Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧρήσιμες πληροφορίες για το διττανθρακικό νάτριο
Array

Χρήσιμες πληροφορίες για το διττανθρακικό νάτριο

Print Friendly, PDF & Email

Ιατρικές και άλλες χρήσεις του διττανθρακικού νατρίου

 

 

 

Το όξινο ανθρακικό νάτριο είναι μια χημική ένωση με τον τύπο NaHCO3.

Είναι ένα άλας που αποτελείται από ιόντα νατρίου και διττανθρακικού. Το όξινο ανθρακικό νάτριο είναι ένα λευκό στερεό που είναι κρυσταλλικό ή  λεπτή σκόνη. Έχει ελαφρά αλμυρή, αλκαλική γεύση που μοιάζει με τη σόδα (ανθρακικό νάτριο).

Υπάρχει σε πολλές μεταλλικές πηγές.

Είναι πρόσθετο τροφίμων που κωδικοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Ε 500.

Το άλας έχει πολλές ονομασίες, όπως όπως μαγειρική σόδα, διττανθρακική σόδα, διττανθρακικά κ.ά ή όξινο ανθρακικό νάτριο ή όξινη ανθρακική σόδα.

Χρήσεις διττανθρακικού νατρίου

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο, ως μαγειρική σόδα, χρησιμοποιείται κυρίως στην αρτοποιία, ως διογκωτικός παράγοντας. Αντιδρά με όξινα συστατικά σε κτυπήματα, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο προκαλεί διαστολή και σχηματίζει τη χαρακτηριστική υφή σε τηγανίτες, κέικ, ψωμιά κ.ά. Όξινες ενώσεις που προκαλούν αυτή την αντίδραση είναι τα φωσφορικά, ο χυμός λεμονιού, το γιαούρτι, το βουτυρόγαλα, το κακάο και το ξύδι. Τα φυσικά οξέα στο προζύμι μπορεί να διογκωθούν με την προσθήκη μικρών ποσοτήτων. Η θερμότητα μπορεί, επίσης, να κάνει το διττανθρακικό νάτριο να δράσει σαν παράγοντας ευαισθητοποίησης με την απελευθέρωση του διοξειδίου του άνθρακα, όταν χρησιμοποιείται στο ψήσιμο. Η παραγωγή διοξειδίου του άνθρακα από την έκθεση στην θερμότητα ξεκινά σε θερμοκρασίες άνω των 80 ° C. 

2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2

-Δεδομένου ότι η αντίδραση λαμβάνει χώρα αργά σε θερμοκρασία δωματίου, τα μίγματα  μπορούν να αφήνονται σκεπασμένα και να φουσκώνουν. Το διττανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται, μερικές φορές, στο μαγείρεμα των λαχανικών, για να γίνουν πιο ήπια και στο κρέας για να γίνει πιο μαλακό. Η σόδα ψησίματος μπορεί να αντιδράσει με οξέα στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C (L-ασκορβικό οξύ). 

-Χρησιμοποιείται για την πρόληψη της αλλοίωσης των ψαριών.

-Η σόδα χρησιμοποιείται για να σκοτώσει τις κατσαρίδες και κάνει τα εσωτερικά όργανα τους να σκάνε λόγω συλλογής αερίου. 

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται για την αφαίρεση βαφής, για τον καθαρισμό πινάκων αλουμινίου.

-Μπορεί να χορηγηθεί σε πισίνες, ιαματικά λουτρά, και λίμνες κήπων για να αυξήσει την αλκαλικότητα και το επίπεδο του pH.

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο είναι συστατικό σε πυροτεχνήματα. Η επίδραση προκαλείται από τη θερμική αποσύνθεση, η οποία παράγει αέριο διοξείδιο του άνθρακα και τέφρα ως προϊόντα καύσης της σακχαρόζης.

-Το διττανθρακικό νάτριο έχει  απολυμαντικές ιδιότητες και είναι αποτελεσματικό μυκητοκτόνο έναντι μερικών οργανισμών και καταπολεμάει την μούχλα. 

-Το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατάσβεση μικρών πυρκαγιών. Το διττανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται σε πυροσβεστήρες ξηρής χημικής ουσίας.

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο αντιδρά βίαια με οξέα, απελευθερώνοντας αέριο CO2 ως προϊόν αντίδρασης. Συνήθως, χρησιμοποιείται για την εξουδετέρωση των ανεπιθύμητων διαλυμάτων οξέος ή τη διαρροή οξέος σε χημικά εργαστήρια.

-Επίσης, χρησιμοποιείται για τη μείωση της εξάπλωσης του λευκού φωσφόρου από εμπρηστικές σφαίρες μέσα σε πληγές στρατιωτών.

Ιατρικές χρήσεις διττανθρακικού νατρίου

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο αναμιγνύεται με νερό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένα αντιόξινο για τη θεραπεία της δυσπεψίας και της καούρας. 

Το ενδοφλέβιο όξινο ανθρακικό νάτριο είναι ένα υδατικό διάλυμα το οποίο χρησιμοποιείται για τις περιπτώσεις οξέωσης, ή όταν ανεπαρκές νάτριο ή όξινο ανθρακικό νάτριο υπάρχει στο αίμα. Σε περιπτώσεις αναπνευστικής οξέωσης, το ιόν διττανθρακικού οδηγεί το ρυθμιστικό σύστημα πλάσματος ανθρακικού οξέος-διττανθρακικού προς τα αριστερά και, ως εκ τούτου, αυξάνει το ρΗ. Για το λόγο αυτό διττανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη. η έγχυση διττανθρακικού ενδείκνυται μόνο όταν το pH του αίματος είναι σημαντικά (<7.1-7.0) σε χαμηλά επίπεδα ή τα διττανθρακικά στο πλάσμα λιγότερα από 8 mEq/L. 

Η ποσότητα του ενδοφλέβιου διττανθρακικού που πρέπει να χρησιμοποιηθεί είναι:

mls 8,4 % w/v Sodium Bicarbonate Intravenous Infusion BP=NEGATIVE BASE EXCESS x KG BW x0,3

Σε ασθενή 70 κιλά και έλλειμα βάσης 5mmol/l 5x70x0,3=105 ml Sodium Bicarbonate Intravenous Infusion BP

Αντενδείκνυται τι διττανθρακικό νάτριο: σε αναπνευστική και μεταβολική αλκάλωση, σε υπερνατριαιμία και υποκαλιαιμία. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει υποαερισμό, υποασβεστιαιμία, αυξημένη ωσμωτικότητα πλάσματος, καρδιακή ανεπάρκεια, οίδημα, υπέρταση, εκλαμψία, νεφρική ανεπάρκεια (σε καταστάσεις όταν η πρόσληψη νατρίου απαγορεύεται).

Δεν πρέπει να χορηγείται με διαλύματα που περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο ή φώσφορο λόγω κατακρίμνησης.

Χρησιμοποιείται:

-Για μεταβολική οξέωση

HCO3 (mEq)= 0,5x βάρος (Kg) x (24-HCO3 ορού) mEq/L, δηλαδή 50-150 mEq σε 1 L D5W, 1-1,5 L/ώρα την πρώτη ώρα σε μέτρια μεταβολική οξέωση και 90-180 mEq σε 1 L D5W, 1-1,5 L/ώρα την πρώτη ώρα σε σοβαρή μεταβολική οξέωση και αν δεν μπορεί να μετρηθούν τα διττανθρακικά χορηγείται σε δοσολογία 2-5 mEq/kg IV σε 4-8 ώρες. Σε βρέφη και παιδιά HCO3 (mEq)= 0,3 x βάρος (Kg) x (24-HCO3 ορού) mEq/L

Επίσης μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα σε δοσολογία 325-2000 mg 1-4 φορές την ημέρα- 1 γραμμάριο δίνει 11,9 mEq (mmmoL) νατρίου και άλλα τόσα διττανθρακικά.

-Σε διαβητική κετοξέωση, ενδοφλέβια

-Για αλκαλοποίηση των ούρων, από το στόμα ή ενδοφλέβια

-Σε δυσπεψία, από το στόμα

-Σε υπερκαλιαιμία, με παρακολούθηση ΗΚΓ, αργά ενδοφλέβια

-Σε ασυστολία ενδοφλέβια

-Σε υπεριρουχαιμία από την χημειοθεραπεία, ενδοφλέβια

Το ενδοφλέβιο διττανθρακικό νάτριο είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται, κυρίως, για τη θεραπεία  μεταβολικής οξέωσης, μόνο όταν το pΗ είναι μικρότερο από 7,1 και όταν η υποκείμενη αιτία είναι η διάρροια, ή o έμετος, ή τα νεφρά. Επίσης, χορηγείται σε υπερκαλιαιμία, σε δηλητηρίαση από τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, σε τοξικότητα από κοκαΐνη και σε άλλες δηλητηριάσεις.

Οι παρενέργειες είναι τα χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα, τα υψηλά νατρίου στο αίμα, και το οίδημα. Δεν συνιστάται σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Το όξινο ανθρακικό νάτριο προκαλεί αλκαλοποίηση. Λειτουργεί με την αύξηση διττανθρακικών του αίματος, που αποθηκεύονται προσωρινά ως περίσσεια ιόντων υδρογόνου και αυξάνει το pH του αίματος. 

Ιατρικές χρήσεις ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου

Το ενδοφλέβια διττανθρακικό νάτριο ενδείκνυται για τη θεραπεία της μεταβολικής οξέωσης, για παράδειγμα, σε σοβαρή νεφρική νόσο, σε διαβητική κετοξέωση, σε κυκλοφορική ανεπάρκεια, σε εξωσωματική κυκλοφορία του αίματος, σε αιμόλυση που απαιτεί αλκαλοποίηση των ούρων για την αποφυγή νεφροτοξικότητας από τις χρωστικές ουσίες στο αίμα, και σε δηλητηριάσεις από φάρμακα, όπως σε υπερβολική δόση βαρβιτουρικών, σε δηλητηρίαση από σαλικυκικά, από τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά  ή σε δηλητηρίαση από μεθανόλη. Επιπλέον, το διττανθρακικό νάτριο ενδείκνυται σε σοβαρή διάρροια, όπου μπορεί να χαθεί μεγάλες ποσότητες. Οστόσο, πρέπει να διορθωθεί η υποκειμενική αιτία της οξέωσης, όπως η παροχή ινσουλίνης σε περίπτωση της διαβητικής κετοξέωσης. 

Αντενδείξεις ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου

Ενδοφλέβια διττανθρακικό νάτριο αντενδείκνυται σε ασθενείς που χάνουν  εμετό. 

Λόγω της περιεκτικότητας σε νάτριο, το ενδοφλέβιο διττανθρακικό νάτριο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή, αν όχι καθόλου, σε ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, όπου η χαμηλή πρόσληψη νατρίου έντονα ενδείκνυται για την πρόληψη κατακράτησης νατρίου. Με παρόμοιο σκεπτικό, το διττανθρακικό νάτριο ενδοφλέβια πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή. 

Παρενέργειες ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου

Η εξαγγείωση του ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου προκαλεί χημική κυτταρίτιδα, λόγω της αλκαλικότητας της, με αποτέλεσμα νέκρωση ιστού, εξέλκωση ή / και αποφολίδωση στο σημείο της διείσδυσης. Η κατάσταση αυτή απαιτεί άμεση ανύψωση του τμήματος, θερμά επιθέματα και τοπική ένεση λιδοκαΐνης ή υαλουρονιδάσης. 

Αλληλεπιδράσεις του ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου

Η νορεπινεφρίνη και η δοβουταμίνη δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσθετα σε ένα ενδοφλέβιο διάλυμα διττανθρακικού νατρίου. Το διττανθρακικό νάτριο ενδοφλέβια δεν πρέπει να αναμιγνύεται με ασβέστιο.

Υπερδοσολογία ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου

Η υπερδοσολογία του ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου σε διαλυμένη ουσία ή / και η υπερφόρτωση με υγρά, δυνητικά οδηγεί σε οίδημα και πνευμονικό οίδημα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει μεταβολική αλκάλωση (με μυϊκές συσπάσεις, ευερεθιστότητα και τέτανο). Η υπερνατριαιμία είναι, επίσης, δυνατή. Οι επαναλαμβανόμενες κλασματικές δόσεις και η συχνή παρακολούθηση με εργαστηριακές εξετάσεις αίματος συνιστώνται να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα υπερδοσολογίας. Η ταχεία χορήγηση (μεγαλύτερη ή ίση με 10 mL / min) ενδοφλέβιου διττανθρακικού νατρίου σε νεογνά και παιδιά κάτω των δύο ετών μπορεί να προκαλέσει υπερνατριαιμία, με αποτέλεσμα μείωση στην πίεση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και, ενδεχομένως, ενδοκρανιακή αιμορραγία. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός χορήγησης σε αυτούς τους ασθενείς δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 8 mEq / kg / ημέρα.

Χορηγείται ως υπέρτονο διάλυμα διττανθρακικού νατρίου, συνήθως σε συγκεντρώσεις 4,2%, 5,0%, 7,5% ή 8,4%. Μετά την ένεση, το ενδοφλέβιο διττανθρακικό νάτριο διασπάται και παρέχει ανιόντα νατρίου (Na +) και διττανθρακικών (HCO3-). Τα όξινα ανθρακικά ανιόντα μπορούν να καταναλώνουν ιόντα υδρογόνου (Η +) και ως εκ τούτου πρέπει να μετατραπούν σε ανθρακικό οξύ (H2CO3), που μπορεί στη συνέχεια να μετατραπεί σε νερό (H2O) και διοξείδιο του άνθρακα (CO2) που μπορεί να αποβάλλεται από τους πνεύμονες.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υπερκαλιαιμίας, καθώς οδηγεί το  K + μέσα στα κύτταρα κατά τη διάρκεια περιόδων οξέωσης. Το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να προκαλέσει αλκάλωση, και μερικές φορές χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δηλητηρίασης από ασπιρίνη. Η ασπιρίνη απαιτεί ένα όξινο περιβάλλον για τη σωστή απορρόφηση, και το βασικό περιβάλλον μειώνει την απορρόφηση ασπιρίνης σε περίπτωση υπερδοσολογίας. Το όξινο ανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται στη θεραπεία της υπερδοσολογίας με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Μπορεί, επίσης, να εφαρμοστεί τοπικά σαν μία πάστα, με τρία μέρη μαγειρική σόδα σε ένα μέρος του νερού, για να ανακουφίσει από τσιμπήματα εντόμων και το οίδημα.

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο δεν έχει μεγάλη επίδραση στην πίεση του αίματος σε αντίθεση με το χλωριούχο νάτριο. Αυτό αποδίδεται στην υψηλή συγκέντρωση χλωριούχου, αντί για το περισσότερο νάτριο που υπάρχει στα φυτικά άλατα. 

-Το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας αλλεργικής αντίδρασης σε φυτά, όπως ο δηλητηριώδης κισσός, το δηλητήριο της βελανιδιάς, ή το δηλητήριο από σουμάκι και ανακουφίζει από τον κνησμό.

-Η σόδα είναι χρήσιμη, ακόμη, για την απομάκρυνση θραυσμάτων από το δέρμα. 

-Ο Tullio Simoncini, χρησιμοποιεί το διττανθρακικό νάτριο ως θεραπεία του καρκίνου.

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο μπορεί να προστεθεί σε τοπικά αναισθητικά, για να επιταχυνθεί την έναρξη της δράσης τους και να  κάνει την  ένεση λιγότερο επώδυνη, καθώς και σε διάλυμα για ρινική χειρουργική επέμβαση.

-Η οδοντόκρεμα που περιέχει διττανθρακικό νάτριο κάνει λεύκανση και απομακρύνει την πλάκα.

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο χρησιμοποιείται, επίσης, σε στοματικά διαλύματα, γιατί καταπολεμάει την τερηδόνα και έχει διαβρωτικές ιδιότητες και λειτουργεί ως ένα μηχανικό καθαριστικό για τα δόντια και τα ούλα, εξουδετερώνει την παραγωγή του οξέος στο στόμα, και επίσης δρα ως αντισηπτικό για την πρόληψη των λοιμώξεων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα).

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο σε συνδυασμό με άλλα συστατικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως  αποσμητικό. 

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρυθμιστικός παράγοντας, σε συνδυασμό με το επιτραπέζιο αλάτι για τη ρευστοποίηση των ρινικών εκκρίσεων.

-Χρησιμοποιείται στην υγιεινή των ματιών για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας. Αυτό γίνεται προσθέτοντας ένα κουταλάκι του γλυκού διττανθρακικό νάτριο για την ψύξη του νερού που είναι πρόσφατα βρασμένο, που ακολουθείται από ήπιο τρίψιμο της βάσης των βλεφαρίδων με μια μπατονέτα βουτηγμένη στο διάλυμα. 

-Μικρές ποσότητες διττανθρακικού νατρίου χρησιμοποιούνται ως συμπλήρωμα για αθλητές σε αγώνες ταχύτητας μεσαίων αποστάσεων, που διαρκούν από περίπου ένα έως επτά λεπτά, αλλά θέλει προσοχή γιατί προκαλεί γαστρεντερικό ερεθισμό και ανησυχία.

-Η πάστα από μαγειρική σόδα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για τον καθαρισμό με τρίψιμο. Για τα αντικειμένων αλουμινίου, η χρήση του όξινου ανθρακικού νατρίου δεν συνιστάται, γιατί καταστρέφει το προστατευτικό οξείδιο αυτού του  μετάλλου. Με ζεστό νερό θα αφαιρέσει την μαυρίλα από τα ασημικά. Η πάστα του διττανθρακικού νατρίου και του νερού είναι χρήσιμη για την απομάκρυνση σκουριάς. Κρύο νερό θα πρέπει να χρησιμοποιείται, γιατί με ζεστό νερό μπορεί να διαβρώσει το χάλυβα.

-Η σόδα, συνήθως, προστίθεται σε πλυντήρια για να αφαιρέσει τις οσμές από τα ρούχα.

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο είναι, επίσης, αποτελεσματικό στην απομάκρυνση λεκέδων από τσάι και καφέ από φλιτζάνια όταν αραιώνεται με ζεστό νερό.

-Επίσης, η σόδα ψησίματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αφαίρεση πολλών οσμών.

-Το ουράνιο ξεπλένεται με διάλυμα 2% όξινου ανθρακικού νατρίου και τα ρούχα που μολύνονται πρέπει να πλυθούν με (170 g) μαγειρική σόδα σε (7,5 λίτρα) νερού.

-Το διττανθρακικό νάτριο είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τον έλεγχο της ανάπτυξης των μυκήτων.

-Το όξινο ανθρακικό νάτριο πωλείται ως συμπλήρωμα διατροφής βοοειδών.

Τα υδατικά διαλύματα:

HCO-3 + H2O → Η2CO3 + OH-

Το διττανθρακικό νάτριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση τυχόν όξινων προσμίξεων: 

NaHCO3 + HCl → NaCl + H2CO3
H2CO3 → H2O + CO2 (g)

Το όξινο ανθρακικό νάτριο αντιδρά με οξικό οξύ (που βρίσκεται στο ξύδι), και παράγει οξικό νάτριο, νερό και διοξείδιο του άνθρακα:

NaHCO3 + CH3COOH → CH3COONa + H2O + CO2 (g)

Το όξινο ανθρακικό νάτριο αντιδρά με βάσεις, όπως υδροξείδιο του νατρίου για το σχηματισμό ανθρακικών:

NaHCO3 + NaOH → Na2CO3 + H2O

Το όξινο ανθρακικό νάτριο αντιδρά με καρβοξυλικές ομάδες σε πρωτεΐνες με σχηματισμό CO2. Αυτή η αντίδραση χρησιμοποιείται για τη δοκιμή για την παρουσία καρβοξυλικών ομάδων στην πρωτεΐνη. 

Θερμική αποσύνθεση: 

Πάνω από τους 50 ° C, το διττανθρακικό νάτριο αποσυντίθεται σταδιακά σε ανθρακικό νάτριο, νερό και διοξείδιο του άνθρακα.

Η μετατροπή είναι γρήγορη στους 200 ° C: 

2 NaHCO3 → Na2CO3 + H2O + CO2

Πιο όξινα ανθρακικά σε αυτή την αντίδραση αφυδάτωσης, με περαιτέρω θέρμανση μετατρέπει το ανθρακικό μέσα στο οξείδιο (πάνω από 850 ° C): 

Na2CO3 → Na2O + CO2

Αυτές οι μετατροπές είναι σχετικές με τη χρήση του NaHCO3 σε πυροσβεστήρες ξηράς σκόνης.

Η διαφορά μεταξύ μαγειρικής σόδας και μπέικιν πάουντερ

Η μαγειρική σόδα είναι μια καθαρή ουσία. Το μπέικιν πάουντερ είναι ένα μείγμα από μαγειρική σόδα, ένα κονιοποιημένο οξύ, και άμυλο αραβοσίτου.

Η σόδα ψησίματος είναι αλκαλική, έτσι οξύ χρησιμοποιείται στο μπέικιν πάουντερ για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση όταν η χημική μεταβολή κατά το ψήσιμο δημιουργεί ανθρακικό νάτριο. Ωστόσο, για να αποφευχθεί η υπερβολική όξινη γεύση, πρέπει να προστεθούν και μη όξινα συστατικά, όπως το πλήρες γάλα.

Διαβάστε, επίσης,

Σιρόπι σφενδάμου και διττανθρακικό νάτριο για τον καρκίνο

Χορήγηση διττανθρακικών για την θεραπεία του καρκίνου

Τι να κάνετε σε ασυστολία

Χάσμα ανιότων

Αέρια αρτηριακού αίματος

Ο ασθενής με δύσπνοια στα επείγοντα

Mεταβολική αλκάλωση

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού με σόδα και μελάσα

Ένα απλό πρωτόκολλο αλκαλοποίησης για αυτοθεραπεία του καρκίνου

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Οι καλύτερες τροφές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Αλκαλική διατροφή για τη θεραπεία του καρκίνου

Πώς το όξινο pH στο σώμα συνδέεται με τον καρκίνο

Απλοί τρόποι για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Το μείγμα βοτάνων της EMEDI για τον καρκίνο

Ένα τσάι από βότανα για τον καρκίνο.

Φτιάξτε μόνοι σας αλκαλικό νερό

Πότε η μαγειρική σόδα θεραπεύει τον καρκίνο

Είναι η σόδα φάρμακο για τη θεραπεία του καρκίνου;

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Το λεμόνι είναι όξινο ή αλκαλικό;

Το σιρόπι από σφένδαμο είναι φάρμακο

Μια δυνατή συνταγή για να διαλύσετε τις πέτρες στα νεφρά

Σφένδαμος

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές

Νόστιμη σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές Σπιτική σαλάτα ζυμαρικών με κοτομπουκιές ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ: Το κοτόπουλο, το οποίο ανήκει στην κατηγορία του «άσπρου κρέατος» θεωρείται ως μια από τις καλύτερες...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ