Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΕξαρτήσειςΕίναι ασφαλές το κάπνισμα με ναργιλέ;

Είναι ασφαλές το κάπνισμα με ναργιλέ;

Print Friendly, PDF & Email

Είναι το κάπνισμα ναργιλέ ασφαλέστερο από το κάπνισμα τσιγάρων;

 

 

 

 

Ο ναργιλές ή αργιλές είναι συσκευή καπνίσματος ασιατικής προέλευσης, στην οποία ο εισπνεόμενος καπνός ψύχεται, προηγουμένως, σε νερό.

Ο ναργιλές είναι ασιατικής καταγωγής για πιο άνετο και ταυτόχρονα ευχάριστο κάπνισμα.

Η ονομασία του προέρχεται από τη περσική λέξη “ναργκιούλ” που είναι είδος ινδικής καρύδας, από την οποία στην αρχή κατασκευαζόταν πριν χρησιμοποιηθεί αργότερα η γυάλινη σφαίρα.

Τα βασικά μέρη του ναργιλέ:

η γυάλινη σφαίρα ή φιάλη

το μεταλλικό στέλεχος ή διπλός σωλήνας,

η εστία ή λουλάς

ο εύκαμπτος σωλήνας ή μαρκούτσι


Τρόπος χρήσης ναργιλέ

Η γυάλινη φιάλη φέρει καθαρό νερό, συνήθως, μέχρι τη μέση. Μετά την αεροστεγή σύνδεση με τον κατακόρυφο σωλήνα τοποθετείται στη πάνω κατάληξή του, που ονομάζεται λουλάς, χαρμάνι καπνού που πωλείται στο εμπόριο και θεωρείται αρκετά πιο ακίνδυνος σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου και ο καπνός αυτός παράγεται ειδικά για ναργιλέ. Στη συνέχεια, με μια μεταλλική μικρή τσιμπίδα τοποθετούνται πάνω στο χαρμάνι, που προηγουμένως έχει συμπιεσθεί ελαφρά με το χέρι, τεμάχια αναμμένου κάρβουνου. Έτσι μόλις ο καπνιστής αρχίζει να ρουφά, αραιώνεται ο εντός της φιάλης αέρας, δημιουργείται υπερπίεση, και ο καπνός από τον καιόμενο καπνό ποικιλίας τουμπεκί, μαζί με αέρα εισέρχεται δια του κατακόρυφου σωλήνα στη φιάλη προκαλώντας φυσαλίδες και αναταραχή στο νερό με υπόκωφο θόρυβο, το λεγόμενο γουργουρητό. Το πέρασμα αυτό του καπνού μέσα από το νερό που τον φιλτράρει τον ψύχει και αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό το οποίο διαφοροποιεί τον ναργιλέ από άλλες συσκευές καπνίσματος.

Ο Ναργιλές είναι συνηθισμένος στα μουσουλμανικά κράτη, ενώ σχετικά διαφοροποιημένος απαντάται και σε άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ινδία.

Στην Ελλάδα η χρήση του σήμερα είναι διμοφιλής!!!

Η διάδοση του είναι μεγάλη στους νέους, κυρίως.

Το χαρμάνι που καπνίζεται στον ναργιλέ θεωρείται λιγότερο επιβλαβές από κάθε άλλη μορφή καπνού.

Ο καπνός αυτός είναι υγρός και πολλές φορές αρωματισμένος και ονομάζεται τουμπεκί.

Όλες οι σωληνώσεις είναι αεροστεγώς συνδεδεμένες, έτσι ώστε η υποπίεση που δημιουργείται από το ρούφηγμα του καπνιστή να αναγκάζει τον αέρα μαζί με τον καπνό από το χαρμάνι που καίγεται να μπαίνουν στο δοχείο περνώντας μέσα από το νερό.

Στο εμπόριο σήμερα πωλούνται και αρωματικοί καπνοί ειδικά για ναργιλέ. Στη χρήση τέτοιου καπνού σημειώνεται πως μετά τη τοποθέτηση του χαρμανιού στον λουλά αυτός καλύπτεται με μικρό τεμάχιο αλουμινόχαρτου και με μια οδοντογλυφίδα δημιουργούνται πολλές οπές, πάνω από τις οποίες και τοποθετούνται τα μικρά αναμμένα κάρβουνα. Πολλές φορές λόγω έλλειψης φωτιάς χρησιμοποιούνται και καρβουνάκια.

Tο κάπνισμα ναργιλέ οδηγεί σε έκθεση του χρήστη σε εισπνεόμενο καπνό με όγκο 100 έως 200 φορές μεγαλύτερο απ’ ότι το κάπνισμα ενός τσιγάρου και το νερό δεν κατακρατά τις συγκεντρώσεις τοξικών ενώσεων, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, πίσσα, βαρέα μέταλλα και διάφορες καρκινογόνες ουσίες.

Το κάπνισμα ναργιλέ έχει τους ίδιους κινδύνους, όπως το κάπνισμα τσιγάρων και οι καπνιστές ναργιλέ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του στόματος, καρδιακές παθήσεις και εμφύσημα, ακριβώς όπως οι καπνιστές τσιγάρων.

Η νικοτίνη είναι το εθιστικό συστατικό στα τσιγάρα. Αλλά και ο καπνός του ναργιλέ έχει νικοτίνη.

Το τελετουργικό πέρασμα του σωλήνα από άτομο σε άτομο, όπως στα μπαρ,  βάζει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για λοιμώδη νοσήματα, ακόμα και ασθένειες, όπως έρπητα του στόματος, γρίπη, AIDS κ.α. Ο κίνδυνος αυτός μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση πλαστικών στομίων ναργιλέ μιας χρήσης. 

Οι σωλήνες ναργιλέ που χρησιμοποιούνται σε ναργιλέ μπαρ και καφετέριες μπορεί να μην καθαρίζονται σωστά και μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών.

Ο ναργιλές είναι πολύ καλύτερος για την στοματική υγεία σας και δεν λεκιάζει τα δόντια, όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Ο καπνός που χρησιμοποιείται στο ναργιλέ είναι συνδυασμός προϊόντων καπνού, γλυκαντικών και φρούτων κι έχει πολύ πιο ευχάριστη μυρωδιά από ό, τι το τσιγάρο.

Το κάρβουνο που χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του καπνού στο ναργιλές αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία με την παραγωγή καπνού, που περιέχει υψηλά επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα, μέταλλα, και καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Διαβάστε, επίσης,

Κάπνισμα ή άτμισμα;

Πώς η διακοπή του καπνίσματος προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα

Κάπνισμα για τη θεραπεία ασθενειών

Πώς η κάνναβη θεραπεύει τον καρκίνο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τον καπνό

Ο καπνός και η ιστορία του

Η νικοτίνη ως φυτοφάρμακο

Οι βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου

Το παθητικό κάπνισμα των παιδιών

Επιτρέπεται να καπνίζουν οι έγκυες γυναίκες;

Πόσο σας κοστίζει το κάπνισμα

Βότανα για να κόψετε το κάπνισμα

Κάπνισμα και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Εθισμός στη νικοτίνη

Όλες οι αλήθειες για το κάπνισμα

Γιατί σας αρέσει να καπνίζετε

www.emedi.gr

 

 

Προηγούμενο άρθροΤι να πίνετε τσάι ή καφέ;
Επόμενο άρθροΗ καφεϊνη ως φάρμακο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ