Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΟι αιτίες των παθήσεων του ήπατος

Οι αιτίες των παθήσεων του ήπατος

Οι παθήσεις του ήπατος

 

 

 

 

Το ήπαρ ή συκώτι είναι ο μεγαλύτερος αδένας του ανθρώπινου σώματος.

Το βάρος του συκωτιού είναι 1.400-1800 γραμμάρια. Το ήπαρ βρίσκεται πίσω από τις πλευρές, στην άνω κοιλία, κάτω από το δεξιό θόλο του διαφράγματος και καταλαμβάνει πολύ μεγάλη περιοχή της κοιλιάς. Επιτελεί εκατοντάδες διαφορετικές λειτουργίες και είναι το πιο πολύπλοκο και δραστήριο όργανο του σώματος.

Το ήπαρ επιβλέπει την επεξεργασία, τη μετατροπή, τη διανομή και τη διατήρηση της καύσιμης ύλης του οργανισμού, δηλαδή τις θρεπτικές ουσίες και την ενέργεια. Οτιδήποτε διαταράσσει αυτές τις λειτουργίες είναι επιβλαβές για το συκώτι, αλλά και για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Ο κύριος επιβλαβής παράγοντας για το συκώτι είναι οι χολόλιθοι.

Το συκώτι παράγει χοληστερόλη που είναι το βασικό δομικό υλικό για τα κύτταρα, τις ορμόνες και πρωτεϊνες και τη χολή, αλλά παράγει και ορμόνες και πρωτεϊνες που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα λειτουργεί, αναπτύσσεται και αυτοϊάται. Ακόμη, παρασκευάζει διάφορα αμινοξέα και μετατρέπει κάποια σε πρωτεϊνες που αποτελούν το κύριο δομικό υλικό των κυττάρων, ορμονών, νευροδιαβιβαστών, γονιδίων κ.ά. Το συκώτι, επίσης, διασπά τα παλιά φθαρμένα κύτταρα, ανακυκλώνει το σίδηρο και τις πρωτεϊνες και αποθηκεύει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Το συκώτι αποτοξινώνει από τις διάφορες επιβλαβείς ουσίες και εξουδετερώνει βακτήρια, παράσιτα και τα συστατικά των συμβατικών φαρμάκων. Για να μετατρέψει τις τοξίνες σε ουσίες χρησιμοποιεί ένζυμα κι έτσι οι τοξίνες απομακρύνονται από το αίμα με ασφάλεια. 

Το ήπαρ φιλτράρει πάνω από ένα λίτρο αίμα το λεπτό. Τα άχρηστα προϊόντα φεύγουν από το ήπαρ μέσω της χολής. Οι χολόλιθοι που αποφράσσουν τον χοληδόχο πόρο προκαλούν τοξίκωση στο ήπαρ και ηπατοπάθειες. 

Η τοξίκωση στο συκώτι επιδεινώνεται από τη λήψη συμβατικών φαρμάκων που υπό φυσιολογικές συνθήκες διασπώνται από το ήπαρ. Αν υπάρχουν χολόλιθοι τα φάρμακα και οι τοξίνες τους δεν αποτοξινώνονται και το συκώτι κινδυνεύει από τα προϊόντα της διάσπασης των φαρμάκων στα οποία επιδρά. Για παράδειγμα, οι αλκοόλες που δεν αποτοξινώνονται μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στα ηπατικά κύτταρα.

Όταν γίνει απόφραξη του χοληδόχου πόρου από χολόλιθους διαταράσσεται η αρχιτεκτονική των ηπατικών λοβίων, που είναι οι κύριες ανατομικές και λειτουργικές μονάδες του ήπατος. Υπάρχουν πάνω από 50.000 λόβια στο ήπαρ και η κυκλοφορία του αίματος από και προς αυτά και τα κύτταρά τους διαταράσσεται πολύ. Τα ηπατικά κύτταρα μειώνουν την παραγωγικότητά τους και οι νευρικές ίνες φθείρονται. Τελικά, από την παρατεταμένη συμφόρηση από τους χολόλιθους τα ηπατικά κύτταρα και τα ηπατικά λόβια φθείρονται και καταστρέφονται. Αυτά τα φθαρμένα κύτταρα αντικαθίστανται με ινώδη ιστό και προκαλείται μεγαλύτερη απόφραξη και η πίεση στα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος αυξάνεται. Αν η ανάπλαση των ηπατικών κυττάρων δεν είναι αντίστοιχη με τη φθορά συμβαίνει κίρρωση του ήπατος.

Η ηπατική ανεπάρκεια συμβαίνει όταν η συμφόρηση καταστρέφει τόσα πολλά ηπατικά κύτταρα, ώστε ο αριθμός των κυττάρων που απαιτούνται για να επιτελέσουν τις πιο σημαντικές και ζωτικές λειτουργίες του οργάνου είναι ανεπαρκής. Από την ηπατική ανεπάρκεια υπάρχει υπνηλία, σύγχυση, τρέμουλο χεριών, μείωση του σακχάρου του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κατακράτηση υγρών, ακατάσχετη αιμορραγία, κώμα και θάνατος. Όμως, το συκώτι μπορεί να αποκατασταθεί. Αν για παράδειγμα απομακρυνθούν όλοι οι χολόλιθοι, σταματήσει η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και η κατανάλωση συμβατικών φαρμάκων, τα ηπατικά κύτταρα θα αναπλαστούν σε φυσιολογική αρχιτεκτονική και θα ξαναεπανέλθουν οι φυσιολογικές του λειτουργίες. Στην ηπατική ανεπάρκεια, δεν επηρεάζεται η φυσιολογική αρχιτεκτονική του ήπατος και έτσι η ηπατική δυσλειτουργία είναι αναστρέψιμη.

Στην οξεία ηπατίτιδα μεγάλες ομάδες ηπατοκυττάρων καταστρέφονται. Οι χολόλιθοι περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιών που εισβάλλουν στα ηπατικά κύτταρα και προκαλούν εκφυλιστικές αλλοιώσεις. Όσο πιο πολλοί χολόλιθοι δημιουργούνται και όσο πιο μεγάλοι γίνονται τα περισσότερα κύτταρα μολύνονται και πεθαίνουν, καταρρέουν τα λόβια και τα αιμοφόρα αγγεία καταστρέφονται ή συστρέφονται και επηρεάζεται η κυκλοφορία του αίματος στα υγιή ηπατικά κύτταρα που έχουν απομείνει. Η έκταση της βλάβης εξαρτάται από το βαθμό της απόφραξης που προκαλούν οι χολόλιθοι στον χοληδόχο πόρο. Μετά από πολύχρονη απόφραξη του χοληδόχου πόρου εμφανίζεται καρκίνος του ήπατος και ηπάτωμα, αλλά και μεταστατικός καρκίνος ήπατος από καρκίνο μαστού, καρκίνο πνευμόνων και καρκίνο στομάχου. Οι ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β, C κλπ εμφανίζονται όταν κάποια λόβια έχουν συμφόρηση από τους χολόλιθους. Για παράδειγμα, ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να κόβεται πρόωρα, γιατί μπορεί να επηρεάσει το συκώτι του βρέφους. Απαιτούνται 60 λεπτά για να σταματήσει να λειτουργεί ο ομφάλιος λώρος που συνδέει το βρέφος με τη μητέρα, γιατί την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση, το αίμα έχει πολλές τοξίνες και πρέπει να φιλτραρισθούν από τον πλακούντα. Επιπλέον το μωρό μένει με τα 2/3 του απαιτούμενου αίματος και επιπλέον με καθόλου αντισώματα για να προστατευθεί.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι δυνατό και το ήπαρ υγιές καταστρέφονται οι ιοί που εισέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον και το αίμα και αναπτύσσουν και τα απαραίτητα αντισώματα. Όταν, όμως, για παράδειγμα υπάρχουν χολόλιθοι, το ήπαρ τοξινώνεται και οι ιοί πολλαπλασιάζονται και εισβάλλουν στα κύτταρα ξενιστές και αναλαμβάνουν τον έλεγχο του κυτταρικού μηχανισμού τους και παράγουν νέους ιούς. Οι ιοί πλήττουν τους πυρήνες των αποδυναμωμένων κυττάρων και τότε μπορεί να προκληθεί ηπάτωμα, αν οι ιοί δεν καταφέρουν να τα εμποδίζουν να μεταλλαχθούν.

Οι χολόλιθοι μπορεί να περιέχουν πολλούς ιούς και πολλοί από αυτούς απελευθερώνονται στο αίμα και προκαλούν χρόνια ηπατίτιδα. Επίσης μολύνσεις του ήπατος μπορεί να γίνουν  και από βακτήρια που εξαπλώνονται στο σώμα από έναν χοληδόχο πόρο που φράσσεται με χολόλιθους.

Αν υπάρχουν χολόλιθοι το ήπαρ δεν μπορεί να εξουδετερώσει τις τοξικές ουσίες, όπως τα κυτταροστατικά φάρμακα, τα αναβολικά στερεοειδή, το αλκοόλ, την ασπιρίνη, τους μύκητες και τα πρόσθετα τροφίμων κ.ά. και ο οργανισμός αναπτύσσει υπερευαισθησία σε αυτές τις χημικές ουσίες και αναπτύσσονται και αλλεργίες και τοξικές παρενέργειες από τα συμβατικά φάρμακα.

Ο ίκτερος, προκαλείται από τους χολόλιθους που υπάρχουν στο χοληδόχο πόρο που μεταπίπτει στο δωδεκαδάκτυλο και σε ινώδη ιστό που διαταράσσει τη φυσιολογική αρχιτεκτονική των ηπατικών λοβίων. Η κίνηση της χολής μέσω των χοληφόρων σωληναρίων παρακωλύεται και τα ηπατικά κύτταρα αδυνατούν να εκκρίνουν τη χολοχρωστική, χολερυθρίνη. Έτσι, στο αίμα παρατηρείται συσσώρευση χολής και των υλικών που υπάρχει στη χολή. Καθώς, η χολερυθρίνη συσσωρεύεται στο αίμα, χρωματίζει και το δέρμα. Η συγκέντρωση της χολερυθρίνης στο αίμα είναι τρεις φορές πάνω από το φυσιολογικό, πρωτού εμφανισθεί το κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα και τον επιπεφυκότα των ματιών. Η μη συνδεδεμένη χολερυθρίνη είναι τοξική για τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ο ίκτερος μπορεί να οφείλεται και σε όγκο στην κεφαλή του παγκρέατος που προκλήθηκε από απόφραξη του χοληδόχου πόρου.

Διαβάστε, επίσης,

Συνταγές για τους χολόλιθους

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Χρήσιμες πληροφορίες για το συκώτι σας

Να κάνετε συχνά αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής

Καθημερινή αποτοξίνωση με διατροφή

Να τρώτε κάρδαμο για να κάνετε αποτοξίνωση από τις καρκινογόνες ουσίες

Κάντε αποτοξίνωση από τον καπνό

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Δίαιτα αποτοξίνωσης

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

Προστατεύστε τα κύτταρά σας από τις τοξίνες

Το απόλυτο συμπλήρωμα για αποτοξίνωση

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Ενδοηπατική χολόσταση της κύησης

Ηπατική τοξικότητα στον καρκίνο

Ηπατοτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Οι τρανσαμινάσες αίματος

Ηπατοτοξικότητα από την αγομελατίνη

Η επόμενη μέρα του ποτού

Δεν απαιτούνται πια βιοψίες για τις παθήσεις ήπατος

Κίρρωση του ήπατος

Οξεία ηπατική ανεπάρκεια

Κίνδυνος αναζωπύρωσης ηπατίτιδας από βιολογικές θεραπείες

Οι βιταμίνες για τη θεραπεία της ηπατίτιδας

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για την ηπατική, νεφρική και μυϊκή λειτουργία

Η αφυδάτωση προκαλεί πολλές ασθένειες

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά

Ποιοι πρέπει να παίρνουν μουρουνόλαδο

Κετογενική δίαιτα

Η ασπιρίνη προστατεύει το συκώτι

Ο πολύς σίδηρος είναι επικίνδυνος

Απεικονιστικές μέθοδοι στον καρκίνο ήπατος

Βιοψία κατευθυνόμενη υπό αξονικό τομογράφο

Η γ-γλουταμυλική τρανσφεράση

Γλουταθειόνη

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Χρήσιμες συμβουλές για όσες έχουν ορμονικές διαταραχές

Χρήσιμες πληροφορίες για τον καρκίνο του ήπατος και των χοληφόρων

Αποτοξινώστε το συκώτι σας με γαϊδουράγκαθο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με αγκινάρες

Τσάι αγκινάρας

Ευεργετικές ιδιότητες της αγκινάρας

Έλεγχος για ηπατίτιδα

Μήπως το συκώτι σας έχει λίπος;

Νόσος του Wilson

Νόσος Gaucher

Οι χρησιμότερες πληροφορίες για τα λεμόνια

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

Αλκαλική φωσφατάση

Πώς θεραπεύει το κίτρινο χρώμα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΕλληνικά ποιοτικά προϊόντα
Επόμενο άρθροΚαταρράκτης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ