Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΠολύ αποτελεσματική είναι η ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνη C για τον καρκίνο

Πολύ αποτελεσματική είναι η ενδοφλέβια θεραπεία με βιταμίνη C για τον καρκίνο

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C θεραπεύουν τον καρκίνο

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C με ενδοφλέβια έγχυση έχουν μικρό χρόνο ημίσειας ζωής (2 ώρες στο ανθρώπινο σώμα).

H χορήγηση βιταμίνης C ενδοφλέβια και η παράκαμψη των φυσιολογικών οδών μεταβολισμού και απέκκρισης, μέσω του εντέρου, δημιουργεί επίπεδα αίματος 100-500 φορές υψηλότερα από τα επίπεδα που παρατηρούνται με την λήψη από το στόμα.

Αυτή η εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα της βιταμίνης C, για να προσβάλει τα καρκινικά κύτταρα.

Τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα βιταμίνης C σκοτώνουν επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα, αλλά όχι τα φυσιολογικά κύτταρα.

Η βιταμίνη C διασπάται εύκολα, δημιουργώντας υπεροξείδιο του υδρογόνου, που είναι αντιδραστικό είδος οξυγόνου που μπορεί να βλάψει τους ιστούς και το DNA. Τα κύτταρα όγκου είναι πολύ λιγότερο ικανά να απομακρύνουν το επιβλαβές υπεροξείδιο του υδρογόνου από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα δεν είναι ικανά να απομακρύνουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου, ενώ τα φυσιολογικά κύτταρα μπορούν.

Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ πιο επιρρεπή σε βλάβες και στη θανάτωση από μια υψηλή ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου. Ένα ένζυμο που ονομάζεται καταλάση είναι το κλειδί για την απομάκρυνση του υπεροξειδίου του υδρογόνου που παράγεται από την αποσύνθεση της βιταμίνης C. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα με χαμηλότερες ποσότητες δραστικότητας καταλάσης είναι πιο επιρρεπή σε βλάβες και στη θανάτωση, όταν εκτείθενται σε υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Μετρώντας την καταλάση μπορεί να βοηθήσει να προσδιοριστεί ποιοι καρκίνοι μπορούν να θεραπευθούν με βιταμίνη C. Έτσι, οι καρκίνοι με χαμηλά επίπεδα καταλάσης ανταποκρίνονται περισσότερο στη θεραπεία με υψηλή δόση βιταμίνης C, ενώ οι καρκίνοι με σχετικά υψηλά επίπεδα καταλάσης είναι λιγότερο ευαίσθητοι.

Πρέπει να αναπτυχθούν μέθοδοι μέτρησης των επιπέδων της καταλάσης στους όγκους.

Επίσης, όσοι καρκινοπαθείς έχουν μετάλλαξη στο KRAS πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά με υψηλές δόσεις βιταμίνης C.


Η βιταμίνη C αποδυναμώνει τα καρκινικά κύτταρα

Ο μηχανισμός που μπορεί να εξηγήσει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης C στη θεραπεία του καρκίνου σχετίζεται με το μεταβολισμό των καρκινικών κυττάρων. Ως συνέπεια του ελαττωματικού μεταβολισμού που εμφανίζεται στα μιτοχόνδρια των καρκινικών κυττάρων, αυτά τα κύτταρα παράγουν μη φυσιολογικά υψηλά επίπεδα οξειδοαναγωγικών ενεργών μορίων σιδήρου. Αυτά τα μόρια αντιδρούν με τη βιταμίνη C και σχηματίζουν ελεύθερες ρίζες από το υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες οδηγούν στον θάνατο του καρκίνου, καταστρέφοντας το DNA των κυττάρων. 

9 μήνες ενδοφλέβιας θεραπείας με βιταμίνη C, κοστίζει σήμερα λιγότερο από μία δόση χημειοθεραπείας και το κυριότερο είναι πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Η βιταμίνη C είναι επιλεκτικά κυτταροτοξική για τα καρκινικά κύτταρα, όταν χορηγείται ενδοφλεβίως σε υψηλές δόσεις και έχει πολλά καρδιαγγειακά οφέλη. Όταν χορηγείται ενδοφλεβίως σε υψηλές δόσεις, η βιταμίνη C παράγει ένα προοξειδωτικό αποτέλεσμα, δημιουργώντας έτσι υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο είναι τελικά αυτό που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Οι φυσιολογικοί ιστοί δεν βλάπτονται από τα υψηλά επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου που δημιουργούνται, επειδή τα υγιή κύτταρα έχουν αρκετούς τρόπους για την αποτελεσματική αφαίρεσή του, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευση αυτού σε τοξικά επίπεδα. Τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν αυτή την ικανότητα.

Η βιταμίνη C είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδοσιακά αντιοξειδωτικά, ειδικά για την πρόληψη και τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών.

Έρευνες έχουν, επίσης, δείξει ότι η βιταμίνη C είναι επιλεκτικά κυτταροτοξική στα καρκινικά κύτταρα όταν χορηγείται ενδοφλεβίως (IV) σε υψηλές δόσεις και έχει πολλά καρδιαγγειακά οφέλη.

Η βιταμίνη C είναι και η βιταμίνη D είναι χρήσιμες βιταμίνες για την θεραπεία του καρκίνου.


Πώς η βιταμίνη C σκοτώνει τα κύτταρα του καρκίνου

Προκειμένου η βιταμίνη C να καταστρέψει αποτελεσματικά τα καρκινικά κύτταρα, θα πρέπει να υπάρχει πολύ υψηλή συγκέντρωσή της στο αίμα και ο μόνος τρόπος για να αποκτήσετε αυτά τα υψηλά επίπεδα είναι η IV χορήγηση, αν και η χρήση λιποσωμιακής βιταμίνης C από το στόμα προσεγγίζει αυτήν την αποτελεσματικότητα. 

Με την παράκαμψη του πεπτικού σωλήνα, η ενδοφλέβια χορήγηση έχει ως αποτέλεσμα τα επίπεδα αίματος σε βιταμίνη C να γίνουν έως και 500 φορές υψηλότερα από αυτά που μπορείτε να επιτύχετε μέσω της στοματικής οδού.

Ο μηχανισμός πίσω από την ικανότητα της βιταμίνης C να στοχεύει επιλεκτικά τα καρκινικά κύτταρα έχει να κάνει με την παραγωγή υπεροξειδίου του υδρογόνου, το οποίο τελικά είναι αυτό που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου, είναι ένα αντιδραστικό είδος οξυγόνου που μπορεί να βλάψει ιστούς και DNA. Τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ λιγότερο ικανά να απομακρύνουν το επιβλαβές υπεροξείδιο του υδρογόνου από ότι τα φυσιολογικά κύτταρα. Έτσι, τα καρκινικά κύτταρα είναι πολύ πιο επιρρεπή σε βλάβες και στο θάνατο από την υψηλή ποσότητα υπεροξειδίου του υδρογόνου. Αυτό εξηγεί πώς τα πολύ υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που χρησιμοποιούνται στις κλινικές δοκιμές δεν επηρεάζουν τους φυσιολογικούς ιστύς, αλλά είναι επιζήμια για τον όγκο. Ο λόγος που οι φυσιολογικοί ιστοί δεν βλάπτονται από τα υψηλά επίπεδα υπεροξειδίου του υδρογόνου που παράγονται είναι ότι τα υγιή κύτταρα έχουν διάφορους τρόπους αποτελεσματικής αφαίρεσής του, αποτρέποντας έτσι τη συσσώρευσή του σε τοξικά επίπεδα. Μία από τις πρωταρχικές οδούς απομάκρυνσης είναι το ένζυμο καταλάση και τα κύτταρα με μειωμένη δραστικότητα καταλάσης είναι πιο επιρρεπή στη θανάτωση όταν εκτείθενται σε υψηλές ποσότητες βιταμίνης C. Οι όγκοι με χαμηλά επίπεδα καταλάσης είναι οι πιο ευαίσθητοι, ενώ οι όγκοι με υψηλά επίπεδα καταλάσης είναι οι λιγότερο ανταποκρινόμενοι.

Υπάρχουν περισσότερες νέες παραδοχές για τη βιταμίνη C
1) Η βιταμίνη C έχει χρόνο ημιζωής 2 ωρών στο ανθρώπινο σώμα
2) Η βιταμίνη C λειτουργεί αναστέλλοντας τη γλυκόλυση – τη διαδικασία με την οποία η γλυκόζη διασπάται μέσα στα μιτοχόνδρια του κυττάρου και μετατρέπεται σε ενέργεια για τον πολλαπλασιασμό του κυττάρου. Η γλυκόλυση, μέρος της κυτταρικής αναπνοής, είναι μια σειρά αντιδράσεων που αποτελούν την πρώτη φάση του καταβολισμού των περισσότερων υδατανθράκων, που σημαίνει μετατροπή των μεγαλύτερων μορίων σε μικρότερες.  Η γλυκόλυση διασπά τη γλυκόζη και σχηματίζει πυροσταφυλικό με την παραγωγή δύο μορίων ΑΤΡ. Το πυροσταφυλικό τελικό προϊόν της γλυκόλυσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σε αναερόβια αναπνοή εάν δεν υπάρχει διαθέσιμο οξυγόνο είτε σε αερόβια αναπνοή μέσω του κύκλου TCA-Τricarboxylic Αcid Cycle-κύκλος του τρικαρβοξυλικού οξέος που αποδίδει πολύ περισσότερη χρησιμοποιήσιμη ενέργεια για το κύτταρο.
3) Η βιταμίνη C μπορεί να στοχεύσει και να σκοτώσει καρκινικά βλαστοκύτταρα. 

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

 

Η βιταμίνη C για τη θεραπεία της σηψαιμίας

Η βιταμίνη C σε συνδυασμό με τη θειαμίνη (Β1) έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμη στη θεραπεία σοβαρής σήψης και σηπτικού σοκ. Η σηψαιμία είναι μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που προκαλείται από μια συστηματική μόλυνση από βακτήρια, ιούς ή παράσιτα που επηρεάζουν τελικά τη λειτουργία των ζωτικών οργάνων. Οι νοσοκομειακές λοιμώξεις που προκαλούν σήψη είναι σημαντική αιτία θανάτου των ασθενών, ειδικά στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Η χορήγηση βιταμίνης C (μαζί με θειαμίνη) για περισσότερο από δύο ημέρες σε ασθενείς με σήψη μειώνει το ποσοστό θνησιμότητας από 40% σε 8,5%. 


Η βιταμίνη C είναι, επίσης, καλή για την καρδιά, τα αγγεία, τους πνεύμονες και τα μάτια

-Η βιταμίνη C, επίσης, μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής μετά από χειρουργική επέμβαση στην καρδιά και έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης, μειώνει τη διάρκεια της νοσηλείας μετά από χειρουργική επέμβαση καρδιάς. Η από του στόματος  χορήγηση μειώνει τη διάρκεια της νοσηλείας κατά 7%, ενώ η IV κατά 16%.

-Η βιταμίνη C μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας την παροχή του νιτρικού οξειδίου (ΝΟ) στο σώμα σας, ένα μόριο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία. Η βιταμίνη C μειώνει τόσο τη συστολική όσο και τη διατολική πίεση.

-Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ειδικά στους καπνιστές. Η βιταμίνη C να βελτιώνει τα επίπεδα του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα και ενισχύει  τον πολλαπλασιασμό των κυψελιδικών κυττάρων στους πνεύμονες.

-Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, κυρίως, με τη μείωση της φλεγμονής.

-Η βιταμίνη C προστατεύει την όραση βελτιώνοντας τη λειτουργία των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς και μειώνει τον κίνδυνο για καταρράκτη, καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες.


Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν υψηλες δόσεις βιταμίνης C

Οι υψηλές δόσεις IV βιταμίνης C είναι θεραπευτικές  για λοιμώξεις, φλεγμονές και ακόμη και καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό γίνει έλεγχος εκ των προτέρων της αφυδρογονάσης γλυκόζης-6-φωσφορικής (G6PD). Το G6PD είναι ένα ένζυμο που βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να διατηρούν την ακεραιότητα της μεμβράνης τους. Η υψηλής δόσης IV βιταμίνη C είναι στην πραγματικότητα ένα ισχυρό προοξειδωτικό και σε ένα άτομο με έλλειψη G6PD μπορεί να προκαλέσει αιμόλυση, με ελάττωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων τους. Ευτυχώς, η ανεπάρκεια του G6PD είναι σχετικά σπάνια.


Σε τι δοσολογία πρέπει να δίνεται ενδοφλέβια η βιταμίνη C για τη θεραπεία του καρκίνου;

Στην κλινική Riordan, προτείνουν επίπεδα βιταμίνης C περίπου 300 έως 400 mg / dl για  επιλεκτική κυτταροτοξικότητα κατά των καρκινικών κυττάρων. Αυτή η δοσολογία είναι 300 φορές υψηλότερη από το ποσό της βιταμίνης C που παίρνετε από  μια υγιεινή διατροφή. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτά τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα είναι πραγματικά μόνο για τη θεραπεία των καρκίνων και των μολυσματικών ασθενειών, και όχι για τη διατήρηση μιας καλής υγείας.

Για την διατήρηση μιας καλής υγείας, αρκεί μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C, ή η λήψη βιταμίνης C από το στόμα, μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά.

Για παράδειγμα, η λήψη μεγάλων δόσεων βιταμίνης C (ασκορβικό οξύ) σε καθημερινή βάση μειώνει το επίπεδο του χαλκού, οπότε αν έχετε ήδη έλλειψη χαλκού και παίρνετε υψηλές δόσεις βιταμίνης C, μπορεί να προκαλέσετε διαταραχή στο ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Αν χρειαστεί να παίρνετε προσωρινά μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης C για να καταπολεμήσετε ένα κρυολόγημα ή μια γρίπη, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Για την διατήρηση καλής υγείας και την πρόληψη μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι νερό σε θερμοκρασία δωματίου με 1 στιμμένο βιολογικό λεμόνι και να ακολουθείτε μια πλούσια σε βιταμίνη C διατροφή.

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, οπότε όταν παίρνετε ένα συμπλήρωμα, είναι καλύτερο να την παίρνετε τρεις φορές την ημέρα. Επίσης, εάν είστε ευαίσθητοι στη βιταμίνη C, μπορεί να εμφανίσετε διάρροια. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι πρέπει να μειώσετε τη δοσολογία κατά 1 gr κάτω από τη δοσολογία που εμφανίσθηκε η διάρροια.

Για όσους δε θέλουν να λαμβάνουν ενδοφλέβια βιταμίνη C, η λιποσωμιακή βιταμίνη C παρέχει καλύτερη απορρόφηση. 

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Ζητείστε την εξέταση πριν κάνετε οποιαδήποτε θεραπεία. Η ζωή σας είναι πολύτιμη.

Ζητήστε από την EMEDI πληροφορίες για το μοριακό προφίλ του όγκου.

Μάθετε όλες τις πληροφορίες από τους συνεργάτες μας για την εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου, πατώντας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Εμπιστευθείτε τους διατροφικούς συμβούλους της EMEDI

Εμπιστευθείτε το ογκολογικό συμβούλιο της EMEDI


Βιταμίνη C για να έχετε την υγεία σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα βιταμίνης C, ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που έχετε

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, θα επιλεγούν για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη της λιποσωμιακής βιταμίνης C

Πόση βιταμίνη C πρέπει να λαμβάνετε για το απλό κρυολόγημα;

Ποιοι πρέπει να παίρνουν βιταμίνη C

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Γιατί πρέπει να προστατεύεστε από το οξειδωτικό στρες

Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής

Χρήσιμες πληροφορίες για τη βιταμίνη C

Η βιταμίνη C καταπολεμά το οξειδωτικό stress

Η βιταμίνη C μειώνει τον κίνδυνο στις καρδιοαγγειακές παθήσεις

Θεραπεία του καρκίνου με βιταμίνη C 

Ουσίες που εξουδετερώνουν τις βιταμίνες

Υψηλές δόσεις βιταμινών για τη θεραπεία καρκίνου

Τι πρέπει να αποφεύγουν όσοι έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ