Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΨυχολογίαΝα είσαστε κοντά στα παιδιά σας

Να είσαστε κοντά στα παιδιά σας

Τα παιδιά σας όταν είναι στην εφηβεία έχουν στρες

 

 

 

Η εφηβεία επηρεάζει τη συμπεριφορά, τη συναισθηματική ευεξία και την υγεία.

Να είσαστε ανοιχτόμυαλοι και κοντά στα παιδιά σας!

Στην εφηβεία υπάρχουν ορμονικές μεταβολές που επηρεάζουν τη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου που αναπτύσσεται.

Η πολυπλοκότητα της σύγχρονης κοινωνίας, η οικογενειακή πίεση, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η πολυπολιτισμική κοινωνία, η ανεργία, η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η συνεχής ανάγκη για μόρφωση και η καθυστερημένη  αναπαραγωγική διαδικασία, όλα οδηγούν σε καθυστέρηση της ψυχοκοινωνικής ανάπτυξης των νέων.

Τα παιδιά σας συνεχώς εκπαιδεύονται!!! Έτσι όλα καθυστερούν: η εργασία, ο γάμος, η τεκνοποίηση… Στα 18 δεν είναι πια ενήλικας ο έφηβος στην πραγματικότητα. 

Οι έφηβοι βρίσκονται σε συνεχές στρες και άλλες ψυχοκοινωνικές διαταραχές.

Οι γονείς αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες της υγείας των εφήβων και πρέπει να τους βοηθούν να ενισχύουν τις ικανότητές τους και τις εσωτερικές τους δυνάμεις, για να μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το στρες και να επανακάμπτουν από τις αντιξοότητες και να υιοθετούν συμπεριφορές που προάγουν την υγεία τους  και να γίνουν ψυχικά ανθεκτικοί.

Για να γίνουν ψυχικά ανθεκτικοί οι νέοι χρειάζονται επάρκεια, αυτοπεποίθηση, σύνδεση, χαρακτήρα, συμβολή, αντιμετώπιση και έλεγχο. Αυτό σημαίνει ότι οι έφηβοι πρέπει να αισθάνονται επαρκείς για να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και χρειάζονται βαθιά σύνδεση με τους γονείς για να ενισχύσουν την επάρκειά τους. Ακόμη πρέπει να έχουν οικοδομήσει τέτοιο χαρακτήρα, ώστε με τη βαθιά σύνδεση με την οικογένειά τους, τους φίλους και την κοινωνία να συμβάλλουν και να διαμορφώσουν τέτοιο χαρακτήρα, ώστε να δυναμώνουν περαιτέρω τις συνδέσεις αυτές. Οι έφηβοι που έχουν μάθει να συμβάλλουν στην οικογένεια και στην κοινωνία τους αποκτούν μεγάλη αυτοπεποίθηση και νιώθουν επαρκείς και αυτό τους βοηθάει να έχουν τον έλεγχο όλων των καταστάσεων και να είναι ικανοί να λύνουν όλα τα προβλήματα που προκύπτουν. Όταν οι έφηβοι είναι ικανοί ελέγχουν τις αποφάσεις και τις πράξεις τους και μπορούν να διαχειρίζονται και το στρες.

Οι έφηβοι και οι νέοι πρέπει να είναι ανθεκτικοί ψυχικά, δυνατοί και ικανοί για να μπορούν να αντιμετωπίζουν τις αντιξοότητες της ζωής, να μπορούν τα παθήματα να τους γίνονται μαθήματα και μέσα από τα λάθη τους να ωριμάζουν, για να γίνουν αργότερα υπεύθυνοι και ικανοί ενήλικες.

Η αγάπη από τους γονείς, χωρίς όρους και η αίσθηση ασφάλεια που του παρέχει η οικογένεια τον κάνει δυνατό.

Οι γονείς πρέπει να παρέχουν την πιο δυνατή αγάπη, υποστήριξη, ασφάλεια και καθοδήγηση στα παιδιά και στους εφήβους και αυτοί είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη της ψυχικής τους ανθεκτικότητας. Οι γονείς είναι παράδειγμα προς μίμηση και όλα αυτά που λένε και κάνουν οι γονείς καθημερινά και σε καταστάσεις κρίσεις επηρεάζουν τα παιδιά και τους εφήβους.

Να είστε φίλοι με τα παιδιά σας, ανοιχτόμυαλοι, να τα ακούτε προσεκτικά και να συζητάτε μαζί τους και να προσέχετε τι κάνετε καθημερινά και όταν έχετε κάποια προβλήματα.

Έτσι, τα παιδιά σας θα αποκτήσουν πολλές δεξιότητες θα μπορούν να αντιμετωπίζουν το στρες και τα προβλήματα, χωρίς να αναπτύσσουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές.

Να είσαστε ανοιχτόμυαλοι και κοντά στα παιδιά σας! Είναι δύσκολη και επικίνδυνη η κοινωνία στην οποία ζούμε!!!

Διαβάστε, επίσης,

Η πρώιμη εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο μαστού

Πώς να διαχειριστείτε την εφηβεία

Τι να διαλέξετε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο για τα παιδιά σας;

Να τα λέτε όλα και ότι γίνει

Είναι επικίνδυνο το sexting στην εφηβεία;

Γιατί σε μερικά κορίτσια καθυστερεί να αρχίσει η περίοδος;

Όταν οι έφηβοι αντιμιλούν τι πρέπει να κάνετε;

Προβλήματα εφηβείας γυναικών

Τα παιδιά έχουν εθισμό στην τεχνολογία

Είναι τα βιντεοπαιχνίδια και το διαδίκτυο κατάλληλα για τα παιδιά;

Ενηλικίωση

Οι σχέσεις με τα ζώα θεραπεύουν τα ψυχικά τραύματα στα παιδιά

Τρόποι για την καταπολέμηση του άγχους στα παιδιά

Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν για το σεξ

Το bulling

Πώς πρέπει να μιλάτε στα παιδιά σας για το σεξ

Πώς αντιμετωπίζεται η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής

Γιατί δεν αρέσει στα παιδιά το σχολείο;

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ