Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022
ΑρχικήΠολύ καλό φυτοθρεπτικό συστατικό για τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους
Array

Πολύ καλό φυτοθρεπτικό συστατικό για τους ορμονοεξαρτώμενους καρκίνους

Print Friendly, PDF & Email

3,3′-Διϊνδολυλμεθάνιο-Diindolylmethane για την βελτίωση του μεταβολισμού των οιστρογόνων

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Το 3,3′-Διϊνδολυλομεθάνιο (DIM) είναι μια ένωση που προέρχεται από την πέψη της ινδόλης-3-καρβινόλης, που απαντάται σε σταυρανθή λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο kale, το κουνουπίδι, και το λάχανο. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν, επίσης και βιταμίνη Ε-d-alpha tocopheryl succinate και προτεκταμίνες (μπρόκολο, σπανάκι και λάχανο) που είναι άλλα φυτοθρεπτικά συστατικά. 

To διϊνδολυλμεθάνιο υποστηρίζει τη δράση των ενζύμων που προάγουν τον μεταβολισμό των οιστρογόνων. Αυξάνει τα καλά οιστρογόνα (2-hydroxyestrogen) και ελαττώνει τα κακά οιστρογόνα (16-hydroxyestrogen).

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες, το καθιστούν κατάλληλη θεραπεία για πολλές μορφές καρκίνου. Είναι αναστολέας της αποακετυλάσης ιστόνης (HDAC1, HDAC2 και HDAC3).

Το DIM έχει ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υποτροπιάζουσας αναπνευστικής θηλωμάτωσης (RRP-recurrent respiratory papillomatosis), μιας σπάνιας αναπνευστικής νόσου με όγκους στις ανώτερες αναπνευστικές οδούς που προκαλούνται από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος, σε δόση 2 mg / kg / ημέρα και ως ανοσοδιεγερτικό έναντι της λοίμωξης από τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος στον τράχηλο της μήτρας.

Το DIM έχει αποδειχθεί ότι συνεργάζεται με τη γενιστεΐνη από τη μη γενετικά τροποποιημένη σόγια, προκαλώντας αποπτωτική γονιδιακή έκφραση σε κύτταρα καρκίνου του μαστού.

Το διϊνδολυλμεθάνιο ή το DIM είναι μια ένωση που σχηματίζεται στο σώμα μας κατά τη διάρκεια της πέψης των τροφίμων που περιέχουν τη θρεπτική ινδόλη-3-καρβινόλη. Η ινδολο-3-καρβινόλη βρίσκεται στα σταυροειδή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Η κατανάλωση αυτών των τροφών συνεπώς παρέχει στο σώμα μας το DIM.

Το διϊνδολυλμεθάνιο πωλείται, επίσης, ως συμπλήρωμα διατροφής

Διινδολυλομεθάνιο και οιστρογόνα

Το DIM βοηθά στην ισορροπία των ορμονών φύλου των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Όταν τα οιστρογόνα διαλύονται στο σώμα, μπορεί να σχηματίσουν ευεργετικούς ή επιβλαβείς μεταβολίτες των οιστρογόνων και το DIM βοηθά το σώμα σας να διασπάσει τα οιστρογόνα στον επωφελή τύπο.

Οι ευεργετικοί μεταβολίτες οιστρογόνων έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην προστασία της καρδιάς και του εγκεφάλου από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες.

Το διϊνδολυλμεθάνιο μειώνει ταυτόχρονα τα επίπεδα των επιβλαβών μεταβολιτών οιστρογόνων, γεγονός που είναι επωφελές, διότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, καρκίνο του μαστού και καρκίνο της μήτρας.

Επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται με τους επιβλαβείς μεταβολίτες οιστρογόνων περιλαμβάνουν τη διάθεση και τον πόνο στο στήθος στις γυναίκες και την απώλεια της σεξουαλικής διάθεσης στους άνδρες.

Το διϊνδολυλμεθάνιο φαίνεται, επίσης, να προάγει την υγιή ισορροπία τεστοστερόνης στο σώμα. Η τεστοστερόνη υποστηρίζει την ενέργεια, προάγει την χαρούμενη διάθεση και βοηθά στη διατήρηση της σεξουαλικής υγείας.

Το DIM έχει αντιγηραντική δράση.

Το διϊνδολυλμεθάνιο αυξάνει την άλιπη σωματική μάζα. Όταν συνδυάζεται με την άσκηση, μπορεί να αυξήσει και τη μυϊκή μάζα. 

Σύμφωνα με το Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, το DIM  βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

Το DIM χρησιμοποιείται για την πρόληψη της αντιγραφής και της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Το DIM αναστέλλει την αγγειογένεση, που είναι ο σχηματισμός νέων αιμοφόρων αγγείων. Οι όγκοι απαιτούν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων για την παροχή της τροφής που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη των όγκων. Αποτρέποντας την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων, το DIM μπορεί, συνεπώς, να βοηθήσει στην θεραπεία των όγκων. 

Παρόλο που το DIM παράγεται στο σώμα σας όταν καταναλώνετε σταυρανθή λαχανικά σταυροειδών, θα πρέπει να καταναλώνετε μια πολύ μεγάλη ποσότητα βιολογικών λαχανικών κάθε μέρα για να αποκτήσετε τα οφέλη του DIM. Ως εκ τούτου, απορροφήσιμες μορφές καθαρού DIM έχουν αναπτυχθεί και πωλούνται ως διαιτητικά συμπληρώματα.

Δεν έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες από τα συμπληρώματα DIM σε δόσεις μέχρι 200 ​​mg.  Καλύτερα να παίρνετε 2 κάψουλες των 100 mg, ημερησίως. Για αυξημένη δράση διπλασιάσετε τη δόση.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη από το κουνουπίδι στην υγεία

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής

Το μπρόκολο σαν φάρμακο για τον καρκίνο

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Πρωτόκολλο αλκαλοποίησης του οργανισμού

Συνταγές για αλκαλοποίηση του οργανισμού

Τα καλύτερα φυτά για να καθαρίσετε τους πνεύμονές σας

Αντιφλεγμονώδης διατροφή

Τροφές για να καθαρίσετε τη νικοτίνη από το σώμα σας

Διατροφή για όσους έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Όλοι πρέπει να έχουν ένα αποχυμωτή στο σπίτι τους

Χρήσιμες πληροφορίες για τις υπερτροφές

Μεσημεριανό φαγητό χωρίς κρέας

Χρωματιστά γεύματα

Τα οφέλη από τις βραστές σαλάτες

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Bιταμίνη Α

Ποιες είναι οι αλκαλικές και ποιες οι όξινες τροφές

Οι καλύτεροι χυμοί για τον καρκίνο

Οι πιο δυνατοί συνδυασμοί τροφίμων

Τροφές που μας κάνουν ευτυχισμένους

Το μπρόκολο είναι φάρμακο για τους πνεύμονες

Χρωματιστά γεύματα

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες

Τραγανά συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες Νόστιμα συκωτάκια κοτόπουλου με χυλοπίτες ΣΥΚΩΤΑΚΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ: Τα συκώτια είναι φορτωμένα με πολλά θρεπτικά συστατικά όπως φυλλικό οξύ, σίδηρο και βιοτίνη...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ