Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΜήπως είστε αριστερόχειρας;
Array

Μήπως είστε αριστερόχειρας;

Το χέρι με το οποίο γράφουμε επηρεάζει τη συνείδησή μας

Όσοι μπορούν να γράφουν και με τα δύο χέρια θεωρείται ότι αναπτύσσουν καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των δύο εγκεφαλικών ημισφαιρίων.

Μελέτες σε δίδυμα έχουν δείξει ότι υπάρχει ένα γονίδιο που διακρίνει τους δεξιόχειρες από τους αριστερόχειρες.

Η ικανότητα χρήσης του αριστερού ή του δεξιού χεριού αναπτύσσεται στη μήτρα από την όγδοη εβδομάδα της κύησης, σύμφωνα με τα υπερηχογραφήματα. Από την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, τα αγέννητα παιδιά προτιμούν να πιπιλίζουν είτε τον δεξιό είτε τον αριστερό αντίχειρά τους.

Οι κινήσεις του χεριού και του βραχίονα κατευθύνονται μέσω του κινητικού φλοιού του εγκεφάλου. Στέλνεται ένα αντίστοιχο σήμα στο νωτιαίο μυελό, το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σαν εντολή για μια κίνηση. 

Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από δύο ημισφαίρια.

Στους δεξιόχειρες είναι το αριστερό ημισφαίριο αυτό που ελέγχει το λόγο, αλλά και τις λεπτές κινήσεις του χεριού τους.

Στους αριστερόχειρες, όμως, δεν είναι πάντα ξεκάθαρο ποιο ημισφαίριο κυριαρχεί. Όσον αφορά την κίνηση του χεριού τους, «υπεύθυνο» είναι το δεξί ημισφαίριο. Ωστόσο, στο 50% των αριστερόχειρων το κέντρο του λόγου εδράζεται στο αριστερό ημισφαίριο, όπως  και στους δεξιόχειρες. Από τους υπόλοιπους, οι μισοί έχουν το κέντρο του λόγου στο δεξιό ημισφαίριο και στους άλλους μισούς τα δύο ημισφαίρια συνεργάζονται.

Οι αριστερόχειρες, λοιπόν, είναι αρκετά πιο ανομοιογενής ομάδα, σε σύγκριση με τους δεξιόχειρες. Οι δεξιόχειρες, γράφουν με το δεξί, το οποίο κατά κανόνα προτιμούν και για όλες τις υπόλοιπες εργασίες. Ωστόσο, πολλοί αριστερόχειρες γράφουν με το αριστερό, αλλά ουσιαστικά είναι αμφίχειρες, δηλαδή εκτελούν άλλες χειρωνακτικές εργασίες με το δεξί και άλλες με το αριστερό. Υπάρχουν μάλιστα και αριστερόχειρες που γράφουν με το αριστερό χέρι, αλλά κάνουν όλες τις άλλες δουλειές με το δεξί χέρι.

Το δεξιό ημισφαίριο, που κυριαρχεί στους περισσότερους αριστερόχειρες, θεωρείται το ημισφαίριο της φαντασίας και της διαίσθησης, ενώ το αριστερό ημισφαίριο που είναι κυρίαρχο στους δεξιόχειρες, είναι το ημισφαίριο της λογικής και της αναλυτικής σκέψης. Ένα πιο ισχυρό δεξιό ημισφαίριο σχετίζεται με μεγαλύτερη κλίση σε δεξιότητες που απαιτούν φαντασία και σύνθεση, όπως η αρχιτεκτονική. 

Έχει, επίσης, διαπιστωθεί ότι οι αριστερόχειρες υπερέχουν σε ορισμένα σπορ, όπως το τένις,  οι πολεμικές τέχνες κ.ά. 

Ένα παιδί έχει 46% πιθανότητες να γεννηθεί αριστερόχειρας όταν και οι δύο γονείς του είναι αριστερόχειρες και 17% όταν μόνο ο ένας γονιός είναι αριστερόχειρας.

Τα περισσότερα μωρά όταν κοιμούνται γυρνούν το κεφάλι προς τη δεξιά πλευρά και γίνονται δεξιόχειρα, ενώ είναι πολύ λιγότερα εκείνα που στρίβουν το κεφάλι προς τα αριστερά και εξελίσσονται σε αριστερόχειρα.

Οι αριστερόχειρες χρησιμοποιούν διαφορετικά το μυαλό τους. Εκμεταλλεύονται, δηλαδή, ευκολότερα και τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου τους, γεγονός που τους επιτρέπει να καταπιάνονται ταυτόχρονα με πολλές δραστηριότητες, καθώς και να σκέφτονται και να αντιδρούν γρηγορότερα από τους δεξιόχειρες, π.χ. σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και σπορ. 

Οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι σε τεστ προσανατολισμού και αντίληψης γεωμετρικών σχημάτων, ενώ οι δεξιόχειρες υπερέχουν συχνότερα σε λεκτικά τεστ ευφυΐας.

Στο σχέδιο των αριστερόχειρων μαθητών υπάρχει μεγαλύτερη αισθητική πληρότητα όσον αφορά την προοπτική, τη σκίαση κ.ά σε σύγκριση με αυτό των δεξιόχειρων παιδιών. 

Ακόμη, οι αριστερόχειρες τείνουν να αμφιταλατεύονται περισσότερο πριν πάρουν μια απόφαση συγκριτικά με τους δεξιόχειρες, που είναι πιο γρήγοροι στις αποφάσεις τους.

Πού οφείλεται η αριστεροχειρία 

• Με την κλίση του εμβρύου στη μήτρα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου της κύησης.
• Με το γονίδιο LRRTM1.
• Με την έκθεση του εμβρύου σε υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την ενδομήτρια ζωή.

Οι αριστερόχειρες είναι ευαίσθητοι σε ορισμένες ασθένειες, όπως φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, άσθμα και αυτοάνοσα νοσήματα. 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Με ποιον θα μοιάζουν τα παιδιά σας

Πώς τα μωρά επηρεάζουν τον εγκέφαλο της μητέρας

Διαγνωστικά τεστ του ανθρώπινου γονιδιώματος

Μεθυλίωση του DNA

Η επίδραση της αγάπης στον εγκέφαλο ενός παιδιού

Εντυπωσιακές λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος

Παγκόσμιος οδηγός καλής συμπεριφοράς

Δίκτυο αγάπης

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ