Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΗ ορμόνη της αγάπης είναι αυτή που σας κάνει άνω κάτω
Array

Η ορμόνη της αγάπης είναι αυτή που σας κάνει άνω κάτω

Η ορμόνη της αγάπης είναι υπεύθυνη για τις καλές και κακές στιγμές στη ζωή μας

 

Η ωκυτοκίνη παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Είναι η «ορμόνη αγάπης»!!!

Η ωκυτοκίνη είναι πεπτιδική ορμόνη και νευροπεπτίδιο.

Η ωκυτοκίνη χρησιμοποιείται, επίσης, ως φάρμακο για τη διευκόλυνση του τοκετού.

Η λέξη οξυτοκίνη ή ωκυτοκίνη σημαίνει “γρήγορη γέννηση”.

Η ωκυτοκίνη παράγεται κανονικά από τον υποθάλαμο και απελευθερώνεται από την οπίσθια υπόφυση.

Παίζει ρόλο στους κοινωνικούς δεσμούς, στη σεξουαλική αναπαραγωγή και στα δύο φύλα και δρα κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά τον τοκετό, στην γυναίκα.

Η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος, ως ορμόνη, σε απόκριση στην διαστολή του τραχήλου και της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού και με διέγερση των θηλών κατά τον θηλασμό. Αυτό βοηθά στη γέννηση, στη σύνδεση με το μωρό και στην παραγωγή γάλακτος. 

Τα οιστρογόνα αυξάνουν την έκκριση της ωκυτοκίνης και αυξάνουν την έκφραση των υποδοχέων της ωκυτοκίνης, στον εγκέφαλο. Στις γυναίκες, μία εφ’ άπαξ δόση οιστραδιόλης είναι επαρκής για να αυξήσει τις συγκεντρώσεις της κυκλοφορούσας ωκυτοκίνης.

Το πεπτίδιο της ωκυτοκίνης συντίθεται ως αδρανής πρόδρομη πρωτεΐνη από το γονίδιο ΟΧΤ.  Αυτή η πρόδρομη πρωτεΐνη περιλαμβάνει, επίσης, την πρωτεϊνη νευροφυσίνη Ι, που είναι φορέας της ωκυτοκίνης. Η αδρανής πρόδρομη πρωτεΐνη υδρολύεται σταδιακά σε μικρότερα κομμάτια (ένα από τα οποία είναι η νευροφυσίνη Ι) μέσω ενζύμων. Η τελευταία υδρόλυση που απελευθερώνει το ενεργό εννεαπεπτίδιο της ωκυτοκίνης καταλύεται από την μονοαμινογενάση πεπτιδυλγλυκίνη άλφα-αμιδίωσης (peptidylglycine alpha-amidating monooxygenase-ΡΑΜ). 

Η δραστικότητα του ενζυμικού συστήματος ΡΑΜ εξαρτάται από τη βιταμίνη C (ασκορβικό), που είναι απαραίτητος συμπαράγοντας και διεγείρει την παραγωγή ωκυτοκίνης από τον ωοθηκικό ιστό με δοσοεξαρτώμενο τρόπο. Πολλοί ιστοί (π.χ. ωοθήκες, όρχεις, μάτια, επινεφρίδια, πλακούντας, θύμος, πάγκρεας) όπου υπάρχει PAM (και η ωκυτοκίνη) είναι, επίσης, γνωστό ότι αποθηκεύουν υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης C. 

Η ωκυτοκίνη είναι γνωστό ότι μεταβολίζεται από την ωκυτοκινάση, λευκυλο / κυστεϊνυλο αμινοπεπτιδάση-oxytocinase, leucyl/cystinyl aminopeptidase. Η αμαστατίνη, η βελατατίνη, η λευπεπτίνη και η πουρομυκίνη αναστέλλουν την ενζυματική αποικοδόμηση της ωκυτοκίνης, όπως και διαφόρων άλλων πεπτιδίων, όπως της βαζοπρεσίνης, της μετεγκεφαλίνης και της δυναρίνης Α. 

Στον υποθάλαμο, η ωκυτοκίνη παράγεται στα νευροεκκριτικά κύτταρα των υπεροπτικών και παρακοιλιακών πυρήνων και αποθηκεύεται στους τερματικούς άξονες της οπίσθιας υπόφυσης. Ακολούθως απελευθερώνεται στο αίμα από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης (νευροϋπόφυση).  Η ωκυτοκίνη παράγεται, επίσης, από ορισμένους νευρώνες και σε άλλα μέρη του εγκεφάλου και στον νωτιαίο μυελό. Ανάλογα με το είδος, τα κύτταρα που εκφράζουν υποδοχείς ωκυτοκίνης βρίσκονται και σε άλλες περιοχές, όπως στον πυρήνα αμυγδαλής και στον επικλινή πυρήνα, που είναι το κατώτερο τμήμα του ραβδωτού σώματος και συνδέεται με το μεταιχμιακό και το εξωπυραμιδικό κινητικό σύστημα.

Στην υπόφυση, η ωκυτοκίνη είναι συσκευασμένη σε μεγάλα κυστίδια, όπου δεσμεύεται στη νευροφυσίνη Ι. Η νευροφυσίνη είναι ένα μεγάλο πεπτιδικό κομμάτι του μεγαλύτερου προδρόμου πρωτεϊνικού μορίου από το οποίο προέρχεται η ωκυτοκίνη με ενζυμική διάσπαση.

Η έκκριση της ωκυτοκίνης από τις νευροεκκριτικές νευρικές απολήξεις ρυθμίζεται από την ηλεκτρική δραστηριότητα των κυττάρων ωκυτοκίνης στον υποθάλαμο. Αυτά τα κύτταρα παράγουν δυναμικά δράσης τα οποία διαδίδονται μέσω των νευραξόνων στις νευρικές απολήξεις στην υπόφυση. Τα τερματικά άκρα περιέχουν μεγάλο αριθμό κυψελίδων που περιέχουν ωκυτοκίνη, που απελευθερώνεται με εξωκυττάρωση, όταν οι νευρικές απολήξεις αποπολωθούν.

Οι ενδογενείς συγκεντρώσεις ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο  είναι περίπου 1000 φορές υψηλότερες από ότι στα περιφερικά σημεία. Πέρα από τον εγκέφαλο, τα κύτταρα που περιέχουν ωκυτοκίνη είναι το  ωχρό σωμάτιο και ο πλακούντας στις γυναίκες, και στους άνδρες τα διάμεσα κύτταρα των όρχεων του Leydig,  αλλά και τα κύτταρα στον αμφιβληστροειδή, στον μυελό των επινεφριδίων, στον θύμο αδένα και στο πάγκρεας.

Η ωκυτοκίνη έχει δράση περιφερική και κεντρική (στον εγκέφαλο). Οι δράσεις της διαμεσολαβούνται από συγκεκριμένους υποδοχείς της ωκυτοκίνης. Ο υποδοχέας ωκυτοκίνης είναι ένας υποδοχέας συζευγμένος με πρωτεΐνη G που απαιτεί μαγνήσιο και χοληστερόλη. Ανήκει στην ομάδα ροδοψίνης (κατηγορία Ι) των υποδοχέων συζευγμένων με την πρωτεΐνη G.

Η ωκυτοκίνη έχει κεντρικό ρόλο στον οργασμό, στην κοινωνική αναγνώριση, στη δέσμευση των ζευγαριών, στο άγχος και στην μητρική συμπεριφορά.

Οι περιφερικές δράσεις της ωκυτοκίνης αντανακλούν, κυρίως, την έκκριση από την υπόφυση.  Οι υποδοχείς ωκυτοκίνης εκφράζονται από νευρώνες σε πολλά μέρη του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, της αμυγδαλής, του κοιλιακού υποθαλάμου, του διαφράγματος, του πυρήνα και του εγκεφαλικού φλοιού.

-Στις θηλάζουσες μητέρες, η ωκυτοκίνη δρα στους μαστικούς αδένες, προκαλώντας την «αποδέσμευση» του γάλακτος που εκκρίνεται μέσω της θηλής. Το ερέθισμα από τον θηλασμό από το βρέφος στη θηλή μεταδίδεται από τα νωτιαία νεύρα στον υποθάλαμο. Η διέγερση προκαλεί διαλείπουσες εκκρίσεις της ωκυτοκίνης από τα νευροεκκριτικά  τερματικά της υπόφυσης.

-Η ωκυτοκίνη είναι σημαντική για την διαστολή του τραχήλου της μήτρας πριν από τη γέννηση και προκαλεί συστολές κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου σταδίου του τοκετού. Η απελευθέρωση ωκυτοκίνης κατά τη διάρκεια του θηλασμού προκαλεί ήπιες, αλλά συχνά οδυνηρές συσπάσεις κατά τις πρώτες εβδομάδες της γαλουχίας. Αυτό χρησιμεύει, επίσης,  στην  πήξη του σημείου πρόσδεσης του πλακούντα μετά τον τοκετό. 

-Λόγω της ομοιότητας με τη βαζοπρεσίνη, μπορεί να μειώσει ελαφρά την έκκριση ούρων. Επίσης, η ωκυτοκίνη μπορεί να διεγείρει την απέκκριση νατρίου από τα νεφρά, και, οι υψηλές δόσεις ωκυτοκίνης μπορεί να οδηγήσουν σε υπονατριαιμία.

-Οι υποδοχείς ωκυτοκίνης βρίσκονται, επίσης, στην καρδιά και η ορμόνη παίζει ρόλο στην εμβρυϊκή ανάπτυξη της καρδιάς προάγοντας τη διαφοροποίηση των κυττάρων του μυοκαρδίου. 

-Η ωκυτοκίνη εμποδίζει έμμεσα την απελευθέρωση της αδρενοκορτικοτρόπου ορμόνης και της κορτιζόλης και, σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστής της αγγειοπιεσίνης.

-Διασχίζοντας τον πλακούντα, η μητρική ωκυτοκίνη φτάνει στον εμβρυϊκό εγκέφαλο και προκαλεί μια αλλαγή στη δράση του νευροδιαβιβαστή GABA από διεγερτικό σε ανασταλτικό στους φλοιώδεις νευρώνες. Αυτό προστατεύει τον εμβρυϊκό εγκέφαλο κατά τον τοκετό και μειώνει την ευαισθησία του εγκεφάλου του εμβρύου σε υποξική βλάβη.

-Οι νευρώνες της ωκυτοκίνης στον υποθάλαμο του εγκεφάλου διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταστολή της όρεξης υπό φυσιολογικές συνθήκες και  άλλοι υποθαλαμικοί νευρώνες μπορεί να προκαλέσουν αναστολή αυτών των νευρώνων ωκυτοκίνης. Οι νευρώνες ωκυτοκίνης είναι ανεπαρκείς στο σύνδρομο Prader-Willi, μια γενετική διαταραχή που οδηγεί σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση φαγητού και παχυσαρκία.

-Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη και για τον αυτισμό και ο αυτισμός σχετίζεται με τη γονιδιωματική διαγραφή του γονιδίου που περιέχει το γονίδιο του υποδοχέα της ωκυτοκίνης (OXTR). Ο αυτισμός σχετίζεται, ακόμη, με μια ανώμαλη μεθυλίωση του OXTR. 

-Η ωκυτοκίνη που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο της γυναίκας κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι σημαντική για το σχηματισμό δεσμού μονογαμίας με τον σεξουαλικό της σύντροφο. Η βαζοπρεσίνη φαίνεται να έχει παρόμοια επίδραση στους άνδρες.

-Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για τις κοινωνικές συμπεριφορές στον άνθρωπο και στον συναισθηματικό δεσμό μεταξύ ανθρώπων και σκύλων. 

-Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για την έναρξη της μητρικής συμπεριφοράς.

-Η ωκυτοκίνη μπορεί να αυξήσει τους δεσμούς σε άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά. 

-Η ωκυτοκίνη αναστέλλει την ανάπτυξη ανοχής σε διάφορα εθιστικά φάρμακα (οπιούχα, κοκαΐνη, αλκοόλ) και μειώνει τα συμπτώματα σε αποτοξίνωση. Το ναρκωτικό (έκσταση) μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα της αγάπης, της συμπάθειας και της σύνδεσης με άλλους με την τόνωση της δραστηριότητας της ωκυτοκίνης, κυρίως, μέσω της ενεργοποίησης των υποδοχέων σεροτονίνης 5-ΗΤ1Α. Το αγχολυτικό Buspar (βουσπιρόνη) δρα μέσω διέγερσης της ωκυτοκίνης που επάγεται από τον υποδοχέα 5-ΗΤ1Α.

-Η ενδογενής ωκυτοκίνη μπορεί, επίσης, να επηρεάσει τις επιδράσεις των φαρμάκων και την ευαισθησία στην ανάπτυξη διαταραχής της χρήσης ουσιών. Οι ενδογενείς συγκεντρώσεις ωκυτοκίνης μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις επιδράσεις των φαρμάκων. Επιπρόσθετα, οι διμερείς αλληλεπιδράσεις με πολυάριθμα συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος ντοπαμίνης, του υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων και του ανοσοποιητικού συστήματος, μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της εξάρτησης. Η κατάσταση του ενδογενούς συστήματος ωκυτοκίνης μπορεί να ενισχύσει ή να μειώσει την ευαισθησία στον εθισμό μέσω της αλληλεπίδρασής του με αυτά τα συστήματα. Οι μεμονωμένες διαφορές στο ενδογενές σύστημα ωκυτοκίνης με βάση τη γενετική προδιάθεση, το φύλο και τις περιβαλλοντικές επιδράσεις, μπορεί να επηρεάσουν την ευπάθεια του εθισμού. 

-Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για την εμπιστοσύνη και την προσκόλληση μεταξύ των ατόμων. Κατά συνέπεια, η ωκυτοκίνη αναφέρεται συχνά ως η «ορμόνη της αγάπης».  Ωστόσο, η ωκυτοκίνη έχει έναν πιο πολύπλοκο ρόλο και ρυθμίζει τον φόβο και το άγχος. Η  ωκυτοκίνη αυξάνει την προσέγγιση ή αποφυγή ορισμένων κοινωνικών ερεθισμάτων ή  η ωκυτοκίνη αυξάνει την έκφραση ορισμένων κοινωνικών ερεθισμάτων κάνοντας τον άνθρωπο να δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε κοινωνικά συναφή ερεθίσματα.

Η ρινική χορήγηση ωκυτοκίνης μειώνει το φόβο, πιθανώς, με αναστολή στην αμυγδαλή (η οποία πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για τις αποκρίσεις στον φόβο), ενεργοποιώντας ένα ανασταλτικό κύκλωμα μέσα στην αμυγδαλή. Η ωκυτοκίνη έχει μια γενική ενισχυτική επίδραση σε όλα τα κοινωνικά συναισθήματα, καθώς η ενδορινική χορήγηση οξυτοκίνης αυξάνει, επίσης, την ζήλεια. Στα άτομα που λαμβάνουν ενδορρινικά ωκυτοκίνη ενισχύεται η αποστροφή της κοινωνικής μνήμης, για άτομα που είναι μη αποδεκτά.

-Η ωκυτοκίνη έχει αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα μέσω του υποδοχέα V1A της αγγειοπιεσίνης, όπου η ωκυτοκίνη είναι γνωστό ότι συνδέεται ασθενώς ως αγωνιστής. Η Sildenafil έχει βρεθεί ότι ενισχύει την ηλεκτρικά προκαλούμενη απελευθέρωση ωκυτοκίνης από την υπόφυση και έχει αντικαταθλιπτική δράση.

Η ωκυτοκίνη επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες και τις γυναίκες. Οι γυναίκες που λαμβάνουν ωκυτοκίνη απαντούν ταχύτερα σε κοινωνικούς ερεθισμούς κι έχουν αυξημένη δραστηριότητα στην αμυγδαλή σε απόκριση σε απειλητικές σκηνές. Ωστόσο, οι άνδρες δεν εμφανίζουν αυξημένη ενεργοποίηση στην αμυγδαλή. Αυτό οφείλεται στα οιστρογόνα που διεγείρουν την απελευθέρωση της ωκυτοκίνης από τον υποθάλαμο και προάγουν τη δέσμευση των υποδοχέων στην αμυγδαλή. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι η τεστοστερόνη καταστέλλει άμεσα την ωκυτοκίνη που συνδέεται στενά με την ενσυναίσθηση και τη γενναιοδωρία. Η εμπιστοσύνη αυξάνεται με την ωκυτοκίνη, επίσης. 

-Τα υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης στο πλάσμα σχετίζονται με την προσκόλληση. Για παράδειγμα, αν ένα ζευγάρι χωρίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, το άγχος μπορεί να αυξηθεί λόγω της έλλειψης αγάπης. Η ωκυτοκίνη μπορεί να βοηθήσει τα ζευγάρια, μειώνοντας τα έντονα συναισθήματά τους, όταν χωρίζουν, τελικά.

-Η ωκυτοκίνη αυξάνει στο πλάσμα κατά τον οργασμό, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, για να διευκολύνει με τις μυϊκές συσπάσεις τη μεταφορά σπέρματος και ωαρίων. Η διέγερση των γεννητικών οργάνων προκαλεί αύξηση της ωκυτοκίνης αμέσως μετά τον οργασμό, αλλά μπορεί και να οφείλεται στη διέγερση των θηλών και των γεννητικών οργάνων.

-Η ωκυτοκίνη είναι υπεύθυνη για την μονογαμία σε μια σχέση. Το ρινικό σπρέι ωκυτοκίνης κρατάει τους άνδρες σε μονογαμική σχέση. Η ωκυτοκίνη μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της πιστότητας μέσα στις μονογαμικές σχέσεις και γι΄αυτό αναφέρεται ως “η ορμόνη δέσμευσης”. 

-Οι γενετικές μεταλλάξεις στο γονίδιο του υποδοχέα της ωκυτοκίνης (OXTR) σχετίζονται με την επιθετική συμπεριφορά.

-Η ωκυτοκίνη ρυθμίζει τη φλεγμονή μειώνοντας ορισμένες κυτοκίνες και μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών.

-Η ωκυτοκίνη προκαλεί συναισθήματα ικανοποίησης, μειώνει το άγχος και προκαλεί συναισθήματα ηρεμίας και ασφάλειας, γιατί προκαλεί αναστολή των περιοχών του εγκεφάλου που σχετίζονται με τον έλεγχο της συμπεριφοράς, το φόβο και το άγχος, και διευκολύνεται ο οργασμός. 

Η ωκυτοκίνη είναι ένα πεπτίδιο εννέα αμινοξέων (εννεαπεπτίδιο) με αλληλουχία: κυστεϊνη-τυροσίνη-ισολευκίνη-γλουταμίνη-ασπαραγίνη-κυστεϊνη-προλίνη-λευκίνη-γλυκίνη-αμίδιο.  

Η ωκυτοκίνη και η αγγειοπιεσίνη είναι οι μόνες γνωστές ορμόνες που απελευθερώνονται από τον ανθρώπινο οπίσθιο υποφυσιακό αδένα και έχουν δράση από απόσταση.

Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον, η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται στο σώμα μας από την υπόφυση, μειώνοντας τόσο τον καρδιακό ρυθμό, όσο και τα επίπεδα κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι η ορμόνη υπεύθυνη για το στρες, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις.

Η ωκυτοκίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που δρα στο συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου, προάγοντας τα συναισθήματα της ικανοποίησης, μειώνοντας το άγχος και το στρες, και καθιστώντας τα πλάσματα μονογαμικά.

Όταν ο σύντροφος ή η σύντροφος αντιληφθεί  μικρότερο ενδιαφέρον για τη σχέση, τα επίπεδα αυτής της ορμόνης αυξάνονται. Η ωκυτοκίνη  μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα μειώνοντας το άγχος και μας κάνει να είμαστε πιο γενναιόδωροι. Η ωκυτοκίνη εκκρίνεται και κατά τη διάρκεια του οργασμού. Επίσης, επηρεάζει τη σχέση μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Μερικοί επιστήμονες, επίσης, πιστεύουν ότι η ωκυτοκίνη απελευθερώνεται, κυρίως, για να ενισχύσει μια σχέση όταν υπάρχει αγάπη.

Τα επίπεδα ωκυτοκίνης αυξάνονται, κυρίως, σε δύσκολες ή και απειλητικές καταστάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές, η ορμόνη αυτή βοηθά να αναζητήσουμε νέες κοινωνικές σχέσεις.

Η ορμόνη αυξάνεται σε καλές, αλλά και σε κακές στιγμές στη ζωή μας.

Οι σύντροφοι που επενδύουν περισσότερο σε μια σχέση εκκρίνουν περισσότερη ωκυτοκίνη όταν απειλείται η σχέση τους και η ωκυτοκίνη μπορεί να ενεργεί και σαν μια “ορμόνη κρίσης”.

Είναι αντιφατικό να απελευθερώνεται περισσότερο ωκυτοκίνη, όταν τα πράγματα πάνε καλά και όταν δεν πάνε καλά, ανάμεσα στο ζευγάρι, αλλά έτσι συμβαίνει. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η ωκυτοκίνη προάγει την προσοχή και αυξάνει τα κίνητρα για μια σχέση που είναι τόσο σημαντική όσο και απειλητική.

Για παράδειγμα, ο σύντροφος που επενδύει περισσότερο στη σχέση μπορεί να επωφεληθεί από την καταβολή ακόμη περισσότερων προσπαθειών για να ανανεώσει μια σχέση που αξίζει.

Βέβαια υπάρχουν και όρια… Αυτό ισχύει για τις σχέσεις που είναι χαμένες και σαφώς κατευθύνονται προς διάλυση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πιο δεμένος σύντροφος σταματά να έχει την ίδια αύξηση στα επίπεδα της ωκυτοκίνης. Φαίνεται να υπάρχει ένα όριο στο πόσον καιρό θα πρέπει να ξοδέψει κάποιος την ενέργειά του και τον χρόνο του σε μια σχέση που απλά τελείωσε.

Απλά, αν νομίσετε ότι η σχέση σας αποδυναμώνεται επειδή ο σύντροφός σας χάνει το ενδιαφέρον του, θα απελευθερωθεί επιπλέον ωκυτοκίνη. Αυτό μπορεί να είναι για καλό ή για κακό.  Ναι, μπορεί να παρακινήσει την προσοχή που βοηθά στη διατήρηση μιας σχέσης, αλλά αυτό μπορεί να μην είναι απαραιτήτως επιθυμητό. Αυτό που είναι βιολογικά “λειτουργικό” μπορεί να μην είναι και κοινωνικά “επιθυμητό”.

Η έκκριση της ωκυτοκίνης με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τις συναισθηματικά σημαντικές σχέσεις ή τις ευάλωτες σχέσεις…

Λίγο σπρέι ωκυτοκίνης μπορεί να βοηθήσει…

Να θυμάστε, ότι για την καλή λειτουργία της ωκυτοκίνης πρέπει να λαμβάνετε βιταμίνη C και μαγνήσιο. Επίσης, να μην λαμβάνετε στατίνες και να μην καταναλώνετε τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά. Η χοληστερόλη είναι απαραίτητη για την παραγωγή των ορμονών σας.


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την σεξουαλική υγεία

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την διατήρηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις συναισθηματικές διαταραχές

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις συναισθηματικές διαταραχές


Συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνη C για την καλή υγεία του ενδοκρινικού σας συστήματος και της ωκυτοκίνης

Πατήστε, εδώ για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την καλή υγεία του ενδοκρινικού σας συστήματος και της ωκυτοκίνης


Συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο για τη σωστή λειτουργία των ορμονών σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε συμπληρώματα διατροφής με μαγνήσιο για την καλή λειτουργία του ενδοκρινικού σας συστήματος

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Οι καλύτερες διαγνωστικές εξετάσεις για το ενδοκρινικό σύστημα και τον μεταβολισμό

Γιατί οι άντρες κοιμούνται μετά το σεξ

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για το σεξ

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Να κοιμάστε γυμνοί

Η μουσική είναι το καλύτερο παυσίπονο

Κάντε θεραπεία με σεξ

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με καρπούζι

Τα προβιοτικά προστατεύουν από τον καρκίνο

Βαζοπρεσίνη

Τα βότανα για την τόνωση της μήτρας

Βρέθηκε το γονίδιο της απιστίας

Θεραπεία ασθενειών με τα χάδια

Το σύνδρομο Prader-Willi

Κόλπα για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Ποια είναι η πιο ερωτογενής ζώνη στην γυναίκα;

Δίκτυο αγάπης

Ρινικό σπρέι για αύξηση της λίμπιντο στους άνδρες

Μήπως αναζητάτε τη χαμένη σας λίμπιντο;

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ