Η αψιθιά είναι γνωστή πια για τις ανθελονοσιακές και αντικαρκινικές της ιδιότητες
Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD
Η Artemisia annua ή αρτεμισία η ετήσια περιέχει το δραστικό συστατικό αρτεμισινίνη.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, εκατοντάδες εφημερίδες επικεντρώθηκαν στις αντιπαρασιτικές επιδράσεις της αρτεμισινίνης.
Οι ενώσεις με βάση την αρτεμισινίνη χρησιμοποιούνται πια και για τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.
Πολλές εταιρείες κυκλοφορούν σκευάσματα αρτεμισίνης τα οποία οι ασθενείς χρησιμοποιούν για την θεραπεία του καρκίνου τους.
Η αρτεμισινίνη είναι ένα σημαντικό βιοδραστικό συστατικό που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική.
Στα φύλλα της αρτεμισίας, επίσης, υπάρχουν φλαβονοειδή που έχουν συνεργιστικά αποτελέσματα με την αρτεμισινίνη. Τα φλαβονοειδή που υπάρχουν στα φύλλα Α. Annua έχουν συνδεθεί με την καταστολή των CYP450 ενζύμων που είναι υπεύθυνα για τη μεταβολή της απορρόφησης και του μεταβολισμού της artemisinin στο σώμα, αλλά έχει, επίσης, συνδεθεί με μια ωφέλιμη ανοσορυθμιστική δραστηριότητα σε ασθενείς που πάσχουν από παρασιτικές και χρόνιες παθήσεις. Η αρτεμισινίνη είναι δραστική κατά της ελονοσίας, και κατά πολλών μορφών καρκίνου, όπως αποδεικνύουν πολλές έρευνες.
Η Ελλάδα και ιδίως η Κρήτη έχει εκλεκτής ποιότητας αψιθιά.
Η συνδυασμένη χρήση φλαβονοειδών με αρτεμισινίνη μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά της. Είναι γνωστό ότι τα φλαβονοειδή μέταλλα χηλίωσης, όπως ο σίδηρος και ο χαλκός έχουν αντιοξειδωτική δράση. Θεραπείες χηλίωσης σιδήρου γίνονται για ασθενείς με ελονοσία. Έτσι, η χρήση των φλαβονοειδών σε συνδυασμό με artemisinin μπορεί να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για την ελονοσία. Τα φλαβονοειδή χρησιμεύσουν ως συνεργιστές με την αρτεμισινίνη, αντιδρώντας με το σίδηρο και μετατρέποντάς τον σε Fe + 3, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση βραχείας διάρκειας δράσης τοξικές ελεύθερες ρίζες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Το παραδοσιακό βότανο A. annua είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών φαινολικών (κυρίως φλαβονοειδών) και αρτεμισινίνης.
Πάνω από 50 διαφορετικές φαινολικές ενώσεις που ανήκουν στις πέντε κύριες ομάδες (φλαβόνες, φλαβονόλες, κουμαρίνες, φαινολικά οξέα και άλλα υπάρχουν στην Αρτεμισία.
-Κουμαρίνες
1. Coumarin
2. Aesculetin
3. Iso‐Fraxidin
4. Scopoletin
5. Scopolin
6. Tomentin
-Φλαβόνες
7. Apigenin
8. Luteolin
9. Luteolin‐7‐methyl ether
10. Acacetin
11.Chrysoeriol
12. Chrysin
13. Cirsilineol
14. Cirsiliol
15. Cynaroside
16. Eupatorin
17. Cirsimaritin
-Φλαβονόλες
18. Artemetin
19. Chrysosplenol C
20. Chrysosplenol D
21. Mikanin
22. Astragalin
23. Axillarin
24. Casticin glucoside
25. Eupatin
26. Kaempferol
27. Kaempferol‐6‐methoxy glucoside
28. Tamarixetin
29. Myricetin
30. Gossypetin‐3, ‐dimethyl ether
31. Laricitrin 3,4’‐dimethyl
32. Mearnsetin ‐ether
33. Quercetin
34. Quercetin‐3‐glucoside
35. Quercetin‐3‐methyl ether
36. Quercimeritrin
37. Retusin
38. Rhamnetin
39. Isorhamnetin
40. Rutin
41. Mearnsetin‐glucoside
42. Chrysosplenetin
43. 3,5‐Dihydroxy‐3,’4’,6,7, tetra‐ethoxyflavone
44. Syringetin
45. Isokaempferide
46. Quercetagetin
Η Artemisia annua (Asteraceae) και η Artemisia arborescens (Asteraceae) είναι δύο από τα καλύτερα 300 είδη του γένους Artemisia. Πηγές αρτεμισινίνης, σε μικρές συγκεντρώσεις είναι και η Α. Apiacea και η A. lancea. Από ανθοφόρα φυτά η αρτεμισινίνη παράγεται σε υψηλότερες συγκεντρώσεις. Τα φλαβονοειδή, επίσης, είναι γνωστά για την αντιοξειδωτική τους ικανότητα λόγω των οξειδοαναγωγικών τους ιδιοτήτων. Τα φλαβονοειδή συσχετίζονται αντιστρόφως με τη γήρανση των κυττάρων, την υπεροξείδωση των λιπιδίων, τον καρκίνο, τις καρδιοαγγειακές παθήσεις κ.λπ.
Θαυμάστε την Artemisia arborescens στο βίντεο
Η Artemisia arborescens έχει μεγάλη δράση ενάντια σε πολλά παθογόνα.
Η Αρτεμισία περιλαμβάνει σκληρά ποώδη φυτά και θάμνους, τα οποία είναι γνωστά για τα ισχυρά χημικά συστατικά των αιθέριων ελαίων τους. Τα είδη της Αρτεμισίας αναπτύσσονται σε εύκρατα κλίματα συνήθως σε ξηρούς ή ημιυπαίθριους βιότοπους.
Τα καλύτερα είδη είναι οι Α. Vulgaris, Α. Tridentata, Α. Annua, A. absinthum, A. dracunculus και A. abrotanum. Τα φύλλα πολλών ειδών καλύπτονται με λευκές τρίχες.
Η καλύτερη αρτεμισία υπάρχει στην Ελλάδα. Φταίει το κλίμα.
Τα περισσότερα είδη έχουν έντονα αρώματα και πικρές γεύσεις.
Το όνομα “αρτεμισία” προέρχεται τελικά από την ελληνική θεά Άρτεμις.
Η Artemisia annua L., ένα φυτό στην Ασία, και η Artemisia arborescens L. είναι φυτό της Κρήτης.
Στην πρώτη γραμμή των φυσικών θεραπειών για την καταπολέμηση του καρκίνου που έχουν αναπτυχθεί και επιτρέπουν στο σώμα να θεραπευθεί, είναι το καινοτόμο παράγωγο του φυτού αψιθιάς που είναι πολύ αποτελεσματικό. Η αρτεμισινίνη και τα παράγωγά της είναι μια ομάδα ενώσεων με ταχύτερη δράση από όλα τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη θεραπεία της ελονοσίας.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Life Sciences, διαπιστώθηκε ότι η αρτεμισινίνη σε συνδυασμό με το σίδηρο, μπορεί να σκοτώσει το 98% των καρκινικών κυττάρων του μαστού σε 16 ώρες. Το βότανο προκάλεσε μείωση 28% στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού, αλλά όταν συνδυάζεται με σίδηρο, ο καρκίνος εξαφανίζεται. Ακόμα πιο ενδιαφέρον, είναι ότι τα φυσιολογικά κύτταρα δεν επηρεάζονται αρνητικά.
Artemisia arborescens
Είναι σαν μια φτέρη και είναι πολυετής θάμνος με φωτεινά κίτρινα άνθη που έχουν μυρωδιά καμφοράς.
Στην Κρήτη η αψιθιά, Artemisia arborescens L. είναι πολυετής θάμνος αρωματικός, πικρός, καλυμμένος με χνούδι ασημόλευκο. Τα στελέχη είναι 50-100 cm. Τα φύλλα είναι φτεροβόλα, κοντά, στρογγυλά.
Ο μηχανισμός δράσης της αρτεμισινίνης περιλαμβάνει τη διάσπαση των σιδηρούχων ενδοεξειδίων σιδήρου, δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες οι οποίες προκαλούν οξειδωτικό στρες στα παρασιτικά κύτταρα. Η ελονοσία προκαλείται από το Plasmodium falciparum που προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που περιέχουν σίδηρο.
Η αρτεμισία στη θεραπεία του καρκίνου
Η αρτεμισινίνη αντιδρά με τον σίδηρο για να σχηματίσει ελεύθερες ρίζες που σκοτώνουν τα κύτταρα. Δεδομένου ότι τα καρκινικά κύτταρα καταναλώνουν περισσότερο σίδηρο από τα φυσιολογικά κύτταρα, είναι πιο ευαίσθητα στην τοξική επίδραση της αρτεμισινίνης. Η αρτεμισίνη συνδέεται ομοιοπολικά με τον σίδηρο που φέρει τη γλυκοπρωτεΐνη της τρανσφερίνης πλάσματος. Η δράση της είναι πολύ ισχυρή και επιλεκτική στη θανάτωση καρκινικών κυττάρων. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αγγειογένεση και την έκφραση του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα. Έτσι, θεωρείται μια αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου.
Η αψιθιά, χρησιμοποιείται ευρέως και κατά της ελονοσίας, στην κατάθλιψη και την εμμηνόρροια για να την ομαλοποιήσει. Χρησιμοποιείται, επίσης, για την καταπολέμηση του διαβήτη.
Με την απόσταξη των φύλλων και των λουλουδιών, συλλέγεται ένα ανθελμινθικό, τονωτικό, αποτοξινωτικό, αντιοξειδωτικό, αντισηπτικό, αντιπυρετικό και αντικαρκινικό έλαιο.
Λαμβανόμενα μαζί ο σίδηρος και η αρτεμισινίνη διαταράσσουν την έκφραση του παράγοντα μεταγραφής E2F1 και συμβάλλουν στη διακοπή κυτταρικού κύκλου των ανθρώπινων κυττάρων.
Ο σίδηρος συσσωρεύεται στα καρκινικά κύτταρα λόγω ειδικών υποδοχέων και βοηθά στην κυτταρική διαίρεση, με τους υποδοχείς τρανσφερίνης. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος επειδή και τα φυσιολογικά κύτταρα έχουν αυτούς τους υποδοχείς, αλλά τα καρκινικά κύτταρα έχουν αυτούς τους υποδοχείς σε μεγάλη αφθονία και μπορούν να στοχευθούν με το συνδυασμό σιδήρου-αρτεμισινίνης.
Όπως τα καρκινικά κύτταρα, το παράσιτο της ελονοσίας δεν μπορεί να ζει με την παρουσία αρτεμισινίνης, επειδή είναι πλούσιο σε σίδηρο.
Αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα, από πολλά βότανα έχουν βρεθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Artemisinin
Από την ελονοσία στον καρκίνο
Η αρτεμισινίνη είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που βρίσκεται στην φύση. H αρτεμισίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των εντερικών παρασιτικών λοιμώξεων, των αιμορροΐδων και της ελονοσίας.
Έχει την ικανότητα να καταστρέφει το παράσιτο της ελονοσίας απελευθερώνοντας υψηλές δόσεις ελεύθερων ριζών που προσβάλλουν την κυτταρική μεμβράνη του παρασίτου παρουσία υψηλής συγκέντρωσης σιδήρου. Στην πραγματικότητα, πάνω από ένα εκατομμύριο ασθενείς με ελονοσία έχουν θεραπευτεί μέσω αυτής της μεθόδου. Τα συμπτώματά τους υποχωρούν σε λίγες μέρες.
Η αρτεμισινίνη είναι στενός συγγενής με το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Το βότανο λειτουργεί μέσω των υψηλών αντιδραστικών ελευθέρων ριζών που δημιουργούνται από το οξυγόνο και ενεργοποιούνται παρουσία σιδήρου. Ο σίδηρος είναι ένα οξειδωτικό και το σώμα μας προσπαθεί να μας προστατεύσει από τον υπερβολικό σίδηρο και τον δεσμεύει στην αιμοσφαιρίνη και τα ένζυμα. Το παράσιτο της ελονοσίας συσσωρεύει σίδηρο μολύνοντας τα πλούσια σε σίδηρο ερυθροκύτταρα. Η αρτεμισινίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας. Ο υπερβολικός σίδηρος που χύνεται στους περιβάλλοντες ιστούς θα ενεργοποιήσει την αρτεμισινίνη για να δημιουργήσει μια έκρηξη ελεύθερων ριζών που προσβάλλουν τα πλούσια σε σίδηρο κύτταρα, σκοτώνοντας το παράσιτο. Με άλλα λόγια, αυτή η ένωση λειτουργεί καλά σε ένα πλούσιο σε σίδηρο περιβάλλον (η ελονοσία ζει στα ερυθρά αιμοσφαίρια που είναι πλούσια σε σίδηρο) μέσω της απελευθέρωσης ελευθέρων ριζών που χρησιμεύουν για τη βλάβη του οργανισμού που προκαλεί την ελονοσία.
Οδηγίες για την δοσολογία της αρτεμισίνης για την ελονοσία, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες
Η αρτεμισινίνη είναι το δραστικό φαρμακευτικό συστατικό που βρίσκεται στο φυτό Artemisia annua και στην Artemisia arborescens και σε άλλα είδη.
Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, η Artemisia annua είναι γνωστή ως Ching-hao, και αναφέρεται στις φυλλώδεις κορυφές του φυτού. Το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου της αρτεμισινίνης εντοπίζεται στα άνω φύλλα.
Η αρτεμισινίνη συνιστάται σήμερα ως ένα ισχυρό φάρμακο που μπορεί να μειώσει τον αριθμό των παρασίτων στο αίμα των ασθενών με ελονοσία. Η θεραπεία συνδυασμού με αρτεμισινίνη αναγνωρίζεται ως η πιο αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική θεραπεία.
Αυτό το συμπλήρωμα χρησιμοποιείται, επίσης, για τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος και έχει μελετηθεί για τα αντικαρκινικά του αποτελέσματα.
Οι ιδιότητες της αρτεμισίνης
Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος
Προωθεί τη γενική υγεία και την αντιγήρανση
Χρησιμοποιείται στην κινεζική ιατρική για να ενισχύσει το Qi
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Μεταξύ 100 – 1000 mg ημερησίως
Δοσολογία αρτεμισινίνης για ελονοσία
Για την ελονοσία, δεν υπάρχει αντίσταση ή τοξικότητα σε δόση 3 γραμμαρίων (περίπου 50 mg / kg) και χορηγείται για 3 έως 5 ημέρες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη θεραπεία της ανθεκτικής στα φάρμακα ελονοσίας. Ως προληπτική μέθοδος για την ελονοσία, η δόση αρτεμισινίνης είναι 100mg έως 200mg τρεις φορές την ημέρα, μερικές ημέρες πριν και μετά από ένα ταξίδι σε περιοχές με ελονοσία.
Συνδυαστική θεραπεία με αρτεμισινίνη
Εάν αντιμετωπίζετε μια λοίμωξη από παράσιτα, πρέπει να λαμβάνεται μία ή δύο κάψουλες (100mg η κάθε μία) δύο φορές την ημέρα πριν από τις ώρες γευμάτων. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της λοίμωξης από παράσιτα.
Η ακριβής δοσολογία της αρτεμισινίνης σε ασθενείς με καρκίνο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά ποσότητες 150 mg ημερησίως, πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικές.
Η δόση των 100 έως 200 mg χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση της δυσκαμψίας από την ινομυαλγία και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε φλεγμονώδεις καταστάσεις.
Λαμβάνεται επίσης για τη δυσπεψία και τη νόσο του Lyme.
Για το αποξηραμένο βότανο συνιστάται σε αναλογία 1: 4 (250 mg βότανο ανά ml) και η λήψη μέχρι 40 σταγόνων σε νερό ή χυμό, δύο έως τέσσερις φορές την ημέρα. Είναι καλύτερα να λαμβάνεται μεταξύ των γευμάτων για την ανάπτυξη ανοσολογικής αντίδρασης.
Το εκχύλισμα πλήρους φάσματος με Artemisinin χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για την ενίσχυση της ανοσίας. Γενικά υποστηρίζει τη γενική υγεία και ζωτικότητα. Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, πιστεύεται ότι αυτό το συμπλήρωμα εισάγει θερμότητα από το επίπεδο Yin προς τα έξω στο Yang και είναι ιδανικό για την εκκαθάριση της θερμότητας από το ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Η αρτεμισινίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία σύνδρομων θερμότητας που προκαλούνται από μολυσμένα τρόφιμα και νερό. Αυτό το βότανο είναι και ενομοαπωθητικό για τα κουνούπια. Η δοσολογία είναι 10-15g για τις συνθήκες θερμότητας και 20-40g για τη θεραπεία της ελονοσίας. Η δόση διπλασιάζεται όταν χρησιμοποιείται το φρέσκο βότανο. Διατίθεται, επίσης, ως κόκκοι ταχείας διάλυσης. Κάθε σακουλάκι ισοδυναμεί με 10 γραμμάρια ακατέργαστου χορταριού. Η δόση αρτεμισινίνης για ενήλικες είναι ένα σακουλάκι, δύο φορές την ημέρα. Κατασκευάζεται με 50-100ml βραστό νερό και αναδεύεται με ένα κουτάλι. Χρησιμοποιείται όταν το ποτό είναι ζεστό. Για τα παιδιά, η δοσολογία θα πρέπει να μειώνεται ανάλογα με το βάρος. Δεδομένου ότι ο χρόνος θεραπείας για μια περίπτωση ελονοσίας είναι μόνο 3-5 ημέρες, η προφυλακτική θεραπεία θα πρέπει να συνεχιστεί για μερικές ημέρες, αφού φύγει το παιδί από μια μολυσμένη περιοχή.
Η δόση της αρτεμισινίνης που έχει χρησιμοποιηθεί κλινικά για τον λύκο και τον δισκοειδή λύκο κυμαίνεται από 0,2-0,6 γραμμάρια ανά ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε δόση ching-hao περίπου 20-30 γραμμάρια, το ίδιο με εκείνο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ελονοσίας. Ο χρόνος θεραπείας είναι συνήθως περίπου 3 μήνες.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και διάρροια. Δεν πρέπει να λαμβάνεται με τα βότανα Radix et Rhizoma Rhei, Radix Angelicae sinensis ή Radix rehmanniae. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις υπογλυκαιμίας και καρδιακών συμβαμάτων μετά από μεγάλες δοσολογίες αρτεμισινίνης.
Σε έγχυση προκαλεί εξανθήματα, κνίδωση και αποστήματα. Δεν πρέπει να λαμβάνεται με χυμό γκρέιπφρουτ. Δεν πρέπει να λαμβάνεται με αναστολείς διαύλων ασβεστίου ή αντι-ιικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα. Οι έγκυες και οι γυναίκες μετά τον τοκετό με ανεπάρκεια σιδήρου πρέπει επίσης να αποφεύγουν αυτό το συμπλήρωμα.
Η δοσολογία της αρτεμισινίνης ποικίλλει ανάλογα με τον λόγο που λαμβάνεται. Διατίθεται σε μορφή σκόνης, ως κάψουλα, σε βάμμα και σε κοκκώδη μορφή.
Έχει πολλές εφαρμογές παγκοσμίως για τη θεραπεία της ελονοσίας και των παρασίτων, είναι αντιφλεγμονώδες, αντι-ιικό και αντιμυκητιασικό και αντικαρκινική θεραπεία.
Δοσολογία αρτεμσίνης για τον καρκίνο
Πρέπει να γίνεται μέτρηση της φεριττίνης πριν
Όταν χρησιμοποιείτε Artemisinin, συνιστάται η λήψη του συμπληρώματος με τροφή, για να συναπορροφηθεί με τον σίδηρο. Γενικά, 400 έως 800 mg ημερησίως μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουλάχιστον 6 έως 12 μήνες. Μετά από αυτό, οι δοσολογίες μπορούν να μειωθούν αργά. Αυτό γίνεται για να εξοντωθούν όλα τα καρκινικά κύτταρα.
Μια δόση των 200 mg αυτού του συμπληρώματος είναι χρήσιμη ως γενική θεραπεία του καρκίνου. Μελέτες δείχνουν ότι μέσα σε σε 8 ώρες με 200 μικρογραμμομόρια διυδροαρτεμιζινίνη που είναι συνθετική μορφή αρτεμισινίνης, θανατώνονται τα καρκινικά κύτταρα.
Η λήψη βιταμίνης C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου. Αυτό κάνει τα καρκινικά κύτταρα, να λαμβάνουν πολύ περισσότερο σίδηρο, πιο ευαίσθητα στη θεραπεία με Artemisinin. Συνιστάται επίσης το πόσιμο πράσινο τσάι.
Συνιστάται να μην λαμβάνεται συμπλήρωμα γλουταθειόνης, καθώς αυτό καθιστά την Artemisinin λιγότερο αποτελεσματική στη θεραπεία καρκίνου. Τα συμπληρώματα βιταμίνης Ε θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται.
Τα κύτταρα χρειάζονται σίδηρο για να αναπαράγουν το DNA όταν διαιρούνται και επειδή ο καρκίνος χαρακτηρίζεται από αυξημένη διαίρεση κυττάρων, τα καρκινικά κύτταρα έχουν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις σιδήρου από ό, τι τα φυσιολογικά κύτταρα.
Υπάρχουν τρία κοινά παράγωγα της Αρτεμίσιας – το Artesunate που είναι υδατοδιαλυτό και μπορεί να είναι το πιο ενεργό και το λιγότερο τοξικό, αλλά έχει τη συντομότερη διάρκεια ζωής στο σώμα, το Artemether που είναι διαλυτό σε έλαιο ή λιπίδια και έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ημιζωής και την μεγαλύτερη τοξικότητα (σε μάλλον υψηλές δοσολογίες, οι οποίες δεν είναι απαραίτητες) και μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να φτάσει στον καρκίνο του νευρικού συστήματος και η αρτεμισινίνη που είναι η ενεργός μητρική ένωση. Η αρτεμισίνη έχει ενδιάμεσο χρόνο ημιζωής, είναι πολύ ασφαλής και επίσης μπορεί να διασχίσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό. Τα δύο πρώτα είναι ελαφρώς ημισυνθετικά παράγωγα της αρτεμισινίνης, του συμπυκνωμένου και καθαρισμένου ενεργού παράγοντα. Το φυσικό λίπος, επίσης, ενισχύει την απορρόφηση. Το πλήρες γάλα, το τυρί cottage ή το γιαούρτι έχουν άφθονο λίπος για να ενισχύσουν την απορρόφηση. Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ, επίσης, βοηθούν. Η οξυγόνωση του συστήματος μπορεί να καταστήσει την αρτεμισίνη πιο αποτελεσματική.
Η αρτεμισινίνη είναι ένας πολύ υποσχόμενος παράγοντας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Είναι καλά ανεκτός και σε δόσεις έως και 50mg ανά κιλό σωματικού βάρους, χωρίς παρενέργειες. Ωστόσο, έχει βραχύ χρόνο ημιζωής και η βιοδιαθεσιμότητα μειώνεται γρήγορα όταν λαμβάνεται από το στόμα λόγω μειωμένης απορρόφησης μέσω του εντερικού τοιχώματος.
Η αρτεμισινίνη έχει τα ακόλουθα αποτελέσματα στον καρκίνο:
Δημιουργεί επιλεκτικές κυτταροτοξικές επιδράσεις σε διάφορα καρκινικά κύτταρα εξαιτίας της δημιουργίας ελευθέρων ριζών (βόμβα καρκινικών κυττάρων) όταν αντιδρά με την υψηλή συγκέντρωση σιδήρου που βρίσκεται στα καρκινικά κύτταρα.
Προκαλεί μια δοσοεξαρτώμενη και εξαρτώμενη από το χρόνο διακοπή κυτταρικού κύκλου G1 σε διάφορα καρκινικά κύτταρα, η οποία δεν εξαρτάται από την ικανότητά του να δημιουργεί την τοξικότητα των ελεύθερων ριζών.
Προκαλεί διακοπή κυτταρικού κύκλου εξαρτώμενη από τη δόση και το χρόνο (φάση G1) σε κυτταροκαλλιέργειες που ανταποκρίνονται σε ανδρογόνα καθώς και σε ορμονοεξαρτώμενου καρκίνο του προστάτη.
Έχει σημαντικά αντιαγγειογενετικά αποτελέσματα. Μειώνει την αύξηση του πρωτοπαθούς όγκου και την ανάπτυξη μεταστάσεων.
Να συμβουλεύεστε το γιατρό σας, πάντα, για το πώς θα πρέπει να λαμβάνετε την αρτεμισία ή αψιθιά αν έχετε κάποια ασθένεια.
Διαβάστε, επίσης,
Τι να κάνετε αν έχετε εμμηνορραγία
Τι να κάνετε αν έχετε δυσμηνόρροια
Βότανα για την ανακούφιση του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου
Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία
Τα καλύτερα βότανα για τις στομαχικές διαταραχές
Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας
Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της απόπτωσης
Τα καρκινικά μονοπάτια της απόπτωσης
Οι τεχνικές εξατομικευμένης θεραπείας του καρκίνου
Αφιέρωμα για την παγκόσμια ημέρα επιληψίας
Τα πικρά θεραπεύουν τον καρκίνο
Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας
Λειτουργική αιμορραγία από τη μήτρα
Τι να κάνετε αν κάποιος κάνει σπασμούς
Φυτό της Κρήτης που θεραπεύει τον καρκίνο σε 12 ώρες
