Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΤα οφέλη της λιποσωμιακής βιταμίνης C

Τα οφέλη της λιποσωμιακής βιταμίνης C

Print Friendly, PDF & Email

Η λιποσωμιακή βιταμίνη C έχει μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα

 

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο αναγνωρισμένα και χρησιμοποιούμενα αντιοξειδωτικά στον κόσμο. Αυτό το αντιοξειδωτικό βοηθάει το ανοσοποιητικό σύστημα, τις αρθρώσεις και τις αρτηρίες να θεραπευθούν και να λειτουργούν σωστά.

Η λιποσωμιακή βιταμίνη C είναι μια τεχνολογική καινοτομία για την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών και προσφέρει απίστευτα οφέλη για την υγεία.

Μεγάλο μέρος της φυσιολογίας του ανθρώπινου οργανισμού βασίζεται στην κίνηση των ηλεκτρονίων από τη μια ένωση στην άλλη. Τα ασταθή μόρια στα οποία λείπει ένα ηλεκτρόνιο ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και είναι καταβολικά στο σώμα. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες προκαλούν οξειδωτικό στρες που δημιουργεί βλάβη και αστάθεια στα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που δωρίζει ένα ηλεκτρόνιο για να εξουδετερώσει τις ελεύθερες ρίζες και να αποκαταστήσει την αρμονία στο σώμα.


Τα οφέλη για την υγεία από την λιποσωμιακή βιταμίνη C

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα λευκά αιμοσφαίρια εξαρτώνται από τη βιταμίνη C για να επιβιώσουν και να αντέξουν στην επίθεση των παθογόνων ελεύθερων ριζών.

Η βιταμίνη C παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην φλεγμονή που σχετίζεται με τα κρυολογήματα, τον πυρετό, τη γρίπη και τις αλλεργίες.

Η βιταμίνη C διαδραματίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο αποτελεί το κύριο συστατικό των συνδέσμων, των οστών, των μεσοσπονδύλιων δίσκων, των τενόντων και του δέρματος.

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη διαδικασία επούλωσης εγκαυμάτων, κοψιμάτων, τραυμάτων, διαστρεμμάτων και καταγμάτων.

Η βιταμίνη C είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντική για την υγεία των ματιών και πολλοί ειδικοί συστήνουν 1.000 mg λιποσωμιακής βιταμίνης C καθημερινά για την θεραπεία του καταρράκτη.


Βιταμίνη C και Καρκίνος

Οι περιβαλλοντικές τοξίνες καταστρέφουν τα κύτταρα και τα ενδοκυτταρικά οργανίδια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αλλοίωση του κυτταρικού μεταβολισμού και τις γενετικές μεταλλάξεις.

Η βιταμίνη C έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από το οξειδωτικό στρες έναντι του κυττάρου.

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C είναι ακόμα πιο σημαντικές όταν υπάρχει μεγάλο καρκινικό φορτίο μέσα στο σώμα.

Η λήψη βιταμίνης C δεν προσβάλλει άμεσα τον καρκίνο, αλλά βοηθά στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και το καθιστά ικανό να εξουδετερώσει τον καρκίνο.

Η IV χορήγηση της βιταμίνης C δρα ως προοξειδωτικό που σχηματίζει υπεροξείδιο του υδρογόνου και δρα ως παράγοντας που καταστρέφει τον σχηματισμό των καρκινικών κυττάρων.

Η λιποσωμιακή βιταμίνη C δρα στην πρόληψη του οξειδωτικού στρες που μεταβάλλει τα ενδοκυτταρικά οργανίδια και προωθεί τις γενετικές μεταλλάξεις. Επίσης, δρα στην πρόληψη της χρόνιας φλεγμονής που επιτρέπει στα μεταλλαγμένα κύτταρα να αναπτυχθούν σε ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά νεοπλάσματα. Δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται μόνο της στη θεραπεία καρκίνου, αλλά συμπληρωματικά σε συνδυασμό με άλλες φυσικές θεραπείες.


Βιταμίνη C και καρδιαγγειακά νοσήματα

Η βιταμίνη C βοηθά στην προστασία των τοιχωμάτων των αρτηριών σε όλο το σώμα. Τα αιμοφόρα αγγεία που υφίστανται το μεγαλύτερο στρες είναι οι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν τον καρδιακό μυ. Η βιταμίνη C βοηθά στη μείωση λοιμώξεων και άλλων μορφών οξειδωτικού στρες που επηρεάζουν αυτά τα αιμοφόρα αγγεία. Αποτρέπει, επίσης, την οξείδωση της χοληστερόλης στην κυκλοφορία του αίματος.

Η βιταμίνη C βελτιώνει, επίσης, τη λειτουργία των πνευμόνων και τη συνολική οξυγόνωση στο σώμα.

Οι ασθματικοί έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για βιταμίνη C και δόσεις των 2000 mg, ημερησίως, μειώνουν την  φλεγμονή που σχετίζεται με την  ισταμίνη στους πνεύμονες.

Η βιταμίνη C βελτιώνει, επίσης, τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με καρδιακή νόσο και διαβήτη. Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι αυξημένο και δεν παρακολουθείται σωστά στο σώμα, τα μόρια σακχάρου δεσμεύονται με τις πρωτεΐνες στο σώμα και σχηματίζουν προηγμένα γλυκολυτικά τελικά προϊόντα (AGE’s). Αυτά τα AGE προκαλούν οξειδωτικό στρες στο σώμα. Δόσεις  1.000-3.000 mg βιταμίνης C, ημερησίως, οδηγούν στην εξουδετέρωση των AGE και βελτιώνουν την κυκλοφορία και την οξυγόνωση των ιστών.


Τα λιποσώματα είναι καλύτερο σύστημα παράδοσης για τη βιταμίνη C

Μεγάλο μέρος της βιολογικής μας χημείας βασίζεται στο νερό και στη διαλυτότητα λίπους. Ακριβώς όπως το νερό και το πετρέλαιο δεν αναμειγνύονται, υπάρχουν προκλήσεις που σχετίζονται με την προσθήκη μιας υδατοδιαλυτής θρεπτικής ουσίας σε μία μήτρα διαλυτή στο λίπος όπως οι κυτταρικές μεμβράνες. Αυτή η ασυμβατότητα οδηγεί σε χαμηλότερους ρυθμούς πρόσληψης και χρήσης θρεπτικών συστατικών μέσα στο κύτταρο.

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και δεν αλληλεπιδρά ιδιαίτερα αποτελεσματικά με το τοίχωμα της κυτταρικής μεμβράνης που αποτελείται από λιπαρά οξέα. Οι εκτιμήσεις είναι ότι η από του στόματος λήψη βιταμίνης C έχει ρυθμό απορρόφησης 20% στην κυκλοφορία του αίματος με το άλλο 80% να συσσωρεύεται στο κόλον. Η πρόσληψη βιταμίνης C από το στόμα σχετίζεται, επίσης, με δυσάρεστες πεπτικές διαταραχές, όπως κράμπες και διάρροια, επειδή αντλεί νερό στο παχύ έντερο.


Τι είναι τα λιποσώματα:

Τα λιποσώματα είναι μικροσκοπικά διαλυτά λιπαρά οχήματα για τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα του σώματος. Τα λιποσώματα είναι ένα διπλό στρώμα λιπαρών υλικών που είναι παρόμοιο με τη διπλή στιβάδα φωσφολιπιδίων των κυτταρικών μεμβρανών στο σώμα.

Η λιποσωμιακή βιταμίνη C είναι συσκευασμένη ως κύτταρο του σώματος, έτσι περνάει από το πεπτικό φράγμα και παραδίδει τη θρεπτική ουσία απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό έχει πολύ υψηλότερο ρυθμό απορρόφησης με πάνω από το 90% των κυττάρων να τροφοδοτούνται με βιταμίνη C.

Τα σωστά λιποσώματα:

Το μέγεθος των λιποσωμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση του μεγαλύτερου όγκου της βιταμίνης C. Το σωστό μέγεθος πρέπει να είναι μεταξύ 100 και 400 νανόμετρα σε μέγεθος. 

Ο καλύτερος φορέας για τη λιποσωμιακή βιταμίνη C είναι η φωσφατιδυλοχολίνη, η οποία βοηθά στη συγκράτηση των λιποσωμάτων. 250-500 mg λιποσωμιακής βιταμίνης C που προέρχεται από λεκιθίνη ηλίανθου που δεν είναι γενετικά τροποποιημένη και όχι από λεκιθίνη με βάση τη σόγια, είναι απαραίτητη.

6 γραμμάρια λιποσωμιακής βιταμίνης C ισοδυναμούν με 50 γραμμάρια ενδοφλέβιας βιταμίνης C. Η ενδοφλέβια βιταμίνη C αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της βιταμίνης C στο αίμα, ωστόσο, χωρίς τη λιποσωμαική μορφήαυτή η υδατοδιαλυτή βιταμίνη C δεν είναι ικανή να διεισδύσει αποτελεσματικά στην κυτταρική μεμβράνη.

Η κυτταρική μεμβράνη εμποδίζει μεγάλο μέρος της βιταμίνης C που βρίσκεται στην κυκλοφορία του αίματος να εισέλθει στο κύτταρο. Η λιποσωμιακή μεμβράνη μπορεί να συγχωνεύεται με τις κυτταρικές μεμβράνες.


Πρωτόκολλα χορήγησης λιποσωμιακής βιταμίνης C:

Για ένα άτομο χωρίς σημαντικά συμπτώματα ή για καλή γενική υγεία: Πάρτε 1.000 mg 1-2 φορές την ημέρα

Αθλητής ή άτομο με σημαντικά προβλήματα υγείας: Πάρτε 2.000 mg 2-3 φορές ημερησίως

Σοβαρή νόσος – Λοίμωξη, Καρκίνος, Καρδιακή Νόσος, κλπ: Πάρτε 4.000 mg 2-3 φορές την ημέρα

Με τη λιποσωμιακή βιταμίνη C, πρέπει να παίρνετε την ανώτερη δοσολογία και αν παρατηρήσετε επιπλοκές (όπως υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, ζάλη, ναυτία, κράμπες, διάρροια κλπ.), προσπαθήστε να μειώσετε στην αμέσως χαμηλότερη δόση, όπου δεν παρατηρούνται οι παρενέργειες.

Αντενδείξεις:

Μία από τις αντενδείξεις για τη χρήση βιταμίνης C είναι η έλλειψη γλυκόζης-6-φωσφορικής αφυδρογονάσης (G6PD). Αυτή είναι μια κληρονομική κατάσταση όπου το άτομο δεν έχει το ένζυμο G6PD. Το G6PD βοηθά το σώμα να λειτουργεί κανονικά και οι πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης C ή οι πολύ υψηλές δόσεις λιποσωμιακής βιταμίνης D έχουν μια σπάνια πιθανότητα να προκαλέσουν αιμολυτική αναιμία.

Άλλες αντενδείξεις είναι τα αλλεργιογόνα στις λιποσωμιακές ενώσεις, όπως η λεκιθίνη ηλίανθου. Σε έγκυες, μικρά παιδιά και σε όσους λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος θα πρέπει να χρησιμοποιούν μικρότερες δοσολογίες. 

Να λαμβάνετε την βιταμίνη C ανάλογα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Εκείνοι με υπερφόρτωση σιδήρου πρέπει να καταλάβουν ότι η βιταμίνη C αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα, ειδικά στην καρδιά όπου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Τα επίπεδα φερριτίνης θα πρέπει κατά προτίμηση να είναι μικρότερα από 80 και ο κορεσμός της τρανσφερίνης θα πρέπει να είναι μικρότερος από 40%. Εάν είστε πάνω από αυτά τα επίπεδα, η δωρεά αίματος είναι μια καλή ιδέα. Επίσης, περιμένετε 2-3 ώρες μετά τη λήψη της λιποσωμιακής βιταμίνης C πριν καταναλώσετε κόκκινο κρέας ή οτιδήποτε άλλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο εάν τα επίπεδα φεριττίνης σας είναι υψηλά.

Το PET/CT SCAN είναι  οδηγός για την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στην θεραπεία του καρκίνου. Εάν το ΡΕΤ είναι θετικό, ο όγκος αποκρίνεται στη βιταμίνη C. Εάν το ΡΕΤ είναι αρνητικό η βιταμίνη C είναι λιγότερο αποτελεσματική. στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η θεραπεία με βιταμίνη C λειτουργεί καλύτερα στα πρώιμα στάδια του καρκίνου.


Λιποσωμιακή βιταμίνη C, για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την λιποσωμιακή βιταμίνη C που έχει πολλά οφέλη για την υγεία 

Διαβάστε, επίσης,

Πόση βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνετε για το απλό κρυολόγημα;

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη C

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Γιατί πρέπει να προστατεύεστε από το οξειδωτικό στρες

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο στις καρδιοαγγειακές παθήσεις

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C 

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

www.emedi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ομίχλη εγκεφάλου

Η ομίχλη εγκεφάλου ή ο χήμειο-εγκέφαλος περιγράφεται ως μια ομιχλώδη σκέψη, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη εστίασης και αδυναμία συγκέντρωσης. Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ