Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΘέλετε να παραμείνετε υγιείς;
Array

Θέλετε να παραμείνετε υγιείς;

Δώστε νόημα στη ζωή σας για να παραμείνετε υγιείς

 

 

 

 

Το νόημα της ζωής βοηθά στην πρόληψη καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, προστατεύει από άνοια, επιτρέπει στους ανθρώπους να κοιμούνται καλύτερα, να κάνουν καλύτερο σεξ και να ζουν περισσότερο.

Το νόημα της ζωής είναι προπονητής ψυχής

Όταν έχετε ένα σκοπό θα ζήσετε περισσότερο, προστατεύετε τη μνήμη σας και άλλες δεξιότητες της σκέψης.

Η αλήθεια είναι ότι μια μέρα, όλοι δεν θα υπάρχουμε. Μια μέρα, αλλά όχι ακόμα.

Το νόημα της ζωής μας κρατάει ζωντανούς. Μερικοί το αναζητούν στη θρησκεία, άλλοι στην καριέρα, άλλοι στα χρήματα, άλλοι στην οικογένεια και άλλοι στην απόδραση. Και όλα αυτά είναι ο «σκοπός της ζωής».

Η έννοια του σκοπού στη ζωή μπορεί να είναι ασαφής. Οι άνθρωποι με μια μεγαλύτερη αίσθηση του σκοπού ζουν περισσότερο, κοιμούνται καλύτερα και κάνουν καλύτερο σεξ κι έχουν μειωμένο κίνδυνο για  εγκεφαλικό επεισόδιο και κατάθλιψη.

Ο σκοπός της ζωής βοηθά τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους εθισμούς ή να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης τους.

Σήμερα, οι ερευνητές ορίζουν το σκοπό της ζωής ως αίσθηση της κατεύθυνσης στη ζωή, δηλαδή έναν μακροπρόθεσμο στόχο που βρίσκεται γύρω από τις βασικές αξίες του ατόμου, που κάνει τη ζωή να αξίζει κανείς να τη ζει, και διαμορφώνει την καθημερινή του συμπεριφορά. Είναι ένα στοιχείο της υποκειμενικής ευημερίας ή της ευτυχίας.

Η αίσθηση του σκοπού, στην πραγματικότητα βελτιώνει την υγεία σας.

Οι αρνητικές εμπειρίες, όπως η μοναξιά και το στρες μπορεί να αυξήσουν την έκφραση των γονιδίων για την προώθηση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές παθήσεις, Αλτσχάιμερ ή καρκίνο.

Η ευδαιμονία αποτελεί το ύψιστο αγαθό στη ζωή μας και εν ονόματι αυτής οφείλουμε τελικά να ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά μας. 

Ο άνθρωπος είναι “δημιουργικό” ον. Οι άνθρωποι δημιουργούν χίλια δυο πράγματα-φτιάχνουν πλοία, κατασκευάζουν πόλεις, κάνουν πολέμους, συνάπτουν φιλίες, καθιερώνουν αθλητικούς και πολιτιστικούς αγώνες κτλ. Και όλα αυτά τα κάνουν πάντοτε για κάποιο “σκοπό”. Τίποτε στη ζωή μας δεν είναι άσκοπο. Το καθετί παραπέμπει σε κάτι άλλο, το καθετί γίνεται για κάποιο σκοπό.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι φτιάχνουν σπίτια με σκοπό να προστατευθούν από τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους που θα ήταν υποχρεωμένοι να υποστούν, αν ζούσαν στο ύπαιθρο. Προκειμένου, να φτιάξουν τα σπίτια τους όμως, χρησιμοποιούν ορισμένα υλικά (πέτρες, ασβέστη, ξύλα κ. ά.). Αλλά τα υλικά χρειάζονται-είτε για να παρασκευαστούν είτε για να γίνει η επεξεργασία τους-τα κατάλληλα εργαλεία και μηχανήματα. Για το σκοπό αυτό λοιπόν, προκειμένου να παραγάγουν τα οικοδομικά υλικά οι άνθρωποι, φτιάχνουν εργαλεία και μηχανήματα… κ.ο.κ.

Ενώπιόν μας υπάρχει μια ιεράρχηση σκοπών. Εάν οι άνθρωποι δεν κινδύνευαν ζώντας έξω στο ύπαιθρο, δε θα είχαν κανένα λόγο να κατασκευάζουν σπίτια και εάν δεν είχαν κανένα λόγο να φτιάχνουν σπίτια, θα ήταν άσκοπη επίσης η επεξεργασία και η παρασκευή οικοδομικών υλικών και αν δεν είχαν λόγο να χρησιμοποιούν οικοδομικά υλικά, δε θα είχε νόημα η κατασκευή εργαλείων και μηχανημάτων για την παραγωγή των οικοδομικών υλικών.

Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα αποσκοπεί στη δημιουργία κάποιου αγαθού, που με τη σειρά του εξυπηρετεί κάποιο άλλο αγαθό, κ.ο.κ. Αυτή η αλυσίδα των αγαθών,  θα πρέπει να καταλήγει κάπου, να έχει τέλος, ένα έσχατο σκοπό. Ως τέτοιο τελικό σημείο αναφοράς όλων των αγαθών στη ζωή του ανθρώπου είναι η “ευδαιμονία”. Η κατασκευή των εργαλείων και των μηχανημάτων, με τα οποία θα φτιάξουν και θα επεξεργαστούν τα οικοδομικά υλικά, με τα οποία θα οικοδομήσουν τα σπίτια τους, που θα τους προστατέψουν από τις ταλαιπωρίες και τους κινδύνους που συνεπάγεται η διαβίωσή τους έξω στη φύση, όλα αποσκοπούν στην εξασφάλιση της ευδαιμονίας τους, η οποία δεν εξυπηρετεί κανέναν περαιτέρω σκοπό ή αγαθό.

Λέγοντας βέβαια ότι όλες οι δραστηριότητές μας στοχεύουν στην ευδαιμονία μας, ότι οτιδήποτε κάνουμε το κάνουμε για να γίνουμε ευτυχισμένοι, μας δημιουργείται η εντύπωση ότι η ευδαιμονία τοποθετείται σε κάποιο απώτερο σημείο της ζωής μας. Ένα σημείο όπου, όταν φτάσουμε – και αφού θα έχουμε αποκτήσει όλα τα απαιτούμενα αγαθά- θα γίνουμε ευτυχισμένοι. 

Αισθάνεται κανείς ευτυχισμένος, εφόσον κάνει καλά τη δουλειά του. Ένας αμπελουργός νιώθει ευτυχής, εάν η παραγωγή κρασιού, που είναι η δουλειά του, είναι μεγάλη και εκλεκτή. Το ίδιο και ένας αγαλματοποιός· εάν φτιάξει ένα καλό άγαλμα, όπως είναι η δουλειά του, δεν μπορεί παρά να νιώθει ευτυχισμένος. Όλοι μας είμαστε εξουσιοδοτημένοι να επιτελούμε κάποιο έργο, που, εκτελώντας το σωστά, αισθανόμαστε ευτυχισμένοι. Ο δραματουργός έχει ως έργο να γράφει θεατρικά κείμενα, ο δάσκαλος να διδάσκει, ο μαθητής να μαθαίνει, ο οικοδόμος να κατασκευάζει σπίτια κτλ.

Ο κατάλληλος τρόπος που πρέπει να συμπεριφερόμαστε, για να γίνουμε ευτυχισμένοι, είναι να ρυθμίζουμε τη συμπεριφορά μας σύμφωνα με το έργο που υπαγορεύεται από τη φύση μας, να κάνουμε δηλαδή ό,τι είναι σύμφωνο προς τη φύση μας. Μπορούμε τώρα λοιπόν να πούμε ότι γίνεται κανείς ευτυχισμένος, όταν συμπεριφέρεται σύμφωνα με το λογικό του. Διαφορετικά, αν αδιαφορήσει προς ό,τι του υπαγορεύει ο λόγος, είναι βέβαιο ότι θα γίνει δυστυχισμένος. 

Η ευδαιμονία με εστίαση στο σκοπό – μειώνει την αντίδραση του νευρικού συστήματος σε απότομο κίνδυνο που αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς και της αναπνοής και τις εξάρσεις της αδρεναλίνης. 

Υπάρχουν επίσημες θεραπείες που ενισχύουν σκοπό και νόημα στη ζωή για τα άτομα με παθήσεις όπως η κατάθλιψη.

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να προωθήσει το νόημα της ζωής. Ενθαρρύνει τους ασθενείς να εξετάσουν την κληρονομιά τους και πώς μπορούν να παρέχουν ένα καλό παράδειγμα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Πολλοί άνθρωποι βιώνουν μια πτώση στο σκοπό μετά από τη συνταξιοδότηση, για παράδειγμα, αλλά μπορεί να τον ανακτήσουν από τη συμμετοχή στην κοινότητα, βοηθώντας τους άλλους.

Δεν είναι ποτέ πολύ αργά για να αρχίσετε να αναζητάτε το νόημα της δικής σας ζωής.

Διαβάστε, επίσης,

Τι είναι η ευεξία;

Η συγχώρεση και η προσφορά κάνουν καλό στην υγεία

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Πόσο ευτυχισμένοι πρέπει να είμαστε;

Αλλάξτε στάση απέναντι στη ζωή

Η Εκκλησία μας κάνει καλό

Μάθημα ζωής

Αφιερωμένο σε όσους έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ