Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνικά θέματαΟικολογία-ΠεριβάλλονΠώς θα επιβιώσουμε μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον

Πώς θα επιβιώσουμε μέσα σε ένα τοξικό περιβάλλον

Είναι δύσκολο να παραμείνουμε υγιείς σε έναν μη υγιή πλανήτη


Η αποτοξίνωση θεωρείται απαραίτητη για την απαλλαγή από τη συσσώρευση των καρκινογόνων χημικών ουσιών που εισέρχονται στο σώμα μας από το άμεσο περιβάλλον μας.

Οι ρυπογόνες ουσίες που αδειάζονται στους ποταμούς καταλήγουν στην θάλασσα. Πολλές από αυτές τις ρυπογόνες ουσίες δεν μπορούν να αφομοιωθούν από τη βιομάζα της γης και των ωκεανών και συσσωρεύονται στον πυθμένα των ωκεανών και στο σώμα των ζώων που τις απορροφούν και στα λίπη, γιατί είναι λιποδιαλυτές. Όσο ψηλότερα βρίσκεται ένα ζώο στη τροφική αλυσίδα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα των οργανικών ρύπων που υπάρχει στο ζωικό τους λίπος. Τα μεγάλα ψάρια που ζουν πολλά χρόνια έχουν μεγαλύτερη ποσότητα τοξικών χημικών ουσιών, που τις λαμβάνουν από τα πολλά μικρά ψάρια που τρώνε, αλλά και από το πλαγκτόν και τα φύκια από τις μολυσμένες θάλασσες. Τα ζώα που τρώνε μεγάλα ψάρια έχουν κι αυτά πολλές τοξικές χημικές ουσίες στο λίπος τους, όπως οι πολικές αρκούδες. 

Το ίδιο που συμβαίνει με τις πολικές αρκούδες συμβαίνει και με τον άνθρωπο. Στο σώμα του ανθρώπου ανευρίσκονται σημαντικές ποσότητες ρύπων με αποδεδειγμένη τοξικότητα, όπως φθαλικά άλατα και υπερφθοράνθρακες, φυτοφάρμακα, πολυχλωριωμένα διφαινύλια και φλογοεπιβραδυντικά, ακόμη.

Σήμερα, η σύνδεση ανάμεσα στον καρκίνο και στο περιβάλλον δεν αμφισβητείται από κανέναν.

Τριακόσια επτά συστατικά είναι πιθανά και δυνητικά καρκινογόνα και τετρακόσια ενενήντα επτά έχουν μείνει αταξινόμητα, γιατί δεν έχουν μελετηθεί ακόμη.

Παράδειγμα είναι το βενζόλιο που υπάρχει στην βενζίνη, σε πλαστικά, ρητίνες, κόλλες, λιπαντικά, βαφές, απορρυπαντικά και φυτοφάρμακα.

Τακτικά ο άνθρωπος έρχεται σε επαφή με 3.750 έως 7.500 καρκινογόνα τα οποία είναι πιο τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό από ότι για τα ζώα. Το περιβάλλον είναι πολύ πιο υπεύθυνο για την ανάπτυξη καρκίνου από ότι η γενετική προδιάθεση.

Άλλο παράδειγμα είναι τα ψευδοοιστρογόνα που υπάρχουν σε γεωργικά φάρμακα και στις τροφές μας και σε καλλυντικά και έχουν πολύ πιο ισχυρή καρκινική δράση από ότι τα φυσιολογικά οιστρογόνα και προκαλούν καρκίνο του μαστού. Ακόμη υπάρχουν τοξικές χημικές ουσίες που όταν συνδυασθούν γίνονται ακόμη πιο τοξικές.

Οι χημικές αυτές ουσίες περνούν στις τροφές μας

Πολλές καρκινογόνες ουσίες συσσωρεύονται στο λίπος, ακόμη κι αυτές που προέρχονται από το χαρτί του τσιγάρου (πρόσθετα βενζοπυρενίου). Γι΄αυτό κι έχουν αυξηθεί οι καρκίνοι που περιέχουν ή περιβάλλονται από λίπος: καρκίνος μαστών, καρκίνος προστάτη, καρκίνος παχέος εντέρου και καρκίνος λεμφικού συστήματος.

Πολλοί τύποι καρκίνου, επίσης, πυροδοτούνται από ορμόνες που κυκλοφορούν στον οργανισμό. Οι ορμόνες αυτές προσκολλούνται σε ορισμένους υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων και ενεργούν σαν ένα κλειδί που ανοίγει την κλειδαριά. Αν τα κύτταρα είναι καρκινικά τότε η ορμόνη ανάλογα με τη δύναμη που έχει προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που ενισχύουν την ανάπτυξή τους. Πολλοί ρύποι του περιβάλλοντος είναι ισχυρότεροι ορμονικοί διαταράκτες από ότι οι ορμόνες. Η δομή τους μιμείται τη δομή των ανθρώπινων ορμονών, επενεργούν στις κλειδαριές και τις ενεργοποιούν με εξαιρετικά ισχυρό και μη φυσιολογικό τρόπο. Τέτοιες ουσίες υπάρχουν στα φυτοφάρμακα, στα ζιζανιοκτόνα, στο λίπος των ζώων, στα πλαστικά, στα βιομηχανικά απόβλητα, στα προϊόντα ομορφιάς και στα προϊόντα νοικοκυριού το σπιτιού.

Ένα τέτοιο φυτο-οιστρογόνο είναι η δισφαινόλη Α που είναι συστατικό του πολυβινυλχλωριδίου PVC-Polyvinyl Chloride που υπάρχει στην εσωτερική επιφάνεια των μεταλλικών δοχείων των αναψυκτικών και των κονσερβών, στα πλαστικά δοχεία τροφίμων, στους ηλεκτρικούς βραστήρες, στα μπιμπερό, στα μπολ για φούρνους μικροκυμάτων και σε πολλά άλλα πλαστικά δοχεία με έτοιμο φαγητό. Όταν θερμαίνεται το πλαστικό PVC ή όταν έρχεται σε επαφή με ζεστά υγρά ή φαγητά προκαλείται διάχυση της BPA.

Να χρησιμοποιείτε μόνο γυάλινα και κεραμικά δοχεία.

Ακόμη και το νερό που πίνουμε από τα πλαστικά μπουκάλια είναι επικίνδυνο. Τα μαλακά μπουκάλια που είναι τοποθετημένο το εμφιαλωμένο νερό κατασκευάζεται από ανακυκλωμένο τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο PET-Polyethelene Terephthalate και δεν περιέχουν BPA. Στον πυθμένα του μπουκαλιού θα δείτε τον αριθμό 1 που σημαίνει PET.

Καλύτερα, όμως να πίνετε νερό εμφιαλωμένο από γυάλινα μπουκάλια.

Αλλά και πολλά πρόσθετα τροφίμων είναι καρκινογόνα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα. Στη βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται πολλές ανόργανες φωσφορικές ενώσεις, που χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανία τροφίμων, γιατί κατακρατούν το νερό και βελτιώνουν την υφή των τροφίμων.  Οι υπερβολικές ποσότητες φωσφορικών αλάτων ενεργοποιούν γενετικές διαδρομές που διεγείρουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα και κυρίως, του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα. Από τη διατροφή σήμερα απορροφούνται κατά μέσο όρο 1000mg φωσφορικών αλάτων που υπάρχουν στο κρέας, στα επεξεργασμένα προϊόντα, στα αναψυκτικά, στα σιρόπια φρούτων, στο γάλα εβαπορέ και στα προϊόντα του, στο επεξεργασμένο παγωτό, και στα κατεψυγμένα προϊόντα, όπως στις κατεψυγμένες πίτσες και στα κατεψυγμένα φις-στικς. Όλοι, αλλά, κυρίως, όσοι έχουν μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, πρέπει να αποφεύγουν τα φαγητά με συντηρητικά από φωσφορικά άλατα, όπως φωσφορικό ασβέστιο, όξινο φωσφορικό νάτριο, φωσφορικό οξύ, τριφωσφορικό νάτριο, ορθοφωσφορικό ασβέστιο κ.ά.

Ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού στις γυναίκες, πριν την εμμηνόπαυση είναι διπλάσιος για εκείνες που τρώνε κόκκινο κρέας καθημερινά, πάνω από μία φορά την ημέρα σε σύγκριση με εκείνες που τρώνε κρέας τρεις φορές την εβδομάδα. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Ο κίνδυνος για όσες γυναίκες τρώνε μεγάλες ποσότητες κρέατος σε σύγκριση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερα από 20 γραμμάρια την ημέρα είναι διπλάσιος. Ο κίνδυνος για καρκίνο παχέος εντέρου μειώνεται κατά 50% με την κατανάλωση ψαριών ελεύθερης αλιείας, που είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Ο κίνδυνος από το κόκκινο κρέας οφείλεται στους οργανοχλωριούχους ρυπαντές που είναι αποθηκευμένοι στο λίπος του κρέατος και στα ξενοοιστρογόνα των πλαστικών στα οποία αποθηκεύεται και συσκευάζεται το κρέας και στον τρόπο μαγειρέματος του κρέατος. Αν για παράδειγμα το κόκκινο κρέας ψήνεται σε μπάρμπεκιου παράγονται ετεροκυκλικές αμίνες. Επίσης, όσοι καταναλώνουν πολύ κρέας τρώνε λιγότερες αντικαρκινικές τροφές, δηλαδή, λαχανικά.

Το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα μεγάλα ψάρια ευθύνονται για το 90% της έκθεσης του ανθρώπου στην ρύπανση του περιβάλλοντος. Αυτοί οι ρυπαντές είναι η διοξίνες, τα PCB και τα φυτοφάρμακα. Τα μη βιολογικά λαχανικά περιέχουν και αυτά το ένα εκατοστό της ποσότητας των ρυπαντών που περιέχονται στο κρέας. Τα βιολογικά κρέατα και τα μικρά ψάρια και το βιολογικό γάλα είναι λιγότερο μολυσμένα από τα συμβατικά. Το συμβατικό γάλα περιέχει διοξίνη, PCB, ζιζανιοκτόνα και λινδάνιο.

Τα φυτοφάρμακα είναι και αυτά πηγή τοξινών. Τα φυτοφάρμακα είναι πολύ ισχυρά ξενο-οιστρογόνα και προκαλούν καρκίνο του εγκεφάλου και καρκίνο του μαστού. Όποιος τρώει αυγά, γιαούρτι και κρέας από ζώα που ταϊζονται με τροφές ραντισμένες με φυτοφάρμακα και πίνει νερό  από μολυσμένα ποτάμια και υδροφόρους ορίζοντες έχει μεγάλο κίνδυνο για καρκίνο.

Διαβάστε, επίσης,

Οι ρύποι από τα ντίζελ αυτοκίνητα

Σκεφτείτε ΒΙΟ-λογικά

Να προτιμάτε τα βιολογικά προϊόντα

Οι αιτίες του καρκίνου του πνεύμονα

Το περιβάλλον επικίνδυνο για τα παιδιά

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας προκαλεί διαβήτη

Οι απαραίτητες βιταμίνες για την προστασία από τη ρύπανση

Μόλυνση του περιβάλλοντος και διατροφή

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης

www.emedi.gr


Τα κατάλληλα συμπληρώματα για αποτοξίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να καθαρίζουν τα τοξικά απόβλήτα από τον οργανισμό

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα τοξικά απόβλητα


Tα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την αποστείρωση του νερού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα για την αποστείρωση νερού


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τα βαρέα μέταλλα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα συμπληρώματα διατροφής  για τα βαρέα μέταλλα


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους εκτείθενται στην ακτινοβολία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία από την ακτινοβολία


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία από τις ελεύθερες ρίζες


Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία από την ιονίζουσα ακτινοβολία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την ιονίζουσα ακτινοβολία


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καθαρισμό νερού

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καθαρισμό νερού


Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για όσους όσους τρώνε πολλλά επεξεργασμένα τρόφιμα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα συμπληρώματα αν κάνετε κακή διατροφή


Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για όσους καπνίζουν

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα συμπληρώματα για να προστατευθείτε από τις βλαβερές ουσίες του τσιγάρου


Τα απαραίτητα συμπληρώματα για όσους κάνουν όξινη διατροφή

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα συμπληρώματα για την όξινη διατροφή

 


Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για προστασία από τις αφλατοξίνες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για προστασία από τις αφλατοξίνες

 


Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για προστασία από την ρύπανση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα συμπληρώματα διατροφής για την προστασία από την ρύπανση

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ