Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΒελτιώστε την υγεία της καρδιάς σας
Array

Βελτιώστε την υγεία της καρδιάς σας

Διατηρήστε υγιές το σώμα σας, για να έχετε υγιή καρδιά

Κάθε στιγμή της ημέρας, η καρδιά στέλνει αίμα σε όλο το σώμα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν κάποιο καρδιακό πρόβλημα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο νούμερο ένα δολοφόνος γυναικών και ανδρών.

Αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα τώρα για να μειώσετε τον κίνδυνο…

Περίπου 1 στους 3 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα πεθάνουν από καρδιακές παθήσεις και περίπου 6 στους 10 θα έχουν ένα σοβαρό επεισόδιο καρδιακής νόσου.

Η καρδιακή νόσος αναπτύσσεται όταν τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν την καρδιά στενεύουν από αθηρωματικές πλάκες και η ροή του αίματος προς την καρδιά μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά δεν μπορούν να φτάνουν στην καρδιά τόσο εύκολα.

Τελικά, μια περιοχή της πλάκας μπορεί να αποκολληθεί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό θρόμβου αίματος στην επιφάνεια της πλάκας. Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να εμποδίσει το αίμα να ρέει προς στην καρδιά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν ένα αγγείο που τροφοδοτεί την καρδιά στενεύει και η καρδιά δεν μπορεί να πάρει αρκετό οξυγόνο, πράγμα που οδηγεί στο θάνατο του καρδιακού μυός.

Οι τρεις κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις είναι: το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η σωματική αδράνεια, αλλά και κάποια γονίδια.

Η πρώιμη καρδιακή νόσος μπορεί να μην προκαλεί συμπτώματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι τακτικές εξετάσεις είναι σημαντικές.

Πρέπει να γίνεται έλεγχος της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, ηλεκτροκαρδιογράφημα, που δείχνει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά και αν υπάρχουν σημεία προηγούμενης καρδιακής προσβολής, υπέρηχος καρδιάς που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για την ανίχνευση προβλημάτων και δείχνει το μέγεθος, το σχήμα και τις δομές της καρδιάς και μετράει τη ροή του αίματος μέσα σε αυτή.

Αν και οι πρώιμες καρδιακές παθήσεις μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα, οι προχωρημένες καρδιακές παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν πίεση στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή κόπωση. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ζάλη ή σύγχυση. 

Κάντε υγιεινές επιλογές στη ζωή σας

Το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε όλοι για να διατηρήσουμε την καρδιά μας υγιή είναι να διατηρούμε το σώμα μας υγιές, με το κάνουμε μια υγιεινή διατροφή, να έχουμε μια καλή σωματική δραστηριότητα, να διατηρούμε ένα άπαχο σωματικό βάρος και να αποφεύγουμε το κάπνισμα και την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα. Το ήμισυ της διατροφής μας πρέπει να αποτελείται φρούτα και λαχανικά. Περίπου το ένα τέταρτο πρέπει να είναι τρόφιμα ολικής αλέσεως και άλλο ένα τέταρτο θα πρέπει να είναι  πρωτεΐνη, όπως κρέας ή θαλασσινά. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, πρέπει να ακολουθήσετε τη δίαιτα DASH (Διαιτητική προσέγγιση για τη διακοπή της υπέρτασης). Αυτή η δίαιτα δίνει έμφαση στα φρούτα, στα λαχανικά, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως και στα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα. Να τρώτε τρόφιμα που έχουν ανεπεξέργαστο θαλασσινό αλάτι. Το επεξεργασμένο αλάτι συμβάλλει σημαντικά στην υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Διαβάστε, επίσης,

H δίαιτα DASH για τη ρύθμιση της πίεσης

Ο διαβήτης αυξάνει τις πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη, καρδιακές παθήσεις και καρδιακή προσβολή. Η ύπαρξη διαβήτη υποδηλώνει καρδιακή νόσο. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη του διαβήτη είναι μέσω της διατροφής και της σωματικής άσκησης. Πολύ μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής  μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη πολύ περισσότερο από τη φαρμακευτική αγωγή.

Για μερικούς ανθρώπους, η καρδιακή προσβολή είναι το πρώτο σημείο της καρδιακής νόσου. Ο πόνος ή το σφίξιμο στο στήθος ή το άνω μέρος του σώματος, ο κρύος ιδρώτας ή η δύσπνοια είναι όλα ενδείξεις καρδιακής προσβολής.

Εάν αισθανθείτε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ζητήστε, αμέσως, ιατρική βοήθεια. Το να ενεργήσετε γρήγορα μπορεί να σώσει τη ζωή σας και να αποτραπούν οι μόνιμες βλάβες. Μασήστε και μια ασπιρίνη.

Οι καρδιακές παθήσεις και οι καρδιακές προσβολές είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή ανακοπή, κατά την οποία η καρδιά ξαφνικά σταματάει να χτυπάει. Το αίμα σταματά να ρέει στον εγκέφαλο και σε άλλα μέρη του σώματος. Αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγα λεπτά, η καρδιακή ανακοπή μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Οι καρδιακές παθήσεις και οι καρδιακές προσβολές μπορούν, επίσης, να εμποδίζει το ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς σας να λειτουργεί σωστά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εμφανιστεί ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός ή αρρυθμία. Η καρδιά σας μπορεί να κτυπά πάρα πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με ακανόνιστο ρυθμό. Μια επικίνδυνη αρρυθμία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Οι καρδιακές παθήσεις και οι αρρυθμίες μπορούν να αντιμετωπιστούν για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής ανακοπής.

Να είστε καλοί με την καρδιά σας. Μην τη θεωρείτε δεδομένη. 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία της καρδιάς σας

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Η κάνναβη φάρμακο για το εγκεφαλικό και την καρδιακή προσβολή

Σύγχρονη εργαστηριακή διάγνωση της αθηροσκλήρωσης

Η βιταμίνη D δείκτης για τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης

Τι είναι ο αθηρωματικός δείκτης;

Πρόληψη εμφράγματος

Το TIPI τεστ για το έμφραγμα του μυοκαρδίου

Το ΤΙΜΙ τεστ για την πρόγνωση των οξέων στεφανιαίων συνδρόμων

Η καλύτερη θεραπεία για την κολπική μαρμαρυγή

Οι βιταμίνες για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος έπαθε εγκεφαλικό

Η ομάδα αίματος δείχνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

Νόσος των Καρωτίδων

Νέα απεικονιστική μέθοδος για τις αρτηρίες

Υπάρχει κληρονομικότητα και στο εγκεφαλικό

Φλεβοκομβική ανακοπή

Κολπική μαρμαρυγή σε ηλικιωμένους

Σκορ κινδύνου για καρδιακή νόσο κι εγκεφαλικό επεισόδιο

www.emedi.gr

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό

Εκπαίδευση ασθενών με αυτισμό. Διευκολύνετε και βοηθήστε τα άτομα με τα άτομα με Αυτισμό Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος είναι οι δυσκολίες σε άτομα τα οποία...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ