Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣυμπληρώματα διατροφής για τα εξανθήματα

Συμπληρώματα διατροφής για τα εξανθήματα

Συμπληρώματα διατροφής για εξανθήματα, κνίδωση και ουρτικάρια

Η κνίδωση ή ουρτικάρια είναι μια αλλεργική κατάσταση. Μπορεί να οφείλεται σε φαγητό ή σε έκθεση σε κάποιο αλλεργιογόνο.

Η κνίδωση είναι διογκωμένες πλάκες στο δέρμα λευκού χρώματος που περιβάλλονται από ερυθρότητα και είναι γνωστές ως πομφοί. Το οίδημα και η ερυθρότητα προκαλούνται από την ισταμίνη που είναι αλλεργιογόνος χημική ουσία.

Οι αιτίες της κνίδωσης είναι πολλές, όπως τα πρόσθετα στα τρόφιμα, στα φάρμακα, η θερμότητα, το ψύχος, ένα γδάρσιμο, ένα κόσμημα, η επαφή με ένα υλικό, η άσκηση κ.ά.

Η αντίδραση στα πρόσθετα τροφίμων παρατηρείται, συνήθως, σε παιδιά από το γάλα, το ψάρι, το κρέας, τα αυγά, τα φασόλια και τους ξηρούς καρπούς, τη σοκολάτα, τα εσπεριδοειδή, τα οστρακοειδή, τα καπνιστα και το κοτόπουλο.

Κνίδωση μπορεί να προκαλέσουν και τα πρόσθετα τροφίμων, αλλά και τα συντηρητικά. Πολλά χημικά πρόσθετα τροφίμων, τα ”Ε” κάνουν το σώμα να εκλύει λευκοτριένια που είναι αλλεργιογόνα συστατικά που είναι πολύ πιο ισχυρά από την ισταμίνη.

Η πρόληψη των τροφικών αλλεργιών επιτυγχάνεται με την αποφυγή των αλλεργιογόνων τροφών και των πρόσθετων. Οι τροφές που καταναλώνονται δεν πρέπει να είναι επεξεργασμένες. Επίσης, η λειτουργία του πεπτικού συστήματος  παίζει μεγάλο ρόλο. Το στομάχι πρέπει να εκκρίνει αρκετό υδροχλωρικό οξύ και πεψίνη, το πάγκρεας τα παγκρεατικά ένζυμα και το έντερο να έχει τα κατάλληλα βακτηρίδια και την κατάλληλη διαπερατότητα.

Τα πεπτικά ένζυμα, τα προβιοτικά, η γλουταμίνη και διάφορα βότανα, όπως, το εκχύλισμα σκόρδου, το ριγανέλαιο, η αρτεμησία, η υδραστίδα η καναδική, το εκχύλισμα από φύλλα ελιάς και το εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ θα μειώσουν τα εξανθήματα από τα πρόσθετα τροφίμων. Ακόμη, τα φυσικά αντιισταμινικά, όπως η βιταμίνη C με κουερσετίνη, σε δοσολογία 1000 mg τρεις φορές την ημέρα βοηθούν. Όταν δίνεται κουερσετίνη μόνη της η δοσολογία είναι 1500 mg  τρεις φορές ημερησίως.

Πολλοί παθαίνουν δερματικά εξανθήματα από το στρες. Η χαλάρωση, ο διαλογισμός, η ψυχοθεραπεία, η βαλεριάνα, η θειανίνη, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το μαγνήσιο και το GABA-γ-αμινοβουτυρικό οξύ βοηθούν.

 

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες, την κνίδωση ή ουρτικάρια και τα εξανθήματα:

1. Βιταμίνη C με βιοφλαβονοειδή

Τα αλλεργιογόνα κάνουν ορισμένα κύτταρα στο σώμα να παράγουν ισταμίνη, η οποία είναι υπεύθυνη για τα συμπτώματα, όπως η δακρύρροια, η περίσσεια βλέννας και η ρινική καταρροή. Η βιταμίνη C παρεμποδίζει το σχηματισμό ισταμίνης, ενώ τα τυπικά αντι-ισταμινικά φάρμακα λειτουργούν με παρεμβολή στην ισταμίνη μετά την παραγωγή της. Το ανοσοποιητικό αποτέλεσμα της βιταμίνης C την καθιστά, επίσης, απαραίτητη για την πρόληψη της λοίμωξης, καθώς, και για τη συντόμευση της διάρκειας μιας ασθένειας. Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας, η βιταμίνη C λαμβάνεται καλύτερα με βιοφλαβονοειδή, που δίνουν τα φυσικά χρώματα στα φρούτα και τα λαχανικά, σε διηρημένες δόσεις σε απόσταση όλη την ημέρα. Τα βιοφλαβινοειδή ενισχύουν τη δραστηριότητα της βιταμίνης C στο σώμα και βοηθούν στη σταθεροποίηση των μαστοκυττάρων, τα οποία εκκρίνουν την ισταμίνη που συνδέεται με τις αλλεργικές αντιδράσεις.  Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ασφαλής ακόμη και σε υψηλές δόσεις. Μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό καθαρτικό σε ορισμένα άτομα, οπότε φροντίστε να αυξήσετε τη δόση αργά και να μοιράσετε τις δόσεις καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ανάλογα με την ανοχή του εντέρου, μπορεί κανείς εύκολα να πάρει 2.000 έως 6.000 mg ημερησίως για προστασία από το άγχος και ανοσοποιητική ενίσχυση.

2. Acidophilus / προβιοτικά

Η λήψη του acidophilus, ενός προβιοτικού, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των λοιμώξεων. Τα προβιοτικά με Acidophilus είναι τα φιλικά βακτηρίδια που ζουν στην πεπτική μας οδό. Η βακτηριακή ισορροπία του εντέρου μας επηρεάζεται από τη χρήση αντιβιοτικών ή την υπερβολική πρόσληψη σακχάρων και υδατανθράκων. Ο καθένας μπορεί να επωφεληθεί από τη χρήση προβιοτικών για υγιή πέψη και ανοσία. Τα προβιοτικά με Acidophilus είναι χρήσιμα χρήσιμο στη θεραπεία και πρόληψη δερματικών παθήσεων, αλλεργιών και μολύνσεων ζύμης. Να λαμβάνετε τα προβιοτικά μετά την αντιβίωση, για όσες ημέρες πήρατε την αντιβίωση με τουλάχιστον 10 έως 15 δισεκατομμύρια κύτταρα ανά κάψουλα ημερησίως.

3. Πολυβιταμίνες

Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά είναι απαραίτητα για τη σωστή ανάπτυξη,το μεταβολισμό, την πέψη, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη λειτουργία των μυών και των νεύρων και για τις διεργασίες αποτοξίνωσης στο ήπαρ. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια σε πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά λόγω των κακών διατροφικών συνηθειών και άλλων παραγόντων που καταστρέφουν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών,  όπως τα φάρμακα, το άγχος ή η ρύπανση. Μια καλή πολυβιταμίνη, σε μια εξαιρετικά απορροφήσιμη μορφή, είναι απαραίτητη για να εξασφαλιστεί η υγεία.

4. Ιχθυέλαια EPA / DHA

Τα καλά λίπη είναι απαραίτητα για το σχηματισμό κάθε κυττάρου στο σώμα. Το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), τα συστατικά των βασικών λιπαρών οξέων, είναι φυσικοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες. Η αντιφλεγμονώδης δράση τους τα καθιστά χρήσιμα στη θεραπεία και την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και έχουν, επίσης, ωφέλιμες επιδράσεις στη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και στην πήξη του αίματος. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθούν στην υγρασία του δέρματος και βελτιώνουν τη λειτουργία του εντέρου. Τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, της σχιζοφρένειας και της απώλειας μνήμης μπορεί να βελτιωθούν με τα απαραίτητα συμπληρώματα λιπαρών οξέων. Τέλος, τα ιχθυέλαια είναι επίσης πολύ χρήσιμα για τη θεραπεία και πρόληψη δερματικών παθήσεων, όπως το έκζεμα ή η ψωρίαση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθάει στη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας. Πάρτε 2.000 έως 6.000 mg ημερησίως με τα γεύματα (δύο ή τρεις κάψουλες δύο φορές την ημέρα).

5. Κερκετίνη ή κουερσετίνη

Τα κρεμμύδια περιέχουν ένα συστατικό για τη θεραπεία της φαγούρας στα μάτια, τη δακρύρροια, το άσθμα και τον αλλεργικό πυρετό. Η κερκετίνη, το βιοφλαβινοειδές που βρίσκεται στα κρεμμύδια, είναι ένας αποτελεσματικός αναστολέας της ισταμίνης. Λειτουργεί, επίσης, ως μια φυσική αντι-ιική ένωση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των εκδηλώσεων του έρπητα και του κοινού κρυολογήματος. Η κερκετίνη λαμβάνεται καλύτερα με βιταμίνη C αναμεμειγμένη με βιοφλαβονοειδή, καθώς βελτιώνεται το αντιισταμινικό αποτέλεσμα. Η  βιταμίνη C μπορεί, επίσης, να έχει ευεργετικές επιδράσεις στα επίπεδα ισταμίνης, εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνης από τα κύτταρα και βελτιώνοντας τη διάσπαση της ισταμίνης. Η κερκετίνη μπορεί να είναι αποτελεσματική για τις αλλεργίες, το άσθμα, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, τη βρογχίτιδα, την ιγμορίτιδα, το κρυολόγημα και τη γρίπη. Όπως η βιταμίνη C, η κερκετίνη σταθεροποιεί τα μαστοκύτταρα (εξειδικευμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) που προκαλούν αλλεργική αντίδραση και μειώνει την απελευθέρωση ισταμίνης, και βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων αλλεργίας. Πάρτε 500 έως 1.000 mg δύο ή τρεις φορές την ημέρα.

6. Φυτικές στερόλες

Οι φυτικές στερόλες διαμορφώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Οι στερόλες συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Μειώνουν τον ειδικό ανοσοποιητικό παράγοντα που προκαλεί την αλλεργική απόκριση και την απελευθέρωση ισταμίνης. Να τις παίρνετε με άδειο στομάχι.

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τις αλλεργίες

Διαβάστε, επίσης,

Φυσικό σπρέι για τα κατοικίδιά σας

Τα αλλεργιογόνα στην εγκυμοσύνη προστατεύουν τα μωρά

Τι είναι η κνίδωση;

Πρόσθετα τροφίμων

Κνίδωση

Αναφυλαξία

Μήπως έχετε συριγμό;

Ότι μπορείτε να κάνετε αν η μύτη σας είναι βουλωμένη

Φτιάξτε μόνοι σας κάψουλες για τις αλλεργίες

Τι να κάνετε αν έχετε αλλεργίες

Αν έχετε άσθμα να τρώτε πολλές φυτικές ίνες

Μήπως έχετε μούχλα στο σπίτι σας;

Η δυσανεξία στις τροφές

Διατροφή για τις φλεγμονές

Πόσο υγιεινό είναι το γάλα που πίνουμε

Τα συχνότερα αλλεργιογόνα

Τι είναι τα RAST test;

Αλλεργίες

Αλλεργικά διαγνωστικά τεστ

Πίνακας αλλεργιογόνων

Αλλεργίες στα παιδιά

Αλλεργία στα μάτια

Νέο τεστ για την αλλεργία

Οι τροφικές αλλεργίες

Χρήσιμες πληροφορίες για την αλλεργική ρινίτιδα

Είναι αποτελεσματική η ομοιοπαθητική;

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ