Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΟι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για την θεραπεία του...
Array

Οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για την θεραπεία του καρκίνου

Print Friendly, PDF & Email

Όλο και περισσότεροι γιατροί, δημόσια, εξηγούν γιατί οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για την θεραπεία του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Δυστυχώς, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, περίπου 1 στους 2 άνδρες και 1 στις 3 γυναίκες θα αναπτύξουν καρκίνο στη ζωή τους.

Όμως, ο τρόπος με τον οποίο επιλέγουν οι γιατροί να τον θεραπεύσουν δεν είναι αποτελεσματικός και μάλιστα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ασθένειας.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία δεν δουλεύουν στον καρκίνο.

Η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία κάνουν περισσότερη βλάβη παρά καλό. Ακόμη και σήμερα, παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζουν να κατασπαταλούνται δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα προσλαμβάνει πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.

Διαβάστε, επίσης,

Πειραματικές χημειοθεραπείες με χρήματα ανά κεφάλι

Ο κόσμος θα φέρει την αλλαγή στην Ογκολογία

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες

Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές

Η αλήθεια είναι αυτή…

Οι άνθρωποι που αρνούνται τη χημειοθεραπεία, συνήθως, ζουν περισσότερο από αυτούς που υποβάλλονται σε αυτήν. Όσοι δέχονται να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, συνήθως,  πεθαίνουν μέσα σε τρία χρόνια από τη διάγνωση και μάλιστα ένας μεγάλος αριθμός ασθενών πεθαίνει, μόλις, μετά από μερικές εβδομάδες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον Dr. Jones, οι γιατροί χρησιμοποιούν την χημειοθεραπεία επειδή υπάρχει οικονομικό κίνητρο.

Η κατηγορία δεν είναι παράλογη αν αναλογιστεί ο καθένας ότι στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, μια μέση θεραπεία καρκίνου κοστίζει μεταξύ 250.000-900.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που απορρίπτουν τη συμβατική χημειοθεραπεία ζουν τέσσερις φορές περισσότερο από αυτές που την ακολουθούν. Η ενημέρωση του κοινού γίνεται είτε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είτε από επιστημονικούς φορείς που χρηματοδοτούνται από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες και προβάλλουν, ως λύση του καρκίνου, την χημειοθεραπεία. Αλλά αυτό δεν θα το ακούσετε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία συνεχίζουν να διαδίδουν ότι η χημειοθεραπεία είναι κατάλληλη για την καταπολέμηση του καρκίνου!

Τα μέσα ενημέρωσης και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν διδάσκουν στους ανθρώπους τη σημασία της πρόληψης. Δεν δίνουν έμφαση στην υγιεινή διατροφή, την άσκηση, την καταπολέμηση του άγχους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής που χαρίζουν υγεία,  μακροζωία και ευτυχία. Δεν θα σας μιλήσουν για την εξατομικευμένη θεραπεία και για τις εναλλακτικές θεραπείες, δεν θα σας μιλήσουν για το έλαιο κάνναβης και για τα ισχυρά αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Όχι!!! Ότι δεν είναι χημειοθεραπεία είναι τσαρλατανισμός και κομπογιανιτισμός.

Και στη λέξη «θεραπεία» οι γιατροί έχουν το αναφέρετο δικαίωμα να εκφέρουν την επιστημονική τους θέση… Θυμηθείτε το λόγο του Γαλιλαίου μπροστά στο δικαστήριο της Ιεράς Εξέτασης, όταν αποδέχτηκε μεν για να σώσει τη ζωή του, την κατηγορία για το επικίνδυνο της θεωρίας του ότι η γη περιστρέφεται περί τον άξονά της, αλλά την ίδια στιγμή η εν εγρηγόρσει συνείδηση του ψέλλισε χαμηλόφωνα τη φράση: «Κι όμως γυρίζει».

Ανενδοίαστα παραφράζοντας: «Κι όμως η χημειοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική και υπάρχουν και άλλοι μέθοδοι, γιατί η σφαίρα της επιστήμης γυρίζει και δε σταματάει κατά τις επιθυμίες και τις επιλογές κάποιων που έχουν συμφέροντα».

Η αμφισβήτηση της χημειοθεραπείας, που βοηθάει μόνο στο 3% των περιπτώσεων, όπως έχει στατιστικά αποδειχθεί, της οποίας το επικίνδυνο και την αναποτελεσματικότητα τεκμηριώνουν επιστημονικά ιατροί σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί επικίνδυνη άποψη;

Η ελπίδα για ζωή πληρώνεται πολύ ακριβά τόσο από τους ασθενείς όσο και από τους ασφαλιστικούς φορείς. Το ηθικό άλλοθι είναι ότι έτσι κι αλλιώς οι ασθενείς είναι καταδικασμένοι. 

Πολλοί αρθρογράφοι, δήθεν ερευνητές υποκινούμενοι από ιδιοτελή συμφέροντα χρησιμοποιούν γιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς για να προσβάλλουν και να αφανίσουν όσους λένε την αλήθεια. Προσβάλουν την επιστημονική θέση των ιατρών, που τολμούν να αμφισβητήσουν την αποτελεσματικότητα των συμβατικών χημειοθεραπειών.

Οι επιστημονικές μου θέσεις για την μη αποτελεσματικότητα των χημειοθεραπειών είναι γνωστή στους ασθενείς μου και στον ιατρικό κόσμο, όπως και η αφοσίωση και ο αγώνας μου στην ενίσχυση του οργανισμού με τη διατροφή και τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για τους λόγους αυτούς διαγράφηκα και από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας.

Με πηχυαίους συκοφαντικούς τίτλους, ύβρεις και στηριζόμενοι σε μεμονωμένες δημοσιεύσεις τις οποίες δεν γνωρίζουν καν να τις ερμηνεύουν, κάποιοι παραπλανούν τον κόσμο… 

Με την ισχύουσα κατάσταση, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τον καρκίνο να ευδοκιμεί, από άγνοια των αρμοδίων και γιατί τα φάρμακα είναι δωρεάν για τον ασθενή, αλλά εξαθλιώνουν και τους ασφαλιστικούς φορείς.

Αλλά, στο χέρι σας είναι, να ξεπεράσετε το φόβο που σας προκάλεσαν, να εκπαιδεύσετε τους εαυτούς σας και τους αγαπημένους σας και να ζήσετε υγιή ζωή. 

Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, κάποιοι γιατροί επικεντρώθηκαν σε μελέτες που σχετίζονται με τα άτομα που πάσχουν από καρκίνο και τελικά κατέληξαν σε ένα συγκλονιστικό συμπέρασμα.

Φαίνεται ότι η βιομηχανία του καρκίνου έχει ένα κύριο στόχο: περισσότερα κέρδη.

Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, γιατροί, εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και άλλοι συμμετέχοντες σε αυτό το μερίδιο της βιομηχανίας (πολιτικοί, δημοσιογράφοι και αρθρογράφοι) κερδίζουν από την ακολουθούμενη τακτική για τη θεραπεία κατά του καρκίνου.

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες ή αφαίρεση ορισμένων τμημάτων του σώματος και σε πολλές περιπτώσεις, η θεραπεία περιλαμβάνει όλες αυτές τις μεθόδους.

Αν ρίξετε μια προσεκτική ματιά στα στατιστικά στοιχεία από όλες τις μελέτες στα έγκριτα περιοδικά, θα δείτε ότι η χημειοθεραπεία είναι αναποτελεσματική όταν πρόκειται για τη θεραπεία πολλών μορφών  καρκίνου και για κάποιο λόγο οι ειδικοί αγνοούν κάτι τέτοιο ή αποφεύγουν να το αναγνωρίσουν.

Σύμφωνα με τον Δρ. Hardin B. Jones, ο οποίος κάποτε εργαζόταν ως καθηγητής ιατρικής και φυσιολογίας στο περίφημο Berkeley College, η χημειοθεραπεία είναι αναποτελεσματική. Πέρασε πάνω από 20 χρόνια της ζωής του μελετώντας τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο, αναλύοντας το προσδόκιμο ζωής τους.

Ο Δρ. Jones λέει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που πάσχουν από καρκίνο εκτίθενται σε χημειοθεραπείες και χάνουν τη ζωή τους με τον πιο επίπονο τρόπο. Επιπλέον, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι ασθενείς με καρκίνο οι οποίοι κάνουν χημειοθεραπείες, κατά πάσα πιθανότητα θα πεθάνουν πιο γρήγορα και με μεγαλύτερο πόνο σε σύγκριση με τους ασθενείς που έχουν επιλέξει κάποια άλλη ή καμία θεραπεία.

Η έρευνα, η οποία είχε μεγάλη διάρκεια, τον βοήθησε να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: ότι η συμβατική χημειοθεραπεία του καρκίνου μειώνει το προσδόκιμο ζωής και επιταχύνει τη φθορά του οργανισμού. Ακόμη χειρότερο είναι το ότι η βιομηχανία του καρκίνου έχει πλήρη επίγνωση αυτού του γεγονότος, αλλά δυστυχώς, είναι τεραστίων οικονομικών διαστάσεων, όπως η βιομηχανία όπλων που έχει ανάγκη τα όπλα για να ξοδεύονται. Πρέπει να υπάρχουν καρκινοπαθείς για να θεραπεύονται.

Ο Δρ. Jones λέει ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν κάνουν χημειοθεραπείες ζουν αρκετά χρόνια περισσότερο (κατά μέσο όρο) σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούν αυτή τη θεραπεία.

Η μελέτη του κυκλοφόρησε στο περιοδικό New York Academy of Sciences.

Όσοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, ως η καλύτερη επιλογή, συνήθως, πεθαίνουν τρία χρόνια μετά από τη διάγνωση και υπάρχουν πολλοί ασθενείς που πεθαίνουν ακόμη και μετά από ένα ή δύο μήνες.

Για παράδειγμα, οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού που δεν κάνουν χημειοθεραπείες καταφέρνουν να ζουν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με αυτούς που κάνουν. 

Μια άλλη επιστημονική μελέτη του American Medical Association Journal, από το 1979, επεσήμανε ότι η πλειοψηφία των δημοφιλών τεχνικών για τη θεραπεία και τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού (οι περισσότερες εξ’ αυτών χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα), δεν είχαν θετικά αποτελέσματα στους περισσότερους ασθενείς.

Επιπλέον, δύο άλλες μελέτες από την περίοδο κατά την οποία η επιρροή των μεγάλων φαρμακευτικών βιομηχανιών δεν ήταν τόσο μεγάλη, ενός Βρετανού και ενός από το Ισραήλ πριν από 35 περίπου χρόνια, είχαν το ίδιο συμπέρασμα. Η μελέτη του πρώτου που δημοσιεύτηκε στο Lancet έδειξε ότι παρά το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι ασθενείς είχαν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες, το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο του μαστού δεν μειώθηκε κατά τα τελευταία 10 χρόνια.

Αυτό που η βιομηχανία του καρκίνου δεν θέλει να γνωρίζουμε είναι ότι οι ασθενείς με καρκίνο πεθαίνουν, κυρίως, από τη θεραπεία  (τις χημειοθεραπείες, τις ακτινοθεραπείες και την ορμονοθεραπεία) και όχι από τις επιδράσεις του καρκίνου.

Η χημειοθεραπεία είναι μια ειδική θεραπεία που εστιάζει στην εξάλειψη των υγιών κυττάρων, προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση του καρκίνου, και μετά από αυτό επικεντρώνεται στα καρκινικά κύτταρα.

Η πλειοψηφία των ασθενών που έχουν πεθάνει εξαιτίας αυτής της ασθένειας είναι οι ασθενείς που πέθαναν από υποσιτισμό. Τα καρκινικά κύτταρα που πλήττονται απορροφούν όλες τις θρεπτικές ουσίες από το σώμα μας και μπλοκάρουν το έργο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Μετά από λίγο καιρό, το σύστημα είναι τόσο αδύναμο που δεν μπορεί να αμυνθεί από την κάθε απειλή.

Σύμφωνα με τον MD UCSF Allen Levin, η σύγχρονη ιατρική γνωρίζει ήδη την θεραπεία και όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με τον καρκίνο αποκρύπτονται από το κοινό. Ο λόγος είναι απλός: μια θεραπεία κοστίζει έως και 900.000 ευρώ. Η χημειοθεραπεία δεν μπορεί να εξαλείψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τον καρκίνο του μαστού ή τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό, αλλά οι επαγγελματίες του τομέα της υγείας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν, αδιάκριτα, τις χημειοθεραπείες.

Ο Δρ. Ulrich Abel, ένας διάσημος Γερμανός επιδημιολόγος, έχει πραγματοποιήσει ενδελεχή έρευνα και ανάλυση όλων των δημοφιλών μελετών απ’ όλο τον κόσμο που σχετίζονται με τις χημειοθεραπείες. Τα συμπεράσματα που διαθέτει είναι εκπληκτικά. Ο Δρ. Ulrich Abel έχει δημοσιεύσει, επίσης, ένα βιβλίο με τίτλο “Doctor In The House.”

Στατιστικά

Το 20016 υπήρξαν 1.685.210 νέες περιπτώσεις καρκίνου στις ΗΠΑ και 595.690 θάνατοι.

Το 2016, οι πιο διαδεδομένοι τύποι καρκίνου ήταν ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του προστάτη, ο καρκίνος του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του θυρεοειδούς, το μελάνωμα του δέρματος, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης, η λευχαιμία, ο καρκίνος της νεφρικής πυέλου, ο καρκίνος του παγκρέατος και ο καρκίνος του ενδομητρίου.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από το 2008 έως το 2012, η συχνότητα καρκίνου είναι 454,8 στις 100.000 ανά έτος.

Οι στατιστικές από το 2008 έως το 2012 δείχνουν ότι η θνησιμότητα από καρκίνο είναι 171,2 στις 100.000, και είναι υψηλότερη στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες. Με βάση τα στατιστικά αυτά στοιχεία, η ​​θνησιμότητα του καρκίνου είναι χαμηλότερη στις Πολυνήσιες γυναίκες με 91,2 στους 100.000, και υψηλότερη στους Αφροαμερικανούς άνδρες με 261,5 στους 100.000. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι ο αριθμός των επιζώντων του καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να αυξηθεί από 14,5 εκατομμύρια το 2014, στα 19 εκατομμύρια μέχρι το 2024. Εκτιμάται ότι περίπου το 39,6 τοις εκατό των ανθρώπων θα διαγνωστεί με αυτήν την θανάσιμη ασθένεια κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Υπήρχαν 15.780 νέα κρούσματα καρκίνου το 2014 σε παιδιά και εφήβους. Το 2010, οι εθνικές δαπάνες των ΗΠΑ για τη θεραπεία του καρκίνου ήταν 125 δις δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 156 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020. 

Ενώ η χημειοθεραπεία και η ακτινοβολία έχουν από καιρό θεωρηθεί το χρυσό πρότυπο για τη θεραπεία του καρκίνου, δεν έχει αποδειχθεί ότι θεραπεύουν τον καρκίνο.

Έχουμε την τάση να ξεχνάμε ότι η επικρατούσα επιστημονική άποψη δεν αντιπροσωπεύει πάντοτε την “αλήθεια”.

Αντίθετα, είναι συχνά κατασκευασμένη με τέχνη για να καλύψει τις ανάγκες της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της επικρατούσας ιατρικής.

Τι πρέπει να ξέρετε για τη χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία δεν είναι αποτελεσματική.

Δεν είναι επιλεκτική, που σημαίνει ότι σκοτώνει υγιή κύτταρα μαζί με τα καρκινικά κύτταρα. Αυτό προκαλεί σοβαρή βλάβη στο σώμα. Επιπλέον, τα αντικαρκινικά χημειοθεραπευτικά σκοτώνουν, συνήθως, τα ταχέως διαιρούμενα υγιή κύτταρα και τα καρκινικά κύτταρα, αλλά τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται ταχύτατα και για να εξοντωθούν πρέπει πρώτα να καταστραφούν όλα τα υγιή σας κύτταρα…

Επιπλέον, τα καρκινικά στελεχιαία κύτταρα (CSCs), ένας μικρός πληθυσμός καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσονται αργά και ως εκ τούτου είναι ανθεκτικά στη θεραπεία, ΔΕΝ πεθαίνουν. Ενώ, στην αρχή η χημειοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει μια μικρή μείωση του όγκου, όταν οι χημειοθεραπείες δεν γίνονται προληπτικά, γιατί αυτό, συνήθως, γίνεται, η θεραπεία αυτή καθιστά τα κύτταρα αυτά ακόμη πιο ανθεκτικά και η αναλογία των πολύ κακοήθων κυττάρων προς τα καλοήθη κύτταρα αρχίζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο πολύ σύντομα μετά τη λήξη της χημειοθεραπείας και ο όγκος αυξάνεται ακόμη περισσότερο από πριν και γίνεται πολύ επιθετικός. Αυτά τα κύτταρα μετακομίζουν σε άλλα μέρη όπου δημιουργούν ανθεκτικούς όγκους στην χημειοθεραπεία. Κάτι ανάλογο συμβαίνει με τα αντιβιοτικά που σκοτώνουν ευαίσθητα μικρόβια και επιβιώνουν αυτά που είναι ανθεκτικά και στο τέλος ο ασθενής πεθαίνει.

Η χημειοθεραπεία σκοτώνει, επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και οδηγεί σε υποτροπή ή αναζωπύρωση του καρκίνου.

Γίνεται θεραπεία για τον καρκίνο που προκαλεί καρκίνο;

Το 2004, μια μεγάλη αυστραλιανή μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας έδειξε συνολική συμβολή της θεραπευτικής και επικουρικής κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας στην 5ετή επιβίωση στους ενήλικες μόλις πάνω από 2%. Δεδομένου ότι  τα χημειοθεραπευτικά προκαλούν καρκίνο, η μακροπρόθεσμη παρακολούθηση της μελέτης για μερικά ακόμη χρόνια, θα είχε, πιθανότατα αντίστροφα αποτελέσματα. Έκτοτε, πολλές άλλες μελέτες δείχνουν την αναποτελεσματικότητα της  χημειοθεραπείας.

Μερικές φορές, μπορεί να υπάρχει ένα πλεονέκτημα από την χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία. Για παράδειγμα, ένας πολύ μεγάλος όγκος μπορεί να χρειαστεί να μειωθεί σε μέγεθος αν είναι απειλητικός για τη ζωή γιατί πιέζει  ένα ζωτικό όργανο. Ή αν είναι πολύ μεγάλος ο όγκος και επικίνδυνος θα πρέπει να αφαιρεθεί με ασφάλεια, χωρίς να ανοιχθεί, σε  υγιή χειρουργικά όρια. Ωστόσο, ακόμη και αν γίνει μείωση κατά 80% του όγκου, αυτό δεν σημαίνει ότι καταπολεμήθηκαν τα πιο επικίνδυνα κύτταρα – τα καρκινικά βλαστοκύτταρα.

Να παίρνετε δεύτερη ή και τρίτη γνώμη για την θεραπεία του καρκίνου σας.

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον ογκολόγο που σας προτείνει χημειοθεραπεία

-Ποιος είναι ο στόχος της χημειοθεραπείας που θα κάνω για τον καρκίνο μου;  Οι ογκολόγοι σπάνια χρησιμοποιούν τη λέξη “θεραπεία”. Αντ ‘αυτού, χρησιμοποιούν τη λέξη “ύφεση” ή μιλούν για  ποσοστά επιβίωσης 5 και 10 ετών. Να απαιτείτε σαφείς απαντήσεις σχετικά με τις προσδοκίες ενός σχεδίου θεραπείας, που θα ακολουθήσετε.

-Ποιες είναι οι πιθανότητες ότι η χημειοθεραπεία θα λειτουργήσει σε εσάς, για τον καρκίνο σας; Έχει γίνει μοριακό προφίλ του όγκου για πρόγνωση, διάγνωση και επιλογή των φαρμάκων που λειτουργούν για τον δικό σας καρκίνο;

-Η χημειοθεραπεία θα προκαλέσει μείωση του όγκου ή μείωση των συμπτωμάτων. Μετά την χημειοθεραπεία θα υπάρξει ίαση, ύφεση, ή αναμένεται ότι θα χρειαστείτε περαιτέρω θεραπεία;

– Όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν θεραπεία με φάρμακα που δεν είναι αποτελεσματικά για το συγκεκριμένο άτομο, κάτι που συχνά οδηγεί σε αποτυχία και περιττό πόνο. Οι ογκολόγοι ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο να τηρούν τα πρωτόκολλα που καθορίζονται από τις κατευθυντήριες γραμμές, ανεξάρτητα από το αν οι θεραπείες λειτουργούν ακόμη ή θα λειτουργήσουν για το άτομο που αναζητεί θεραπεία. Αυτές οι οδηγίες προσφέρουν συστάσεις για τον “μέσο” ασθενή. Όμως, οι ασθενείς με καρκίνο δεν είναι ο μέσος όρος και έτσι οι συμβατικές θεραπείες δεν έχουν καθόλου θετικά αποτελέσματα. Κάθε ασθενής με καρκίνο και κάθε καρκίνος έχει τα δικά του μοναδικά χαρακτηριστικά. Υπάρχουν εξειδικευμένες εργαστηριακές εξετάσεις για να προβλέπουν αν και πόσο καλά θα λειτουργήσει μια συγκεκριμένη χημειοθεραπεία, σε εσάς. Ενώ, διεθνώς η γνώση της μοριακής ογκολογίας έχει δώσει πληροφορίες για το ποια φάρμακα πρέπει να επιλέγονται και αν μπορεί να ανταποκριθεί η νόσος στην θεραπεία, στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση-ηγεμονία συγκεριμένων αφεντικών της Ογκολογίας, παραμένει αναξιοποίητη, γιατί χαλάει τα πρωτόκολλα και θίγει τα οικονομικά συμφέροντα. Οι ασθενείς κατά κανόνα υποβάλλονται στην χημειοθεραπεία με την λογική της βιομηχανικής αλυσίδας και είναι απλά αριθμοί.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

-Ρωτήστε τον ογκολόγο σας, ποια είναι η γνώμη του για τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής για την θεραπεία σας; Ενώ τα περισσότερα συμπληρώματα είναι απολύτως ασφαλή κατά τη διάρκεια της θεραπείας, πολλοί αλλοπαθητικοί (συμβατικοί) γιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτά.

-Ρωτήστε τον ογκολόγο σας ποιες άλλες επιλογές έχετε αν απορρίψετε την χημειοθεραπεία; Ζητάτε τη γνώμη του γιατρού σχετικά με τις διαθέσιμες εναλλακτικές θεραπείες.

-Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε το αποτέλεσμα της θεραπείας και να προστατεύσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια των θεραπειών;

-Πώς θα θρέψετε και θα προστατεύσετε τα υγιή κύτταρά σας, ενώ σκοτώνετε τα καρκινικά κύτταρά σας;

-Ρωτήστε, επίσης, πώς θα αποτοξινωθείτε από τη χημειοθεραπεία.

-Τι θα κάνει η προτεινόμενη χημειοθεραπεία για τα καρκινικά βλαστικά κύτταρά σας;

-Πώς θα υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

-Τι θα κάνετε αν γίνετε ανθεκτικοί στη χημειοθεραπεία;

-Πώς θα αλλάξει αυτή η θεραπεία το καρκινικό περιβάλλον;

-Ρωτήστε αν θα σκοτώσει μόνο τον καρκίνο που υπάρχει και δεν θα σας κάνει ευάλωτους σε περισσότερους καρκίνους; Οι ογκολόγοι δεν παραδέχονται πάντοτε ότι όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι κατασταλμένο, τα καρκινικά στελεχιαία κύτταρα μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν τον όγκο.

-Ρωτήστε τον ογκολόγο σας θα δίνατε την ίδια θεραπεία στον σύζυγό σας ή στα παιδιά σας και αν όχι, τι θα τους δίνατε; Θα την παίρνατε εσείς;

 

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον ογκολόγο που σας προτείνει ακτινοθεραπεία

Η θεραπεία του καρκίνου με ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ακτινοβολίας ακτίνες Χ με την πρόθεση να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αλλά η ακτινοβολία είναι εγγενώς βλαπτική για το DNA. Η ακτινοθεραπεία λειτουργεί πραγματικά με την καταστροφή των γονιδίων (DNA) στα κύτταρα. Τα γονίδια ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αναπτύσσονται και διαιρούνται. Όταν η ακτινοβολία καταστρέφει τα γονίδια των καρκινικών κυττάρων, δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να διαιρεθούν πια. Με την πάροδο του χρόνου, τα κύτταρα πεθαίνουν. Αυτό σημαίνει ότι η ακτινοβολία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα και να συρρικνωθούν οι όγκοι … ή τουλάχιστον αυτή ήταν η θεωρία.

Οι ακτινολόγοι γνωρίζουν ότι η βλάβη του DNA είναι μία από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της ιονίζουσας ακτινοβολίας. Όταν κάτι σπάει στο DNA σας (ή οτιδήποτε άλλο), σίγουρα θα προκαλέσει κάποια βλάβη.

Βλάβες που προκαλούνται από την ακτινοθεραπεία 

Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο προκαλεί νευρική βλάβη (αιμωδίες και πόνο).

Η ακτινοβολία στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού μπορεί να βλάψει τους αδένες, προκαλώντας πληγές στο λαιμό και στο στόμα.

Η ακτινοβολία στο στομάχι ή τη λεκάνη μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο έντερο.

Η ακτινοβολία περιορίζει, επίσης, τις επιλογές αποκατάστασης για τον καρκίνο του μαστού και μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στην καρδιά, στους πνεύμονες ή σε οποιοδήποτε άλλο όργανο που βρίσκεται κοντά στο πεδίο της ακτινοθεραπείας.

Προκαλεί, επίσης, δεύτερους πρωτοπαθείς καρκίνους.

Αλλά, οι ακτινοθεραπευτές πιστεύουν ότι αυτές οι παρενέργειες είναι ασήμαντες σε σύγκριση με τα οφέλη της ακτινοβολίας. Είναι λάθος, η ίδια η θεωρία.

Η ακτινοθεραπεία δημιουργεί περισσότερους καρκίνους

Ενώ στο παρελθόν οι ερευνητές πίστευαν ότι η ακτινοβολία θα μπορούσε να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, οι ερευνητές ανακαλύπτουν τώρα ότι η ακτινοθεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες για νέο καρκίνο.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο UCLA Jonsson Comprehensive Cancer Center διαπίστωσε ότι η ακτινοβολία κάνει τα κύτταρα καρκίνου του μαστού να μεταλλάσσονται σε καρκινικά. Επιπλέον, η κακοήθεια των κυττάρων του μαστού που υποβλήθηκαν σε ακτινοβολία είναι 30 φορές πιο πιθανή. Η ακτινοβολία προωθεί πραγματικά την κακοήθεια στα καρκινικά κύτταρα αντί να τα σκοτώνει και επιτρέπει στους καρκίνους να αναπτυχθούν με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η ακτινοθεραπεία μετασχηματίζει τα καρκινικά κύτταρα σε ανθεκτικά (βλαστικά κύτταρα καρκίνου του μαστού (CSCs)), ακόμη και αν σκοτώνει μερικά από τα καρκινικά κύτταρα εντός του όγκου. Ενώ, η ακτινοβολία φαίνεται να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και μπορεί να υποχωρούν οι όγκοι βραχυπρόθεσμα, στη συνέχεια μεταλάσσονται και γίνονται επιθετικοί.

Αντί να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα, η ακτινοθεραπεία προάγει την κακοήθεια.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα καρκινικά στελεχιαία κύτταρα εμπλέκονται στην αποτυχία της θεραπείας. Στην πραγματικότητα, η συνειδητοποίηση των CSCs χρονολογείται από τι 1910. Όπως και με τη χημειοθεραπεία, πολλοί ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η ακτινοβολία δεν σκοτώνει όλα τα καρκινικά κύτταρα του όγκου. Τα καρκινικά βλαστοκύτταρα παραμένουν πίσω. Επιπλέον, η ακτινοβολία μετατρέπει τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά βλαστοκύτταρα. Δημιουργούνται έτσι κύτταρα που είναι ανθεκτικά στη θεραπεία και τα οποία μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν περισσότερους όγκους.

Πότε είναι ευεργετική η Ακτινοθεραπεία;

Η ακτινοθεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη για την παρηγορητική φροντίδα. Για παράδειγμα, χρησιμοποιείται συχνά ως μέθοδος για τον έλεγχο του πόνου ή για τη διαχείριση άλλων συμπτωμάτων που έχουν σχέση με την ποιότητα ζωής. Αλλά η θεωρία ότι η ακτινοβολία είναι θεραπευτική έχει αμφισβητηθεί σαφώς.

Η ακτινοθεραπεία βλάπτει τα όργανα, προκαλεί κόπωση και λεμφοίδημα. Η ακτινοθεραπεία είναι γνωστό, ότι είναι πανάκριβη. Ενώ, για αρκετές από τις ενδείξεις της ακτινοθεραπείας (πόνος) υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης με λιγότερες παρενέργειες ή και καθόλου, η επιστημονική κοινότητα, προωθεί την ακτινοθεραπεία.

 

Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον ακτινοθεραπευτή ογκολόγο σας πριν από την αποδοχή της ακτινοθεραπείας για τον καρκίνο σας.

-Ποιος είναι ο στόχος της ακτινοβολίας για τον καρκίνο μου; Χρησιμοποιείται για ίαση ή είναι μια βραχυπρόθεσμη λύση;

-Τι θα κάνει η προτεινόμενη θεραπεία σας στα βλαστικά κύτταρα του καρκίνου σας;

-Πώς θα υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σύστημα κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

-Πώς θα προστατεύσετε την καρδιά, τους πνεύμονες και / ή άλλα όργανα από την ακτινοβολία;

-Πώς θα αλλάξει αυτή η θεραπεία το καρκινικό περιβάλλον; Θα σκοτώσει μόνο μερικά από τα καρκινικά κύτταρα και θα αφήσει ευάλωτο τον οργανισμό όταν τα καρκινικά βλαστικά κύτταρα συνεχίσουν να αυξάνουν τον καρκίνο;

-Ποια είναι η γνώμη σας για τη λήψη αντιοξειδωτικών και άλλων συμπληρωμάτων κατά τη διάρκεια της θεραπείας;

-Πώς θα επηρεάσει η ακτινοβολία τον κίνδυνο μακροπρόθεσμης υποτροπής (30%), σε σχέση με το ποσοστό 10-15% των ασθενών με στάδιο Ι ή ΙΙ που θα αναπτύξουν τοπική υποτροπή; Αν η ακτινοβολία προκαλεί καρκίνο, πώς θα είναι επωφελής η θεραπεία του καρκίνου;

-Ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής θα πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε το αποτέλεσμα της ακτινοθεραπείας και να προστατεύσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια των θεραπειών;

-Θα απαιτηθεί σχεδιασμός  για τον προσδιορισμό της περιοχής που πρόκειται να αντιμετωπιστεί; Θα απαιτηθούν περισσότερες ακτινοθεραπείες για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα;

-Θα προτείνατε την ίδια θεραπεία στη σύζυγό σας ή στα παιδιά σας και αν όχι, τι θα τους συνιστούσατε; Θα κάνατε εσείς ακτινοθεραπεία;

Πολλοί άνθρωποι είναι δειλοί όταν πρόκειται να αμφισβητήσουν έναν γιατρό. Όταν ακούσετε ότι έχετε καρκίνο αρχίζετε συχνά να λειτουργείτε με φόβο. Φοβάστε ότι θα πεθάνετε αν δεν ακολουθήσετε τις εντολές του  γιατρού. Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρετε ξεκάθαρες και ώριμες αποφάσεις όταν λειτουργείτε κάτω από τον φόβο. Να γνωρίζετε ότι σύμφωνα με το νόμο, οι γιατροί πρέπει να ενημερώνουν τους ασθενείς για τους σημαντικούς κινδύνους και τις σοβαρές βλάβες που σχετίζονται με προτεινόμενες θεραπείες, καθώς και να ενημερώνουν για τις εναλλακτικές λύσεις για την προτεινόμενη θεραπεία τους. Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας για να ξεπεράσετε τον φόβο σας.

Οι ογκολόγοι δεν είναι μόνο χημειοθεραπευτές ή ακτινοθεραπευτές

Είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπεύσετε τον εαυτό σας από τον καρκίνο μόλις μάθετε τι προκάλεσε τον καρκίνο σας.

Να κάνετε ερωτήσεις στον ογκολόγο σας. Η υγεία και η ζωή σας εξαρτώνται από αυτές τις ερωτήσεις!

Μοιραστείτε αυτές τις σημαντικές πληροφορίες με τους φίλους και την οικογένειά σας. Θα μπορούσε να σώσει τη ζωή κάποιου!


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους έχουν  καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, για την θεραπεία  του καρκίνου 

 


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους κάνουν ακτινοθεραπεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής αν κάνετε ακτινοθεραπεία

 


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για όσους κάνουν χημειοθεραπεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής αν κάνετε χημειοθεραπεία

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οι οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες από την χημειοθεραπεία

Αντικαρκινικό φυτό για χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία έχει μεγάλη καρδιοτοξικότητα

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Τι να κάνετε σε εξαγγείωση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Ανορεξία και καχεξία στον καρκίνο

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Αρχές χημειοθεραπείας του καρκίνου

Δερματικές αντιδράσεις σε στοχευμένες θεραπείες

Διαταραχές γεύσης στη θεραπεία του καρκίνου

Διατροφή σε στοματίτιδα

Επανένταξη ενός καρκινοπαθούς στην κοινωνία

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

Ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

Νεφροτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

www.emedi.gr

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ