Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΟι διαφορές μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης
Array

Οι διαφορές μεταξύ κρυολογήματος και γρίπης

Εσείς τι έχετε κρυολόγημα ή γρίπη;

 

 

 

 

Οι διαφορές μεταξύ του κρυολογήματος και της γρίπης 

Το κρύο και η χαμηλή υγρασία αέρα στεγνώνει τις ρινικές διόδους και κάνει τη μετάδοση του ιού πιο πιθανή.

Το χειμώνα ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται μέσω του αέρα.

Τα συμπτώματα που έχουμε κατά τη διάρκεια μιας ιογενούς ασθένειας είναι συχνά η προσπάθεια του σώματος να απαλλαγούμε από τον ιό και να ελαχιστοποιηθούν οι βλάβες. Το φτέρνισμα εκτοξεύει τον ιό από τη μύτη, ο βήχας από τους πνεύμονες και το λαιμό, ο έμετος από το στομάχι, και η διάρροια από το έντερο. Ο πυρετός δεν αφήνει τον ιό να αναπαραχθεί.  Ενώ τα κρυολογήματα και η γρίπη επικαλύπτονται, όσον αφορά τα συμπτώματα, οι διαφορές μεταξύ τους είναι σημαντικές.

Το κοινό κρυολόγημα είναι επικεντρωμένο στη μύτη.

Τα συμπτώματα της λοίμωξης της γρίπης μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν από αυτά που προκαλούνται από άλλους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Δεδομένου ότι οι δύο ασθένειες μοιράζονται κάποια παρόμοια συμπτώματα, και οι δύο έρχονται στην ίδια εποχή του χειμώνα.

Περισσότεροι από 200 ιοί είναι γνωστό ότι προκαλούν κρυολογήματα που μοιάζουν με τη γρίπη.

Ένα άτομο μπορεί να κάνει το εμβόλιο της γρίπης και να εξακολουθεί να παθαίνει κρυολογήματα.

Το 90% όλων των ασθενειών τύπου γρίπης τύπου ΔΕΝ προκαλείται από τον ιό της γρίπης.

Οι ρινοϊοί είναι η πιο συχνή αιτία. Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) είναι ο πιο συχνός ιός που προκαλεί κρυολογήματα. Τα τρία πιο συχνά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η ρινική συμφόρηση, το φτάρνισμα, και η ρινική καταρροή. Ο ερεθισμός του λαιμού συμμετέχει συχνά. Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά με κρυολόγημα γενικά έχουν ελάχιστο ή καθόλου πυρετό. Τα βρέφη και τα νήπια συχνά κάνουν πυρετό.

Ανάλογα με τον ιό που είναι ένοχος, ο ιός μπορεί, επίσης, να προκαλέσει πονοκέφαλο, βήχα, οπισθορρινική καταρροή, κάψιμο στα μάτια, μυϊκούς πόνους, ή μειωμένη όρεξη, αλλά σε ένα κρυολόγημα, τα πιο συχνά συμπτώματα προέρχονται από τη μύτη.

Τo κρυολόγημα είναι η πιο διαδεδομένη μολυσματική ασθένεια. Τα παιδιά κατά μέσο όρο παθαίνουν 3-8 κρυολογήματα ετησίως (τα μικρότερα παιδιά και τα αγόρια περισσότερο). Τα κρυολογήματα εμφανίζονται, κυρίως, το χειμώνα (ακόμα και σε περιοχές με ήπιους χειμώνες). Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει χειμώνας, τα κρυολογήματα είναι πιο συχνά στην εποχή των βροχών. Οι γονείς παθαίνουν τα μισά κρυολογήματα από ότι τα παιδιά τους. Οι μαμάδες παίρνουν ένα παραπάνω κρυολόγημα  τουλάχιστον περισσότερο, ετησίως, από ότι οι μπαμπάδες.

Όταν κάποιος έχει ένα κρυολόγημα, οι ρινικές εκκρίσεις είναι γεμάτες με ιούς. Υπάρχει βήχας, φτάρνισμα και ο ιός εξαπλώνεται με τον αέρα. Το κρυολόγημα κολλάει από την εισπνοή του ιού, από το φτάρνισμα, ή αγγίζοντας επιφάνειες μολυσμένες με  ρινικές εκκρίσεις.

Μετά την επιμόλυνση τα συμπτώματα αρχίζουν σε 1 έως 5 ημέρες. Συνήθως, υπάρχει ερεθισμός στη μύτη ή δυσκολία κατάποσης, φτάρνισμα και υδαρές ρινικές εκκρίσεις.

Μέσα σε έως τρεις ημέρες, οι ρινικές εκκρίσεις, συνήθως, γίνονται παχύτερες και ίσως κίτρινες ή πράσινες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μαζεύεται υγρό πίσω από τα αυτιά και μπορεί να συμβεί βακτηριακή επιλοίμωξη και να χρειαστεί αντιβίωση.

Το κρυολόγημα περνάει σε περίπου 7 ημέρες, με μερικά συμπτώματα, όπως ο παρατεταμένος βήχας, να διαρκούν για μια άλλη εβδομάδα. Εάν διαρκεί περισσότερο, μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει ιγμορίτιδα ή αλλεργίες.

Όσο διαρκεί, το κοινό κρυολόγημα θα αισθάνεστε κουρασμένοι θα έχετε πόνους, η μύτη σας θα είναι μπουκωμένη, και θα έχετε συμπτώματα από το λαιμό.

Η γρίπη είναι μια πολύ πιο σοβαρή ασθένεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι παθαίνουν γρίπη κάθε χρόνο μια ή δύο ή τρεις φορές, και η ασθένεια είναι δυσάρεστη, αλλά δεν είναι, συνήθως, επικίνδυνη. Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα, και οι ενήλικες και τα παιδιά με γρίπη έχουν γενικά πυρετό.

Κλασικά, η γρίπη αρχίζει απότομα, με πυρετό και στους ενήλικες είναι πιο χαμηλός, ερύθημα προσώπου, πόνους στο σώμα, και έντονη έλλειψη ενέργειας. Μερικοί άνθρωποι έχουν και άλλα συστηματικά συμπτώματα, όπως ζάλη ή εμετό. Ο πυρετός, συνήθως, διαρκεί για μια ημέρα ή δύο ημέρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει πέντε ημέρες.

Μεταξύ της 2ης και της 4ης ημέρας της ασθένειας, τα γενικά συμπτώματα αρχίζουν να υποχωρούν, ενώ τα αναπνευστικά συμπτώματα αρχίζουν να αυξάνονται. Ο ιός μπορεί να εγκατασταθεί οπουδήποτε στην αναπνευστική οδό και παράγονται συμπτώματα κρυολογήματος, λαρυγγίτιδα, πονόλαιμος, βρογχιολίτιδα, λοίμωξη του αυτιού, ή / και πνευμονία.

Το πιο σημαντικό από τα αναπνευστικά συμπτώματα είναι συνήθως ένα ξηρός, έντονος βήχας. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναπτύσσουν, επίσης, κόκκινο λαιμό και έχουν πονοκέφαλο. Η ρινική καταρροή και φτέρνισμα δεν είναι ασυνήθιστα. Αυτά τα συμπτώματα (εκτός από το βήχα) συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε 4 έως 7 ημέρες. Μερικές φορές υπάρχει ένα δεύτερο κύμα του πυρετού. Ο βήχας και η κούραση, συνήθως, διαρκούν για εβδομάδες μετά.

Η εισπνοή σταγονιδίων από το βήχα ή το φτέρνισμα είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για τη μετάδοση της γρίπης. Τα συμπτώματα εμφανίζονται 1 έως 7 ημέρες αργότερα (συνήθως 2-3 ημέρες). Η γρίπη είναι πολύ μεταδοτική, και έχει σύντομη περίοδο επώασης. Η γρίπη συμβαίνει, συνήθως, κατά τους χειμερινούς μήνες. Μέσα σε 2 ή 3 εβδομάδες όλοι σε μια κοινότητα, όπως, η τάξη ενός σχολείου κολλάει τη γρίπη.

Μια σημαντική διαφορά μεταξύ του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης είναι ότι η γρίπη μπορεί να προληφθεί.

Δύο ή τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της γρίπης είναι υπεύθυνα για τη γρίπη σε όλο τον κόσμο.

Ο εργαστηριακός έλεγχος για γρίπη καλύπτεται και από τον ΕΟΠΥΥ.

9 τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

-Φυσικό εμβόλιο για την πρόληψη της γρίπης

Συνταγή:

8 φρέσκα λεμόνια

2 φρέσκα πορτοκάλια

2 φλιτζάνια χυμό ανανά

2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη πιπερόριζα

1 κουταλιά της σούπας. Μηλόξυδο

1/2 κουταλάκι γλυκού Tumeric

1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν

2 κουταλιές της σούπας ακατέργαστο μέλι

2 σκελίδες σκόρδο 

Εκτέλεση

Ανακατέψτε όλα τα υλικά και αποθηκεύστε τα σε ένα γυάλινο βάζο. Αυτή η συνταγή λειτουργεί εξαιρετικά καλά, αν αρχίσετε να το παίρνετε όταν αρχίσετε να αισθάνεστε τα συμπτώματα. Να παίρνετε 1 φλιτζάνι 3 φορές την ημέρα μέχρι να εξαλειφθούν τα συμπτώματα.

– Να λαμβάνετε βιταμίνη D

Η βιταμίνη D μειώνει τον κίνδυνο της γρίπης στο ένα τρίτο του. Η καθημερινή δόση της βιταμίνης D3 για τους ενήλικες είναι περίπου 5.000 IU / ημέρα. Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν 50.000 IU βιταμίνης D ημερησίως ως θεραπεία για πολλές χρόνιες ασθένειες.

-Να λαμβάνετε προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζύμες που είναι καλά για την υγεία σας, ειδικά για το πεπτικό σας σύστημα και πρέπει να περιέχουν την ακριβή αναλογία που απαιτείται ζωντανών μικροοργανισμών που συμβάλλουν σε μία φυσική υγιή χλωρίδα του εντέρου, η οποία ωφελεί την υγεία. Τα καλά προβιοτικά είναι θεραπευτικά για την οξεία λοιμώδη διάρροια και για τη διάρροια που σχετίζεται με τα αντιβιοτικά. Αν δεν έχετε διάρροια να παίρνετε τα προβιοτικά μετά την αντιβίωση.

-Να σταματήσετε τη ζάχαρη

Η ζάχαρη βλάπτει και καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα.

-Μείνετε μακριά από όλα τα εμβόλια που περιέχουν υδράργυρο και αλουμίνιο. Κάποια αντιγριπικά εμβόλια εξακολουθούν να περιέχουν υδράργυρο και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι πραγματικές πιθανότητες για πρόληψη της γρίπης είναι μικρότερες από 4 τοις εκατό. Να διαβάζετε τα συστατικά των εμβολίων.

-Πάρτε βότανα για την πρόληψη της γρίπης

Μερικά από τα καλύτερα ανοσοδιεγερτικά και αντιιικά βότανα: εχινάτσεα, καλέντουλα, ζαμπούκος, αχίλλεια ή γριαψιθιά, ύσσωπος ο φαρμακευτικός), λεμονόχορτο, βαλσαμόχορτο, μαντζουράνα, ρίγανη, προυνέλλα η φαρμακευτική, δεντρολίβανο, λουίζα κ.ά. Είναι σημαντικό να αρχίσετε να λαμβάνουν τα βότανα, το συντομότερο δυνατό από την έναρξη του κρυολογήματος ή της γρίπης. Να τα πίνετε σε ροφήματα ή συμπληρώματα τέσσερις έως έξι φορές την ημέρα μέχρι να νιώσετε καλύτερα.

-Κάντε αποτοξίνωση

Το ήπαρ πρέπει να είναι καθαρό. Επίσης, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να κάνουν αποτοξίνωση σε ολόκληρο το σώμα.

-Τονώστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Το ginseng (Panax quinquefolius), το Reishi μανιτάρι (Ganoderma lucidum), το γανόδερμα  (Ganoderma applanatum), η κινεζική ρίζα milkvetch (Astragalus membranaceus) και το Σιβηριανό ginseng (Eleutherococcus senticosus) τρεις έως τέσσερις φορές την ημέρα για δύο έως τρεις μήνες τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιούνται για προληπτικούς σκοπούς ή για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

-Πάρτε αντιοξειδωτικά

Υπάρχουν, επίσης, πολλές άλλες σημαντικές αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού: τα καροτένια, τα φλαβονοειδή και άλλες πολυφαινόλες, όπως εκείνα που βρίσκονται στο πράσινο τσάι, οι σπόροι σταφυλιών, ο φλοιός πεύκου και διάφορα εκχυλίσματα μούρων. Οι καλύτερες πηγές τροφής του ανοσοποιητικού που ενισχύουν με θρεπτικά συστατικά είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, και τα μανιτάρια.

Διαβάστε, επίσης,

Gadget που κάνει πρώιμη διάγνωση του κρυολογήματος

Να παίρνετε κρητικό ίαμα για να προστατευθείτε από τα κρυολογήματα

Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε γρίπη H1N1

Μην παίρνετε αντιπυρετικά αν έχετε πυρετό

Εργαστηριακός έλεγχος της γρίπης Α (H1N1)

Τα κρητικά βότανα είναι αναγνωρισμένα παγκοσμίως

Πάρτε το κρητικό ίαμα αν έχετε κρυολόγημα και γρίπη

Το κρητικό χάπι για το κρυολόγημα και τη γρίπη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με το δίκταμο

Ιατρικές συνταγές με θυμάρι 

Που κάνει καλό το φασκόμηλο

Φασκόμηλο

Κοινό κρυολόγημα

Ότι μπορείτε να κάνετε αν η μύτη σας είναι βουλωμένη

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα αντιβιοτικά

Συνταγές από ροφήματα για όλες τις ασθένειες

Τα μικρόβια των φιλιών

Τα οφέλη όταν πίνετε νερό με λεμόνι

Χρήσιμες ιατρικές συμβουλές με ιτιά

Ισότονο διάλυμα θαλασσινού νερού

Χρήσιμες συνταγές με μηλόξυδο

Οι ιώσεις στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς

Οι παράγοντες κινδύνου για τις παροξύνσεις στη χρόνια βρογχίτιδα

Λοίμωξη από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες

Ο ψευδάργυρος θεραπεύει το κρυολόγημα

Bupleurum kakiskalae

Ιοί εναντίον καρκίνου

Κρυολογήσατε;

Ενδείξεις βελονισμού

Να πίνετε τσάι

Πάρτε το κρητικό ίαμα αν έχετε κρυολόγημα και γρίπη

Το καλοκαίρι η μύτη σας είναι βουλωμένη;

Το χρονικό ενός καλοκαιρινού κρυολογήματος

Φύλλα ελιάς για τις λοιμώξεις του χειμώνα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με χρυσάνθεμα

Που κάνει καλό το εκχύλισμα κανέλας

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ρίγανη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μύρτιλλα

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σερνικοβότανα

Ψευδάργυρος

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα

Φύλλα ελιάς για τις λοιμώξεις του χειμώνα

Πώς να θεραπεύσετε τις ασθένειες που φέρνουν τα παιδιά από το σχολείο

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Φτάνει λίγο τζίντζερ για καλή υγεία

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Πώς να χρησιμοποιείτε σωστά τα αντιβιοτικά

Να τρώτε μέλι με κανέλα καθημερινά

Διατροφή για τη γρίπη

Το καλύτερο ρόφημα για την γρίπη

Αντιμετωπίστε τις ιώσεις τρώγοντας

Πίνουμε το πρωί ζεστό νερό με λεμόνι

Βούλωσε η μύτη στο μωρό σας;

Κρυολογήσατε;

Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress

Χρήσιμες πληροφορίες για την εποχική γρίπη

Σαμπούκος ο Έβουλος

Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες των αντιβιοτικών

Η αντιική θεραπεία για τη γρίπη

Έχετε κρύωμα και γρίπη;

Κυκλοφορούν ιώσεις

Κοτόσουπα για το κρύωμα

Ο ψευδάργυρος θεραπεύει το κρυολόγημα

Μαλοτήρα

Μελισσόχορτο

Οι βιταμίνες για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος

Φυσικοί τρόποι αποσυμφόρησης της μύτης

Ιός SARS

Μήπως έχετε μυαλγίες;

Η πρόπολη έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα οφέλη στην υγεία από το Taheebo

Πρωτόγαλα

Μέλι με κουρκουμίνη

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με τσουκνίδα

Να πλένετε τα χέρια σας μετά την τουαλέτα

Αντιγριπικό εμβόλιο

Πρέπει να κάνουν οι έγκυες το εμβόλιο γρίπης;

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Ο πόνος στο θώρακα από ιογενή λοίμωξη

Κάθε χυμός βοηθά διαφορετικά τον οργανισμό μας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ