Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι πιο συχνοί τύποι καρκίνου και πώς να προστατευτείτε

Οι πιο συχνοί τύποι καρκίνου και πώς να προστατευτείτε

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι καρκίνου

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η θλίψη, ο θυμός και η συγκίνηση είναι μόνο μερικά από τα συναισθήματα που συντρίβουν τον οργανισμό σας και μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.

Ο γενικός όρος καρκίνος χρησιμοποιείται για περισσότερες από 200 διαφορετικές ασθένειες.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι υπήρχαν 17,5 εκατομμύρια περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως το 2015 και 8,7 εκατομμύρια θάνατοι. 

Κοινά χαρακτηριστικά όλων των τύπων καρκίνου

Υπάρχουν πάρα πολλές μορφές καρκίνου…

Όλοι οι τύποι καρκίνου και καρκινικών κυττάρων έχουν ορισμένα μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως κατεστραμμένα ή μεταλλαγμένα κύτταρα, ταχύ πολλαπλασιασμό και ικανότητα εξάπλωσης σε όλο το σώμα. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου ονομάζεται και κατηγοριοποιείται ανάλογα με την περιοχή του ιστού που επηρεάζεται.

Το σώμα σας αποτελείται από δισεκατομμύρια κύτταρα και οι δραστηριότητες αυτών των κυττάρων διαχειρίζονται από το DNA σας. Τα κύτταρα αναπτύσσονται, πολλαπλασιάζονται και πεθαίνουν κάθε δευτερόλεπτο, κάθε ημέρας … εκτός αν είναι καρκινικά κύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα αγνοούν τις οδηγίες του σώματός σας και πολλαπλασιάζονται χωρίς περιορισμό. Παρεμποδίζουν τις φυσιολογικές δραστηριότητες των εσωτερικών οργάνων σας και εισβάλλουν στους παρακείμενους ιστούς.

Τι προκαλεί καρκίνο

Σύμφωνα με τους περισσότερους συμβατικούς ιατρούς, οι αιτίες του καρκίνου είναι ακόμα άγνωστες. Οι ιατρικοί “εμπειρογνώμονες” συμφωνούν σε ορισμένα σημεία, όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Διαφωνούν, επίσης, για άλλα, όπως την τοξικότητα βαρέων μετάλλων, τα καλλυντικά και τα προϊόντα ομορφιάς, τη ρύπανση του περιβάλλοντος, τα χημικά αντηλιακά, τα γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, τα κινητά τηλέφωνα και τα οικιακά προϊόντα.

Έχετε το δικαίωμα να γνωρίζετε αν που φοράτε, πίνετε ή τρώτε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο.

Σημαντικές έρευνες συνδέουν τις περιβαλλοντικές και συναισθηματικές τοξίνες με την ανάπτυξη του καρκίνου.

Το χρόνιο στρες και το συναισθηματικό τραύμα προκαλούν την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καρκίνου με πολλούς τρόπους. Αυτά τα γεγονότα επιβραδύνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυξάνουν τους αυξητικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου.

Ένας ενημερωμένος άνθρωπος μπορεί να κάνει λογικές επιλογές σχετικά με τον τρέχοντα και μελλοντικό τρόπο ζωής του. Αλλά, ένας άνθρωπος που ποτέ δεν ακούει έναν ψίθυρο για τους κινδύνους του σύγχρονου κόσμου πέφτει θύμα της επιλογής του και το σημαντικότερο δεν το γνωρίζει.

Το πιο συχνά είδη καρκίνου

1. Καρκίνος του πνεύμονα: Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία των θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο. Έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του πνεύμονα. Ο πιο συνηθισμένος είναι ο «μη μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα». Η κύρια αιτία του καρκίνου του πνεύμονα είναι το κάπνισμα (στην πραγματικότητα τα χημικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των τσιγάρων) με δευτερεύουσα αιτία την δηλητηρίαση με ραδόνιο. Ο καρκίνος του πνεύμονα επηρεάζει τις κυψελίδες (τους μικροσκοπικούς αερόσακους στους πνεύμονες) και μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα σε άλλους ιστούς.

2. Καρκίνος του ήπατος: Αυτός ο καρκίνος προκάλεσε το θάνατο 788.000 ανθρώπων παγκοσμίως το 2015. Το συκώτι είναι κύριο όργανο του σώματός σας και δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό. Το ήπαρ επεξεργάζεται όλο το αίμα σας, που είναι ο προτιμώμενος τρόπος μεταφοράς για τα καρκινικά κύτταρα και γι ‘αυτό και οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος είναι δευτεροπαθείς (καρκίνοι που αρχίζουν αλλού και καταλήγουν στο συκώτι). Όταν ο καρκίνος έχει ως πρωτοπαθή εστία στο ήπαρ, η αιτία είναι, συνήθως, η κατάχρηση αλκοόλ, γενετική αιτία ή χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Β ή C.

3. Ο καρκίνος του στομάχου: Το αδενοκαρκίνωμα του στομάχου απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Αυτός ο τύπος καρκίνου επηρεάζει την επένδυση του στομάχου και μερικές φορές ανιχνεύεται στο αρχικό στάδιο. Όσο αργότερα γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία του καρκίνου, τόσο πιο φτωχή είναι η πρόγνωση. Διάφορες τροφές, το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνεύματος πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο αυτής της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Εάν έχετε μόνιμη δυσφορία στο στομάχι που περιλαμβάνει ναυτία, καούρα, φούσκωμα ή πόνο να κάνετε προληπτικές εξετάσεις.

4. Καρκίνος του παχέος εντέρου: Ο καρκίνος που βρίσκεται στο παχύ έντερο ή το ορθό προκαλεί το θάνατο σε περίπου 800.000 ανθρώπους ετησίως. Εάν διαγνωσθεί νωρίς, τα ποσοστά επιβίωσης είναι εξαιρετικά. Η έγκαιρη διάγνωση και τα προληπτικά μέτρα είναι κρίσιμης σημασίας δεδομένου ότι συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα μέχρι να πολλαπλασιαστούν τα καρκινικά κύτταρα και να εξαπλωθούν σε άλλα όργανα. Ορισμένα προληπτικά μέτρα είναι η κατανάλωση μιας διατροφής βασισμένης, κυρίως, σε λαχανικά, ο περιορισμός του αλκοόλ, η τακτική άσκηση και οι θεραπείες σώματος, πνεύματος και ψυχής.

5. Καρκίνος του μαστού: Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται στους ιστούς του μαστού τόσο ανδρών όσο και γυναικών και επιφέρει το θάνατο σε περισσότερους από 500.000 ανθρώπους κάθε χρόνο. Ο κακοήθης όγκος που αναπτύσσεται σε αυτόν τον ιστό εξαπλώνεται γρήγορα σε άλλα μέρη του σώματος αν αφεθεί χωρίς θεραπεία και οι συναισθηματικές διαταραχές δεν επιλυθούν. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του δέρματος). Μόνο περίπου το 10% των καρκίνων του μαστού θεωρείται ότι συνδέονται με παράγοντες κληρονομικότητας (δηλαδή γενετικές μεταλλάξεις). Καρκίνο μαστού αναπτύσσουν και όσοι ζουν σε ένα τοξικό περιβάλλον, καταναλώνουν μια κακή διατροφή κ.λπ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρκετά περιθώρια να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Δυστυχώς, ο συστηματικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού με μαστογραφίες δεν έχει μειώσει τις περιπτώσεις καρκίνου του μαστού ούτε έχει βελτιώσει τα ποσοστά επιβίωσης.

6. Καρκίνος του οισοφάγου: Ο καρκίνος του οισοφάγου στερεί τη ζωή περισσότερων από 400.000 ανθρώπων κάθε χρόνο παγκοσμίως. Οι κύριες αιτίες του καρκίνου του οισοφάγου είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και η διατροφή. Εάν είστε καπνιστής που πίνει, επίσης, τακτικά, ο κίνδυνός σας είναι σημαντικά υψηλότερος. Οι έρευνες δείχνουν ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και η τακτική κατανάλωση φραουλών και μούρων που έχουν αποξηρανθεί με κατάψυξη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Η εξέταση για αυτή τη μορφή καρκίνου είναι περίπλοκη και μερικές φορές βλάπτει τον οισοφάγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. 

7. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Ο τράχηλος βρίσκεται στο κατώτερο άκρο της μήτρας. Εάν τα κύτταρα στην περιοχή αυτή υποστούν αλλαγές που δεν έχουν εντοπιστεί με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσε να εμφανιστεί καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Είναι υπεύθυνος για πάνω από 260.000 θανάτους παγκοσμίως. Ενώ περίπου 84% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας εμφανίζονται σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, εκτιμάται ότι πάνω από 4.000 γυναίκες θα πεθάνουν από τον καρκίνο αυτό ανά έτος. Οι γιατροί χρησιμοποιούν το τεστ Παπανικολάου, και αναζητούν καρκίνο ή προκαρκινικά κύτταρα. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι κρίσιμη, καθώς, μπορεί να είναι ασυμπτωματικός ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μέχρι να εξαπλωθεί.

8. Καρκίνος του προστάτη: Μπορεί να μην υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα καρκίνου του προστάτη μέχρι να εξαπλωθεί σε άλλες περιοχές του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πλήττει τη ζωή 1.1 εκατομμυρίων ανθρώπων, ετησίως. Εκτιμάται ότι πάνω από 150.000 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη και ότι πάνω από 26.000 θα πεθάνουν από αυτόν τον καρκίνο, αυτό τον χρόνο. Είναι σημαντικό ότι τώρα υπάρχουν πολλές λιγότερο επεμβατικές θεραπείες για καρκίνο του προστάτη, οπότε βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε όλες τις επιλογές σας προτού αποδεχτείτε μια δυνητικά επιβλαβή χειρουργική μέθοδο. Εδώ και πάλι, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μια διατροφή που βασίζεται κυρίως σε λαχανικά μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.

9. Καρκίνος της ουροδόχου κύστης: Υπάρχουν περισσότερα από 400.000 νέα κρούσματα καρκίνου της ουροδόχου κύστης που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο παγκοσμίως. Ευτυχώς, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης προκαλεί ενόχληση κατά τη διάρκεια της ούρησης και έτσι ανιχνεύεται νωρίτερα από πολλές άλλες μορφές καρκίνου. Η παρακολούθηση είναι σημαντική για να εξασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει επανεμφάνιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

10. Καρκίνος του παγκρέατος: Αυτός ο καρκίνος είναι επιθετικός και υπάρχουν λίγα συμπτώματα της νόσου μέχρι να προχωρήσει. Ο κοιλιακός πόνος, ο ίκτερος και η ανεξήγητη απώλεια βάρους είναι σημεία που εκδηλώνονται σε ορισμένους ασθενείς. Ο καρκίνος του παγκρέατος πλήττει τις ζωές περισσότερων από 330.000 ανθρώπων, ετησίως. Η παχυσαρκία είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παγκρέατος, αλλά αυτός ο καρκίνος χτυπάει ακόμα και τους λεπτούς ανθρώπους, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ισχυρό. Οι β-γλυκάνες είναι χρήσιμες.

11. Λέμφωμα μη Hodgkin: Αυτός ο καρκίνος ξεκινά στα λευκά αιμοσφαίρια του λεμφικού συστήματος, στον πυρήνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Ο κοιλιακός πόνος, η κόπωση και οι διογκωμένοι λεμφαδένες (που βρίσκονται στις μασχάλες, στο λαιμό και στη βουβωνική χώρα) είναι συμπτώματα που έχουν ορισμένοι ασθενείς. Το μη-Hodgkin λέμφωμα αναμένεται να προσβάλλει περισσότερους από 20.000 ανθρώπους το 2017. Η διατήρηση ενός υγιούς λεμφικού συστήματος και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος θα μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης του καρκίνου.

12. Λευχαιμία: Ο καρκίνος των κυττάρων του αίματος ονομάζεται λευχαιμία. Αρχίζει στο μυελό των οστών, όπου παράγονται τα περισσότερα κύτταρα αίματος. Έχουν δημιουργηθεί πάρα πολλά ανώριμα κύτταρα αίματος τα οποία εξαντλούν τα υγιή κύτταρα του αίματος, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, ακραίας κόπωσης και αναιμίας. Η λευχαιμία προκαλεί το θάνατο σε περίπου 353.000 ανθρώπους κάθε χρόνο.

Αυτά τα 12 είδη καρκίνου αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% όλων των διαγνωσμένων περιπτώσεων καρκίνου στον κόσμο. Και ενώ οι επίσημες στατιστικές μπορούν να δηλώσουν ότι ο καρκίνος ήταν η αιτία θανάτου, η πραγματικότητα είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον καρκίνο πεθαίνουν στην πραγματικότητα από τις συμβατικές θεραπείες για τον καρκίνο (χημειοθεραπεία, ακτινοβολία και / ή χειρουργική επέμβαση).

Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τύποι καρκίνου. Η προσοχή στο σώμα σας και η άριστη φροντίδα του είναι το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου και την έγκαιρη ανίχνευσή του. Όσο πιο γρήγορα ελέγξετε τον τρόπο ζωής σας και τη διατροφή σας, τόσο υγιέστερο θα είναι κάθε κύτταρο στο σώμα σας.

Η ζωή είναι πολύτιμη.

Η ζωή είναι δική σας. Πάρτε την στα χέρια σας!

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά 


Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη θεραπεία του καρκίνου

 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Ανησυχία λόγω της στροφής των καρκινοπαθών στην εναλλακτική ιατρική

Ο καρκίνος δεν θεραπεύεται με χημειοθεραπείες

Πειραματικές χημειοθεραπείες με χρήματα ανά κεφάλι

Ο κόσμος θα φέρει την αλλαγή στην Ογκολογία

Η πικρή αλήθεια για τις χημειοθεραπείες

Γιατί οι χημειοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές

Οι χημειοθεραπείες και οι ακτινοθεραπείες δεν είναι αποτελεσματικές για την θεραπεία του καρκίνου

Οι οφθαλμικές ανεπιθύμητες ενέργειες από την χημειοθεραπεία

Αντικαρκινικό φυτό για χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία έχει μεγάλη καρδιοτοξικότητα

Αν οι καρκινοπαθείς δεν κάνουν χημειοθεραπεία αυξάνεται η επιβίωση

Η τοξικότητα των κυτταροστατικών φαρμάκων

Τι να κάνετε σε εξαγγείωση των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων

Μην κάνετε προεγχειρητική χημειοθεραπεία για τις ηπατικές μεταστάσεις

Ανορεξία και καχεξία στον καρκίνο

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Αρχές χημειοθεραπείας του καρκίνου

Δερματικές αντιδράσεις σε στοχευμένες θεραπείες

Διαταραχές γεύσης στη θεραπεία του καρκίνου

Διατροφή σε στοματίτιδα

Επανένταξη ενός καρκινοπαθούς στην κοινωνία

Εξατομικευμένες θεραπείες για τους καρκινοπαθείς

Πνευμονική ίνωση από την μπλεομυκίνη

Ανταπόκριση στη χημειοθεραπεία

Το πέρασμα στην εξατομικευμένη θεραπεία του καρκίνου

Οι καρκινοπαθείς πρέπει να διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Παράγοντες που καθορίζουν τη θεραπευτική απόφαση στην ογκολογία

Νεφροτοξικότητα από τη χημειοθεραπεία

Πειράματα σε καρκινοπαθείς, σκοπιμότητες, οικονομικά κίνητρα και αποτελέσματα

Η θεραπεία του καρκίνου στα παιδιά πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Είναι απαραίτητο το Oncotype DX στον καρκίνο μαστού;

Οι τύποι καρκίνου που σχετίζονται με το AIDS

Ρυθμιστικοί μηχανισμοί της απόπτωσης

Η παθολογία του καρκίνου

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΣκιάθος
Επόμενο άρθροΟξέωση
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Smoothie με ποικιλία μούρων

Smoothie με ποικιλία μούρων. Αυτό το smoothie με μούρα είναι μια τέλεια καλοκαιρινή απόλαυση. Είναι δροσιστικό, υγιεινό και γευστικό Smoothie με ποικιλία μούρων ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 3 φλιτζάνια βιολογικά...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ