Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΤα κόκκινα φύκια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα κόκκινα φύκια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες

Τα κόκκινα φύκια προλαμβάνουν την ανάπτυξη του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Τα κόκκινα φύκια είναι μία από τα παλαιότερες ομάδες των ευκαρυωτικών φυκιών.

Υπάρχουν πάνω από 7.000 σήμερα αναγνωρισμένα είδη.

Τα κόκκινα φύκια βοηθούν στην επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των όγκων του μαστού.

Το Kappaphycus alvarezii είναι ένα είδος φυκιών που καλλιεργούνται για τα θρεπτικά συστατικά του στη Νοτιοανατολική Ασία. Είναι μια σημαντική πηγή κάπα καραγενάνης, ένα υδροκολλοειδές που χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων για την πηκτωματοποίηση, γαλακτωματοποίηση, πάχυνση και χρησιμοποιείται ως σταθεροποιητικός παράγοντας τόσο των φαρμακευτικών και των φυτικών προϊόντων.

Ως πηγή τροφής,  τα φύκια χρησιμοποιούνται ως περιτύλιγμα στο σούσι.

Τα φύκια αυτά είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά, ασβέστιο και ένα ευρύ φάσμα βιταμινών και ιώδιο που είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λείπει σχεδόν σε κάθε άλλη τροφή. Εξασφαλίζοντας καλά επίπεδα ιωδίου διατηρείται η υγεία του θυρεοειδούς που βοηθά στην παραγωγή και τη ρύθμιση των ορμονών.

Το κόκκινα φύκια έχει σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και  μεταβολιτών.

Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν έχει αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες και αναστέλλουν την ανάπτυξη των κυττάρων.

Τα φύκια είναι ήδη γνωστό ότι περιέχουν ενώσεις που προστατεύουν από διάφορους θαλάσσιους ιούς και τοξίνες.

Το εκχύλισμα Kappaphycus alvarezii μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, σε καρκίνο του μαστού και σε δοσολογία σε 1.0mg / mL προκαλεί αναστολή της κυτταρικής ανάπτυξης, και μείωση των κυττάρων. Το ποσοστό της κυτταρικής βιωσιμότητας των MCF-7 (κύτταρα καρκίνου του μαστού) μειώνεται από 84,91% σε 0,81%, το οποίο είναι μία σημαντική μείωση της βιωσιμότητας των κυττάρων όταν η συγκέντρωση του Κ alvarezii εκχυλίσματος αυξάνεται περισσότερο.

Το εκχύλισμα Κ. alvarezii είναι σε θέση να επάγει την απόπτωση των MCF-7.

Οι ενώσεις που βρίσκονται στα φύκια k. alvarezii είναι η χλωροφύλλη, οι pycobiliproteins, η αλλοφυκοκυανίνη, η C-φυκοκυανίνη, η R-phycocanin, η Β-φυκοερυθρίνη, το β-καροτένιο, το άλφα-καροτένιο, οι στερόλες, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα C20, η βιταμίνη Β12 και η ταυρίνη.

Η καλή κυτταροτοξική δράση του Κ. alvarezii δείχνει ότι είναι ένα δυναμικό φυσικό προϊόν της θεραπείας του καρκίνου.

Kappaphycus alvarezii

Είναι μία από τα πιο σημαντικές εμπορικές πηγές της καραγενάνης, μια οικογένεια που χρησιμοποιείται για το σχηματισμό πηκτώματος και είναι ιξώδεις πολυσακχαρίτες. 

Αυτό φύκι αυξάνεται σε δύο μέτρα μήκος και είναι πράσινο ή κίτρινο. Είναι πολύ ταχέως αναπτυσσόμενο και διπλασιάζεται σε 15 ημέρες. 

Διαφορετικοί τύποι καραγενάνης διαφέρουν ως προς τη σύνθεση και τη διαμόρφωση. Οι καραγενάνες χρησιμοποιούνται σε πολλές εμπορικές εφαρμογές για την πήξη, πύκνωση, και ως σταθεροποιητικοί παράγοντες, ειδικά σε προϊόντα τροφίμων, όπως κατεψυγμένα επιδόρπια, σοκολάτες γάλακτος, τυρί cottage, κρέμα σαντιγί, στιγμιαία προϊόντα, γιαούρτι, ζελέ, τροφές για κατοικίδια ζώα, και σάλτσες. Εκτός από αυτές τις λειτουργίες, οι καρραγενάνες χρησιμοποιούνται σε φαρμακευτικά σκευάσματα, καλλυντικά, και σε βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στην εξόρυξη. Η καραγενάνη εκχυλίζεται από αυτό το φύκι δύο τρόπους. Στη μητρική εκχύλιση, τα φύκια τοποθετούνται σε ένα υδατικό διάλυμα, και το υπόλειμμα διηθείται, αφήνοντας σχεδόν καθαρή καραγενάνη. Η αλκαλική μέθοδος  είναι λιγότερο δαπανηρή και ευκολότερη. Το φύκι αναμιγνύεται σε ένα αλκαλικό διάλυμα, αφήνοντας ένα μείγμα καραγενάνης και κυτταρίνης.

Τα φύκια Κ. alvarezii επηρεάζονται από την ασθένεια ice-ice που μειώνει σημαντικά την απόδοσή τους και προκαλείται όταν οι αλλαγές της αλατότητας, της θερμοκρασίας των ωκεανών και της ένταση του φωτός που προκαλούν στρες στα φύκια, και παράγουν ένα «υγρή οργανική ουσία» που προσελκύει τα βακτηρίδια στο νερό και προκαλεί τη χαρακτηριστική «λεύκανση» και σκλήρυνση των ιστών τους. Τα βακτήρια λύουν επιδερμικά κύτταρα και χλωροπλάστες. Μια αύξηση στη θαλάσσια θερμοκρασία των 2-3 βαθμών Κελσίου μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις της νόσου αυτής.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Εξαιρετικές φυτικές πηγές πρωτεϊνών

Το ιώδιο στην εγκυμοσύνη είναι απαραίτητο

Η βρογχοκήλη μπορεί να οφείλεται στη διατροφή

Τα οφέλη από τα φύκια στην υγεία

Πόσιμο κολλαγόνο που θα φτιάξετε μόνοι σας

Ιώδιο

Φυσικοί τρόποι για να μεγαλώσετε το στήθος σας

Οι καλύτερες θεραπείες για την κυτταρίτιδα

Ο καλύτερος χυμός για την κυτταρίτιδα

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Θαλασσοθεραπεία με φύκια

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2

Όλοι πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη D3 και K2. Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με πολλές ασθένειες Είναι σημαντική η συνεργιστική σχέση μεταξύ της βιταμίνης...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ