Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΙατρικό αέριο υδρογόνο με θεραπευτικές ικανότητες

Ιατρικό αέριο υδρογόνο με θεραπευτικές ικανότητες

Το μοριακό υδρογόνο θεραπεύει πολλές ασθένειες

 

 

 

Oxidation Reduction Potential

Είναι ένα μέτρο της τάσης ενός χημικού είδους να αποκτήσει ηλεκτρόνια και με τον τρόπο αυτό να μειωθεί η οξείδωση και μετριέται σε βολτ (V), ή millivolts (mV). Κάθε είδος έχει το δικό του δυναμικό της εγγενούς μείωσης της οξείδωσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγγένεια για τα ηλεκτρόνια τόσο μειώνεται.

Η ORP χρησιμοποιείται ως μέτρο για την ποιότητα των υδάτων.

Μπορεί να γίνει μέτρηση με ηλεκτρόδιο υδρογόνου (ειδική συσκευή)

Oxidation Scale

-ORP (mv)

Καλή Υγεία

-400 Μοριακό Υδρογόνο

-300 έως -200 Μουρουνόλαδο

-100 Πράσινο τσάι

-100 Βιταμίνη C

+ORP (mv)

Κακή Υγεία-Ασθένεια

+400 Νερό Βρύσης

+400 Αναψυκτικά

+300 έως +200 Εμφιαλωμένο νερό


Hydrogen Medical Gas ή Μοριακό Υδρογόνο

Το αέριο με τις πολλές θεραπευτικές ικανότητες

Το μοριακό υδρογόνο είναι καταρχήν μια απλή μέθοδος για την πρόληψη της γήρανσης και των ασθενειών της (καρδιοαγγειακή νόσος, νόσος του Alzheimer, νόσος του Parkinson, άνοια, διαβήτης, οστεοπόρωση, χρόνιες λοιμώξεις και φλεγμονές, υπέρταση κ.ά).

Το μοριακό υδρογόνο έχει επιλεκτικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Το υδρογόνο είναι αδρανές αέριο

Το μοριακό υδρογόνο είναι το μικρότερο και το ελαφρότερο μόριο:

-Μπορεί εύκολα να διαχυθεί μέσα στα υποκυτταρικά διαμερίσματα και να τα καθαρίσει από τις κυτταροτοξικές ρίζες οξυγόνου, προστατεύοντας έτσι το DNA, το RNA και τις πρωτεϊνες από το οξειδωτικό στρες.

-Προκαλεί ενεργοποίηση και προς τα πάνω ρύθμιση των αντιοξειδωτικών ενζύμων (γλουταθειόνη, υπεροξειδική δισμουτάση, καταλάση κ.ά) και των κυτταροπροστατευτικών πρωτεϊνών του σώματος.

-Μπορεί να αλλάξει τη σηματοδότηση των κυττάρων, τον μεταβολισμό των κυττάρων και την γονιδιακή έκφραση κι έχει έτσι αντιφλεγμονώδη, ανταλλεργική και αντιαποπτωτική ή αποπτωτική δράση, ανάλογα.

Μοριακό υδρογόνο υπάρχει και σε ιαματικά νερά.

Το διαλυμένο αέριο υδρογόνο στα ιαματικά νερά είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του νερού με τα μέταλλα των αλκαλικών γαιών και τα βακτήρια και τα φύκια που παράγουν αέριο μοριακό υδρογόνο.

Ποσοστά βελτίωσης ασθενειών με τα ιαματικά λουτρά με μοριακό υδρογόνο

AIDS: 100%

Αλλεργία: 99%

Δερματικές παθήσεις: 96%

Αναπνευστικές παθήσεις: 89%

Ασθένειες οργάνων πέψης: 91%

Αρθριτικά: 87%

Διαβήτης: 88%

Επίσης, θεραπεύονται όγκοι, η φυματίωση, η οφθαλμίτιδα, η βρογχίτιδα και η παράλυση.

Η γεννήτρια νερού με ενεργό υδρογόνο  σας δίνει νερό εμπλουτισμένο με υδρογόνο  24 ώρες την ημέρα και 365 ημέρες το χρόνο, στο σπίτι σας.

Μοριακό υδρογόνο παράγεται και στο έντερο

Μερικά βακτήρια στο έντερό μας παράγουν αέριο υδρογόνο από τις μη εύπεπτες ίνες, γι΄αυτό και η διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες μειώνει τις φλεγμονές κι έχει πολλά καρδιοαγγειακά και άλλα οφέλη για την υγεία μας.

Το υδρογόνο είναι απαραίτητο για τη ζωή και την διατήρηση της υγείας

Το υδρογόνο μαζί με το οξυγόνο συμμετέχει σε όλους τους προκαρυωτικούς και ευκαρυωτικούς οργανισμούς, στις υδρογενάσες, στα υδρογονοσώματα, στα μιτοχόνδρια και αλλού. Τα άκρα οξυγόνου και υδρογόνου παρέχουν ισορροπία μεταξύ της οξείδωσης και της αναγωγής.

Ο ρόλος του υδρογόνου είναι να αναιρεί την τυχόν τοξικότητα του οξυγόνου. 

Το μοριακό υδρογόνο διαλύεται στο νερό… Το μοριακό υδρογόνο δρα στο κύτταρο και διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό.

Μοριακό υδρογόνο και παθήσεις των αγγείων του εγκεφάλου

Στον εγκέφαλο το νερό που είναι πλούσιο σε υδρογόνο εμποδίζει την οξείδωση της εγκεφαλικής ουσίας και προφυλάσσει τον εγκέφαλο από τις ελεύθερες ρίζες. Ακόμη, το νερό που είναι πλούσιο σε υδρογόνο εμποδίζει τη πρόοδο της νόσου του Parkinson. Προστατεύει από τον εκφυλισμό με μείωση του οξειδωτικού στρες και με βελτίωση της νόσου μόλις με χρήση νερού πλούσιου σε υδρογόνο για 48 εβδομάδες.

Επίσης, το μοριακό υδρογόνο είναι αποτελεσματικό σε τραυματικές βλάβες του εγκεφάλου και προστατεύει τα νεύρα. Το αέριο υδρογόνο διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, μειώνει το εγκεφαλικό οίδημα και τη νευρολογική δυσλειτουργία, γιατί μειώνει τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες μετά από τραύμα του εγκεφάλου. 

Σε αιμορραγία εγκεφάλου το μοριακό υδρογόνο βελτιώνει τη νευρολογική εικόνα. 

Μοριακό υδρογόνο και καρδιοαγγειακό σύστημα

Οι ελεύθερες ρίζες υδροξυλίου είναι γνωστό ότι προκαλούν χρόνια καρδιακά νοσήματα. Το αέριο υδρογόνο μειώνει την τοξικότητα του μυοκαρδίου και βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Μοριακό υδρογόνο και καρκίνος

Το μοριακό υδρογόνο περιορίζει την ανάπτυξη όγκων μέσω μείωσης των προϊόντων οξείδωσης, σε ποσοστό μέχρι 72%.

Μοριακό υδρογόνο και διαβήτης

Το μοριακό υδρογόνο μειώνει τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα νεφρά. Εμποδίζει, επίσης, την αντίσταση στην ινσουλίνη και μειώνει το οξειδωτικό στρες.

Μοριακό υδρογόνο και κόπωση μυών

Σε έντονη άσκηση λόγω μυϊκής σύσπασης κατά τη διάρκεια μικρών διακοπών έντονης άσκησης προκαλείται οξειδωτικό στρες με αποτέλεσμα αυξημένη κόπωση, μυϊκές βλάβες και λοίμωξη των μυών. Το μοριακό υδρογόνο λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό  και εμποδίζει την αύξηση της λακτόζης και αυξάνει τις επιδόσεις. Ακόμη σε βλάβες των μαλακών ιστών το μοριακό υδρογόνο εμποδίζει και εξαφανίζει τις ρίζες υδροξυλίου και μειώνει το οξειδωτικό στρες.

Μοριακό υδρογόνο και ρευματοειδής αρθρίτιδα

Το μοριακό οξυγόνο βοηθά στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Μοριακό υδρογόνο και νόσος των δυτών

Στις καταδύσεις το μοριακό υδρογόνο εμποδίζει τη νόσο των δυτών κατά την αποπίεση, γιατί έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μειώνει το οξειδωτικό στρες.

Μοριακό υδρογόνο και υγεία του δέρματος

Τα λουτρά στις ιαματικές πηγές με μοριακό υδρογόνο μειώνουν την οξείδωση του δέρματος. Τα ιαματικά λουτρά βελτιώνουν  την ελαστικότητα του δέρματος, δίνουν λάμψη και ελαστικότητα στα μαλλιά, επουλώνουν τους τραυματισμούς του δέρματος, μειώνουν τις φλεγμονές και προστατεύουν τα κύτταρα του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες, ενώ παράλληλα διπλασιάζουν την παραγωγή κολλαγόνου τύπου 1 και αποφεύγεται η βλάβη του DNA, ο θάνατος των κυττάρων και μειώνονται οι ενδοκυττάριες ελεύθερες ρίζες.

Το επίμονο οξειδωτικό στρες είναι μια από τις κύριες αιτίες των περισσότερων χρόνιων ασθενειών, των ασθενειών  που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη διαδικασία γήρανσης. Το οξύ οξειδωτικό στρες προκαλεί άμεσα σοβαρή βλάβη στους ιστούς.

Το μοριακό υδρογόνο (H2) είναι αντιοξειδωτικό σε προληπτικές και θεραπευτικές εφαρμογές.

Το H2 έχει έναν αριθμό πλεονεκτημάτων ως  αντιοξειδωτικό: Το H2 διαχέεται γρήγορα στους ιστούς και τα κύτταρα, χωρίς να διαταράσσει τις μεταβολικές αντιδράσεις οξειδοαναγωγής και επηρεάζει τα δραστικά είδη οξυγόνου (ROS), που λειτουργούν στην κυτταρική σηματοδότηση.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι χορήγησης του μοριακού υδρογόνου: η κατάποση, η εισπνοή αερίου υδρογόνου, το υδρογόνο που διαλύεται στο νερό, τα ιαματικά λουτρά με υδρογόνο, το ενέσιμο H2 σε αλατούχο διάλυμα φυσιολογικού ορού, το αλατούχο υδρογόνο σαν κολλύριο στο μάτι, και η αύξηση της παραγωγής εντερικού Η2 από βακτήρια στο έντερο.

Το Η2 έχει επιδράσεις κατά του οξειδωτικού στρες, αλλά και αντιφλεγμονώδεις και αντιαλλεργικές επιδράσεις. Το Η2 ρυθμίζει διάφορες εκφράσεις γονιδίων και φωσφορυλιώσεις των πρωτεϊνών.

Το οξειδωτικό στρες προκύπτει από την ισχυρή κυτταρική δυνατότητα οξείδωσης της περίσσειας των αντιδραστικών ειδών οξυγόνου (ROS). Το οξύ οξειδωτικό στρες προκύπτει από μια ποικιλία καταστάσεων, όπως από την επαναιμάτωση της ισχαιμίας. Το επίμονο οξειδωτικό στρες είναι ευρέως αποδεκτό ως μία από τις αιτίες των περισσότερων ασθενειών που έχουν σχέση με τον τρόπο ζωής και σχετίζονται με τον καρκίνο και τη διαδικασία γήρανσης. 

Το μοριακό υδρογόνο (H2) έχει ρόλο ως αντιοξειδωτικό σε προληπτικές και θεραπευτικές εφαρμογές και είναι αρκετά ήπιο χωρίς να διαταράσσει τις μεταβολικές αντιδράσεις οξειδοαναγωγής και επηρεάζει τις  ROS, που λειτουργούν στην σηματοδότηση του κυττάρου και έχει τη φυσική ικανότητά του να διεισδύει στις βιομεμβράνες και στα κυτταρικά συστατικά.


Οι ROS είναι μία από τις κύριες αιτίες για οξείες και χρόνιες ασθένειες

Επίμονο Οξειδωτικό στρες

Οι ROS παράγονται στο εσωτερικό του σώματος,  κατά τη διάρκεια σκληρής άσκησης, κατά το κάπνισμα, την έκθεση σε υπεριώδεις ακτίνες ή την ατμοσφαιρική ρύπανση, στη γήρανση, στη σωματική ή ψυχολογική ένταση. Οι ROS παράγονται όταν καταναλώνετε οξυγόνο. Η πλειοψηφία των ριζών υπεροξειδίου ανιόντος δημιουργούνται στα μιτοχόνδρια από διαρροή ηλεκτρονίων από την αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων. Η υπεροξειδική δισμουτάση τις μετατρέπει σε υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2), το οποίο μεταβολίζεται από την υπεροξειδάση της γλουταθειόνης ή την καταλάση και παράγεται νερό (H2O). Οι άκρως αντιδραστικές ρίζες υδροξυλίου (-ΟΗ) παράγονται από το H2O2 μέσω της αντίδρασης Fenton ή Weise παρουσία καταλυτικώς δραστικών μετάλλων, όπως Fe2 + και CU +.

Η μιτοχονδριακή hydydrogenase αλδεϋδη 2 (ALDH2) λειτουργεί ως προστάτης κατά του οξειδωτικού στρες με την αποτοξίνωση των κυτταροτοξικών αλδεΰδων, όπως η 4-υδροξυ-2-εννεανάλη. Έτσι, ένα ελάττωμα του ALDH2 προκαλεί  φαινότυπο με άνοια από τη συσσώρευση αυτών των κυτταροτοξικών αλδεΰδων. Παραδόξως, οι αλδεΰδες διεγείρουν τα συστήματα προστασίας κατά του οξειδωτικού στρες. Έτσι, το οξειδωτικό στρες έχει δύο όψεις, να βλάπτει τους ιστούς και να ενισχύει τα συστήματα προστασίας.

Οξύ οξειδωτικό στρες

Το οξύ οξειδωτικό στρες προκύπτει από διάφορες καταστάσεις: φλεγμονή, καρδιακή ή εγκεφαλική απόφραξη, μεταμόσχευση οργάνων, βαριά άσκηση, διακοπή της λειτουργικής αιμορραγίας, και άλλα. Σε πολλές περιπτώσεις, η ισχαιμία επαναιμάτωσης είναι μια κρίσιμη αιτία για την αύξηση του οξέος οξειδωτικού στρες. Στο έμφραγμα του μυοκαρδίου, η επιταχυνόμενη παραγωγή ROS από την επαναιμάτωση του ισχαιμικού μυοκαρδίου είναι ένας πιθανός μεσολαβητής της βλάβης από επαναιμάτωση. Κατά τη διάρκεια της επαναιμάτωσης του μυοκαρδίου Ο2 παράγεται εντός των τραυματισμένων μιτοχονδρίων μέσω διαρροής ηλεκτρονίων από την αλυσίδα μεταφοράς ηλεκτρονίων. Το Ο2 μετατρέπεται σε Η2Ο2, και είναι άκρως αντιδραστικό και οι ρίζες ΟΗ δημιουργούνται από το Η2Ο2.

Αυτές οι ROS μεσολαβούν στη βλάβη του μυοκαρδίου με την αύξηση της διαπερατότητας των μιτοχονδριακών πόρων, προκαλώντας απώλεια του δυναμικού της μιτοχονδριακής μεμβράνης, και οδηγώντας σε μιτοχονδριακή διόγκωση με ρήξη μεμβρανών. Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει για την αναστολή της παραγωγής ROS για να περιορισθεί η έκταση της βλάβης από επαναιμάτωση. Οι κυτταροτοξικές ρίζες όπως οι -ΟΗ πρέπει να εξουδετερωθούν χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τις βασικές βιολογικές δραστηριότητες των άλλων ROS, όπως των NO. 

Το υδρογόνο είναι το πιο άφθονο στοιχείο στο σύμπαν, και αποτελεί σχεδόν το 75% της μάζας του σύμπαντος. Το υδρογόνο είναι παρόν στο νερό και στις οργανικές ή ανόργανες ενώσεις.

Το αέριο υδρογόνο είναι ένα άχρωμο, άοσμο, άγευστο και πολύ εύφλεκτο διατομικό αέριο. Η ατμόσφαιρα της Γης περιέχει λιγότερο από 1 μέρος ανά εκατομμύριο αέριο υδρογόνο.

Το H2 είναι ένα αδρανές αέριο με  απουσία καταλυτών ή σε θερμοκρασία σώματος. Το Η2 δεν αντιδρά με τις περισσότερες ενώσεις, όπως με το αέριο οξυγόνο σε θερμοκρασία δωματίου. Το αέριο υδρογόνο είναι εύφλεκτο μόνο σε θερμοκρασία υψηλότερη από 527 ° C, και εκρήγνυται με μια αλυσιδωτή αντίδραση με το οξυγόνο ταχέως.

Το Η2 μπορεί να διαλυθεί στο νερό έως 0,8 mm κάτω από την ατμοσφαιρική πίεση, και ταχέως το Η2 διαπερνά τα γυάλινα και πλαστικά τοιχώματα γυάλινων και πλαστικών δοχείων, ενώ τα κουτάκια αλουμινίου είναι σε θέση να διατηρούν το αέριο υδρογόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το Η2 σαρώνει τις OH, αλλά όχι το Ο2του Η2Ο2 και το ΝΟ. 

Το H2 έχει προστατευτικές επιδράσεις έναντι της ακτινοβολίας. Η κοσμική ακτινοβολία είναι γνωστό ότι προκαλεί βλάβη στο DNA και στα λιπίδια βλάβη που σχετίζεται με το αυξημένο οξειδωτικό στρες, ιδίως, σε διαστημικά ταξίδια. Η χορήγηση Η2 για αστροναύτες είτε με εισπνοή είτε σε πόσιμο νερό υδρογόνο είναι μια προληπτική / θεραπευτική στρατηγική για την πρόληψη της προκαλούμενης βλάβης από την ακτινοβολία.

Η κυτταρική θεραπεία σε μυελό των οστών σε πολυδύναμα στρωματικά κύτταρα / μεσεγχυματικά βλαστικά κύτταρα αντιπροσωπεύει μια υποσχόμενη προσέγγιση στο πεδίο της αναγεννητικής ιατρικής. Το Η2 εμποδίζει την γήρανση των κυττάρων (αντιαποπτωτικές ιδιότητες).

Τα πλεονεκτήματα του μοριακού  υδρογόνου

Έχει ταχεία διάχυση

Το μοριακό υδρογόνο έχει την φυσική ικανότητα να διεισδύει στις βιομεμβράνες που διαχέονται στο κυτταρόπλασμα. Η υπερβολική οξειδωτική βλάβη είναι ένας σημαντικός παράγοντας, διότι η μιτοχονδριακή αναπνευστική αλυσίδα είναι μια σημαντική πηγή επιζήμιων αντιδραστικών ειδών οξυγόνου. Το H2 φθάνει αποτελεσματικά στον πυρήνα και τα μιτοχόνδρια και η προστασία του πυρηνικού DNA και των μιτοχονδρίων έχει προληπτικά αποτελέσματα σε ασθένειες του τρόπου ζωής που σχετίζονται με τον καρκίνο και τη διαδικασία γήρανσης. Επιπλέον, το Η2 διέρχεται διαμέσου του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

Δεν υπάρχει άμεση εξάλειψη των λειτουργικά σημαντικών ROS

Παρά τις κυτταροτοξικές επιδράσεις τους, στις χαμηλές συγκεντρώσεις των ROS δεν επηρεάζει το Ο2 και Η2Ο2, που λειτουργούν ως μόρια σηματοδότησης και ρυθμίζουν την απόπτωση, και τη διαφοροποίηση. Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, το Η2Ο2 μετατρέπεται σε υποχλωριώδες οξύ με μυελοϋπεροξειδάση που βοηθά στην άμυνα εναντίον της βακτηριακής εισβολής. Επιπλέον, λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής και είναι απαραίτητος για την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων NO.

Το Η2 μειώνει τις ● ρίζες OH, αλλά δεν επηρεάζει ● το Ο2 και Η2Ο2 που έχει φυσιολογικό ρόλο και το NO.

Το μοριακό υδρογόνο δεν έχει τοξικότητα ακόμη και σε υψηλότερη συγκέντρωση

Το Η2 έχει πλεονεκτήματα από  άποψη  τοξικότητας σε σχέση με άλλα αέρια: Το H2 δεν έχει καμία κυτταροτοξικότητα ακόμη και σε υψηλή συγκέντρωση. Η ασφάλεια του Η2 για τους ανθρώπους αποδεικνύεται από την εφαρμογή του στην αναπνοή αέριου μείγματος 49% Η2, 50% ήλιο και 1% Ο2, που χρησιμοποιείται για την πρόληψη της ασθένειας αποσυμπίεσης και σε τεχνικές κατάδυσης σε μεγάλα βάθη.

Μέθοδοι χορήγησης υδρογόνου

Εισπνοή αερίου υδρογόνου

Η εισπνοή αερίου υδρογόνου είναι μία απλή θεραπευτική μέθοδος. Το αέριο υδρογόνο μπορεί να εισπνευστεί με την παροχή αερίου υδρογόνου μέσω ενός κυκλώματος αναπνευστήρα, με μάσκα προσώπου ή με ρινική κάνουλα. Επειδή το εισπνεόμενο αέριο υδρογόνο δρα ταχύτερα, μπορεί να είναι κατάλληλο για την άμυνα έναντι του οξέος οξειδωτικού στρες. Ειδικότερα, η εισπνοή του αερίου δεν επηρεάζει την πίεση του αίματος και δεν έχει τον κίνδυνο έκρηξης στον αέρα σε συγκεντρώσεις <4%. Η εισπνοή του H2 όταν μετρείται σε αρτηριακό αίμα και στο φλεβικό αίμα είναι χαμηλότερο στο φλεβικό αίμα. Τα διαφορετικά επίπεδα μεταξύ αρτηριακού και φλεβικού αίματος υποδεικνύουν την ποσότητα Η2 που ενσωματώνεται στους ιστούς.

Η συγκέντρωση H2 μπορεί να ανιχνευθεί με ειδικά ηλεκτρόδια. 

Το αέριο υδρογόνο σε εστιακή ισχαιμία με απόφραξη της μέσης εγκεφαλικής αρτηρίας και  επαναιμάτωση καταστέλλει όχι μόνο την αρχική βλάβη του εγκεφάλου, αλλά, επίσης, την εξέλιξη της βλάβης. Το Η2 μειώνει αισθητά τους δείκτες του οξειδωτικού στρες. Η θεραπεία του υδρογόνου μειώνει την απόπτωση, έχει νευροπροστατευτική δράση και σε τραυματική βλάβη του εγκεφάλου, μέσω της μείωσης του οξειδωτικού στρες, ακόμη και σε βλάβη ισχαιμίας-επαναιμάτωσης του νωτιαίου μυελού. Το μοριακό υδρογόνο προστατεύει και τα αιθουσαία τριχωτά κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Έχει προστατευτικά αποτελέσματα επί της ηπατικής και καρδιακής ισχαιμίας και επαναιμάτωσης

Έχει προστατευτικές επιδράσεις σε μεταμόσχευση οργάνων

Η εισπνοή Η2 βελτιώνει σημαντικά τον εντερικό και πνευμονικό τραυματισμό μοσχεύματος και αποτρέπει τη φλεγμονή απομακρυσμένων οργάνων μέσω της αντιοξειδωτικής δράσης της. Η έκθεση σε αέριο υδρογόνο 2% μπλοκάρει σημαντικά την παραγωγή αρκετών προφλεγμονωδών μεσολαβητών και μειώνει την καταστροφή των κυττάρων με επαγωγή των αντιαποπτωτικών μορίων. Η συνδυασμένη θεραπεία με Η2 και CO είναι προσέγγιση για την πρόληψη της βλάβης επαναδιάχυσης ισχαιμίας του μυοκαρδίου. Το εισπνεόμενο αέριο υδρογόνο μειώνει αποτελεσματικά σε πνεύμονες που είναι σε αναπνευστήρα τον τραυματισμό που σχετίζεται με φλεγμονώδεις αποκρίσεις, τόσο σε τοπικό όσο και συστηματικό επίπεδο, μέσω αντιοξειδωτικών, αντιφλεγμονωδών και αντιαποπτωτικών αποτελεσμάτων.

Το αέριο υδρογόνο έχει προστατευτικές επιδράσεις στις λοιμώξεις και αντιφλεγμονώδη δραστικότητα

Η σήψη και το σύνδρομο πολλαπλής οργανικής δυσλειτουργίας, είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Η εισπνοή αέριου υδρογόνου βελτιώνει σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης με τη μείωση των επιπέδων των πρώιμων και όψιμων προφλεγμονωδών κυτοκινών στον ορό και στους ιστούς. Οι επιδράσεις της αγωγής με Η2 2% είναι ευεργετικές σε βλάβη οργάνου που προκαλείται από τη ζυμοζάνη σε σύνδρομο δυσλειτουργίας πολλαπλών οργάνων που σχετίζονται με τη φλεγμονή.

Πόσιμο Νερό υδρογόνου

Επειδή το εισπνεόμενο αέριο υδρογόνο δρα ταχύτερα, μπορεί να είναι κατάλληλο για την άμυνα έναντι του οξέος οξειδωτικού στρες. Ειδικότερα, η εισπνοή του αερίου δεν επηρεάζει την αρτηριακή πίεση. Το διαλυτοποιημένο Η2 σε νερό είναι ευεργετικό και μπορεί να διαλυθεί σε νερό έως 0,8 mM υπό ατμοσφαιρική πίεση σε θερμοκρασία δωματίου και έχει αποτελέσματα συγκρίσιμα με την εισπνοή αερίου υδρογόνου. Η διάλυση του αερίου υδρογόνου γίνεται σε νερό υπό υψηλή πίεση, με διάλυση ηλεκτρολυμένου Η2 σε νερό, και με την αντίδραση του μετάλλου του μαγνησίου με το  ύδωρ. Η μέθοδος της διαλύσεως αερίου υδρογόνου υπό υψηλή πίεση έχει το πλεονέκτημα ότι εφαρμόζεται όχι μόνο με τη χρήση νερού, αλλά και με άλλους διαλύτες. Όταν το νερό κορεσμένο με Η2 καταπίνεται ανιχνεύεται σε διάφορα επίπεδα μΜ στο αίμα. Επίσης, τα πολυμερή υδατανθράκων, όπως το γλυκογόνο και το άμυλο, έχουν μια συγγένεια για το H2. 

Το μοριακό υδρογόνο στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένησης

Το χρόνιο σωματικό στρες δημιουργεί αυξημένα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον εγκέφαλο, και διαταραχές της μάθησης και της μνήμης. Η κατανάλωση του νερού υδρογόνου καταστέλλει την αύξηση του οξειδωτικού στρες, και εμποδίζει την γνωστική εξασθένηση. Η συνεχής κατανάλωση του νερού υδρογόνου μειώνει το οξειδωτικό στρες στον εγκέφαλο και εμποδίζει το άγχος που προκαλείται από την ανικανότητα μάθησης και την πτώση στη μνήμη.

Το μοριακό υδρογόνο στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου του Parkinson

Στη νόσο του Πάρκινσον, η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και το οξειδωτικό στρες προκαλούν απώλεια ντοπαμινεργικών κυττάρων στη μέλαινα ουσία. Το Η2 στο πόσιμο νερό εμποδίζει τόσο την ανάπτυξη όσο και την εξέλιξη του εκφυλισμού του μέλανος ραβδωτού σώματος και επιβραδύνει την ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου του Parkinson.

Μοριακό υδρογόνο και πρόληψη της αθηροσκλήρωσης 

Το οξειδωτικό στρες εμπλέκεται στην αθηροσκλήρωση. Το πόσιμο νερό υδρογόνου μειώνει το οξειδωτικό στρες στην αορτή και γίνεται πρόληψη αρτηριοσκλήρυνσης.

Μοριακό υδρογόνο και μεταβολικό σύνδρομο

Το αυξημένο οξειδωτικό στρες σε παχυσαρκία επηρεάζει το μεταβολικό σύνδρομο. Η μακροχρόνια κατανάλωση του νερού υδρογόνου ελέγχει σημαντικά το λίπος και το σωματικό βάρος. Το υδρογόνο μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης του πλάσματος, της ινσουλίνης και των τριγλυκεριδίων και αυξάνει την έκφραση του γονιδίου της ηπατικής ορμόνης, και του αυξητικού παράγοντα ινοβλαστών 21 (FGF21) που λειτουργεί για την ενίσχυση των λιπαρών οξέων και των δαπανών της γλυκόζης. Πράγματι, το πόσιμο νερό υδρογόνο διεγείρει τον μεταβολισμό της ενέργειας, όπως μετράται από την κατανάλωση Ο2 και CO2. Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν το όφελος του Η2 στη βελτίωση της παχυσαρκίας, του διαβήτη και του μεταβολικού συνδρόμου.

Μοριακό υδρογόνο και πρόληψη των ανεπιθύμητων ενεργειών από τα αντικαρκινικά φάρμακα

Η σισπλατίνη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αντικαρκινικό φάρμακο για τη θεραπεία ενός ευρέος φάσματος όγκων. Ωστόσο, προκαλεί νεφροτοξικότητα, η οποία μπορεί να προκαλείται από οξειδωτικό στρες. Η εισπνοή αερίου υδρογόνου (1% Η2 στον αέρα) ή το πόσιμο νερό υδρογόνου ανακουφίζει από τη νεφροτοξικότητα. Έτσι, το αέριο Η2 ή το νερό υδρογόνου, βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών που επιθυμούν να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία.

Μοριακό υδρογόνο και αλλεργίες

Το πόσιμο νερό υδρογόνο μπορεί να εξασθενήσει την άμεση τύπου-αλλεργική αντίδραση μέσω ενός ειδικού μονοπατιού σηματοδότησης.

Μοριακό υδρογόνο και μεταμοσχεύσεις

Οι ROS συμβάλλουν στην ανάπτυξη της διάμεσης ίνωσης και της σωληνοειδούς ατροφίας σε χρόνια νεφροπάθεια αλλομοσχεύματος. Το πόσιμο νερό υδρογόνου βελτιώνει τη λειτουργία μοσχεύματος, επιβραδύνει την εξέλιξη της χρόνιας νεφροπάθειας αλλομοσχεύματος, μειώνει τον οξειδωτικό τραυματισμό και την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών, και βελτιώνει τη συνολική επιβίωση. 

Έχει δειχθεί ότι το πόσιμο νερό υδρογόνο αποτρέπει το σχηματισμό σουπεροξειδίου σε εξάντληση της βιταμίνης C, μειώνει την απώλεια ακοής, βελτιώνει τη γνωστική εξασθένηση σε γήρανση και έχει καρδιοπροστατευτική δράση σε ακτινοβολία.

Ενέσιμο μοριακό υδρογόνο

Ακόμα κι αν η στοματική χορήγηση είναι ασφαλής και βολική, το Η2 σε νερό τείνει να διαφύγει με την πάροδο του χρόνου και κάποιο Η2 χάνεται στο στομάχι ή στο έντερο, γεγονός που καθιστά δύσκολο τον έλεγχο της συγκέντρωσης του Η2 που χορηγείται. Η χορήγηση ενέσιμου αλατούχου υδρογόνου (Η2 διαλυμένου σε ορό) μπορεί να επιτρέψει την παράδοση  πιο ακριβής συγκέντρωσης Η2.

Το Η2 σε διάλυμα χλωριούχου νατρίου χορηγείται και με περιτοναϊκή ένεση και έχει νευροπροστατευτικές επιδράσεις σε νόσο του Alzheimer  με ενδοεγκεφαλοκοιλιακή ένεση. Η θεραπεία με H2 μειώνει  το επίπεδο του οξειδωτικού στρες και τους δείκτες φλεγμονής και εμποδίζει τη δυσλειτουργία της μνήμης και την κινητική δυσλειτουργία, αντίστοιχα.

Οφθαλμικές σταγόνες με μοριακό υδρογόνο

Οι οφθαλμικές σταγόνες με διάλυση Η2 σε φυσιολογικό ορό και απευθείας χορήγηση στην οφθαλμική επιφάνεια γίνεται σε οξύ γλαύκωμα των ματιών. Η άμεση εφαρμογή των οφθαλμικών σταγόνων που περιέχουν Η2 βελτιώνεται τη βλάβη ισχαιμίας-επαναιμάτωσης του αμφιβληστροειδούς. Η συγκέντρωση Η2 στο υαλοειδές σώμα αυξάνεται και φθάνει στο μέγιστο επίπεδο μετά από 15 λεπτά με συνεχή χορήγηση οφθαλμικών σταγονών.

Μπάνιο με μοριακό υδρογόνο

Το H2 διεισδύει εύκολα στο δέρμα και διανέμεται σε όλο το σώμα μέσω της ροής του αίματος. Χρειάζονται μόνο 10 λεπτά για να διανεμηθεί σε ολόκληρο το σώμα, όπως φαίνεται με την μέτρηση αερίου υδρογόνου στην εκπνοή.

Αύξηση του εντερικού υδρογόνου

Παραγωγή υδρογόνου σε εντερικά βακτήρια

Η αυτόματη παραγωγή αερίου υδρογόνου στο ανθρώπινο σώμα λαμβάνει χώρα μέσω της ζύμωσης των υδατανθράκων που δεν έχουν υποστεί πέψη με εντεροβακτηρίδια. Το Η2 μεταφέρεται στην πυλαία κυκλοφορία και απεκκρίνεται μέσω της αναπνοής σε σημαντικές ποσότητες. Για το λόγο αυτό, η μέτρηση των επιπέδων του Η2 στον εκπνεόμενο αέρα χρησιμοποιείται για την ανίχνευση δυσαπορρόφησης υδατανθράκων. 

Οι αναστολείς α-γλυκοσιδάσης είναι φαρμακολογικοί παράγοντες που μειώνουν ειδικώς τη μεταγευματική υπεργλυκαιμία μέσω επιβράδυνσης της πέψης των δισακχαριτών, μειώνοντας έτσι την απορρόφηση της γλυκόζης. Η θεραπεία των ασθενών με διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη με έναν αναστολέα α-γλυκοσιδάσης σχετίζεται με μείωση κατά 25% του κινδύνου εξέλιξης του διαβήτη, μείωση 34% του κινδύνου ανάπτυξης  υπέρτασης, και μείωση του κινδύνου κατά 49% των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Η ακαρβόζη, επίσης,  μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2. Η ακαρβόζη, η οποία είναι ένας αναστολέας α-γλυκοσιδάσης, αυξάνει σημαντικά την παραγωγή Η2. Έτσι όταν Η2 παράγεται από τα εντερικά βακτήρια δρα ως ένα μοναδικό αντιοξειδωτικό και αποτρέπει την εμφάνιση καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Η Escherichia coli μπορεί να παράγει ένα σημαντικό ποσό Η2 με κατάλυση με υδρογονάση. Το Η2 που απελευθερώνεται από τα εντερικά βακτήρια μπορεί να καταστείλει τη φλεγμονή του παχέος εντέρου που προκαλείται από τη δεξτράνη θειικού νατρίου. Και η κουρκούμη στη δίαιτα προκαλεί επαγόμενη παραγωγή Η2 από τα εντερικά βακτήρια, αλλά και η λακτουλόζη έχει έμμεση αντιοξειδωτική βελτίωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Κλινικές δοκιμές έχουν αποκαλύψει ότι το πόσιμο νερό του υδρογόνου μειώνει τους δείκτες οξειδωτικού στρες σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2  ή σε άτομα με μεταβολικό σύνδρομο και επηρεάζει τη γλυκόζη και το μεταβολισμό της χοληστερόλης. Στην αιμοκάθαρση χρησιμοποιώντας διάλυμα διαπίδυσης με Η2 μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα της χημειοελκτικής πρωτεΐνης πλάσματος μονοκυττάρων 1-plasma monocyte chemoattractant protein 1 και της μυελοϋπεροξειδάσης.

Το H2 μειώνει τις εκφράσεις των προφλεγμονωδών παραγόντων (TNF-α, IL-6, IL-1β, CCL2 και IL-10, TNF-γ, IL-12, ICAM-1, HMGB-1  , ΝΡ-κΒ , PGE2, και PGE2).

Επιπλέον, η προς τα πάνω ή προς τα κάτω ρύθμιση των παραγόντων που εμπλέκονται στην απόπτωση καταστέλλουν τις εκφράσεις του προαποπτωτικών παραγόντων (κασπάση 3, κασπάση 12, κασπάση 8 και ΒΑΧ). Αντιστρόφως το H2 διεγείρει τις εκφράσεις των αντιαποπτωτικών παραγόντων Bcl-2 και Bcl-xL. Το H2 εμπλέκεται στη ρύθμιση διαφόρων παραγόντων (προς τα πάνω ρύθμιση PCNA, bFGF, HGF, ΙΡΝ-γ, και προς τα κάτω ρύθμιση του i-NOS και VEGF). Ως συνεργάτης μεταγωγής σήματος, το Η2 αναστέλλει τις φωσφορυλιώσεις ορισμένων πρωτεϊνών σήματος (ΜΕΚ, ρ38, ERK, JNK, Lyn, Syk, PLCγ1, γ2, Akt, ERK1 / 2, JNK, p38, cPLA2, ASK1, ΙκΒα).

Το Η2 διαμορφώνει την έκφραση της ΗΟ-1-αίμης προς τα κάτω, καθώς και την έκφραση FGF21, που είναι ένας ρυθμιστής του ενεργειακού μεταβολισμού.

Το Η2 αντιδρά με ισχυρά αντιδραστικά είδη οξυγόνου / αζώτου (ΟΗ και ONOO) στις αντιδράσεις των κυττάρων. Τα κύτταρα προστατεύονται έναντι του οξειδωτικού στρες από την δραστηριότητα των ριζών ΟΗ από την παγίδευση του Η2, ανάλογα με την μείωση των ριζών OH. Το Η2 μπορεί να συσσωρευτεί στο ηπατικό γλυκογόνο. Τα εντερικά βακτήρια παράγουν περισσότερο από 1 λίτρο αερίου υδρογόνου ανά ημέρα, ενώ η ποσότητα του Η2 που προέρχεται από το πόσιμο νερό τείναι μικρότερη από 50 ml.

Παρόλα αυτά, το επιπλέον Η2 στο πόσιμο νερό είναι αδιαμφισβήτητα αποτελεσματικό.

Διαβάστε, επίσης,

Μοριακό υδρογόνο για πρόληψη και θεραπεία ασθενειών

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μοριακού υδρογόνου

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Τροφή για τα κύτταρα

Μεθυλίωση του DNA

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑγκινάρες με σάλτσα
Επόμενο άρθροΝιόβιο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ