Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΟι συσκευασίες των delivery είναι επικίνδυνες για την υγεία σας

Οι συσκευασίες των delivery είναι επικίνδυνες για την υγεία σας

Το πακετάρισμα του έτοιμου φαγητού περιέχει χημικά που απαγορεύονται σε όλο τον κόσμο

 

 

 

 

Οι συσκευασίες σε πίτσες, χάμπουργκερ και άλλα περιέχουν μια ποικιλία φθοριούχων ενώσεων που έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

Τα βιομηχανικά χημικά προϊόντα, επίσημα, συνδέονται με τον καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας. Οι πολυφθοροαλκυλοφωσφορικές και υπερφθοροαλκυλο ουσίες (PFASs) – υπερβαίνουν τα συνιστώμενα επίπεδα ασφαλείας.

Οι μακράς αλυσίδας PFASs, συνδέονται με αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά, μειωμένη γονιμότητα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Τα μακράς αλυσίδας PFASs, χρησιμοποιούνται σε  προϊόντα για τους λεκέδες.

Πάνω από 400 χάρτινα περιτυλίγματα, δοχεία από χαρτόνι και κύπελλα από τα εστιατόρια φαστ-φουντ περιέχουν φθοριούχες ενώσεις.

Οι PFOA χρησιμοποιούνται στη μεταποίηση για την παραγωγή φθοριούχων πολυμερών, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικά, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και στις βιομηχανίες αυτοκινήτων.

Το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA)

Το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (perfluorooctanoic acid, PFOA) είναι από τα πιο κοινά μονομερή των υπερφθορανθράκων (C8) και χρησιμοποιείται ευρύτατα για την παρασκευή υπερφθοριωμένων πολυμερών που έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και δεν επηρεάζονται από το νερό, τα έλαια και διάφορους διαλύτες. Ένα από τα πλέον γνωστά υπερφθοριωμένα πολυμερή είναι το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (polytetrafluoroethylene, PTFE), το οποίο έχει πολυάριθμες εφαρμογές και είναι ευρύτερα γνωστό με την εμπορική ονομασία Teflon.

Οι πλέον γνωστές εφαρμογές των πολυφθοριωμένων πολυμερών είναι τα αντικολλητικά τηγάνια και μαγειρικά σκεύη (όπως τα σκεύη με το εμπορικό όνομα TEFAL), τα ενδύματα από συνθετικές ίνες και υφάσματα για έπιπλα που είναι ανθεκτικά στο νερό και δεν συγκρατούν λεκέδες, διαφανή φiλμ, αφρώδη υλικά και υλικά συσκευασίας τροφίμων που δεν επηρεάζονται από τα λιπαρά συστατικά.

Ο χημικός δεσμός άνθρακα-φθορίου (C-F) είναι εξαιρετικά σταθερός και δεν διασπάται εύκολα, αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες (μέχρι 300οC), στην επίδραση ισχυρών οξέων, βάσεων, οξειδωτικών αντιδραστηρίων και οργανικών διαλυτών. Στο χημικό εργαστήριο χρησιμοποιούνται διάφορα είδη Teflon (λευκού χρώματος πλαστικό) σε διάφορα σκεύη, όπως καλύμματα μαγνητών για ανάδευση, μικρά δοχεία για την διάλυση υλικών με πυκνό νιτρικό οξύ για την ανάλυση μετάλλων με ατομική απορρόφηση, κ.λπ.). Οι αντικολλητικές ικανότητες του Teflon οφείλονται, επίσης, στη δομή του πολυμερούς, που αποτελείται από έλικα με τα άτομα φθορίου στην επιφάνεια και του άνθρακα στο εσωτερικό τoυ ελικοειδούς σκελετού. Η επιφάνεια είναι εξαιρετικά αδρανής και λεία με αποτέλεσμα τα υλικά ρέουν χωρίς να μπορούν να διεισδύσουν σε αυτήν και να επηρεάσουν την υφή της.

Τα τελευταία χρόνια έχουν προκύψει διάφορα ερωτήματα για την τοξικολογική δράση των προϊόντων που έχουν κατασκευασθεί από PFOA και άλατά του. Τα πολυμερισμένα προϊόντα είναι γνωστό ότι είναι αδρανή και ανθεκτικά, αλλά με την πάροδο του χρόνου αποικοδομούνται παρέχοντας μικρότερα μόρια. Επίσης, διάφορα πολυμερή προϊόντα καταλήγουν στα απορρίμματα ή καίγονται. Τα ερωτήματα αφορούν αφενός τη χρήση συσκευών μαγειρέματος και το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό διασπώνται παράγοντας τοξικά παράγωγα.

Το PFOA είναι χημικώς αδρανές και δεν υπόκειται σε βιοαποικοδόμηση με αποτέλεσμα τη συσσώρευσή του στο περιβάλλον και την εμφάνισή του στην τροφική αλυσίδα, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχίες στην επιστημονική κοινότητα. Πρέπει να τονιστεί ότι το PFOA είναι μια ουσία που δεν παράγεται από τη φύση και η συνολική ποσότητά της είναι καθαρά ανθρωπογενούς προέλευσης. Ίχνη του PFOA έχουν ήδη ανιχνευθεί στο αίμα πολλών κατοίκων των αναπτυγμένων χωρών. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη το βαθμό κινδύνου για την υγεία του ανθρώπου. 

Οι συσκευασίες των delivery είναι επικίνδυνες για την υγεία σας.

Τα φαγητά delivery πρέπει να πακετάρονται και να αποστέλλονται σε οικολογικές συσκευασίες.

Διαβάστε, επίσης,

Τα μαγειρικά σας σκεύη υπεύθυνα για την πρόωρη εμμηνόπαυση

Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα με τοξικές ουσίες

Τροφές που οι ειδικοί δεν θα έτρωγαν ποτέ

Δίαιτα για όσους παραγγέλνουν συχνά από έξω

Οι κανόνες υγιεινής για τα τρόφιμα

Να τρώτε μόνο σε εστιατόρια που έχουν φυσικές τροφές

Τι μπορούν να πάθουν τα παιδιά μας από το πρόχειρο φαγητό

Σταματήστε να τρώτε καθημερινά από fast food

Τα μαγειρικά σκεύη που πρέπει να χρησιμοποιείτε

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ