Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΤα επιπλέον κιλά που παίρνετε αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο
Array

Τα επιπλέον κιλά που παίρνετε αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο

Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για πολλούς τύπους καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Μια ανασκόπηση από 200 μελέτες αποκάλυψε μια σημαντική σχέση μεταξύ του σωματικού λίπους και 11 διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Μόλις πριν από λίγα χρόνια, η πρώτη συσχέτιση φάνηκε σε μια μελέτη που έδειξε πώς το σπλαχνικό λίπος συνδέεται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Το περίσσειο σπλαχνικό λίπος είναι κλασικά γνωστό ως κεντρική παχυσαρκία ή κοιλιακή παχυσαρκία,  στην οποία η κοιλιά προεξέχει υπερβολικά. Αυτός ο τύπος του σώματος είναι, επίσης, γνωστός ως σωματότυπος με “σχήμα μήλου,” σε αντίθεση με το σωματότυπο με “σχήμα αχλαδιού”, στο οποίο το λίπος εναποτίθεται στους γοφούς και τους γλουτούς.

Οι επιστήμονες τώρα αποδεικνύουν ότι το σωματικό λίπος, αντί του σωματικού βάρους, είναι το κλειδί για την αξιολόγηση της παχυσαρκίας. Δηλαδή, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι υποδεέστερος δείκτης της υγείας και η σύνθεση σώματος και ο σωματότυπος είναι πολύ πιο ακριβής δείκτης.

Οι βιοδείκτες, όπως  η σχέση μέσης-ισχίων, η περίμετρος της μέσης και η σχέση μέσης προς ύψος συνδέονται, επίσης, με την καρδιοαγγειακή λειτουργία, τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση, την HDL και την ολική χοληστερόλη, καθώς και την καλή υγεία.

Η σχέση μεταξύ της παχυσαρκίας και καρκίνου είναι δεδομένη.


Οι τύποι καρκίνου που οφείλονται στην παχυσαρκία

Καρκίνος οισοφάγου

Πολλαπλούν μυέλωμα 

Καρκίνος του καρδιακού στομάχου ή γαστρικός καρκίνος

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Καρκίνος του ορθού

Καρκίνος των χοληφόρων οδών ή καρκίνος του χοληδόχου πόρου

Καρκίνος του παγκρέατος

Καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του ενδομητρίου ή καρκίνος της μήτρας

Καρκίνος των ωοθηκών

Καρκίνος του νεφρού


Οι κίνδυνοι της παχυσαρκίας

Η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει κατά 11% για κάθε 5 κιλά επιπλέον.

Παρομοίως, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου σε άνδρες αυξάνει 36% για κάθε αύξηση 5kg στο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ).

Οι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι έχουν διαταραχές σε πολλές ορμονικές και μεταβολικές οδούς.

Η περίσσεια λιπώδους ιστού συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων, υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και αυξημένη φλεγμονή, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την κυτταρική διαίρεση και επομένως την ανάπτυξη του καρκίνου.

Η μείωση της επιδημίας της παχυσαρκίας με την αντιμετώπιση των παραγόντων που προδιαθέτουν σε αυτό, όπως το φαγητό και το ποτό και η έναρξη καθημερινής άσκησης είναι ύψιστης σημασίας. 

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα κύρια προβλήματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δείχνουν ότι ένα στα τρία παιδιά ηλικίας 11 ετών στην περιοχή της Ευρώπης είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

Στην Ευρώπη, περίπου το 65% των ανδρών και 55% των γυναικών είναι παχύσαρκοι. Η επιβάρυνση στην υγεία, στην εργασία και στη φροντίδα πιστεύεται ότι θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να επικεντρωθούν σε προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες, το συντομότερο δυνατό.

 

Η άσκηση είναι το καλύτερο φάρμακο για τη διατήρηση της υγείας σας και για την μείωση του σπλαχνικού λίπους.

Το λίπος συσσωρεύεται γρήγορα στην κοιλιά των ασθενών που δεν ασκούνται. Όσοι δεν ασκούνται έχουν μια αύξηση 8,6 τοις εκατό στο σπλαχνικό λίπος μετά από οκτώ μήνες, ενώ όσοι ασκούνται καθημερινά μειώνουν κατά 8,1 τοις εκατό το σπλαχνικό λίπος.

Οι καθιστικοί υπέρβαροι ενήλικες, οι οποίοι συνεχίζουν να επιλέγουν να κάνουν μια καθιστική ζωή διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία τους. Οι γυναίκες αποκτούν το λίπος δύο φορές πιο γρήγορα από τους άνδρες.

Η άσκηση εξαφανίζει το λίπος γρήγορα, αλλά πρέπει να είναι αρκετά έντονη. Η σκληρή άσκηση όχι μόνο βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά και την ικανότητα του σώματος να καίει το σπλαχνικό λίπος.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια χαμηλής ή μέτριας έντασης άσκησης, το όφελος είναι μεγάλο.

Η ποσότητα του λίπους που καίγεται σε μία ώρα, για παράδειγμα με ποδηλασία, αυξάνεται κατά 36 τοις εκατό. Η καρδιαγγειακή υγεία, δηλαδή η ικανότητα της καρδιάς και των πνευμόνων για την παροχή οξυγόνου στους μυς που εργάζονται βελτιώνεται κατά 13 τοις εκατό.

Τα αποτελέσματα είναι ανεξάρτητα από κάθε είδους δίαιτα. Αυτοί που κάνουν καθιστική ζωή και οι αθλητές έχουν παρόμοιες αυξήσεις στην καύση του λίπους.

Ακόμα και η διαλειμματική προπόνηση έχει οφέλη.

Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης σας αρέσει.

Μπορεί να είναι γυμναστική ή απλό περπάτημα:

Ξεκινήστε το περπάτημα για λίγα λεπτά σε ένα άνετο ρυθμό για να ζεσταθείτε.
Αυξήστε το ρυθμό και επιμηκύνετε τα βήματά σας. Αφήστε το σώμα σας να προσαρμοστεί.
Τώρα επιταχύνετε το ρυθμό μέχρι η αναπνοή σας να γίνει βαριά. Κρατήστε το ρυθμό αυτό για 2-3 λεπτά.
Τώρα ανακάμψτε. Να παρακολουθείτε πόσο χρόνο απαιτείται ο ρυθμός της καρδιάς σας να επιστρέψει στο φυσιολογικό.
Μόλις ο καρδιακός ρυθμός σας επανέλθει, επαναλάβετε την άσκηση. Κάνετε αυτό 2 – 5 φορές, ανάλογα με το πώς αισθάνεστε.

Αν και διατροφικές επιλογές επηρεάζουν το σπλαχνικό λίπος, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η έντονη άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωσή του.

Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των φύλων στον τρόπο με τον οποίο η παχυσαρκία και τα θρεπτικά συστατικά αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον του όγκου.

Το σπλαχνικό λίπος σχετίζεται με τον καρκίνο, και η κοιλιακή παχυσαρκία προωθεί την εξέλιξη του όγκου, και η απώλεια βάρους επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Η θνησιμότητα και οι οικονομικές τάσεις που σχετίζονται με τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις δείχνουν ότι οι μελλοντικές προσπάθειες θα σχετίζονται με τη μείωση του σπλαχνικού λίπους και τις επιπτώσεις του σε άνδρες και γυναίκες. 

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Τεστ για να ελέγξετε μόνες σας τις ορμόνες σας

Πώς το χρόνιο στρες σας εμποδίζει να αδυνατίσετε

Το πάχος είναι αιτία καρκίνου

Το τεστ της μέσης

Πώς ο βηματομετρητής σας βοηθάει να χάσετε βάρος

Αδυνατίστε ενεργοποιώντας το καφέ σας λίπος

Να περπατάτε αν θέλετε να κάψετε λίπος

Ο καλύτερος συνδυασμός ασκήσεων για το κάψιμο λίπους

Αν δεν σας αρέσει η γυμναστική

Πρόληψη και θεραπεία ασθενειών με την άσκηση

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε από αύριο το περπάτημα

Γιατί οι παχύσαρκοι ζουν λιγότερο

Το φάρμακο για όλες τις ασθένειες

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ