Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΟγκολογίαΘεραπεία Live Cell για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες

Θεραπεία Live Cell για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες

Θεραπεία του καρκίνου με ζωντανά κύτταρα

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η σύγχρονη θεραπεία με ζωντανά κύτταρα ανακαλύφθηκε από τον Δρ. Alexis Carrel που γεννήθηκε στη Λυών, στη Γαλλία, τον Ιούνιο του 1873 και το 1912 o Carell ανέδειξε την αναζωογονητική δράση των νεαρών κυττάρων σε καλλιέργειες παλαιών και εκφυλισμένων κυττάρων.

Αυτό άνοιξε μια νέα εποχή στην επιστήμη των κυτταρικών θεραπειών.

Ο καθηγητής Niehans θεωρείται ο πατέρας της σύγχρονης κυτταρικής θεραπείας. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης στον θυρεοειδή αδένα ενός ασθενούς, ο παραθυρεοειδής υπέστη τυχαία βλάβη. Ο ασθενής έπαθε σοβαρούς σπασμούς και η κατάσταση του ήταν κρίσιμη. Ο καθηγητής Niehans τοποθέτησε παραθυρεοειδή κύτταρα που ελήφθησαν από έμβρυο μοσχαριών. Εγχύθηκε αυτό το μείγμα στον ασθενή, πιστεύοντας ότι οι ορμόνες που περιέχονται σε αυτό θα σταθεροποιούσαν τον ασθενή, έτσι ώστε να μπορεί να συνεχιστεί η χειρουργική επέμβαση. Είναι ενδιαφέρον ότι ο ασθενής επέζησε και έζησε μακρά ζωή μετά. Η επιτυχία αυτής της θεραπείας οδήγησε τον Niehans να εγκαταλείψει τη χειρουργική μεταμόσχευση των άθικτων αδένων και να χρησιμοποιήσει μόνο ενέσιμα εκχυλίσματα οργάνων.

Η έρευνά του τον οδήγησε να προετοιμάσει και να εμφυτεύσει εκχυλίσματα οργάνων από σχεδόν όλα τα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου, του ήπατος, του παγκρέατος, των νεφρών, της καρδιάς, του δωδεκαδακτύλου, του θύμου και του σπλήνα.

Με τα χρόνια αντιμετώπισε και τεκμηρίωσε χιλιάδες περιπτώσεις που αφορούσαν τη χρήση της κυτταροθεραπείας. 

Η ζωντανή κυτταρική θεραπεία είναι η χρήση ζωντανών ή φρέσκων κυττάρων που αποκτώνται από έμβρυα ζώων, εμβρυϊκό υλικό ή πολύ νεαρά ζώα. Τα δείγματα δότη συλλέγονται και υφίστανται επεξεργασία ενώ τα κύτταρα είναι ακόμα φρέσκα. Το επιλεγμένο όργανο είναι προσεκτικά αλεσμένο σε μια πάστα. Δίδεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην βλάπτονται τα επιμέρους κύτταρα. Μετά την επεξεργασία, τα κύτταρα αναμιγνύονται με ένα διάλυμα ηλεκτρολύτη. Αυτό το διάλυμα στη συνέχεια χρησιμοποιείται για ένεση ως εξατομικευμένη θεραπεία. Το διάλυμα περιέχει πραγματικά ολόκληρα κύτταρα, καθώς και τμήματα κυττάρων και ζωικών πρωτεϊνών. Η χρήση εμβρυϊκού υλικού μειώνει τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από τον λήπτη.

Η θεραπεία εκχύλισης ζωντανών κυττάρων χρησιμοποιεί όργανα από μικρά ή ενήλικα ζώα. Τα όργανα δότη αλέθονται σε λεπτή πάστα σε διάλυμα ηλεκτρολύτη και αναμιγνύονται καλά. Η κυτταρική δομή καταστρέφεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το διάλυμα αυτό αφήνεται να καθιζάνει και στη συνέχεια τεμαχίζεται και φιλτράρεται για να απομακρυνθεί οποιαδήποτε στερεή ύλη. Μόνο τα διαλυτά μέρη των κυττάρων όπως το RNA και το DNA παραμένουν στο υγρό εκχύλισμα. Το διάλυμα δεν περιέχει τμήματα της κυτταρικής μεμβράνης ή οποιασδήποτε ζωική πρωτεΐνη. Αυτή η διαδικασία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο αλλεργικής αντίδρασης από τον λήπτη. Η διαδικασία διήθησης αφαιρεί, επίσης, όλους τους ιούς ή τα βακτήρια που μπορεί να μεταφέρει το ζωοδότης.

Αυτή η μέθοδος καλείται, επίσης, θεραπεία με πεπτίδια, καθώς, μόνο τα υδατοδιαλυτά πεπτίδια ή αμινοξέα παραμένουν στο διάλυμα.

Τυπικά, παράγονται ξεχωριστά εκχυλίσματα οργάνων και χορηγούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του ασθενούς. Μερικοί θεραπευτές προτιμούν να παράγουν τα λεγόμενα «κοκτέιλ» που περιέχουν ένα μείγμα οργάνων. Ένα τυπικό παράδειγμα αυτού είναι ένα μείγμα θύμου, σπλήνα και ήπατος.

Όσοι χρησιμοποιούν τη θεραπεία με πεπτίδια οργάνων συμφωνούν ότι αυτή η μορφή είναι εξίσου αποτελεσματική με αυτή με φρέσκα κύτταρα. 

Ένα πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι τα εκχυλίσματα μπορούν να καταψυχθούν και να αποθηκευτούν. Η κατάψυξη ολόκληρων κυττάρων είναι πολύ δύσκολη και συχνά οδηγεί στην καταστροφή των κυττάρων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατάψυξης. Καθώς, δεν υπάρχουν ολόκληρα κύτταρα, τα πεπτίδια οργάνων μπορούν εύκολα να καταψυχθούν και να αποθηκευτούν, επιτρέποντας τα εκχυλίσματα να παραχθούν σε μεγαλύτερη ποσότητα αντί να χρειάζεται να παράγουν το εκχύλισμα για κάθε μεμονωμένο ασθενή.

Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται ευρέως στην Ευρώπη για τη θεραπεία του καρκίνου. Πολλοί ασθενείς αναζητούν εναλλακτικές επιλογές στη χημειοθεραπεία. Οι διεθνείς στατιστικές δείχνουν ότι η χημειοθεραπεία έχει ποσοστά επιτυχίας μόνο 2%.

Η κυτταροθεραπεία είναι μια θεραπεία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες φυσικές θεραπείες.

Η συμπληρωματική κυτταρική θεραπεία του καρκίνου έχει 2 λειτουργίες:

Ανοσοποιητική διαμόρφωση με εκχύλισμα θύμου αδένα

Οχύρωση των οργάνων και ανανέωσή τους με εκχυλίσματα ειδικά για τα όργανα αυτά

Θεραπεία του θύμου αδένα για τον καρκίνο

Η θεραπεία του θύμου είναι η πιο σημαντική για την ανοσοθεραπεία.

Αυτή η θεραπεία περιλαμβάνει μια σειρά ενέσεων εκχυλίσματος θύμου αδένα, οι οποίες ενεργοποιούν και εξισορροπούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος.

Ο θύμος αδένας βρίσκεται ακριβώς πίσω από το στέρνο στην κορυφή της καρδιάς. Αυτός ο αδένας είναι το κέντρο του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Η λειτουργία του θύμου είναι να παράγει και να εκπαιδεύει τα Τ-λεμφοκύτταρα (Τ κύτταρα). Αυτά τα κύτταρα είναι κρίσιμα για το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα. Ο θύμος αλλάζει το μέγεθος και τη λειτουργία του κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής μας. Είναι μεγαλύτερος και πιο ενεργός στα νεογέννητα, στα βρέφη και στα χρόνια πριν από την εφηβεία. Μετά την εφηβεία, ο θύμος αρχίζει να συρρικνώνεται και ο ιστός του θύμου αντικαθίσταται από λιπώδη ιστό. Παρ ‘όλα αυτά, μια μικρή ποσότητα παραγωγής και εκπαίδευσης Τ-λεμφοκυττάρων συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων.

Η σύγχρονη θεραπεία του θύμου αναπτύχθηκε από τον Σουηδό γιατρό Elias Sandberg στη δεκαετία του ’70. Μέχρι τότε, χρησιμοποιήθηκε η κλασική μέθοδος Live Cell Therapy που αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Niehans. Ο Sandberg άλλαξε τη χρήση ζωντανών κυττάρων και δημιούργησε ένα εκχύλισμα από τον θύμο αδένα μοσχαριών ηλικίας 6 μηνών. Ήταν σε θέση να παράγει αυτό το εκχύλισμα θύμου σε φυσιολογική συγκέντρωση (δηλαδή, τη συγκέντρωση των δραστικών συστατικών που υπάρχει φυσικά). Αυτή η νέα ουσία ονομάζεται THX. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται στη Γερμανία για πάνω από 20 χρόνια.

Λόγω της μείωσης του μεγέθους του αδένα του θύμου κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής μας, η ανοσοαπόκριση που σχετίζεται με το θύμο αδένα ελαττώνεται. Όταν φθάσουμε σε ηλικία 50 ετών, μόνο το 15% εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση των λοιμώξεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων ασθενειών, οι οποίες αυξάνονται όσο μεγαλώνουμε.

Είναι κρίσιμο να υπάρχουν αρκετές ορμόνες θύμου στο εκχύλισμα. Αυτές είναι η Thymosin Aphla 1, η Thymosin Beta 4 και η Thymolin. Πολλά προϊόντα θύμου περιέχουν μόνο ελάχιστες ποσότητες αυτών των ορμονών.

Ένα τυπικό πρόγραμμα Θυμοθεραπείας περιλαμβάνει μια σειρά ενέσεων χρησιμοποιώντας πεπτίδια θύμου. Αυτή η θεραπεία είναι η καλύτερη φυσική, μη ειδική ανοσοθεραπεία. Αυτή η θεραπεία προκαλεί την ενεργοποίηση και εξισορρόπηση του κυτταρικού ανοσοποιητικού συστήματος. Μέχρι τη δεκαετία του 1980 ο Sandberg είχε θεραπεύσει επιτυχώς περισσότερους από 50.000 ασθενείς με καρκίνο. Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα της θεραπείας του, πολλοί από τους ασθενείς του είχαν σημαντικές αντιγηραντικές επιδράσεις.

Ο δρ Sandberg πραγματοποίησε την πρώτη του θεραπεία σε μια αγελάδα, που είχε αναπτύξει κακόηθες σάρκωμα και επρόκειτο να σφαγεί. Μετά από σύντομη θεραπεία με ΤΗΧ, ο όγκος έφυγε! Αυτή ήταν η αρχή της έρευνας και της θεραπείας του με το εκχύλισμα θύμου αδένα.

Μόνο το 1960 ο Αυστραλός ανοσολόγος J. Miller ανακάλυψε τη λειτουργία του θύμου. Αναγνώρισε, επίσης, την πραγματική σημασία των λεμφοκυττάρων που προγραμματίζονται από το θύμο αδένα. 

Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο θύμος αδένας είναι το κεντρικό όργανο της άμυνας του σώματος.

Τα λευκά αιμοσφαίρια που σχηματίζονται στο μυελό των οστών φθάνουν στον θύμο αδένα ως ανώριμα λεμφοκύτταρα.

Μόνο το 10% αυτών των κυττάρων εκπαιδεύονται στον θύμο αδένα και θεωρούνται κατάλληλα για χρήση στην άμυνα του οργανισμού. Εκπαιδεύονται για να παρακολουθούν και να περιπολούν το σώμα. Ο σκοπός αυτού του συστήματος είναι να αναγνωρίσει τα ίδια τα κύτταρα του σώματος ως δικά του και να αναγνωρίσει ξένα κύτταρα, όπως τα βακτήρια, τους ιούς ή τα καρκινικά κύτταρα. Σε αυτά τα ξένα κύτταρα επιτίθενται και καταστρέφονται.

Τα πιο σημαντικά κύτταρα της άμυνας για την καταπολέμηση των εισβολέων είναι:

-Helper Cells-Βοηθητικά Κύτταρα

Αυτά τα κύτταρα εμπλέκονται στο σχηματισμό αντισωμάτων. Αυτά ενεργοποιούν τα φυσικά κύτταρα φονείς και τα κυτταροτοξικά κύτταρα.

-Suppressor Cells-Κατασταλτικά κύτταρα

Αυτά εξασφαλίζουν ότι δε σχηματίζονται πάρα πολλά αντισώματα και αποτρέπονται οι υπερβολικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

-Killer Cells-Κύτταρα φονείς

Αυτά τα κύτταρα προσβάλλουν ξένα κύτταρα και συνεργάζονται με τα λεγόμενα κυτταροτοξικά κύτταρα για να τα καταστρέψουν.

Memory cells-Κύτταρα μνήμης

Τα κύτταρα αυτά αποθηκεύουν πληροφορίες για το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντάς του να διακρίνει μεταξύ των ξένων κυττάρων και των κυττάρων του σώματος.

Ο θύμος αδένας δεν υπάρχει στο έμβρυο. Τα νεογέννητα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, δεν είναι σε θέση να επιβιώσουν χωρίς θύμο αδένα. Μέσω της επαφής με το περιβάλλον, δηλαδή μετά τη γέννησή του, το σώμα είναι ικανό να δημιουργήσει το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερο το αναπτυσσόμενο παιδί εκτίθεται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως τη βρωμιά, τόσο καλύτερος είναι ο θύμος αδένας και ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα. Μέχρι την εφηβεία, ο θύμος έχει φτάσει στην κορυφαία λειτουργία του. Με την αυξανόμενη ηλικία ο θύμος συρρικνώνεται, όπως και η προστασία από τις ορμόνες του θύμου.

Παρέχοντας το εκχύλισμα πεπτιδίων του θύμου, ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων μπορεί να αυξηθεί και η λειτουργικότητά τους να βελτιωθεί ή να αποκατασταθεί.

Υπάρχουν πάνω από 40 διαφορετικοί παράγοντες στο εκχύλισμα θύμου, που το κάνουν να έχει θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Παραδείγματα χρήσης της Κυτταρικής Θεραπείας

Καρκίνος του πνεύμονα

Το εκχύλισμα θύμου χορηγείται δύο φορές την εβδομάδα για 10 εβδομάδες σε 12 ασθενείς που πάσχουν είτε από αδιαφοροποίητο κυτταρικό καρκίνωμα είτε από καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων.

Αποτελέσματα:

Υποκειμενικές και αντικειμενικές κλινικές βελτιώσεις παρατηρήθηκαν σε 10 από τους 12 ασθενείς.
Η τοπική ανάπτυξη όγκου σταμάτησε και η μεταστατική εξάπλωση στους μεσοθωρακικούς λεμφαδένες ή άλλα όργανα μειώθηκε.
3 ασθενείς παρουσίασαν μερική υποχώρηση της μάζας του όγκου.
Το 6μηνο ποσοστό επιβίωσης αυξήθηκε σε 42% στην ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία, σε σύγκριση με 7% στην ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνο συμπτωματική θεραπεία.
Ο Skotnicki δημοσίευσε τα αποτελέσματα αυτά το 1989.

-Νόσος του Hodgkin  (lymphogranulomatosis)

Το εκχύλισμα θύμου χορηγήθηκε σε 366 παιδιά που πάσχουν από νόσο Hodgkin. Αυτά τα παιδιά είχαν, επίσης και άλλες ανοσιακές διαταραχές.

Αποτελέσματα:

Υπήρξε βελτίωση των παραμέτρων του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το 93,8% των περιπτώσεων έφτασε το 5ετές ποσοστό επιβίωσης σε σύγκριση με το 70-80% των περιπτώσεων που αντιμετωπίστηκαν με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία.
Αυτά τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν το 1991 -92 από τους Berkow και Makhonova.

Καρκίνος του μαστού

Μια ομάδα 26 γυναικών με καρκίνο του μαστού θεραπεύθηκε με εκχύλισμα θύμου δύο φορές την εβδομάδα για 4-6 εβδομάδες. Αυτές οι γυναίκες είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε μαστεκτομή 1 έως 2 χρόνια πριν αρχίσει η μελέτη.

Αποτελέσματα:

Ο δείκτης CEA μειώθηκε σε περίπου 70% των περιπτώσεων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχυλίσματα θύμου αδένα. Αυτό συγκρίνεται με το 47% στην ομάδα που δεν υποβλήθηκε σε κυτταροθεραπεία.

-Καρκίνος γαστρεντερικού σωλήνα

Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη για 15 χρόνια σε 457 ασθενείς που υποφέρουν από καρκίνο του μαστού, καθώς και καρκίνο του γαστρεντερικού σωλήνα έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν κυτταρική θεραπεία είχαν:

Αποτελέσματα

Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Καλύτερη και ταχύτερη επούλωση πληγών.
Αυξημένο χρόνο επιβίωσης σε σύγκριση με άτομα που δεν έλαβαν κυτταρική θεραπεία.

-Καρκίνος στο συκώτι

Μία μικρή πιλοτική μελέτη σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με εκχύλισμα θύμου μόνο, έδειξε υποτροπή όγκου σε σχεδόν 50% των περιπτώσεων.

Σε ποιες άλλες ασθένειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κυτταρική θεραπεία;

-Στη νόσο Αλτσχάϊμερ

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας.  Γενικά, διαγιγνώσκεται σε άτομα 65 ετών και άνω.  Συχνά σχετίζεται με τη διαδικασία γήρανσης, αν και πολλοί ηλικιωμένοι δεν παρουσιάζουν ποτέ συμπτώματα. Έχει βρεθεί ότι είναι εκφυλιστική νόσος και κληρονομείται. Το Αλτσχάιμερ αναμένεται να επηρεάσει έναν στους 85 ανθρώπους παγκοσμίως μέχρι το 2050. Στην άνοια χορηγείται το κοκτέιλ Live Cell Extract με εγκεφαλικό εκχύλισμα, θύμο και άλλες κυτταρικές θεραπείες.

-Στη στηθάγχη

Η στηθάγχη είναι η δυσφορία και ο πόνος στο στήθος που καθιστά την αναπνοή δύσκολη. Συνδέεται συχνά με βρογχίτιδα ή πνευμονία. Η στηθάγχη προκαλεί σοβαρό θωρακικό πόνο λόγω της ισχαιμίας (έλλειψη αίματος και παροχής οξυγόνου) στην καρδιά, λόγω απόφραξης ή σπασμού των στεφανιαίων αρτηριών. Η ανοσοποιητική διαμόρφωση με εκχυλίσματα κυττάρων δείχνει υπόσχεση στον έλεγχο της σοβαρότητας και της συχνότητας τέτοιων κρίσεων στηθάγχης. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχύλισμα θύμου και σπλήνα. Το εκχύλισμα του θύμου είναι ένα από τα πιο κοινά εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί εκχύλισμα καρδιάς και πνεύμονα. Η κυτταρική θεραπεία ενδείκνυται για τη θεραπεία της επαναλαμβανόμενης και υποτροπιάζουσας στηθάγχης, ειδικά με συνοδή βρογχίτιδα. Χρησιμοποιώντας αυτά τα εκχυλίσματα στη θεραπεία στο 50% θεραπεύονται από τις κρίσεις στηθάγχης.

-Στην αντιγήρανση

Πώς οι χοίροι μπορούν να σας βοηθήσουν να μοιάζετε και να νιώθετε 15 χρόνια νεώτεροι σε μόλις τρεις μήνες; Η βάση για την αντιγήρανση είναι η θεραπεία με εκχύλισμα θύμου. Λόγω της μείωσης του μεγέθους του θύμου αδένα κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής, η ανοσοαπόκριση ελαττώνεται. Όταν φθάσουμε σε ηλικία 50 ετών, μόνο το 15% εξακολουθεί να λειτουργεί. Αυτό οδηγεί σε σημαντική αύξηση των λοιμώξεων, του καρκίνου και των αυτοάνοσων ασθενειών, καθώς μεγαλώνουμε.

Συνήθως, χορηγούνται ενέσεις θύμου δύο φορές την εβδομάδα για 6 εβδομάδες. Μετά από αυτό, δίδονται εξειδικευμένα εκχυλίσματα οργάνων για την ενίσχυση της παραγωγής ορμονών στο σώμα. Αυτό το κοκτέιλ περιέχει εκχυλίσματα των περισσότερων κύριων οργάνων και δομών στο σώμα, καθώς και αδενικά εκχυλίσματα.

Πώς θα αισθάνεστε μετά από μια αντιγηραντική κυτταρική θεραπεία;

Οι ασθενείς αναφέρουν τα εξής:

Μια γενική αίσθηση νεότητας
Το δέρμα φαίνεται πιο νεανικό και ενυδατωμένο
Βελτίωση των κηλίδων και της μελάγχρωσης του προσώπου
Ελάττωση των γραμμών του προσώπου και μια λάμψη στο δέρμα
Η ελαστικότητα και το πάχος του δέρματος βελτιώνονται
Οι ρυτίδες μειώνονται
Βελτίωση της ποιότητας του ύπνου
Βελτίωση της πέψης
Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στα χέρια και τα πόδια
Χαμηλή πίεση αίματος
Βελτιωμένη σεξουαλική ορμή και δύναμη
Ανακούφιση από τη σεξουαλική δυσλειτουργία
Σκλήρυνση του στήθους
Απαλλαγή από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Απαλλαγή από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
Βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος
Συναίσθημα αφύπνισης και εγρήγορσης
Υψηλότερα επίπεδα ενέργειας
Αύξηση ευελιξίας και ευελιξίας των αρθρώσεων
Μείωση του βάρους
Βελτίωση των παραμέτρων αίματος
Ζωντάνια

-Στο άσθμα

Το άσθμα είναι συχνό σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν, συνήθως, δύσπνοια, βήχα, συριγμό και σφίξιμο στο στήθος. Το άσθμα είναι μια αλλεργική κατάσταση που προκαλείται από το άγχος στην αναπνευστική οδό, είτε μέσω άσκησης ή αλλεργιογόνων και ρύπων. Η ανοσολογική διαμόρφωση οδηγεί σε βελτίωση της κατάστασης των ασθενών που πάσχουν από άσθμα. 

Κατά την παρακολούθηση των ασθενών χρησιμοποιούνται 4 βασικές παράμετροι για τον προσδιορισμό της κατάστασης βελτίωσης:

• Τα κλινικά σημεία και συμπτώματα

• Η δραστηριότητα των Τ κυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος)

• Η ανοσοσφαιρίνη Ε (μια πρωτεΐνη που είναι παρούσα σε αλλεργικές αντιδράσεις)

• Τα ηωσινόφιλα (λευκά αιμοσφαίρια που είναι παρόντα σε αλλεργική νόσο)

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχυλίσματα κυττάρων παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση και στις 4 παραμέτρους.

Το εκχύλισμα θύμου φαίνεται να “διορθώνει την ανοσολογική διαταραχή”.

Λαμβάνεται σπρέι θύμου Live Cell Extract, τέσσερις ψεκασμοί κάτω από τη γλώσσα δύο φορές την ημέρα. Μετά από τρεις εβδομάδες ο ασθενής είναι πιο ξεκούραστος και ήρεμος. Η αναπνοή επιβραδύνεται έως 13 φορές ανά λεπτό, το οποίο είναι φυσιολογικό, χωρίς συριγμό, ζάλη ή αναπνευστικό πόνο. Στο τέλος των τριών εβδομάδων, ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα όταν αναπνέει και δεν έχει τρόμο ή αίσθημα παλμών. Δεν κουράζεται πλέον και καταφέρνει να κοιμηθεί καλύτερα. Είναι, επίσης, σε θέση να περπατάει για πάνω από μισή ώρα χωρίς αναπνευστικές δυσκολίες ή ζάλη, και μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει ταυτόχρονα. Στο τέλος της θεραπείας ο ασθενής δεν θα χρειάζεται τα αναπνευστικά φάρμακα.

Αυτοάνοσα νοσήματα

Οι κυτταρικές θεραπείες είναι ιδανικές για τη θεραπεία αυτοάνοσων ασθενειών. Η βάση κάθε κυτταροθεραπείας ξεκινά με ανοσολογική διαμόρφωση. Με την εφαρμογή του εκχυλίσματος θύμου η ανοσοποιητική λειτουργία μπορεί να εξομαλυνθεί, μειώνοντας τα συμπτώματα.

Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία των ακόλουθων αυτοάνοσων διαταραχών:

Νόσος του Addison
Αρθρίτιδα
Άσθμα
Κοιλιοκάκη
Νόσος του Κρον
Δερματομυοσίτιδα
Νόσος του Graves
Θυρεοειδίτιδα του Hashimoto
Ερυθηματώδης λύκος
Πολλαπλή σκλήρυνση
Βαριά μυασθένεια
Κακοήθης αναιμία
Αντιδραστική αρθρίτιδα
Ρευματοειδής αρθρίτιδα
Σύνδρομο Sjogren
Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
Διαβήτης τύπου Ι

-Βρογχιολίτιδα

Η βρογχιολίτιδα δεν είναι βρογχίτιδα, αλλά είναι μια φλεγμονή των μικρότερων αεραγωγών στους πνεύμονες, που ονομάζονται βρογχιόλια. Είναι συχνή στα παιδιά ηλικίας δύο ετών και κάτω και εκδηλώνεται με μορφή βήχα, συριγμού και δύσπνοιας. Το εκχύλισμα θύμου μπορεί να βοηθήσει. Τα εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων μπορούν να χορηγηθούν με τη μορφή ψεκασμού από το στόμα. Ένα από τα πλεονεκτήματα ενός ψεκασμού είναι ότι μπορεί εύκολα να δοθεί στους πολύ νέους. Για παράδειγμα, ένα βρέφος ηλικίας οκτώ μηνών που υποφέρει από οξεία βρογχιολίτιδα με σοβαρό βήχα και άφθονη ρινική εκκένωση λαμβάνει ένα σπρέι από το εκχύλισμα θύμου κάτω από τη γλώσσα, τέσσερις ψεκασμούς δύο φορές την ημέρα από τους γονείς του. Το βρέφος ανταποκρίνεται ταχέως με σημαντικές αλλαγές στα σημεία και τα συμπτώματα εντός μίας ώρας μετά την πρώτη εφαρμογή. Δύο ημέρες αργότερα το βρέφος είναι απαλλαγμένο από τα κλινικά συμπτώματα της βρογχιολίτιδας. 

-Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται ως φλεγμονή των βλεννογόνων των βρόγχων, των αεραγωγών που μεταφέρουν τη ροή του αέρα από την τραχεία προς τους πνεύμονες. Η βρογχίτιδα μπορεί να χωριστεί σε δύο κατηγορίες, οξεία και χρόνια.

Η οξεία βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη βήχα, με ή χωρίς την παραγωγή βλέννας που εκτονώνεται από την αναπνευστική οδό. Η οξεία βρογχίτιδα εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας οξείας ιογενούς ασθένειας. όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη.

Η χρόνια βρογχίτιδα χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη παραγωγικού βήχα που διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες ανά έτος για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η χρόνια βρογχίτιδα αναπτύσσεται συχνότερα λόγω του επαναλαμβανόμενου τραυματισμού των αεραγωγών που προκαλείται από τα εισπνεόμενα ερεθιστικά. Το κάπνισμα είναι η συνηθέστερη αιτία, ακολουθούμενη από ατμοσφαιρική ρύπανση και επαγγελματική έκθεση σε ερεθιστικά.

Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν δοκιμαστεί καλά για τη θεραπεία ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το εκχύλισμα θύμου χορηγείται είτε ως μονοθεραπεία είτε σε συνδυασμό με αντιβιοτικά. Το εκχύλισμα θύμου είναι “η θεραπεία της επιλογής”, γιατί αλλάζει αποτελεσματικά τη φυσική πορεία της νόσου δουλεύοντας στο αιτιολογικό επίπεδο, γιατί αυξάνει την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και μειώνει τον αριθμό των ετήσιων μολύνσεων, καθώς και τη σοβαρότητας των μολύνσεων. Ο θύμος χρησιμοποιείται με επιτυχία και ως προληπτική θεραπεία.

Στους ενήλικες, μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα (αύξηση των κυττάρων Τ-λεμφοκυττάρων) σε περίπου 70% των ασθενών που υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχύλισμα θύμου, με αποτέλεσμα τη μείωση των συμπτωμάτων και τη μη ανάγκη για αντιβιοτικά.

Εγκαύματα

Οι μικροοργανισμοί προκαλούν λοιμώξεις που προσκολλώνται σε ασθενείς με εγκαύματα στα νοσοκομεία. Αυτές οι μολύνσεις περιλαμβάνουν συχνά θετικούς κατά Gram οργανισμούς, οι οποίοι μπορεί να είναι ανθεκτικοί σε αρκετά αντιβιοτικά. Τα θύματα συχνά μαστίζονται από αυτά τα μικρόβια, καθώς η νοσοκομειακή καθαριότητα και τα προληπτικά μέτρα γίνονται όλο και πιο χαλαρά. Η τεϊκοπλανίνη, ένα εκχύλισμα ζωντανών κυττάρων, μόνο του και σε συνδυασμό με επιπρόσθετα αντιβακτηριακά φάρμακα είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση θετικών κατά gram λοιμώξεων διαφόρων τύπων σε νοσηλευόμενους ασθενείς με έγκαυμα. Το εκχύλισμα θύμου Τ-ακτιβίνη σε συνδυασμό με νουκλεϊνικό νάτριο συν λιδοκαΐνη (για την ανακούφιση πόνου) χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση των λειτουργιών των λεμφοκυττάρων και την αύξηση της ανοσίας. Η θεραπεία είναι επιτυχής στον περιορισμό της μόλυνσης των εγκαυμάτων με παθογόνα και αυτό οδηγεί σε μειωμένο ποσοστό θνησιμότητας.

Καρδιακή λειτουργία

Σε μυοκαρδίτιδα από φλεγμονή του καρδιακού μυός, το εκχύλισμα θύμου ζωντανών κυττάρων οι ασθενείς παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση στο κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας κατά 81%. Το 88% των ανδρών που λαμβάνουν ζωντανά κύτταρα έχουν φυσιολογικά ηλεκτροκαρδιογραφήματα.

-Διαβητικές επιπλοκές

Λόγω της κακής κυκλοφορίας του αίματος στα πόδια, πολλοί διαβητικοί υποφέρουν από έλκη και βακτηριακές λοιμώξεις. Αυτές οι λοιμώξεις μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε αλλοιώσεις των υποκείμενων οστικών δομών. Σε σοβαρές περιπτώσεις αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του ποδιού. Οι διαβητικές λοιμώξεις, συνήθως,  χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν από τις λοιμώξεις του δέρματος σε υγιή άτομα. Η κυτταρική θεραπεία μειώνει το χρόνο επούλωσης για ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία. Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβητικές επιπλοκές, όπως οι γαστρεντερικές λοιμώξεις των άκρων, των δακτύλων και των ποδιών, καθώς και άλλες δερματικές λοιμώξεις και έλκη υποβάλλονται σε θεραπεία με εκχύλισμα θύμου αδένα. Αυτοί οι ασθενείς βιώνουν μειωμένη μόλυνση και  μειωμένο χρόνο επούλωσης. Η κυκλοφορία του αίματος αυξάνεται με το εκχύλισμα θύμου ζωντανών κυττάρων και η ανοσία του ασθενούς αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το εκχύλισμα αυτό. Οι διαβητικοί που καπνίζουν ή πίνουν αλκοόλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν αυτά τα είδη λοιμώξεων, αλλά τα θεραπευτικά σχέδια μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους πάσχοντες να μειώσουν αυτά τα περιστατικά και να διατηρήσουν όσο το δυνατόν πιο υγιεινό τρόπο ζωής με αυτή την εξασθενητική νόσο.

-Στυτική δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι η αδυναμία επίτευξης και διατήρησης μιας στύσης κατάλληλης για σεξουαλική επαφή. Αυτή η κατάσταση δεν θεωρείται φυσιολογική σε οποιαδήποτε ηλικία. Σε κάποιο σημείο της ζωής τους οι περισσότεροι άνδρες αντιμετωπίζουν περιστασιακές δυσκολίες στην επίτευξη στύσης. Αυτό μπορεί να οφείλεται στις επιλογές του τρόπου ζωής, στο στρες, στα φάρμακα ή ακόμα και στην κούραση. Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για τη θεραπεία αυτής της κατάστασης. Φυσικά, η επιτυχία εξαρτάται πολύ από τη βασική αιτία του προβλήματος. Η αντιγηραντική δράση και οι ιδιότητες εξισορρόπησης των ορμονών της κυτταροθεραπείας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της στυτικής δυσλειτουργίας. Μια προσεκτική ισορροπία διαφορετικών τύπων θεραπειών κυτταρικού εκχυλίσματος μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις αισθήσεις διέγερσης ενός άνδρα με στυτική δυσλειτουργία. Η ζωντανή κυτταρική θεραπεία χρησιμοποιείται με επιτυχία σε αρκετές περιπτώσεις ανδρικής ανικανότητας, σε πολλές περιπτώσεις, θεραπεύοντας το πρόβλημα.

-Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο και χρόνιο πόνο των μυών και/ή των αρθρώσεων. Η ινομυαλγία προκαλεί πόνο, κόπωση και άπνοια ύπνου, καθώς και ακαμψία αρθρώσεων, κλινικό άγχος και κατάθλιψη. Η ασθένεια είναι εξαιρετικά εξουθενωτική. Η κυτταρική θεραπεία χρησιμοποιείται για τους πόνους στα πόδια, στα γόνατα, στον αυχένα, στην πλάτη και τσους ώμους, αλλά και για τους πονοκεφάλους.

Χορηγείται φιαλίδιο (7 ml) με κατεψυγμένο υγρό χόνδρο καρχαρία, ημερησίως, με τη μορφή ψεκασμού κάτω από τη γλώσσα, για τρεις μήνες.

Η δοσολογία στη συνέχεια αυξάνεται σε δύο (7 ml) φιαλίδια ανά ημέρα. Εντός 4 εβδομάδων από την αύξηση της δόσης σε δύο φιαλίδια ημερησίως, ο πόνος βελτιώνεται κατά 80% και η ευαισθησία του στο κρύο, το σφίξιμο του θώρακα και το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο εξαφανίζονται. Παρατηρείται, επίσης, μια τεράστια βελτίωση στη συναισθηματική σταθερότητα. Αν σταματήσει η λήψη υγρού χόνδρου καρχαρία, τα συμπτώματα επιστρέφουν.

-Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται, συνήθως, από ιογενή λοίμωξη. Υπάρχουν τρεις κύριες μορφές ηπατίτιδας: Α, Β και C, καθώς και οι λιγότερο γνωστές μορφές D και E. Η ηπατίτιδα μπορεί να συσσωρευτεί μέσω σωματικών υγρών, νερού ή τροφής. Κάθε μορφή ηπατίτιδας έχει την ατομική της μέθοδο μετάδοσης. Η ηπατίτιδα μπορεί, επίσης, να προκληθεί από μη ιογενείς παράγοντες όπως αλκοόλ, φάρμακα και άλλες τοξίνες. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο ήπαρ, όπως ουλές και κίρρωση του ήπατος.

Η ηπατίτιδα προκαλεί αρχικά συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη, όπως μυϊκούς πόνους και κόπωση. Αυτά μπορεί να προχωρήσουν σε απώλεια της όρεξης, σκοτεινά ούρα, κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος (ίκτερος) και κοιλιακό άλγος. Ένας μικρός αριθμός πάσχοντων παθαίνει οξεία ηπατική ανεπάρκεια, η οποία μπορεί να απαιτήσει μεταμόσχευση ήπατος.

Η εφαρμογή του εκχυλίσματος θύμου ρυθμίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και γίνεται παρακολούθηση των επιπέδων των ενζύμων του ήπατος στο αίμα, τα οποία επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Η διαδικασία αυτή απαιτεί έως 8 μήνες. Επίσης, γίνεται  επαναφορά του φυσιολογικού σωματικού τους βάρους και τα συμπτώματα της κόπωσης μειώνονται. Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν γενική επανασταθεροποίηση της υγείας τους και μείωση των ασθενειών, όπως η γρίπη και τα κρυολογήματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με θύμο αδένα. Μερικοί επαγγελματίες αυξάνουν τη δραστικότητα της θεραπείας του θύμου με ενδοφλέβιες ενέσεις βιταμίνης C, καθώς και με τα αμινοξέα 1-αργινίνη και 1-ορνιθίνη. Οι ενδοφλέβιες εφαρμογές γλουταθειόνης, καθώς και η θεραπεία με χηλικές ενώσεις, με τη χρήση του EDTA του ασβεστίου χρησιμοποιούνται, ακόμη, σε αυτό το σχήμα. Η ηπατίτιδα είναι μια πολύ εξουθενωτική ασθένεια, αλλά μπορεί να γίνει διαχειρίσιμη με τη θεραπεία ζωντανών κυττάρων.

-Απλός έρπητας

Οι κρύες πληγές και οι φλύκταινες πυρετού συμβαίνουν συχνά όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμωθεί από λοίμωξη ή άγχος. Ο ιός του απλού έρπητα προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Ο ιός φωλιάζει στο νευρικό σύστημα μέχρι να ενεργοποιηθεί, συνήθως λόγω του υπερβολικού ηλιακού φωτός, του στρες ή ορισμένων τροφίμων. Συνήθως, ο απλός έρπης παραμένει στο σύστημα προκαλώντας δια βίου επιδημίες. Η κυτταροθεραπεία έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς που υποφέρουν από επαναλαμβανόμενο απλό έρπητα. Με αυτή τη θεραπεία οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουβν βελτίωση των συμπτωμάτων τους και λιγότερο σοβαρές ή ανύπαρκτες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η κυτταρική θεραπεία δεν εξαλείφει τον απλό έρπη. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν ή να είναι λιγότερα, αλλά μόλις το άτομο σταματήσει να λαμβάνει κυτταρικά εκχυλίσματα, το φυσιολογικό πρότυπο της νόσου επιστρέφει.

-Ορμονική δυσλειτουργία

Η ορμονική δυσλειτουργία μπορεί να οδηγήσει σε πλήθος συμπτωμάτων:

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Ανικανότητα

Απώλεια του Libido

Απώλεια μαλλιών

Αλλαγές διάθεσης

Κούραση

Ομίχλη εγκεφάλου

Προβλήματα δέρματος

Η κυτταροθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση της παραγωγής ορμονών. Τα κυτταρικά εκχυλίσματα από τον φλοιό των επινεφριδίων, τις ωοθήκες, τους όρχεις, τον θυρεοειδή και άλλους αδένες που παράγουν ορμόνες χρησιμοποιούνται συχνά σε ένα κοκτέιλ ειδικό για το φύλο για να ενισχύσουν τη λειτουργία αυτών των αδένων και να βοηθήσουν στη ρύθμιση της ορμονικής παραγωγής. Ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς αναφέρουν βελτίωση της συνολικής τους κατάστασης υγείας και μείωση των συμπτωμάτων της ορμονικής δυσλειτουργίας.

-Aνοσολογικές επιδράσεις της γήρανσης

Ένα ισχυρό και έντονο ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υγεία των ηλικιωμένων. Ως ομάδα, οι ηλικιωμένοι τείνουν να ασκούνται λιγότερο, καταναλώνουν περισσότερα συνταγογραφούμενα και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και εκτίθενται σε περισσότερες ιατρικές παρεμβάσεις. Η ανεπαρκής διατροφή είναι, επίσης, ένα συχνό πρόβλημα που συνδέεται με τη γήρανση. Αυτή η πίεση στο σώμα μπορεί να συμβεί σε μια εποχή, στην οποία υπάρχει ανεπαρκής πέψη σε συνδυασμό με μειωμένη ηπατική λειτουργία, που έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην ανοσολογική λειτουργία. Επειδή, αυτές οι συνθήκες είναι πρόσθετες και συσσωρευτικές, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια το ποσοστό της γήρανσης στον άνθρωπο, που οφείλεται στη φυσική διαδικασία της γήρανσης και το ποσοστό που προκύπτει από τον τρόπο ζωής που οδηγεί στη μειωμένη ανοσία. Παρόλο, που η ακριβής αναλογία μπορεί να είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλές από τις αιτίες της ανοσίας συμβάλλουν στη διαδικασία γήρανσης.

Ένα από τα πιο δυνατά ευρήματα που σχετίζονται με την ανοσοενίσχυση σε ανθρώπους και ζώα είναι η μείωση της λειτουργίας, καθώς, και η μείωση των αριθμών των κυττάρων Τ, όσο η γήρανση αυξάνεται. Η συνέπεια αυτής της διαδικασίας είναι μια αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, οι αυτοάνοσες ασθένειες και ο καρκίνος. Τα εκχυλίσματα θύμου χρησιμοποιούνται για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της κυτταρικής ανοσίας, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού και της λειτουργίας των Τ-λεμφοκυττάρων. Το ερώτημα είναι εάν τα υγρά εκχυλίσματα θύμου μπορούν να κάνουν το ίδιο και στους ηλικιωμένους.

Βασικά, ο λόγος για τη μειωμένη υγεία, καθώς κάποιος γίνεται ηλικιωμένος, είναι ότι ο θύμος αδένας, ο οποίος μπορεί να ελέγξει μεγάλο μέρος της ικανότητας να καταπολεμήσει τις ασθένειες και τις λοιμώξεις μειώνεται σημαντικά σε μέγεθος από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Μέχρι την ηλικία των 50 ετών, ο θύμος αδένας συρρικνώνεται σε περίπου στο ένα όγδοο του μεγέθους από τη γέννηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.  Το εκχύλισμα του θύμου, η θυμοστιμουλίνη και άλλα εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων μπορούν, απλά, να καταπολεμήσουν τη διαδικασία γήρανσης. Καθώς μεγαλώνουμε και ο θύμος αδένας συνεχίζει να συρρικνώνεται, το εκχύλισμα θύμου μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μας βοηθήσει να παραμείνουμε νέοι, τουλάχιστον όσον αφορά το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Έχουμε την ικανότητα να καταπολεμούμε τις ασθένειες καλύτερα από ποτέ. 

-Ανδρική υπογονιμότητα

Η αζωοσπερμία είναι ο ιατρικός όρος για τη μειωμένη κινητικότητα σπερματοζωαρίων. Αυτό μειώνει την ποιότητα του σπέρματος και την ικανότητά του να επιτύχει τη γονιμοποίηση. Αυτό είναι, επομένως, μία από τις κύριες αιτίες της υπογονιμότητας στους άνδρες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη γήρανση. Οι άνδρες με αυτή την πάθηση που λαμβάνουν 7 ημέρες κυτταρικής θεραπείας έχουν σημαντική αύξηση στην κινητικότητα των σπερματοζωαρίων.

-Οστεοπόρωση

Η οστεοπόρωση είναι ο πιο κοινός τύπος ασθένειας των οστών. Είναι η αραίωση των οστών με απώλεια της οστικής πυκνότητας. Το 20% των γυναικών άνω των 50 ετών πάσχουν από οστεοπόρωση. Αυτή η ασθένεια, συνήθως, οδηγεί σε κατάγματα των οστών, ειδικά στους καρπούς, τον ισχίο ή τη σπονδυλική στήλη.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες της οστεοπόρωσης είναι η πτώση των οιστρογόνων στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και η πτώση της τεστοστερόνης στους άνδρες.

Άλλες αιτίες είναι:

Η συνεχής παραμονή στο κρεβάτι
Η χρόνια ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια νεφρική νόσος και οι διατροφικές διαταραχές 
Η λήψη κορτιζόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα
Ο υπερπαραθυρεοειδισμός
Η ανεπάρκεια βιταμίνης D
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ
Το οικογενειακό ιστορικό οστεοπόρωσης
Το ιστορικό ορμονικής θεραπείας για καρκίνο του προστάτη ή για καρκίνο του μαστού
Το χαμηλό σωματικό βάρος
Το κάπνισμα
Η έλλειψη ασβεστίου στη διατροφή

Στο πρώιμο στάδιο της οστεοπόρωσης δεν υπάρχουν συμπτώματα. Η ασθένεια μπορεί αργότερα να καταστεί εμφανής μέσω οστικού πόνου ή κατάγματα οστών μπορεί να εμφανιστούν χωρίς προφανή λόγο. 

Οι κυτταρικές θεραπείες χρησιμοποιούνται για τη μείωση των συμπτωμάτων και την ενίσχυση της παραγωγής ορμονών. Η θεραπεία μπορεί να προκαλέσει αύξηση της πυκνότητας των οστών.

-Μετεγχειρητικές λοιμώξεις και σήψη

Η σηψαιμία είναι μια εξαιρετικά θανατηφόρα ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ολόκληρου του σώματος. Η σήψη είναι μια επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στο σώμα ως απάντηση στα μικρόβια στο αίμα, στα ούρα, στο δέρμα ή σε άλλους ιστούς. Συνήθως, οι ασθενείς υποβάλλονται σε θεραπεία στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου, ειδικά όταν αυτή η ασθένεια αναπτύσσεται μετεγχειρητικά. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι εκχυλίσματος ζωντανών κυττάρων θύμου έχουν θετική επίδραση στους ασθενείς που πάσχουν από μετεγχειρητική σήψη. Τα εκχυλίσματα θύμου θυμαλίνης και Τ-ακτιβίνης διεγείρουν τα Τ κύτταρα. Η Τ-ακτιβίνη αυξάνει τον αριθμό των Τ και Β κυττάρων. Η ανοσοανεπάρκεια είναι η πιο πιθανή αιτία μετεγχειρητικών επιπλοκών.  Οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις γίνονται ολοένα και συχνότερες σε νοσοκομεία.

-Προεκλαμψία και εκλαμψία

Η εκλαμψία είναι μια εξαιρετικά σοβαρή, σπάνια και δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση κρίσεων, συνήθως σε έναν ασθενή που είχε αναπτύξει προεκλαμψία. Η εκλαμψία χαρακτηρίζεται από επιληπτικές κρίσεις και πιθανώς κώμα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν οφείλονται σε προϋπάρχουσες διαταραχές του εγκεφάλου. Η προοδευτική ανοσολογική κατάπτωση συνοδευόμενη από μια παράλληλη πτώση των επιπέδων των παραθυρεοειδών ορμονών σε κρίσιμες τιμές έχει αποδειχθεί ότι συμβαίνει σε ασθενείς με εκλαμψία. Οι ασθενείς με προεκλαμψία υποβάλλονται σε καισαρική τομή θεραπεύονταν και μετεγχειρητικά λαμβάνουν εκχύλισμα θύμου με Τ-ακτιβίνη, που έχει ανοσοδιεγερτικό αποτέλεσμα στους υποπληθυσμούς Τ-λεμφοκυττάρων. Η επίδραση της Τ-ακτιβίνης είναι πιο έντονη την τρίτη έως πέμπτη ημέρα της μετεγχειρητικής περιόδου.

-Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει σχεδόν το 1% του πληθυσμού. Οι ασθενείς υποφέρουν από πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια ασθένεια του ανοσοποιητικού συστήματος και η ανοσολογική διαμόρφωση με κυτταρική θεραπεία είναι αποτελεσματική στη μείωση των συμπτωμάτων. Με την κυτταρική θεραπεία παρατηρείται κλινική βελτίωση, μείωση του πόνου των αρθρώσεων, αύξηση της μυϊκής δύναμης, μείωση του ρευματοειδούς παράγοντα άλφα 2, αύξηση της αιμοσφαιρίνης και αύξηση των επιπέδων σιδήρου στον ορό, όπως και σημαντική μείωση της σοβαρότητας του πόνου των αρθρώσεων, σημαντική μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων, μείωση της CRP και ΤΚΕ, μείωση στην πρωινή δυσκαμψία και μείωση του πόνου στις αρθρώσεις κατά την αφή.

-Έρπητας ζωστήρας

Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από τον ιό του έρπητα ζωστήρα. Αυτός είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί ανεμοβλογιά. Ο έρπητας ζωστήρας μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια περιόδων πίεσης και μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και σε ενήλικες μετά από επαφή με άτομο που πάσχει από ανεμοβλογιά. Ο έρπητας ζωστήρας είναι εξαιρετικά οδυνηρός. Οι ασθενείς που πάσχουν από έρπητα ζωστήρα δεν παρουσιάζουν χαρακτηριστικά σημεία ανοσολογικής αδυναμίας. Ωστόσο, υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει σχετικά με αυτή την εξασθενητική διαταραχή. Η ανοσολογική διαμόρφωση που χρησιμοποιεί εκχυλίσματα θύμου έχει δείξει υπόσχεση στη θεραπεία αυτής της ασθένειας. Αρκετές μελέτες περίπτωσης επιβεβαιώνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν κυτταρική θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση στην κατάσταση τους. Αυτές οι βελτιώσεις περιελάμβαναν σημαντικά λιγότερο πόνο κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης. Οι τυπικές φουσκάλες που σχετίζονται με τον έρπητα ζωστήρα επουλώθηκαν πολύ ταχύτερα από ότι σε ασθενείς που δεν έλαβαν εκχυλίσματα Live Cell. Επίσης, το μέγεθος και ο αριθμός των αλλοιώσεων μειώθηκαν. Σε όλο τον κόσμο, ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει οπουδήποτε από 1,2 έως 3,4 από κάθε 1.000 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί σε άτομα άνω των 65 ετών. Με την κυτταρική θεραπεία υπάρχει ανακούφιση και ο χρόνος επούλωσης είναι βελτιωμένος μέσω αυτής της θεραπείας με ζωντανά κύτταρα.

-Αθλητικοί τραυματισμοί

Η χρήση κυτταροθεραπείας στον αθλητισμό έχει μακρά ιστορία. Πολλοί επαγγελματίες και ολυμπιακοί αθλητές έχουν επωφεληθεί από τη θεραπεία χρησιμοποιώντας εκχυλίσματα ζωντανών κυττάρων. Προκειμένου να φτάσει ένας αθλητής στην κορυφή της απόδοσής του, είναι σημαντικό το σώμα να είναι καλά ρυθμισμένο και σε άριστη κατάσταση λειτουργίας. Κάθε προπόνηση προκαλεί μικροτραυματισμό στους μύες και στις αρθρώσεις. Στην πραγματικότητα αυτή η διαδικασία είναι απαραίτητη προκειμένου το σώμα να προσαρμοστεί στην αθλητική δραστηριότητα. Ο μυς, τα οστά και οι χόνδροι δημιουργούνται εν μέρει από μια διαδικασία που ονομάζεται αποκατάσταση. Αυτό σημαίνει ότι κατά την άσκηση, τα κύτταρα καταστρέφονταi. Το σώμα στη συνέχεια αντικαθιστά αυτά τα κύτταρα και προσθέτει μερικά περισσότερα από αυτά για να προστατεύεται από περαιτέρω τραυματισμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να επιμείνει ο αθλητής σε μια ρουτίνα προπόνησης και με περιόδους ανάπαυσης μεταξύ των προπονήσεων. Οι κυτταρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της ικανότητας του σώματος να παράγει νέα υγιή κύτταρα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερα αποτελέσματα και αύξηση της απόδοσης. Το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν επαγγελματία αθλητή είναι να υποστεί τραυματισμό. Τα πολύ συντονισμένα σώματά τους είναι ευαίσθητα και αντιδρούν στον μικρότερο τραυματισμό. Τα δάκρυα των μυών, οι ρωγμές των συνδέσμων, οι μώλωπες και οι τραυματισμοί των οστών επηρεάζουν το επίπεδο της απόδοσης και συχνά μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας.

Και πάλι, οι κυτταρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά από τραυματισμό. Πολλοί αθλητές έχουν επωφεληθεί από τη χρήση κυτταρικών θεραπειών αφότου έχουν υποστεί τραυματισμό.

Τα οφέλη της κυτταροθεραπείας:

Ταχύτερος χρόνος επούλωσης
Ταχύτερος χρόνος αποκατάστασης
Καλύτερη ποιότητα επούλωσης
Λιγότερες περιπτώσεις χρόνιας βλάβης
Λιγότερες μετεγχειρητικές επιπλοκές

Για να είναι σε θέση ο αθλητής να ωθήσει το σώμα στα όριά του, είναι σημαντικό το ανοσοποιητικό σύστημα να είναι άθικτο και σε τέλεια κατάσταση λειτουργίας. Λόγω της γρήγορης και βαθιάς αναπνοής σε όλους τους τύπους καιρικών συνθηκών, οι επαγγελματίες αθλητές ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού. Οι επαγγελματίες υποχρεούνται να ασκούνται ανεξάρτητα από το πώς νιώθουν. Ένα ελαφρύ κρυολόγημα, η παραρρινοκολπίτιδα ή ένας βήχας μπορεί να είναι καταστροφικός για το επίπεδο απόδοσης ενός αθλητή. Οι κυτταρικές θεραπείες έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας το σώμα να αυξήσει την παραγωγή των προστατευτικών κυττάρων δολοφόνων. Επίσης, οι χρόνοι ανάκτησης μετά τη μόλυνση έχουν αποδειχθεί ότι μειώνονται και τα συμπτώματα ήταν λιγότερο σοβαρά σε ασθενείς που λαμβάνουν κυτταρική θεραπεία.

-Χειρουργική επέμβαση

Η υποβολή σε οποιασδήποτε είδος χειρουργικής επέμβασης είναι τραυματική και συνεπάγεται ορισμένους κινδύνους που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά πριν δοθεί η συγκατάθεσή της. Πολλοί ασθενείς ανησυχούν για τις μετεγχειρητικές λοιμώξεις, μερικές από τις οποίες συμβαίνουν πραγματικά στο νοσοκομείο. Οι MRSA-Methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA)  και άλλες λοιμώξεις του σταφυλόκοκκου είναι συχνές. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να έχουμε ένα άθικτο και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα για να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Οι κυτταρικές θεραπείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κυτταρική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μετεγχειρητικών λοιμώξεων. Ορισμένοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, όπως χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου, η κοιλιακή χειρουργική επέμβαση και η ορθοπαιδική χειρουργική, φέρουν υψηλό κίνδυνο μετεγχειρητικών λοιμώξεων. Οι ασθενείς που υποβλήθηκαν σε αυτές τις χειρουργικές επεμβάσεις και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα ζωντανών κυττάρων θύμου, επιπλέον της συνήθους αντιβιοτικής θεραπείας, έδειξαν σημαντικά χαμηλότερη επίπτωση μετεγχειρητικής μόλυνσης.

-Φυματίωση

Αυτή η ασθένεια έχει επιστρέψει. Η φυματίωση είναι μια συχνή και μερικές φορές θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από μυκοβακτηρίδια που προσβάλλουν τους πνεύμονες και πιθανώς άλλα όργανα στην πορεία. Μπορεί να βρίσκεται σε λανθάνουσα μορφή, αλλά όταν ενεργοποιείται αν δεν θεραπευθεί σκοτώνει το 50% των θυμάτων του.  Οι ασθενείς με φυματίωση έχουν μείωση των κυττάρων του ανοσοποιητικού τους και της δραστηριότητας των κυττάρων φυσικών φονέων. Η ανοσοποιητική διαμόρφωση που χρησιμοποιεί η κυτταρική θεραπεία με εκχύλισμα θύμου προκαλεί αύξηση στον αριθμό και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς, επίσης, και βελτίωση της κλινικής κατάστασης. 

Το μοριακό προφίλ του όγκου είναι απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για τη θεραπευτική σας απόφαση.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

 

Τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για την θεραπεία του καρκίνου.

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής για την θεραπεία του καρκίνου

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ