Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ ξένη γλώσσα κατάλληλη και για τα προνήπια

Η ξένη γλώσσα κατάλληλη και για τα προνήπια

Η ξένη γλώσσα ενισχύει τη μάθηση στα προνήπια

 

Για χρόνια, τόσο οι επιστήμονες όσο και οι γονείς επενδύουν στη δίγλωσση εμπειρία των παιδιών, γιατί έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις γνωστικές ικανότητες. Για παιδιά που μεγαλώνουν σε οικογένειες, όπου μιλούν δύο γλώσσες, η δίγλωσση μάθηση γίνεται εύκολα.

Αλλά, πώς μπορούν τα μωρά που ζουν μέσα σε οικογένειες που μιλούν 1 γλώσσα να αναπτύξουν τέτοιες δεξιότητες;

Οι μελέτες σάρωσης εγκεφάλου δείχνουν ότι η εναλλαγή μεταξύ δύο γλωσσών προκαλεί διαφορετικά πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας σε σύγκριση με την ομιλία με μία γλώσσα, ιδιαίτερα στον προμετωπιαίο φλοιό. Αυτό το μέρος του εγκεφάλου εμπλέκεται στην οργάνωση και τη δράση σε πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης της μνήμης εργασίας, του συλλογισμού και του σχεδιασμού. 

Μπορούν τα μωρά να διδάσκονται μια δεύτερη γλώσσα αν δεν έχουν έκθεση σε αυτή στο σπίτι και, εάν ναι, τι είδους έκθεση σε ξένες γλώσσες απαιτείται και πόσος χρόνος χρειάζεται για αυτή τη μάθηση;

Η μέθοδος δίνει έμφαση στην κοινωνική αλληλεπίδραση, το παιχνίδι και την υψηλή ποιότητα και ποσότητα γλώσσας από τους δασκάλους. Η προσέγγιση χρησιμοποιεί “ομιλία που απευθύνεται σε βρέφη” – συχνά αποκαλούμενη “παρενθετική” – που χρησιμοποιούν οι γονείς για να μιλήσουν στα μωρά τους, η οποία έχει απλούστερη γραμματική, υψηλότερα και υπερβολικά σύμφωνα και εξαγόμενα φωνήεντα. Ατή η γλώσσα βοηθά τα μωρά να μάθουν τη γλώσσα.

Στη μελέτη τα μωρά ηλικίας 7 έως 33,5 μηνών έλαβαν μία ώρα αγγλικών συνεδριών την ημέρα για 18 εβδομάδες, ενώ μια ομάδα ελέγχου έλαβε ένα πρότυπο δίγλωσσο πρόγραμμα. Και οι δύο ομάδες παιδιών ελέγχθηκαν στα ισπανικά-μητρική γλώσσα και στα αγγλικά κατά την έναρξη και στο τέλος των 18 εβδομάδων. Τα παιδιά φορούσαν, επίσης, ειδικά γιλέκα εξοπλισμένα με ελαφριά καταγραφικά που καταγράφουν την αγγλική τους εκμάθηση. Οι ηχογραφήσεις αναλύθηκαν για να καθορίσουν πόσες αγγλικές λέξεις και φράσεις έμαθε κάθε παιδί.

Τα παιδιά που έλαβαν τη μέθοδο εκμάθησης ξένης γλώσσας εμφάνισαν ταχείες αυξήσεις στην αγγλική κατανόηση και την παραγωγή, και υπερέβησαν σημαντικά τους ομότιμους ομίλους ελέγχου σε όλες τις ηλικίες σε όλες τις εξετάσεις αγγλικών. Μέχρι το τέλος του προγράμματος των 18 εβδομάδων, τα παιδιά στο πρόγραμμα παρήγαγαν κατά μέσο όρο 74 αγγλικές λέξεις ή φράσεις ανά παιδί ανά ώρα. Τα παιδιά στην ομάδα ελέγχου παρήγαγαν 13 αγγλικές λέξεις ή φράσεις ανά παιδί ανά ώρα.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ακόμη και τα μωρά που ζουν σε μονογλωσσικά σπίτια μπορούν να αναπτύξουν δίγλωσσες ικανότητες σε αυτή την νεαρή ηλικία. Με τη σωστή επιστημονική προσέγγιση που συνδυάζει τα γνωρίσματα που γνωρίζουν ότι μεγαλώνουν τη γλώσσα των παιδιών, είναι δυνατό να δοθεί στα πολύ μικρά παιδιά η ευκαιρία να ξεκινήσουν να μαθαίνουν μια δεύτερη γλώσσα, με μια μόνο ώρα παιχνιδιού την ημέρα σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον. 

Η επακόλουθη δοκιμή 18 εβδομάδες αργότερα έδειξε ότι τα παιδιά διατήρησαν στη μνήμη τους αυτά που έμαθαν και το κέρδος ήταν παρόμοιο μεταξύ των παιδιών που φοιτούσαν στα σχολεία δημόσια και ιδιωτικά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πλούτος δεν είναι σημαντικός παράγοντας στην ικανότητα των νηπίων να μαθαίνουν μια ξένη γλώσσα. Η μητρική γλώσσα των παιδιών (ισπανικά) συνεχίζει να μαθαίνεται, καθώς τα παιδιά μαθαίνουν αγγλικά και δεν επηρεάζεται αρνητικά από την εισαγωγή μιας δεύτερης γλώσσας.

Η επιστήμη υποδεικνύει ότι οι εγκέφαλοι των προνηπίων είναι οι καλύτερες μαθησιακές μηχανές που δημιουργήθηκαν ποτέ και ότι η μάθηση των νηπίων είναι ευαίσθητη στο χρόνο.

Ο εγκέφαλός να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα είναι η καλύτερη μεταξύ 0 και 3 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη δείχνει ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πρώιμο δίγλωσσο μαθησιακό περιβάλλον για μαθητές που βρίσκονται στην προνηπιακή ηλικία, σε ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον με μια ώρα την ημέρα και τα βρέφη μπορούν να μάθουν μια δεύτερη γλώσσα νωρίτερα και πολύ πιο εύκολα από ό,τι αυτό είναι εφικτό για όλους.

Διαβάστε, επίσης,

Πώς να κάνετε τα παιδιά σας εξυπνότερα

Μαθήματα αγγλικής γλωσσολογίας

Οι ξένες γλώσσες αυξάνουν τις ευκαιρίες για δουλειά

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ