Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑντιμετωπίστε το οίδημα και τη διόγκωση με συμπληρώματα διατροφής
Array

Αντιμετωπίστε το οίδημα και τη διόγκωση με συμπληρώματα διατροφής

Η διόγκωση, η κατακράτηση υγρών και το οίδημα αντιμετωπίζονται με συμπληρώματα διατροφής

 

Το οίδημα χαρακτηρίζεται από μεγάλες ποσότητες νερού που μετακινούνται από το πλάσμα στο διάμεσο υγρό. Οποιοσδήποτε παράγοντας επηρεάζει την καθαρή υδροστατική ωσμωτική πίεση ή την καθαρή κολλοειδοωσμωτική πίεση μεταβάλλει και την κατανομή του υγρού, εντός του εξωκυττάριου υγρού.

Το εντοπισμένο οίδημα μπορεί να προκύψει από βλάβη των τριχοειδών αγγείων, συστολή της περιφερικής φλεβικής κυκλοφορίας ή από παρεμπόδιση της λεμφικής παροχέτευσης.

Το οίδημα είναι πολύ συχνό. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, αλλά οι πιο βασικές είναι: ελαττωμένη κινητοποίηση των υγρών, κυκλοφορικές διαταραχές, δευτεροπαθής κατακράτηση νατρίου από τους νεφρούς, πρωτοπαθή κατακράτηση νατρίου από τους νεφρούς λόγω ελαττωμένης διήθησης και νεφρικής αγγειοσυστολής. 

Γενικά, το οίδημα είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής, λόγω διαταραχής του τοιχώματος των τριχοειδών και εξίδρωσης των υγρών. Όταν αυξάνονται τα επίπεδα των ιντερλευκινών IL6 και IL 8 στο πλάσμα, η φλεγμονή είναι η αιτία του οιδήματος.

Αν υπάρχει τραύμα σε μία περιοχή, εισβάλλουν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και συμβαίνει οίδημα. 

Αν συμβεί οίδημα στο κεφάλι συμβαίνει ρήξη του αιματοεγκεφαλικού φραγμού αιμορραγία στον επισκληρίδιο, υπαραχνοειδή αιμορραγία, αιμορραγία στον υποσκληρίδιο χώρο και στον θάλαμο του εγκεφάλου.

Η θρομβίνη παίζει σημαντικό ρόλο στο οίδημα. Η ενεργοποίηση του καταρράκτη πήξης προκαλεί οίδημα στον εγκέφαλο. Με την χρήση ιρουδίνης αναστέλλεται η θρομβίνη που προκαλεί διάσπαση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και πυροδοτεί μηχανισμούς για σχηματισμό οιδήματος μετά από ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Συμπτώματα που σχετίζονται με το οίδημα

Μετά από ένα χειρουργείο υπάρχει πόνος και οίδημα και τοπική φλεγμονώδης αντίδραση, αλλά και μώλωπες και μειωμένο εύρος κίνησης, προκαλούμενα από την κυκλοοξυγενάση και τις προσταγλανδίνες.

Σε οίδημα κάτω άκρων αιτίες είναι η διαταραχή της λεμφικής κυκλοφορίας (πρωτοπαθές οίδημα) και οι όγκοι, ο ουλώδης ιστός και η αφαίρεση λεμφαδένων (δευτεροπαθές οίδημα).

Σε φλεβική και λεμφική στάση πριν από την έκκριση του γάλακτος ή σε απόφραξη των γαλακτοφόρων πόρων μετά την έναρξη του θηλασμού, για παράδειγμα, αν χορηγηθούν πρωτεολυτικά ένζυμα σταματά η φλεγμονή των γαλακτοφόρων πόρων και διαλύεται το παχύρρευστο γάλα που μπλοκάρει τη ροή του γάλακτος στον αυλό των αγωγών.

oidhma 3

Αίτια του οιδήματος

Βλάβη νεφρών: Προκαλεί οιδήματα στα μάτια, στα πόδια και σε διάφορες κοιλότητες

Νόσος νεφρών: Προκαλεί οιδήματα στα μάτια και στα πόδια

Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια: Προκαλεί οιδήματα στην κνήμη, στον αστράγαλο και στα πόδια

Κίρρωση: Προκαλεί ασκίτη και οιδήματα στην Κνήμη

Κατεστραμμένες φλέβες ποδιών: Προκαλεί οιδήματα στο κάτω μέρος των κνημών

Ανεπάρκεια λεμφικού συστήματος: Προκαλεί συσσώρευση υγρού σε συνδετικούς ιστούς

oidhma 4

Θεραπεία του οιδήματος

Η θεραπεία του οιδήματος μπορεί να γίνει με ανύψωση των κάτω άκρων, άσκηση, συμπίεση και χειροκίνητη παροχέτευση της λέμφου.

Τα συμπληρώματα διατροφής για τη διόγκωση και το οίδημα

-Σερραπεπτάση

Η σερραπεπτάση είναι κατάλληλη για το μετεγχειρητικό πρήξιμο, σε ρήξη των συνδέσμων που μειώνεται κατά 50% το οίδημα, αλλά και ο πόνος και η φλεγμονή.

-Βρομελίνη

Η βρομελίνη αν και φυτική είναι πολύ ικανοποιητική θεραπεία για το οίδημα

-Παπαϊνη

Η παπαϊνη θεραπεύει το οίδημα από ξένες πρωτεϊνες και τη φλεγμονή από την κυτταρική μετανάστευση. Η από του στόματος χορήγηση παπαϊνης οδηγεί στην αναπαραγωγή ενός παράγοντα αντιθρομβίνης πλάσματος που προκαλεί παράταση του χρόνου πήξεως της θρομβίνης in vitro και αύξηση του χρόνου λύσης θρόμβου ευσφαρίνης. Όταν υπάρχει εγκεφαλική αιμορραγία από τη δράση θρομβίνης υπάρχει μεγάλο όφελος από την παπαϊνη. Η παπαϊνη χορηγείται τόσο σε τραύμα όσο και μετά την χειρουργική επέμβαση. Η παπαϊνη μπορεί να τροποποιήσει τη διαπερατότητα των ιστών στη φλεγμονή, να διευκολύνει την παροχέτευση των υγρών και να διευκολύνει την αποκατάσταση των ιστών. Η παπαϊνη απομακρύνει το πηγμένο αίμα ή τα ινιδώδη συσσωρευμένα που τυπικά υπάρχουν μετά από τραύμα ή φλεγμονή.

-Ρουτίνη

Η χορήγηση αντιοξειδωτικών με τα φλαβονοειδή σε τραυματικές βλάβες, βοηθά σε τραύματα εγκεφάλου. Οι νευροπροστατευτικές επιδράσεις, της ρουτίνης είναι αποδεδειγμένες.

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κυστίτιδα

Κυστίτιδα. Πρόληψη και θεραπεία κυστίτιδας, που είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως, με φυσικούς τρόπους Η κυστίτιδα είναι η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης ή του...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ