστό και χρησιμεύει για να κάνει τη μιτοχονδριακή δραστηριότητα πιο αποτελεσματική. Η φωσφοκρεατίνη είναι γνωστό ότι είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας για τον καρδιακό ιστό μαζί με τα λιπαρά οξέα, τα οποία είναι κυρίαρχα υπό περιόδους φυσιολογικού οξυγόνου, ενώ η φωσφοκρεατίνη γίνεται πιο σημαντική σε περιόδους υποξίας. Το όλο σύστημα CK παίζει ένα ρόλο στην ανάκαμψη της καρδιάς μετά από ισχαιμικό / υποξικό στρες, δεδομένου ότι ο αποκλεισμός της δραστικότητας CK παρεμποδίζει την ανάκτηση και υπερεκφράζει τη δραστηριότητα CK που προωθεί. Αυτό οφείλεται στον καρδιακό ιστό που χρειάζεται υψηλή ενέργεια από τις φωσφορικές ομάδες αυτή τη στιγμή, και η ισχαιμική καταπόνηση μειώνει τη δραστικότητα της CK και την ικανότητα της φωσφοκρεατίνης να δωρίζουν αυτές τις ομάδες. Μετά την ισχαιμία, παρατηρείται αύξηση της δραστηριότητας του μεταφορέα κρεατίνης (χωρίς απαραίτητα να επηρεάζεται η CK) για να επιτρέψει περισσότερο εισροή κρεατίνης για τη βελτίωση της μεταισχαιμικής συσταλτικότητας κατά περίπου 30%. Φαίνεται ότι το σύστημα της κινάσης της κρεατίνης είναι σημαντικό για μια καρδιά που είναι υποξική λόγω ισχαιμίας και παρέχει ενέργεια που χρησιμοποιείται στη διαδικασία επισκευής. Η υψηλότερη δραστικότητα του συστήματος της κινάσης της κρεατίνης και η εισροή της κρεατίνης στο κύτταρο και οι δύο θεωρούνται ευεργετικές μετά από ένα καρδιακό τραυματισμό.


Ερυθρά αιμοσφαίρια και κρεατίνη

Η κρεατίνη υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και στη μεμβράνη. Η συγκέντρωση σε υγιείς μάρτυρες που δεν λαμβάνουν συμπληρώματα κρεατίνης είναι περίπου 1,24 +/- 0.26μM ανά γραμμάριο αιμοσφαιρίνης  και μειώνεται σε συγκέντρωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας γήρανσης του ερυθροκυττάρου. Διαφορετικά υγιή άτομα που παίρνουν μια φόρτωση κρεατίνης (5 γραμμάρια τέσσερις φορές την ημέρα για πέντε ημέρες) μπορεί να βιώσουν μια αύξηση 129,6% στις συγκεντρώσεις ερυθροκυττάρων της κρεατίνης 418μM (ανά λίτρο) έως 961μM  και φαίνεται να συσχετίζεται με τα μυϊκά αποθέματα κρεατίνης. Η ερυθροκυτταρική κρεατίνη συνήθως ενισχύεται σε περιπτώσεις σπληνομεγαλίας ή πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, αλλά δεν επηρεάζεται στον υπερθυρεοειδισμό, μια κατάσταση που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με χαμηλό μέσο όγκο ερυθρών. Η κρεατίνη εκφράζεται σε μέτρια έως χαμηλά επίπεδα στα ερυθρά αιμοσφαίρια, και μειώνεται με την ηλικία. Τα συμπληρώματα κρεατίνης μπορεί να αυξήσουν σημαντικά τα επίπεδα της κρεατίνης στα ερυθροκύτταρα  περίπου 800-1,000μM. Τα συμπληρώματα κρεατίνης κατά τη φάση φόρτωσης κρεατίνης αυξάνουν την υπεροξειδική δισμουτάση (SOD) από την άσκηση, όταν μετριέται αμέσως μετά, κατά 8,1%. Η γλουταθειόνη (κανονικά μειώνεται με την άσκηση) και η καταλάση (αυξάνεται), δεν επηρεάζονται. 


Αθηροσκλήρωση και κρεατίνη

Η ομοκυστεΐνη είναι ένας ενδογενής μεταβολίτης που συμμετέχει στις διαδικασίες μεθυλίωσης στο σώμα, και η αυξημένη ομοκυστεΐνη είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για την καρδιαγγειακή υγεία και την αθηροσκληρωτική νόσο, αφού είναι αθηρογόνος, αυξάνοντας την οξείδωση της LDL  και  προωθώντας τη μετατροπή των μακροφάγων σε αφρώδη κύτταρα. Η ομοκυστεΐνη είναι ένα υποπροϊόν της μεθυλίωσης στο σώμα, και όταν συσσωρεύεται στο αίμα δείχνει ότι τα άτομα είναι σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως αθηροσκληρωτική νόσο. Η μείωσή της πιστεύεται ότι είναι θεραπευτική και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η σύνθεση της κρεατίνης (από οξεική γουνανιδίνη μέσω GAMT) εμπλέκεται στην παραγωγή της ομοκυστεΐνης. Ενώ, τα συμπληρώματα οξεικής γουνανιδίνης στο 0,36% (πριν από την SAMe) μπορεί να αυξήσουν την ομοκυστεΐνη έως και κατά 50%, τα συμπληρώματα κρεατίνης (0,4%) είναι σε θέση να καταστέλλουν την ομοκυστεΐνη έως και 25%, δευτερογενώς με την μείωση στη σύνθεση της κρεατίνης. Η αναγωγάση μεθυλεντετραϋδροφυλλικού (MTHFR) 677TT ομοζυγώτη, είναι μια σχετικά κοινή γενετική μετάλλαξη γνωστή ως «ήπια ανεπάρκεια MTHFR», η οποία προκαλεί ήπια ομοκυστεϊναιμία. Στην περίπτωση αυτή τα συμπληρώματα της κρεατίνης μειώνουν την ομοκυστεΐνη περίπου στο μισό ( μείωση 49%). Μειώνοντας τη σύνθεση της κρεατίνης με τα συμπληρώματα μειώνεται η ομοκυστεΐνη στο σώμα, δεδομένου ότι η σύνθεση της κρεατίνης θα παράγει συνήθως ομοκυστεΐνη, ως υποπροϊόν, ειδικά σε MTHFR TT ομοζυγώτες.


Ενδοθήλιο και κρεατίνη

Το σύστημα της κινάσης της κρεατίνης φαίνεται να είναι ανιχνεύσιμο στα ενδοθηλιακά κύτταρα. Όταν τα ενδοθηλιακά κύτταρα έχουν υψηλότερη συγκέντρωση κρεατίνης, φαίνεται να είναι ελαφρώς λιγότερο διαπερατά. Η κρεατίνη δουλεύει με απελευθέρωση της αδενοσίνης και απελευθέρωση ΑΤΡ, σε απάντηση στο στρες και το κύτταρο προστατεύεται. Η κρεατίνη φαίνεται να είναι σε θέση να καταστέλλει την προσκόλληση κυττάρων του ανοσοποιητικού σε ενδοθηλιακά κύτταρα, λόγω της αύξησης της περιεκτικότητας φωσφοκρεατίνης των ενδοθηλιακών κυττάρων. Παραδόξως, αυτή η αντιαθηροσκληρωτική δράση αναστέλλεται από ανταγωνιστές αδενοσίνης.


Αιμοπετάλια και κρεατίνη

Τα ανθρώπινα αιμοπετάλια περιέχουν κινάση της κρεατίνης και φωσφοκρεατίνη.


Χοληστερίνη και κρεατίνη

Τα συμπληρώματα κρεατίνης 20g καθημερινά για μια φάση φόρτωσης, ακολουθούμενη από 10g ημερησίως για 2 έτη έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής χοληστερόλης (5-6%) και της VLDL χοληστερόλη (22%)  και δεν έχει σημαντική επίδραση στην LDL-C ή την HDL-C.


Τριγλυκερίδια και κρεατίνη

Η κρεατίνη φαίνεται να αυξάνει τα τριγλυκερίδια του ορού, δεδομένου ότι είναι σε θέση να μειώNει το λίπος του ήπατος με έναν τρόπο παρόμοιο με την Trimethylglycine (TMG). 


Μεταβολισμός της γλυκόζης και κρεατίνη

Τα GLUTs είναι κυστίδια μεταφορείς. Παράγοντες που μειώνουν τη γλυκόζη στο αίμα (ινσουλίνη ή ΑΜΡΚ) είναι γνωστό ότι δρουν μέσω της κινητοποίησης GLUT4, και η αυξημένη έκφραση GLUT4 και η δραστηριότητα είναι ενδεικτικά μιας μεγαλύτερης ικανότητας να δίνεται γλυκόζη σε ένα κύτταρο, μειώνοντας παράλληλα  την πρόσληψη γλυκόζης. Η κρεατίνη αυξάνει τη μυϊκή έκφραση GLUT4 που σχετίζεται με αυξημένη πρόσληψη γλυκόζης που διεγείρεται από την ινσουλίνη. Τα συμπληρώματα κρεατίνης φαίνεται να προκαλούν μείωση στην έκφραση GLUT4 στην ακινησία και αύξηση την έκφραση GLUT4 κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης λειτουργούν καλύτερα με κάποια ερεθίσματα που σχετίζονται με την άσκηση. Είναι γνωστό ότι η ενδοκυτταρική εξάντληση ενέργειας  διεγείρει την δραστηριότητα AMPK, προκειμένου να ομαλοποιηθεί η AMP και όταν ενεργοποιείται η AMPK (που δραστηριοποιείται σε χαμηλή κυτταρική ενέργεια και συνεντοπίζεται με την κινάση της κρεατίνης στο μυϊκό ιστό, φαίνεται να αναστέλλει την κινάση της κρεατίνης μέσω φωσφορυλίωσης. Ενώ η φωσφοκρεατίνη αναστέλλει τεχνικώς την ΑΜΡΚ, αυτό δεν συμβαίνει με την παρουσία κρεατίνης. Η ανεπάρκεια κρεατίνης είναι σε θέση να ενεργοποιήσει την ΑΜΡΚ σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα με κατάργηση mTOR (έναν ρυθμιστή σύνθεσης μυϊκών πρωτεϊνών που είναι επίσης ανταγωνιστικός προς την ΑΜΡΚ) και προκαλεί μία σχετική αύξηση στη δραστηριότητα ΑΜΡΚ. Τα κυτταρικά συστήματα δραστηριοποιούνται σε συνθήκες υψηλής ενέργειας (mTOR, κινάση της κρεατίνης) είναι αρνητικοί ρυθμιστές αυτών των κυτταρικών συστημάτων που δραστηριοποιούνται σε συνθήκες χαμηλής ενέργειας (ΑΜΡΚ). Λόγω αυτού, μία υψηλή συγκέντρωση κυτταρικής φωσφοκρεατίνης (συγκεκριμένα, η αναλογία φωσφοκρεατίνης και κρεατίνης) φαίνεται να καταστέλλει τη δραστικότητα της ΑΜΡΚ. Η αύξηση των επιπέδων κρεατίνης στους σκελετικούς μυς αυξάνει την οξείδωση της γλυκόζης, η οποία οφείλεται σε μια 2πλάσια αύξηση της δραστηριότητας του α1 και α2 υπομονάδων του ΑΜΡΚ. Η πρόσληψη γλυκόζης που συνδέεται με την ΑΜΡΚ υπάρχει σε διαβητικούς που υποβάλλονται σε σωματική άσκηση και στους σκελετικούς τους μύες. Τα συμπληρώματα  κρεατίνης αυξάνουν πραγματικά την ικανότητα της AMPK να ενεργεί υπό συνθήκες σωματικής άσκησης και να προκαλεί σύσπαση των μυών.


Γλυκογόνο και κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κυτταρικό όγκο στους σκελετικούς μυς. Επειδή το ίδιο το γλυκογόνο αυξάνει την άντληση σε νερό, η κρεατίνη προκαλεί αύξηση του όγκου των κυττάρων, το οποίο είναι γνωστό ότι προάγει τη σύνθεση γλυκογόνου. Τόσο η κρεατίνη όσο και το γλυκογόνο φαίνεται να συσχετίζονται θετικά και αυξάνονται μαζί. Τα συμπληρώματα κρεατίνης θεωρείται ότι έχουν ένα ρόλο στη φόρτωση γλυκογόνου και στην αναπλήρωση. Η κρεατίνη έχει βρεθεί ότι αυξάνει στους σκελετικούς μυς το γλυκογόνο όταν δίνεται σε καθιστικούς ενήλικες για μια φάση φόρτωσης και συντήρησης για 37 ημέρες σε 2g. Σε εξάντληση του γλυκογόνου μέσω της άσκησης, παρατηρείται αύξηση 41% στο γλυκογόνο. Τα συμπληρώματα κρεατίνης ενισχύουν τη συσσώρευση και τη σύνθεση του γλυκογόνου στους σκελετικούς μύες, όταν συγχορηγούνται με υδατάνθρακες. Τα συμπληρώματα κρεατίνης μετά την άσκηση αυξάνουν τα ενδομυϊκά επίπεδα κρεατίνης κατά 37% – 46%.


Γλυκόζη του αίματος και κρεατίνη

Σε  καθιστική ζωή η φόρτωση κρεατίνης που ακολουθείται από 11 εβδομάδες της συντήρηση μειώνει τη δοκιμασία ανοχής γλυκόζης κατά 11-22%, που δεν σχετίζεται με αλλαγές στα επίπεδα της ινσουλίνης ή την ευαισθησία. 


Ινσουλίνη και κρεατίνη

Όταν απομονωθεί με παγκρεατικά κύτταρα, η κρεατίνη φαίνεται να  διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης. Η κρεατίνη φαίνεται να είναι σε θέση να διεγείρει την έκκριση ινσουλίνης,  αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για τα συμπληρώματα κρεατίνης από το στόμα δεδομένου ότι τόσο η ινσουλίνη νηστείας όσο και η απόκριση στην ινσουλίνη σε γεύμα παραμένουν αμετάβλητα.


Σκελετικοί μύες, Φυσική Απόδοση και κρεατίνη

Μια καταστολή της μυοστατίνης έχει παρατηρηθεί με τα συμπληρώματα της κρεατίνης, η οποία δεν συνδέεται με την GASP-1 (η οποία καταστέλλει κανονικά την μυοστατίνη). Αυτό οδηγεί θεωρητικά σε μια αύξηση στην ανάπτυξη των μυών, δεδομένου ότι η μυοστατίνη την καταστέλλει. Σε σχέση με την οξείδωση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια άσκησης, φαίνεται ότι όσοι κάνουν διακοπτόμενη σωματική άσκηση (χρήση γλυκογόνου) έχουν μειωμένη παραγωγή γαλακτικού κατά τη διάρκεια της άσκησης, γεγονός που υποδηλώνει μια διατήρηση της χρήσης γλυκογόνου. Αυτό συμβαίνει παράλληλα με την αύξηση των αποθεμάτων γλυκογόνου. Αυτό πιστεύεται ότι οφείλεται στο ότι η φωσφοκρεατίνη δωρίζει φωσφορικά για την ανασύσταση του ΑΤΡ και χωρίς αλλαγές στο μεταβολικό ρυθμό του σώματος απαιτεί λιγότερη γλυκόζη για την ανασύσταση ATP. Στους ανθρώπους, 2g κρεατίνης για έξι εβδομάδες μετά από μία περίοδο φόρτωσης πέντε ημέρες σε ποδηλασία δεν μεταβάλλει το ρυθμό της οξείδωσης. Η κρεατίνη χρησιμοποιείται ως ενέργεια κατά τη διάρκεια της υψηλής έντασης άσκησης. Λόγω αυτής της χρήσης, η ποσότητα της γλυκόζης που απαιτείται (από γλυκογόνο) ελαττώνεται. Αυτό διατηρεί τις συγκεντρώσεις γλυκογόνου στους σκελετικούς μυς και μειώνει την παραγωγή γαλακτικού, το οποίο παράγεται όταν η γλυκόζη οξειδώνεται για ενέργεια. Δεν φαίνεται να υπάρχουν μεταβολές στην βιοενεργειακή κατάσταση των μυϊκών κυττάρων κατά τη διάρκεια της χαμηλής και μέτριας έντασης άσκηση.

Η ομοκυστεϊνη ​​(φυσιολογικές τιμές 5-14μM) είναι γνωστό ότι επηρεάζει αρνητικά τον έλεγχο της κίνησης μυών σε γενετικά ευαίσθητα άτομα, όταν τα επίπεδά της υπερβαίνουν τα 500 μΜ και συνήθως, σχετίζεται με γενετικές ελλείψεις της Β12. Η χορήγηση 50 mg / kg της κρεατίνης (ενέσεις) προστατεύει από τη δυσλειτουργία στον μεταβολισμό των μυών που προκαλείται από την ομοκυστεΐνη. Η ομοκυστεΐνη παράγεται κατά τη διάρκεια της άσκησης, λόγω σύνθεσης της κρεατίνης, σε κατά τα άλλα υγιείς ανθρώπους  και σε ηλικιωμένους καθιστικούς άνδρες, και η κρεατίνη μπορεί να μειώσει αυτή την ήπια αύξηση. Η κρεατίνη μπορεί να προστατεύσει τα κύτταρα των μυών σε περιπτώσεις με πολύ αυξημένα επίπεδα ομοκυστεΐνης (ελλείψεις Β12 και γενετικές ανωμαλίες). 

Κατά την αξιολόγηση των μυών τύπου Ι (βραδείας συστολής) έναντι των μυών τύπου ΙΙ (ταχείας συστολής) σε απάντηση προς τα  συμπληρώματα κρεατίνης, φαίνεται ότι η συσσώρευση γλυκογόνου μπορεί να συμβεί μόνο στις μυϊκές ίνες τύπου ΙΙ. Η κρεατίνη συσσωρεύεται στους μυς τύπου II.

Ακόμη, η κρεατίνη αυξάνει σημαντικά την ισχύ όταν χορηγείται και στα δύο φύλα σε 8 εβδομάδες έως και 78,5%. Κατά την άσκηση με αντιστάσεις αυξάνεται ο ρυθμός πρόσληψης κρεατίνης στα μυϊκά κύτταρα. Πιστεύεται ότι αυτό οφείλεται στην ενισχυμένη ροή του αίματος, αλλά και στην αλλοστερική τροποποιήση του μεταφορέα της κρεατίνης.

Τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν, επίσης, το μέγεθος και τη διάμετρο των μυϊκών ανεξάρτητα από την πρωτεϊνική σύνθεση και την αύξηση της περιεκτικότητας σε νερό. Μετά από 20g κρεατίνης μαζί με δεξτρόζη σε αναλογία 1: 7,5, οι ίνες τύπου Ι, ΙΙα και IIx αυξάνονται σε διάμετρο. Η κυτταρική εισροή κρεατινίνης, επίσης, μειώνει τα ποσοστά οξείδωσης των πρωτεϊνών, που προκαλεί  αύξηση της ισορροπίας αζώτου και έμμεσα αυξάνεται η μυϊκή μάζα. Αυτή η μείωση της οξείδωσης πρωτεϊνών είναι από μεταβολές της σηματοδότησης, μέσω της κυτταρικής κατακράτησης νερού  και φαίνεται να ρυθμίζουν προς τα πάνω 216 γονίδια, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείται στην πρωτεΐνη που εμπλέκεται στην στρατολόγηση της σφιγγοσινικής κινάσης-1. Το πιο σημαντικό για την μυϊκή υπερτροφία, είναι ότι η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες του PKBa / Akt1, p38 ΜΑΡΚ και ERK6 αυξάνεται 2,8 +/- 1,2 φορές. Εξήντα εννέα γονίδια, επίσης, ρυθμίζονται προς τα κάτω μετά από συμπληρώματα κρεατίνης. 12g κρεατίνης για δύο εβδομάδες πριν από μία δοκιμή αντοχής μπορεί να μετριάσει την αύξηση του γαλακτικού οξέος και της τρυπτοφάνης  και να μειώσει την αύξηση των καταβολιτών των πρωτεϊνών ορού, ασκώντας μια αντικαταβολική επίδραση. 


Δοσολογία κρεατίνης

Σε κατά τα άλλα υγιείς bodybuilders, 5g είτε αμέσως πριν ή μετά από μια προπόνηση κατά τη διάρκεια δέκα εβδομάδων έχει οφέλη. Τα οφέλη των συμπληρωμάτων κρεατίνης φαίνεται να είναι πιο εμφανή όταν λαμβάνονται πιο κοντά στην προπόνηση και γι΄αυτό η λήψη κρεατίνης πρέπει να γίνεται πριν από την προπόνηση και / ή μετά την προπόνηση.

Η αύξηση στην θερμότητα του σώματος πιστεύεται ότι προκαλείται από το σεροτονινεργικό σύστημα (καταστέλλει την απόδοση) και το ντοπαμινεργικό σύστημα (βελτιώνει την απόδοση). Κατά την άσκηση τα συμπληρώματα κρεατίνης (φάση φόρτωσης με υδατάνθρακες) φαίνεται να είναι σε θέση να μειώνουν τα συμπτώματα της υπερθερμίας, από τη σωματική άσκηση. Η άσκηση αντοχής είναι γνωστή για την παραγωγή θερμότητας από το σκελετικό μυϊκό ιστό, και η αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας συμβαίνει όταν η παραγωγή θερμότητας (από τον μεταβολισμό) υπερβαίνει την απελευθέρωση. Αυτή η αύξηση της θερμότητας επιταχύνεται σε θερμό περιβάλλον και θεωρείται ότι είναι ευεργετική για να διατηρηθεί το νερό (ενυδάτωση) κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεδομένου ότι περισσότερο νερό επιτρέπει τη διατήρηση του όγκου του πλάσματος. Η κρεατίνη είναι σε θέση να αυξάνει την απόδοση σε σπριντ σε θερμότητα, ανεξάρτητα από την αλλαγή στα ποσοστά του ιδρώτα. Τα συμπληρώματα κρεατίνης (11,4 g) με γλυκερόλη (1g / kg) και γλυκόζη (75 g) σε δρομείς αντοχής φαίνεται να μετριάζουν την αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας με μια αύξηση στο συνολικό νερό του σώματος. Η κρεατίνη είναι αποτελεσματική και χωρίς γλυκερίνη (20g ημερησίως με 140 g πολυμερή της γλυκόζης κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας), χωρίς βελτίωση στη σωματική απόδοση.

Στο κολύμπι τα οφέλη στην απόδοση από τα συμπληρώματα κρεατίνης φαίνεται να περιορίζονται σε μικρές αποστάσεις 50 μέτρων. Η κρεατίνη βελτιώνει μόνο την βραχυπρόθεσμη απόδοση, σε κολυμβητές.

Τα συμπληρώματα κρεατίνης φαίνεται να είναι αποτελεσματικά στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας σε αναερόβια καρδιαγγειακή άσκηση. 

Σε παρατεταμένη καρδιαγγειακή άσκηση (τζόκινγκ και μαραθώνιους, αλλά όχι σπριντ) τα συμπληρώματα κρεατίνης δεν βοηθούν στην αύξηση της αντοχής.


Οστά και κρεατίνη

Τα κύτταρα οστεοβλαστών είναι γνωστό ότι εκφράζουν την κρεατίνη κινάση. Παράγοντες ανάπτυξης οστών όπως IGF-1, ΡΤΗ, και η βιταμίνη D φαίνεται να επάγουν την ανάπτυξη των οστών, παράλληλα με αυξήσεις στην δραστικότητα της κινάσης της κρεατίνης. Η βιταμίνη D δρα έμμεσα αυξάνοντας την κατάσταση κυτταρικής ενέργειας (αυτές οι ορμόνες αυξάνουν την κινάση της κρεατίνης), προκειμένου να κάνει τα κύτταρα των οστών να ανταποκριθούν στα οιστρογόνα. Η κρεατίνη βοηθά στην ανάπτυξη των οστών, δευτερογενώς με την αύξηση της διαθεσιμότητας της ενέργειας. Μια υψηλότερη ενεργειακή κατάσταση σε οστεοβλάστες (μέσω είτε υψηλότερης δραστικότητας της κινάσης της κρεατίνης ή με αύξηση της διαθεσιμότητα ΑΤΡ) φαίνεται να σχετίζεται θετικά με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και διαφοροποίηση, και η επώαση κρεατίνης σε οστεοβλάστες φαίνεται να είναι επαρκής για να ενισχύσει την κατάσταση κυτταρικής ενέργειας.


Τραυματισμός, Αποκατάσταση και Κρεατίνη

Τα συμπληρώματα κρεατίνης δεν φαίνεται να μειώνουν το ποσοστό της απώλειας των μυών κατά τη διάρκεια της ακινητοποίησης, αλλά φαίνεται ότι ενισχύουν τη μυϊκή αποκατάσταση μετά. Σε ηλικιωμένα άτομα που υπόκεινται σε αρθροπλαστική γόνατος, 10g κρεατίνης για  δέκα ημέρες πριν την χειρουργική επέμβαση και 5g κάθε μέρα αργότερα δεν μεταβάλλουν την απώλεια βάρους από τη χειρουργική επέμβαση.

12g κρεατίνης ημερησίως σε αθλητές, αυξάνει τις συγκεντρώσεις στα ούρα σε υδροξυπρολίνη και αυτό σχετίζεται με την αύξηση της καταστροφή του κολλαγόνου.

Τα συμπληρώματα κρεατίνης συνδέονται με βελτιώσεις στην ακαμψία (μείωση 52%), στον πόνο (45%), και στη φυσική λειτουργία ( 41%), χωρίς βελτίωση της φυσικής ισχύος. 

Τα συμπληρώματα κρεατίνης φαίνεται να αυξάνουν την οστική πυκνότητα (BMD) στην οσφυϊκή σπονδυλική στήλη και στο μηριαίο οστό λιγότερο. 


Αλληλεπιδράσεις της κρεατίνης με ορμόνες

-Ανδρογόνα

Η κρεατίνη έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα επίπεδα των ανδρογόνων. Τρεις εβδομάδες μετά από λήψη συμπληρωμάτων κρεατίνης  αυξάνονται τα επίπεδα της διυδροτεστοστερόνης (DHT) και αυξάνουνται και τα επίπεδα της τεστοστερόνης όταν λαμβάνονται ταυτόχρονα με ένα πρόγραμμα άσκησης αντίστασης 10-εβδομάδων. Σε άνδρες κολυμβητές η φόρτωση με κρεατίνη (20g καθημερινά για έξι ημέρες) αυξάνει τα επίπεδα τεστοστερόνης κατά περίπου 15% σε σχέση με την αρχική τιμή. Δοσολογία κρεατίνης σε υψηλότερα επίπεδα (100 mg / kg) προκαλούν μία μέτρια αύξηση στα επίπεδα της τεστοστερόνης. Η κρεατίνη έχει  θετική επίδραση στα επίπεδα των ανδρογόνων στους άνδρες. 

-Αυξητική ορμόνη

20g κρεατίνης αυξάνει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης κατά τη διάρκεια των επόμενων έξι ωρών. Η κρεατίνη μπορεί να αυξήσει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης σε κατάσταση ηρεμίας ενώ είναι σε θέση και να αμβλύνει την επαγόμενη έκκριση της αυξητικής ορμόνης. Η άμβλυνση είναι μικρή στη συντήρηση και μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της φόρτωσης. Αυτό συμβαίνει και με την αργινίνη και την αυξητική ορμόνη.

-Κορτικοστεροειδή

Οι διακυμάνσεις της κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου δεν επηρεάζονται σημαντικά από τα συμπληρώματα κρεατίνης.

-Αλατοκορτικοειδή

Η αύξηση της αλδοστερόνης ως απάντηση στην άσκηση (224%) φαίνεται να είναι ελαφρώς αλλά σημαντικά αυξημένη σε απάντηση προς τα συμπληρώματα κρεατίνης (263%), σε άσκηση στη ζέστη. 

-Κατεχολαμίνες

Δεν επηρεάζονται.


Φλεγμονή, Ανοσολογία και κρεατίνη

-Μακροφάγα

Τα μακροφάγα είναι γνωστό ότι εκφράζουν την κινάση της κρεατίνης. Η διαδικασία της φαγοκυττάρωσης σε μακροφάγα φαίνεται να απαιτεί ΑΤΡ, και δεδομένου ότι το ΑΤΡ είναι σταθερό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της φαγοκυττάρωσης, ακόμη και σε εξαντλημένη φωσφοκρεατίνη φαίνεται ότι η κρεατίνη είναι η κύρια πηγή καυσίμου για τα μακροφάγα. Η κρεατίνη και η κρεατινίνη έχουν αντιφλεγμονώδεις ή / και ανοσοκατασταλτικές δραστηριότητες σε μακροφάγα, με την καταστολή των υποδοχέων που αποκρίνονται στη φλεγμονή. 

-Ουδετερόφιλα

Τα ουδετερόφιλα είναι γνωστό ότι παράγουν ΑΤΡ από γαλακτικό που προέρχεται από εξωκυτταρική γλυκόζη. Υπάρχει μια μικρή περιεκτικότητα γλυκογόνου στα ουδετερόφιλα σε περιόδους μη διαθεσιμότητας της γλυκόζης.Τα ουδετερόφιλα εκφράζουν το σύστημα της κινάσης της κρεατίνης, σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

-Τ κύτταρα

Δεν υπάρχει έκφραση της κινάσης της κρεατίνης, ούτε της φωσφοκρεατίνης. 

-Β κύτταρα

Δεν υπάρχει έκφραση της κινάσης της κρεατίνης, ούτε της φωσφοκρεατίνης.


Αλλεργίες και κρεατίνη

Η αεροβική άσκηση προκαλεί εγγενώς αντιαλλεργικές επιδράσεις στους πνεύμονες, και φαίνεται ότι το σώμα μπορεί να παρακάμψει τις αλλεργιογόνες ευαισθητοποιήσεις από τα συμπληρώματα κρεατίνης.


Αντιοξειδωτικά οφέλη από την κρεατίνη

Η κρεατίνη παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες με άμεσο αντιοξειδωτικό μηχανισμό (όπως η βιταμίνη C). Δεν θεωρείται, όμως, αντιοξειδωτικό.

Η αύξηση της υπεροξείδωσης των λιπιδίων ορού που παρατηρούνται με την άσκηση δεν επηρεάζεται από τα συμπληρώματα κρεατίνης σε νεαρούς αθλητές.

Η κρεατίνη φαίνεται να εμποδίζει τις μιτοχονδριακές βλάβες του DNA, λόγω πρόληψης της εξάντληση του ΑΤΡ στο κύτταρο.

Η ικανότητα της κρεατίνης να προκαλεί ομοιόσταση φαίνεται να προστατεύει τα κύτταρα από την υπερβολική βλάβη του DNA που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες προκαλούνται μέσω εξάντλησης του ΑΤΡ. Το μιτοχονδριακό DNA προστατεύεται περισσότερο από ό, τι το πυρηνικό DNA. Υπάρχει μια μείωση, αλλά σε βλάβες του DNA που προκαλούνται από τη σωματική άσκηση με τα συμπληρώματα κρεατίνης.


Καρκίνος και κρεατίνη

Tα τοξικά επίπεδα της δοξορουβικίνης (χημειοθεραπευτικού παράγοντα) αντιμετωπίζονται με 0,2 g / kg κρεατίνης για 30 ημέρες  και παρατηρούνται και μειωμένα επίπεδα LDH και ALT ορού. Τα δύο ένζυμα μειώνονται περαιτέρω με την προσθήκη 0,25 mg / kg βιταμίνης C και 400IU / kg βιταμίνη Ε. Τα συμπληρώματα κρεατίνης εξασθενούν τη βλάβη που προκαλείται από τα κυτταροτοξικά φάρμακα. Τα συμπληρώματα κρεατίνης φαίνεται να έχουν κάποιες μικρές προστατευτικές επιδράσεις σε όσους υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, με μείωση της απώλειας λίπους και βελτίωση της βιωσιμότητας των κυττάρων.

Η κρεατίνη μεταβολίζεται σε ένα ενδιάμεσο προϊόν που ονομάζεται μεθυλαμίνη, που μπορεί να μετατραπεί σε φορμαλδεΰδη από το ένζυμο SSAO. Η αύξηση στην ουρική φορμαλδεΰδη παρατηρείται με 21g κρεατίνης για μία εβδομάδα, με αύξηση της μεθυλαμίνης (αύξηση 820%) και της φορμαλδεΰδης (350%). Ο μεταβολισμός της κρεατίνης μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή φορμαλδεΰδης,

Οι αντικαρκινικές επιδράσεις της κρεατίνης παρατηρούνται με το ανάλογο κρεατίνης, την κυκλοκρεατίνη. Η κρεατίνη μειώνει τις μιτοχονδριακές βλάβες του DNA, μειώνει τη  μεθυλίωση του DNA, η οποία μειώνεται κατά 22% και μειώνει την οξειδωτική βλάβη στο DNA. Τα συμπληρώματα κρεατίνης αυξάνουν τις αντικαρκινικές επιδράσεις της βιταμίνης C και της Methylglyoxal, που είναι ένα μεταβολικό παραπροϊόν της γλυκόλυσης. Η Methylglycoxal φαίνεται να αναστέλλει το στάδιο 1 της αλυσίδας μεταφοράς ηλεκτρονίων σε απομονωμένα μιτοχόνδρια. Η κρεατίνη έχει συνεργική δράση με τη methylglycoxal.


Όραση και κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι γνωστό ότι υπάρχει στον αμφιβληστροειδή και οφείλεται στην έκφραση της κινάσης της κρεατίνης (CK)  και του ενζύμου GAMT της σύνθεσης της κρεατίνης. Η κρεατίνη στο αίμα μπορεί να μεταφερθεί μέσα στον αμφιβληστροειδή μέσω του μεταφορέα κρεατίνης  και η αναστολή της δραστικότητας του μεταφορέα (με εξάντληση του χλωριούχου και νατρίου) μειώνει την πρόσληψη κατά 80%. Ένας άλλος μεταφορέας, όπως η MCT12 (μονοκαρβοξυλικός μεταφορέας ή SLC16A12) παίζει ένα ρόλο. Τα νευρογλοιακά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή δεν φαίνεται να διαθέτουν κανένα μεταφορέα κρεατίνης, παρόλο που φαίνεται να εκφράσουν AGAT και GAMT και μπορεί να συνθέσουν κρεατίνη στον αμφιβληστροειδή. Η κρεατίνη κινάση εκφράζεται στα μάτια. Τα μάτια μπορεί να πάρουν κρεατίνη με τις SCL6A8 και MCT12. Φαίνεται ότι η έκφραση των υποδοχέων και τη συσσώρευση της κρεατίνης συμβαίνουν σε ένα σχετικά υψηλότερο επίπεδο σε φωτοϋποδοχείς (εκείνοι που αντιλαμβάνονται το χρώμα), και  φαίνεται να προστατεύουν τα κύτταρα κατά τη διάρκεια των περιόδων χαμηλής διαθεσιμότητας οξυγόνου.

Υπάρχει μια γενετική κατάσταση γνωστή ως ατροφία του χοριοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, η οποία συνδέεται με υψηλά επίπεδα ορνιθίνης στο αίμα και μία σχετική μείωση στην αργινίνη, η οποία προκαλεί μια σχετική ανεπάρκεια κρεατίνης.

Σε χρόνια προοδευτική εξωτερική οφθαλμοπληγία, με προοδευτική αποδυνάμωση των μυών γύρω από το μάτι (μιτοχονδριακή διαταραχή) τα συμπληρώματα κρεατίνης φαίνεται να μετριάζουν τις αρνητικές επιπτώσεις από την καταστολή της σύνθεσης της κρεατίνης.


Πνεύμονες και κρεατίνη

Εκφράζονται πολύ χαμηλά επίπεδα της κινάσης της κρεατίνης και φωσφοκρεατίνης.


Παγκρέας και κρεατίνη

Το πάγκρεας είναι ένα από τα εξωηπατικά όργανα που μπορούν να συνθέσουν κρεατίνη, παράλληλα με τα νεφρά. Τα παγκρεατικά β-κύτταρα εκκρίνουν φυσιολογικά ινσουλίνη σε απόκριση στη διέγερση της γλυκόζης  και φαίνεται ότι η φωσφοκρεατίνη απαιτείται, αφού η φωσφοκρεατίνη αυξάνεται σε απόκριση της γλυκόζης, παράλληλα με την αύξηση του ADP. Η φωσφοκρεατίνη εμπλέκεται στη διαμεσολάβηση της έκκρισης ινσουλίνης σε απόκριση της γλυκόζης, και φαίνεται ότι η πρόσθετη κρεατίνη επιδεινώνει αυτή την απάντηση.


Ήπαρ και κρεατίνη

Η κρεατίνη είναι ως επί το πλείστον συντίθεται στο ήπαρ μέσω AGAT και GAMT, αλλά και σε νευρώνες, στο πάγκρεας και στους νεφρούς, παρά το γεγονός ότι δεν αποθηκεύονται σε υψηλά επίπεδα στο ήπαρ, όπως το γλυκογόνο. Τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι γνωστό ότι καταστέλλουν την AGAT με προς τα κάτω ρύθμιση της μεταγραφής. Αυτή η καταστολή της σύνθεσης κρεατίνης πιστεύεται ότι πράγματι είναι επωφελής, δεδομένου ότι η σύνθεση κρεατίνης απαιτεί S-αδενοσυλμεθειονίνη ως συμπαράγοντα και μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και 40-50% της SAMe για μεθυλίωση. Η μειωμένη σύνθεση κρεατίνης, μέσω της διατήρησης των ομάδων μεθυλίου και η Trimethylglycine καταστέλλουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στον ορό. Η κρεατίνη ως επί το πλείστον συντίθεται στο ήπαρ, και τα συμπληρώματα της κρεατίνης θα καταστείλουν την επακόλουθη παραγωγή της κρεατίνης στο σώμα με την προς τα κάτω ρύθμιση των ενζύμων της σύνθεσης. Η λιπώδης διήθηση του ήπατος αναστέλλεται με τα συμπληρώματα κρεατινίνης, με μειωμένη διαθεσιμότητα της S-αδενοσυλ μεθειονίνης και μια καταστολή στην έκφραση των γονιδίων που εμπλέκονται στην οξείδωση των λιπαρών οξέων (ΡΡΑΚα και CPT1), παράλληλα με μια δίαιτα. Αυτά τα προστατευτικά αποτελέσματα είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται με την Trimethylglycine, εφόσον και οι δύο προκαλούν αύξηση στις συγκεντρώσεις του ήπατος της φωσφατιδυλοχολίνης και αύξηση της παραγωγής και εκροή των τριγλυκεριδίων  από το ήπαρ.


Νεφρά και κρεατίνη

Τα νεφρά είναι γνωστό ότι εκφράζουν τον μεταφορέα κρεατίνης (μονοκαρβοξυλικό 12 (MCT12). Επίσης, ο SLC16A12, όπως στον αμφιβληστροειδή,  παίζει ένα ρόλο στην επαναπρόσληψη. Τα συμπληρώματα κρεατίνης δεν προκαλούν  βλάβη στους νεφρούς.


Εγκυμοσύνη και κρεατίνη

Τα συμπληρώματα κρεατίνης από τη μητέρα αυξάνουν το περιεχόμενο κρεατίνης του πλακούντα (105% ) και σε  ορισμένους ιστούς του εμβρύου, όπως τον εγκέφαλο (3,6%), την καρδιά (14%),  τους νεφρούς (22%), και ήπαρ (37%) με μια δίαιτα με  5% κρεατίνη. Φαίνεται ότι όταν η κρεατίνη είναι αυξημένη στο έμβρυο, το έμβρυο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης και αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης. Τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι σε θέση να προστατεύουν το έμβρυο από βλάβες που συνδέονται με χαμηλό οξυγόνο (όπως, στην καισαρική τομή).


Δέρμα και κρεατίνη

Η αυξημένη κυτταρική αποθήκευση κρεατίνης  παρέχει αντιοξειδωτικά αποτελέσματα δευτερογενώς προς την ενίσχυση της μιτοχονδριακής λειτουργίας. Η κρεατίνη 0,02% σε κρέμα προσώπου (με 8% γλυκερίνη και 0,4% Guarana) προκαλεί σύσφιξη του δέρματος σε 6 εβδομάδες, μειώνοντας τις ρυτίδες. Η συνδυασμένη θεραπεία  με κρεατίνη και φολικό οξύ αυξάνει τη συνεκτικότητα του δέρματος και μειώνει τις ρυτίδες. Η κρεατίνη έχει αντιγηραντική δράση και ενισχύει τις επιδράσεις άλλων παραγόντων.


Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) και κρεατίνη

Η αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS ή ασθένεια του Lou Gehrig) είναι η πιο συχνή ασθένεια του κινητικού νευρώνα με σημαντικά συμπτώματα, όπως μυϊκή αδυναμία και έλλειψη ελέγχου των μυών, και σε προχωρημένες περιπτώσεις αναπνευστική ανεπάρκεια λόγω αδυναμίας ελέγχου των μεσοπλεύριων μυών. Τα συμπληρώματα κρεατίνης, σε δόση 20g για μια εβδομάδα ακολουθούμενη από 3g ημερησίως για μέχρι και έξι μήνες, ενισχύουν τη μέγιστη εκούσια ισομετρική μυϊκή συστολή με δυναμόμετρο, στην άρθρωση στο γόνατο και τον αγκώνα, με αυξημένη αντοχή στην κόπωση. Η κρεατίνη βελτιώνει τη σωματική δύναμη σε αμυατροφική πλευρική σκλήρυνση.


Μιτοχονδριακές μυοπάθειες και κρεατινίνη

Οι μιτοχονδριακές μυοπάθειες χαρακτηρίζονται από αδυναμίες στη μυϊκή λειτουργία και το μεταβολισμό της ενέργειας. Η φόρτιση με μονοϋδρική 10g κρεατίνη για δύο εβδομάδες και 4g μετά σε άτομα με μιτοχονδριακή γαλακτική οξέωση και εγκεφαλοπάθεια αυξάνει την φυσική αντοχή. Η κρεατίνη βελτιώνει τη σωματική απόδοση και την ποιότητας ζωής.


Μυϊκή δυστροφία του Duchenne και κρεατίνη

Σχετίζεται με μείωση της ενδοκυτταρικής κρεατίνης και επηρεάζει μόνο τους άνδρες και είναι μια προοδευτική μυοπάθεια που σχετίζεται με ανωμαλίες στο γονίδιο δυστροφίνης. Η καθιερωμένη θεραπεία είναι τα κορτικοστεροειδή όπως η πρεδνιζόνη. Η κρεατίνη πιστεύεται ότι είναι θεραπευτική. 100mg / kg κρεατίνη μονοϋδρική καθημερινά πάνω από τέσσερις μήνες σε αγόρια με δυστροφία είναι σε θέση να ενισχύσει τη δύναμη  και να αυξήσει τη μυϊκή μάζα.


Μυοτονική δυστροφία

Η μυοτονική δυστροφία τύπου Ι (DM1) είναι μια κληρονομική μυϊκή διαταραχή, η οποία οφείλεται σε μια  επανάληψη CTG στο γονίδιο DMPK στο χρωμόσωμα 19q13.3, με αποτέλεσμα μυϊκή εκφύλιση και μυοτονία. Η μυοπάθεια ή μυοτονική δυστροφία τύπου II (DM2) ή εγγύς μυοτονική μυοπάθεια  οφείλεται σε επανάληψη CCTG για το 3q, και χαρακτηρίζεται από λιγότερη μυοτονία και περισσότερους μυϊκούς πόνους και αδυναμία. Σε ασθενείς με DM1 δίνεται μια σύντομη φόρτωση (10,6 g για δέκα ημέρες) ακολουθούμενη από συντήρηση 5,3 g για  8 εβδομάδες, με κρεατίνη. Τα συμπληρώματα κρεατίνης προκαλούν βελτίωση της ευημερίας και της αντοχής και μείωση της  κόπωσης σε άτομα με DM2, αλλά όχι  σε εκείνους με DM1. 


Νόσος του McArdle (μυοπάθεια) και κρεατίνη

Η νόσος McArdle είναι μια μυοπαθητική διαταραχή που σχετίζεται από κόπωση και συστολική δυσλειτουργία των μυών, λόγω μεταβολών στην απελευθέρωση γλυκόζης από το γλυκογόνο (ελαττωματική λειτουργία του ενζύμου myophosphorylase) με αποτέλεσμα ανικανότητα  υψηλής έντασης εργασίας και άσκησης.  Η κρεατίνη δρα θεραπευτικά θεραπευτικά επειδή, ενισχύει την αντοχή, γιατί υπάρχει μια προς τα πάνω ρύθμιση της δραστικότητας του ενζύμου φωσφοφρουκτοκινάσης (PFK) και η αύξηση  φωσφοκρεατίνης καταστέλλει την δραστικότητα αυτού του ενζύμου. Χορηγείται μονοϋδρική κρεατίνη 150mg / kg για φόρτωσης πέντε ημέρες ακολουθούμενη από συντήρηση (60mg / kg) για άλλες πέντε εβδομάδες και παρατηρείται βελτίωση στη μυϊκή λειτουργία. Η νόσος McArdle είναι μια μυοπάθεια που σχετίζεται με μειωμένη απελευθέρωση γλυκόζης από το γλυκογόνο, και έτσι υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία των μυών κατά καιρούς όταν η γλυκόζη είναι το κύριο υπόστρωμα ενέργειας. Η κρεατίνη θεωρείται ότι είναι θεραπευτική.


Νόσος του Πάρκινσον και κρεατίνη

Η κρεατίνη προστατεύει από την ΜΡΤΡ τοξικότητα που προκαλείται, στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες (nigra) που επάγει τη νόσο του Parkinson και προστατεύει, επίσης, αυτά τα κύτταρα από θάνατο που προκαλείται από χαμηλό οξυγόνο ή γλυκόζη. Η επιβίωση κάτω από την επίδραση της κρεατίνης είναι 1,32 φορές μεγαλύτερη. Η κρεατίνη ενισχύει την ανάπτυξη και μειώνει την καταστροφή των ντοπαμινεργικών νευρώνων από διάφορες προσβολές. 


Σαρκοπενία και κρεατίνη

Σαρκοπενία είναι η παθητική απώλεια άλιπης μάζας που συμβαίνει με τη γήρανση. Η κρεατίνη είναι θεραπευτική  όταν συνδυάζεται με άσκηση αντίστασης. 


Κυστική Ίνωση και Κρεατίνη

Η κρεατίνη φαίνεται να αυξάνει την ποιότητα ζωής και τη σωματική δύναμη σε νέους με κυστική ίνωση, αλλά δεν φαίνεται να προσδώσει όφελος στο στα συμπτώματα των πνευμόνων.


Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Κρεατίνη

Τα συμπληρώματα κρεατίνης βελτιώνουν την ποιότητα ζωής  και την κατάσταση της υγείας  των ατόμων με ΧΑΠ με δύο εβδομάδες φόρτωση (17,1 g ημερησίως με υδατάνθρακες) και δέκα εβδομάδες συντήρηση 5.7g. 


Διπολική διαταραχή και κρεατίνη

Η κρεατίνη έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και τα συμπληρώματα είναι αιτιολογικός της υπομανίας σε άτομα με διπολική διαταραχή.


Υδατάνθρακες και κρεατίνη

Η έκκριση ινσουλίνης φαίνεται να έχει αλληλεπίδραση με τα συμπληρώματα κρεατίνης, κατά τη διάρκεια των πρώτων ημερών της φόρτωσης όταν οι αποθήκες των μυοκυττάρων κρεατίνης είναι εξαντλημένες. Κατά τη διάρκεια μιας φάσης φόρτωσης κρεατίνης, είναι δυνατόν με την έκκριση ινσουλίνης να αυξηθεί η ταχύτητα της απορρόφησης από τα μυοκύτταρα. Όταν τα μυοκύτταρα κορεσθούν με κρεατίνη (μετά από 3 ημέρες φόρτωσης), τότε αυτή η επίδραση της ινσουλίνης φαίνεται να εξαφανίζεται.


Καφεΐνη και Κρεατίνη

Η φόρτωση κρεατίνης γίνεται χωρίς καφεΐνη σε καθημερινή βάση. Η καφεΐνη για επιλεγμένες προπονήσεις, μπορεί να είναι μια αποτελεσματική στρατηγική, γιατί η κρεατίνη δεν επηρεάζει δυσμενώς τις επιδράσεις της καφεΐνης, η οποία μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της κρεατίνης στην αναερόβια άσκηση, αν οι δύο ενώσεις εναλλάσσονται. 


β-αλανίνη και κρεατίνη

Ο συνδυασμός κρεατίνης και β-αλανίνης φαίνεται να αυξάνει τις παρατεταμένες (4 εβδομάδες) ευεργετικές αλλαγές στη σύνθεση του σώματος (περισσότερο μυς, λιγότερο λίπος) σε σχέση με μόνη την κρεατίνη. 


β-υδροξυ-β-μεθυλοβουτυρικό (ΗΜΒ) και κρεατίνη

Η κρεατίνη έχει προσθετική δράση με το β-υδροξυ-β-μεθυλοβουτυρικό (ΗΜΒ), έναν μεταβολίτη της λευκίνης στη μυϊκή σύνθεση.


Τριμεθυλογλυκίνη (TMG) και κρεατίνη

Η Trimethylglycine (TMG ή Βεταϊνη) είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που απαντάται στα παντζάρια η οποία είναι γνωστή ως δότης μεθυλίου, και συμβάλλει στις μεταβολικές διαδικασίες του σώματος που απαιτούν μία ομάδα μεθυλίου, είτε άμεσα (μεθυλίωση της ομοκυστεΐνης) ή έμμεσα μέσω αναπλήρωσης της δραστικής μορφής του φυλλικού οξέος ή μέσω αναπλήρωσης της S-Αδενοσυλμεθειονίνης. Καθώς, η σύνθεση της κρεατίνης (μέσω GAMT) απαιτεί μια δωρεά μεθυλίου, θεωρείται ότι η TMG μπορεί να βοηθήσει στη σύνθεση κρεατίνης.


Άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA) και κρεατίνη

Το άλφα-λιποϊκό οξύ, 1.000 mg ALA σε συνδυασμό με 100g Μονοϋδρική σακχαρόζη και 20g κρεατίνη είναι πιο αποτελεσματικά στην αύξηση των μυϊκών επιπέδων κρεατίνης σε σχέση με την κρεατίνη μόνο και το συνδυασμό κρεατίνης με σακχαρόζη. Βέβαια υπάρχει αυξημένη κατακράτηση νερού όταν λαμβάνονται κρεατίνη και άλφα-λιποϊκό οξύ μαζί.


Αναστολείς Κυκλοοξυγενάσης και κρεατίνη

Ο COX-2, είναι ένα προφλεγμονώδες ένζυμο, και είναι θεραπευτικός στόχος για τους πόνους των μυών και κάποιες εκφυλιστικές παθήσεις που επιδεινώνονται από τη φλεγμονή. Οι αναστολείς COX-2 (ροφεκοξίμπη) και η μονοϋδρική κρεατίνη προστατεύουν τους ντοπαμινεργικούς νευρώνες από το να καταστρέφονται από τις τοξίνες, και προσθετικά μειώνουν  τον κίνδυνο για νόσο του Πάρκινσον. 


Ασφάλεια και τοξικότητα κρεατίνης

Γαστρεντερική δυσφορία (από υπερβολική κατανάλωση κρεατίνης σε μία δόση) και κράμπες (από ανεπαρκή ενυδάτωση). Μια δόση 5g δεν προκαλεί ανεπιθύμητες παρενέργειες και 10g μπορούν να χρησιμοποιούνται καθημερινά σε ηλικιωμένους ενήλικες, στη νόσο του Parkinson και σε αθλητές. Παρατηρείται αύξηση στο συνολικό νερό του σώματος κατά 6,2% σε 9 εβδομάδες. Η χαμηλή δόση κρεατίνης 0,03 g / kg ή 2,3 g την ημέρα δεν φαίνεται να αυξάνει την κατακράτηση νερού.

Η εστιακή τμηματική σπειραματοσκλήρυνση με πτώση του GFR με συμπληρώματα κρεατίνης 5g τρεις φορές την ημέρα για τη φόρτωση, και 2 g για συντήρηση για επτά εβδομάδες, αν συμβεί αντιστρέφεται με τη διακοπή της κρεατίνης. Διάμεση νεφρίτιδα από τα συμπληρώματα σε τέσσερις εβδομάδες σε αθλητές σε περιπτώσεις ραβδομυόλυσης, έχει παρατηρηθεί, ακόμα. Σε ένα διαβητικό άτομο η συγχορήγηση μετφορμίνης και κρεατίνης μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολική οξέωση.

Η κρεατίνη, συνήθως, μεταβολίζεται σε κρεατινίνη  η οποία αποβάλλεται από τα νεφρά υπό κανονικές συνθήκες. Όταν τα νεφρά αποτυγχάνουν και δεν μπορούν να καθαρίσουν το αίμα η κρεατινίνη είναι εύκολο να μετρηθεί και ως εκ τούτου είναι ένας βιοδείκτης της βλάβης στα νεφρά. Αυτό σημαίνει ότι εάν η κρεατινίνη είναι αυξημένη, υπάρχει υποψία βλάβης στα νεφρά. στα νεφρά. Οι χαμηλές δόσεις κρεατίνης δεν προκαλούν αλλαγές σε αυτό το βιοδείκτη σε κατά τα άλλα φυσιολογικούς ενήλικες, αλλά οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων κρεατίνης μπορεί να προκαλέσουν ψευδώς θετική αύξηση (αύξηση της κρεατινίνης, λόγω της κρεατίνης που μετατρέπεται σε κρεατινίνη, που δεν σημαίνει βλάβη των νεφρών) και θεωρείται ως ένα διαγνωστικό λάθος. Η νεφρική βλάβη (από οτιδήποτε) θα προκαλέσει αυξημένα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα, και η κρεατίνη μπορεί, επίσης, να αυξήσει τα επίπεδα της κρεατινίνης στο αίμα με τρόπο που δεν οφείλεται σε βλάβη των νεφρών. 

Διαβάστε, επίσης,

Πώς θα καταλάβετε ότι κάνετε κατακράτηση υγρών

Συμπληρώματα διατροφής για να κάψετε λίπος κατά την άσκηση

Χρήσιμες πληροφορίες για τα συμπληρώματα διατροφής

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ