Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΚι άλλη μελέτη αποδεικνύει ότι η χημειοθεραπεία προκαλεί τις μεταστάσεις

Κι άλλη μελέτη αποδεικνύει ότι η χημειοθεραπεία προκαλεί τις μεταστάσεις

Η χημειοθεραπεία επιδεινώνει την εξέλιξη του καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Science Translational Medicine

Η χημειοθεραπεία προάγει τη μετάσταση του καρκίνου.

Ο καρκίνος είναι μία από τις κυριότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, παγκοσμίως.

Από το 2005 έως και το 2015, οι περιπτώσεις καρκίνου αυξήθηκαν κατά 33% και ο αριθμός των νέων περιπτώσεων αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 70% κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες υπό το σημερινό παγκόσμιο πρότυπο προαγωγής της ασθένειας.

Μια μελέτη 14 ετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Clinical Oncology το Δεκέμβριο του 2004 με τίτλο ”Η Συμβολή της Κυτταροτοξικής Χημειοθεραπείας στην 5ετή Επιβίωση σε κακοήθειες ενηλίκων” έδειξε ότι η συνολική συμβολή της θεραπευτικής και επικουρικής κυτταροτοξικής χημειοθεραπείας στην 5ετή επιβίωση στους ενήλικες ήταν 2,3% στην Αυστραλία και 2,1% στις ΗΠΑ.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιπτώσεις της χημειοθεραπείας σε ιστούς που συλλέχθηκαν από άνδρες με καρκίνο του προστάτη και βρήκαν αποδείξεις βλάβης του DNA σε υγιή κύτταρα μετά τη θεραπεία, γράφουν οι επιστήμονες στο Nature Medicine. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα υγιή κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβη από τη χημειοθεραπεία εκκρίνουν περισσότερο ποσοστό μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται WNT16B, η οποία ενισχύει την επιβίωση των καρκινικών κυττάρων.

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου. Η προεγχειρητική χημειοθεραπεία είναι η πρώτη γραμμή ιατρικής επέμβασης κατά του καρκίνου του μαστού. Συνήθως, η στρατηγική είναι να χρησιμοποιηθεί η χημειοθεραπεία για να συρρικνωθεί ο όγκος πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Όμως, τα καρκινικά κύτταρα είναι διαφορετικά από κάθε άλλο τύπο κυττάρου στο σώμα, διότι διαιρούνται πολύ γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Η χημειοθεραπεία βλάπτει και τα άλλα υγιή κύτταρα του σώματος, που, επίσης, διαιρούνται γρήγορα, όπως τα κύτταρα στα θυλάκια των τριχών, γι ‘αυτό και τα μαλλιά πέφτουν γρήγορα με πολλά χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Ωστόσο, το κύριο σώμα του όγκου δεν είναι απαραίτητα, η πιο επικίνδυνη πτυχή του καρκίνου. Στο 90% των ασθενών που νοσούν από καρκίνο, αυτός εξαπλώνεται σε όλο το σώμα και σε άλλα όργανα και ιστούς. Για παράδειγμα, τα κύτταρα του καρκίνου του μαστού μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να μεταφερθούν στα οστά, στους πνεύμονες και στο ήπαρ. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μετάσταση και είναι αναμφισβήτητα η πιο επικίνδυνη πλευρά του καρκίνου. Δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις αφού αφαιρεθεί ο καρκίνος και ο ασθενής υποβληθεί σε  χημειοθεραπεία, ορισμένα καρκινικά κύτταρα έχουν ξεφύγει κατά τη χειρουργική επέμβαση… και αρχίζουν να αναπτύσσονται αλλού. Μπορεί να απαιτηθεί πολύς χρόνος, ακόμη και δεκαετίες, σε μερικές περιπτώσεις, αλλά η μετάσταση είναι δυστυχώς ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο.

Ένας ενδιαφέρον νέος δείκτης μετάστασης ονομάζεται μικροπεριβάλλον μετάστασης του όγκου-Tumor Microenvironment of Metastasis -TMEM. Κάθε θέση TMEM είναι ένα σημείο, όπου τα καρκινικά κύτταρα είναι πιθανό να μεταπηδήσουν μεταξύ του ιστού από τον οποίο προέρχονται και της κυκλοφορίας του αίματος, που λειτουργεί ως ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς για τη μεταφορά καρκινικών κυττάρων σε όλο το σώμα. Η μέτρηση του αριθμού των κηλίδων όπου κάποια μόρια εκφράζονται σε υψηλό βαθμό είναι ένας τρόπος μείωσης του αριθμού των καρκινικών κυττάρων που πρέπει να κάνουν αυτή τη θανατηφόρα απομάκρυνση από τον ιστό του μαστού στην κυκλοφορία του αίματος. Η μελέτη δείχνει, επίσης, ότι η χημειοθεραπεία αυξάνει τον αριθμό των θέσεων TMEM – πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να κάνουν μετάσταση τα καρκινικά κύτταρα. 

Υπάρχει μια πόρτα στο τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου που επιτρέπει στα καρκινικά κύτταρα να εξαπλώνονται από τους όγκους, σε άλλα μέρη του σώματος.

Cancer Discovery (2015, doi: 10.1158 / 2159-8290.CD-15-0012).

Ο καρκίνος, για παράδειγμα, του μαστού εξαπλώνεται όταν τρία συγκεκριμένα κύτταρα βρίσκονται σε άμεση επαφή: ένα ενδοθηλιακό κύτταρο (κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία), έναν περιβραγχικό μακροφάγο (κύτταρο ανοσοποίησης που βρίσκεται κοντά στα αιμοφόρα αγγεία) και ένα κύτταρο όγκου που παράγει υψηλά επίπεδα Mena (μια πρωτεΐνη που ενισχύει την ικανότητα του καρκίνου για εισβολή). Η πρωτεΐνη Mena είναι ένας βασικός ενισχυτής και διαμορφωτής της κυτταρικής μετανάστευσης και είναι ένας προμεταστατικός παράγοντας. Η Μένα εμπλέκεται στον πυρήνα και τον πολυμερισμό της ακτίνης, που είναι ένας κυτταρικός ρυθμιστής της συναρμολόγησης και της δυναμικής των κυτταροπλασματικών δικτύων ακτίνης. Ανήκει στην οικογένεια Ena / VASP (ενεργοποιημένη / VASP), μαζί με τις VASP και Ena-VASP-like, που κωδικοποιούνται από το γονίδιο Mena που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 1. Η θέση όπου αυτά τα τρία κύτταρα έρχονται σε άμεση και σταθερή επαφή, που ονομάζεται μικροπεριβάλλον μετάστασης του όγκου (TMEM), είναι εκεί όπου τα κύτταρα όγκου εισέρχονται στα αιμοφόρα αγγεία.

Τα μακροφάγα του TMEM απελευθερώνουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αγγειακός ενδοθηλιακός αυξητικός παράγοντας (VEGF) που προκαλεί τοπική αύξηση της διαπερατότητας των αιμοφόρων αγγείων. Το αποτέλεσμα είναι προσωρινό, αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετό καιρό για να επιτρέψει την είσοδο των καρκινικών κυττάρων στη ροή του αίματος. Αυτό επιτρέπει στα κύτταρα να ξεφύγουν από τον πρωτογενή όγκο και να ταξιδέψουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Οι ερευνητές, επίσης, παρατήρησαν για πρώτη φορά ότι η διαπερατότητα των παροδικών αιμοφόρων αγγείων και η είσοδος των κυττάρων του όγκου στην κυκλοφορία του αίματος συμβαίνουν ταυτόχρονα και αποκλειστικά στις θέσεις TMEM. 

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

 

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τον καρκίνο 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Γονίδια υπεύθυνα για την μετάσταση του καρκίνου

Η παθολογία του καρκίνου

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Σταδιοποίηση στον καρκίνο

Ιατρικές συνταγές με τη μαγειρική σόδα

Εγκεφαλικές μεταστάσεις

Προγνωστικοί παράγοντες στον καρκίνο

Γιατί η γονιδιακή θεραπεία είναι η απόλυτη θεραπεία του καρκίνου

Πώς η βιοψία και το χειρουργείο βοηθούν στην εξάπλωση του καρκίνου

Θεραπεία του μεταστατικού καρκίνου

Έκφραση του κολλαγόνου σε καρκίνο του πνεύμονα

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης καρκίνου

Κίνδυνος για μετάσταση στον καρκίνο παχέος εντέρου

Δερματικές μεταστάσεις στον καρκίνο

Πώς γίνονται οι μεταστάσεις στον καρκίνο;

Τα χαρακτηριστικά καρκινικού κυττάρου

Το ασβέστιο αποτρέπει τις μεταστάσεις στα οστά

Είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να χειρουργείται ο καρκίνος;

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Αρχές χημειοθεραπείας του καρκίνου

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

Πότε είναι επιζήμια η αντικαρκινική θεραπεία;

Θεραπεία του καρκίνου εξατομικευμένα

Που μπορεί να εφαρμοστεί το μοριακό προφίλ

Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές

Τι είναι ο καρκίνος;

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες

Σταματήστε να κάνετε χημειοθεραπεία

Εξατομικευμένη φαρμακευτική θεραπεία

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ