Το κεχροειδές ερύθρασμα ή τροπικός λειχήνας ή τροπική κνίδωση ή ιδρώα
Η τροπική κνίδωση, ICD-10 L74.0-L74.3 ή εξάνθημα ιδρώτα ή εξάνθημα από θερμότητα ή ιδρώα ή κεχροειδές ερύθρασμα ή milaria είναι μια ασθένεια του δέρματος που χαρακτηρίζεται από μικρά εξανθήματα με φαγούρα. Είναι μια συχνή ασθένεια σε θερμές και υγρές συνθήκες, όπως στις τροπικές περιοχές και κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Αν και επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι ιδιαίτερα συχνή σε παιδιά και βρέφη και οφείλεται σε υποανάπτυξη των ιδρωτοποιών αδένων.
Το κεχροειδές ερύθρασμα ή τροπική κνίδωση είναι ένα βλατιδοφυσαλιδώδες εξάνθημα.
Οι γυναίκες και οι άνδρες επηρεάζονται το ίδιο. Επίσης, επηρεάζονται οι πλάτες των ενδονοσοκομειακών ασθενών.
Είναι μια νοσολογική κατάσταση που προκύπτει από απόφραξη του εκφορητικού πόρου του ιδρωτοποιού αδένα, λόγω υπεριδρωσίας ή υψηλού πυρετού.
Χαρακτηρίζεται από μικρά σπυράκια στην επιφάνεια του δέρματος, τα οποία ερεθίζονται και προκαλούν ξύσιμο και τελικά αιμορραγία της προσβεβλημένης περιοχής.
Δημιουργείται από συγκράτηση του ιδρώτα.
Αντιμετωπίζεται και προλαμβάνεται με καθημερινή δόση 1000 χλγρ βιταμίνης C για ενήλικες που ζυγίζουν περίπου 60 κιλά και αντίστοιχα μικρότερη δόση για τα παιδιά ανάλογα με το βάρος τους.
Σημεία και συμπτώματα ιδρώας ή miliaria
Λεπτές βλατίδες και φυσαλίδες σε ερυθηματώδη βάση
Μπορεί να γίνουν φλεγμαίνουσες φυσαλίδες, φλυκταινώδες ερύθρασμα
Επικρατεί σε περιοχής τριβής που προκαλούνται από την ένδυση και σε καμπτικές επιφάνειες
Σε παιδιά παρατηρείται στον κορμό, στην περιοχή πάνας, στον αυχένα, στον βουβώνα, στη μασχάλη και στο πρόσωπο
Θυλάκια σμηματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων, παλάμες και πέλματα δεν προσβάλλονται
Οι βλάβες εμφανίζονται μετά από έκθεση του ατόμου σε υγρό και θερμό περιβάλλον ή σε πυρετό, που προκύπτει από τον ιδρώτα
Κνησμός ή ακανθώδης, ήπια, νυγμώδης αίσθηση στις προσβεβλημένες περιοχές.
Γενικά, υπάρχουν μικρά κόκκινα εξανθήματα, που ονομάζονται βλατίδες, που είναι ερεθισμένες και έχουν φαγούρα. Αυτές μπορεί ταυτόχρονα να εμφανιστούν στο ανώτερο στήθος, το λαιμό, τις πτυχώσεις του αγκώνα, κάτω από το στήθος και κάτω από το όσχεο και σε πτυχώσεις του δέρματος, που μπορεί να τρίβονται από τα ρούχα, όπως η πλάτη, το στήθος και το στομάχι, κ.λπ. Μια σχετική και μερικές φορές ταυτόχρονη κατάσταση είναι η θυλακίτιδα, όπου τα τριχοθυλάκια φλεγμαίνουν.
Διαφοροδιάγνωση τροπικού λειχήνα
Ακμή
Θυλακίτιδα
Ιογενή εξανθήματα
Εξανθήματα από φάρμακα
Τοξικό ερύθημα
Λοιμώξεις
Πυογενείς λοιμώξεις
Έρπητας ζωστήρας. Ο έρπητας ζωστήρας θα περιοριστεί σε μια πλευρά του σώματος, αλλά έχει, επίσης, διαφορετικό εξάνθημα που συνοδεύεται από μια αίσθηση νυγμού και πόνο σε όλη την περιοχή
Τύποι ιδρώας
-Λευκή ιδρώα ή miliaria crystallina
Είναι ήπια με επιφανειακή απόφραξη και ο ασθενής παρουσιάζει πολλαπλές μικροσκοπικές κυψέλες, που μοιάζουν με σταγόνες του ιδρώτα και ουσιαστικά δεν προκαλούν κανένα σύμπτωμα και δεν υπάρχει φλεγμονώδης αντίδραση. Συνδυάζεται με πυρετό και υποχωρεί λίγες ημέρες μετά τη λήξη του πυρετού.
-Ερυθρά ιδρώα ή miliaria rubra
Η πιο συχνή μορφή της ασθένειας είναι η Miliaria rubra, στην οποία η απόφραξη προκαλεί διαρροή του ιδρώτα στις βαθύτερες στοιβάδες της επιδερμίδας, προκαλώντας τοπική φλεγμονώδη αντίδραση με τυπική εμφάνιση της ερυθρότητας και μεγαλύτερες (μερικά χιλιοστά), βλάβες κυψελοειδείς. Αυτή η μορφή της ασθένειας συχνά συνοδεύεται από έντονη φαγούρα ή αίσθημα νυγμού και έλλειψη εφίδρωσης στις πληγείσες περιοχές. Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος θερμικής εξάντλησης λόγω αδυναμίας ιδρώτα και όταν το εξάνθημα επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό της επιφάνειας του σώματος ή ο πάσχων συνεχίζει άσκηση που παράγει θερμότητα. Η Miliaria rubra είναι, επίσης, γνωστή ως κνησμός και εξάνθημα από θερμότητα. Η διαφορική διάγνωση θα πρέπει να γίνει από την αληθή πολυκυτταραιμία, η οποία είναι μια σπάνια αιματολογική διαταραχή και εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες από τις γυναίκες, γενικά όχι πριν από την ηλικία των 40. Και οι δύο διαταραχές εμφανίζονται μετά από ένα ζεστό ντους. Εμφανίζεται, κυρίως, σε άτομα που μετοικίζουν σε περιοχές με θερμές και υγρές κλιματολογικές συνθήκες.
-Εν τω βάθει ιδρώα ή miliaria profunda
Η πιο σοβαρή μορφή της Miliaria έχει ταχεία εξάπλωση και σοβαρή αίσθηση καψίματος και γενικά εμφανίζεται ως επιπλοκή επαναλαμβανόμενων επεισοδίων Miliaria rubra. Η απόφραξη βρίσκεται βαθιά στη δομή του ιδρωτοποιού αδένα και οι εκκρίσεις του αδένα διαρρέουν μεταξύ των επιφανειακών και εν τω βάθει στρωμάτων του δέρματος. Το εξάνθημα και τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες μετά από μια δραστηριότητα που προκαλεί εφίδρωση, αλλά ομοίως εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες, όταν το ερέθισμα για την εφίδρωση δεν υπάρχει. Ο σοβαρός τροπικός λειχήνας χαρακτηρίζεται από μη κνησμώδες, στο χρώμα του δέρματος, βαθιές, υπόλευκες βλατίδες και ο κίνδυνος θερμικής εξάντλησης είναι μεγαλύτερος.
-Φλυκταινώδης τροπικός λειχήνας ή Miliaria pustulosa
Υπάρχουν φλύκταινες που οφείλονται σε φλεγμονή και βακτηριακή λοίμωξη. Έχει προηγηθεί άλλη δερματίτιδα που έχει προκαλέσει τραυματισμό, καταστροφή, ή μπλοκάρισμα των ιδρωτοποιών αδένων
-Μετατροπική ελαττωμένη εφίδρωση-Postmiliarial hypohidrosis
Είναι μια κατάσταση του δέρματος που προκαλείται από την απόφραξη των αγωγών του ιδρώτα και των πόρων, και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή ώστε να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί συνεχή εργασία σε θερμό περιβάλλον.
-Τροπική ανυδρωτική ασθένεια-Tropical anhidrotic asthenia
Η τροπική ανυδρωτική ασθένεια είναι μια κατάσταση του δέρματος, μια σπάνια μορφή Miliaria, με μακροχρόνια απόφραξη και ανιδρωσία σε θερμότητα.
-Αποφρακτική ιδρώα-Occlusion miliaria
Είναι μια κατάσταση του δέρματος που συνοδεύεται από ανιδρωσία και αυξημένη ευαισθησία στη θερμότητα μετά την εφαρμογή φιλμ πολυαιθυλενίου για 48 ώρες ή περισσότερο και σχηματίζεται φυσαλίδα γύρω από τον πόρο του ιδρωτοποιού αδένα.
-Κολλοειδής ιδρώα-Colloid milium
Είναι μια κατάσταση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από μια διαφανή, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρώς κίτρινη 1 έως 5 mm βλατίδα.
Παθοφυσιολογία ιδρώας
Η ιδρώα συμβαίνει όταν παίρνουν οι αγωγοί ιδρώτα και έρχεται σε επαφή με νεκρά κύτταρα του δέρματος ή βακτήρια όπως ο Staphylococcus epidermidis, ένα κοινό βακτήριο που εμφανίζεται στο δέρμα και συνδέεται, επίσης, με την ακμή. Ο παγιδευμένος ιδρώτας οδηγεί σε ερεθισμό, κνησμό και σε ένα εξάνθημα από πολύ μικρές φουσκάλες, συνήθως σε μια εντοπισμένη περιοχή του δέρματος.
Αίτια ιδρώας
Πλάκες κερατίνης και ιδρωτοποιών αδένων, ως αποτέλεσμα τοξινών που παράγονται από τα εποικούντα βακτήρια.
Αυτό οδηγεί σε ρήξη των ιδρωτοποιών αδένων, προκαλώντας κύστεις από κατακράτηση ιδρώτα.
Παράγοντες κινδύνου ιδρώας
Θερμό υγρό περιβάλλον
Στεγανοί επίδεσμοι
Συνθετικά εσώρουχα
Υψηλός πυρετός
Παθολογοανατομικά ευρήματα ιδρώας
Κεράτινες πλάκες ιδρωτοποιών αδένων
Φυσαλίδα από κατακράτηση ιδρώτα
Πρόληψη ιδρώας
Ο κνησμός μπορεί να προληφθεί με την αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν εφίδρωση, με τη χρήση κλιματισμού για την ψύξη του περιβάλλοντος, με τα ελαφρά ρούχα και την αποφυγή του ζεστού και υγρού καιρού. Το συχνή δροσερό ντους ή το δροσερό μπάνιο με ήπιο σαπούνι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του εξανθήματος της θερμότητας.
Θεραπεία ιδρώας
Αποφύγετε να φοράτε βαριά, σφιχτά ρούχα ή ενδύματα που προκαλούν τριβή
Αποφύγετε τα συνθετικά ή στεγανά ρούχα σε ζεστό περιβάλλον
Αποφύγετε την υπερβολική χρήση σαπουνιού και την επαφή με ερεθιστικούς παράγοντες
Κάντε συχνά δροσερά μπάνια με κολλοειδή Avveno, θρεπτική τροφή από βρώμη σαν μαλακτικό και άμυλο από αραβόσιτο
Εξασφαλίστε δροσερό και ξηρό περιβάλλον για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα
Αποφύγετε την έντονη δραστηριότητα που οδηγεί σε ιδρώτα
Τοπικά στερεοειδή για ανακούφιση κνησμού 0,1% Valisone 2 φορές την ημέρα για 3 ημέρες
Αντιβιοτικά σε δευτεροπαθή βακτηριακή λοίμωξη, όπως αντισταφυλοκοκκικά αντιβιοτικά δικλοξακιλλίνη 250 mg 4 φορές την ημέρα για 10 ημέρες
Αντιπυρετικά όταν οφείλεται σε πυρετό
Η βιταμίνη C βοηθά
Καλαμίνα ή παρασκευάσματα από μενθόλη ή καμφορά
Αποφυγή σκευασμάτων με βάση το πετρέλαιο (αλοιφές και λιπαρές κρέμες) που μπορεί να αυξήσουν την απόφραξη των ιδρωτοποιών αδένων και να παρατείνουν τη διάρκεια της ασθένειας. Να χρησιμοποιείται προϊόντα με βάση το νερό και υδατικά εκχυλίσματα
Συμπληρώματα βιταμίνης Α
Μπορούν να σπάσουν οι φουσκάλες σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον για να αποφευχθεί το εξάνθημα από την εξάπλωση κάτω από το δέρμα. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, οι φυσαλίδες μπορεί να εξαπλωθούν και να λάβουν έντονο κόκκινο χρώμα, και το υγρό μέσα να γίνει ιξώδες. Γίνεται αποστείρωση της μολυσμένης περιοχής και στη συνέχεια στραγγίζονται οι κυψέλες με μία αποστειρωμένη βελόνα ή νυστέρι
Υπάρχει και ταλκ που περιέχει πρωτεΐνες αποξηραμένες γάλακτος (Labilin) και Triclosan για την καταπολέμηση της λοίμωξης με μενθόλη για ανακούφιση. Η σκόνη παραμένει επί του δέρματος περισσότερο και αντιμετωπίζει τα βακτήρια από τα κλινοσκεπάσματα, και κρατά στεγνή την περιοχή για γρήγορη επούλωση. Η χρήση ταλκ τακτικά δεν θα μειώσει το εξάνθημα αλλά μπορεί να ανακουφίσει από το κάψιμο και την φαγούρα.
Τα καλύτερα προϊόντα για το δέρμα
Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα προϊόντα για το δέρμα
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Οδηγίες για την ενυδάτωση στην άσκηση
Καταπολεμήστε την έντονη εφίδρωση