Σάββατο, 2 Ιουλίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση

Print Friendly, PDF & Email

Πώς η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση

Η καθημερινή κατανάλωση κουρκουμίνης, που δίνει στο ινδικό κάρυ το λαμπερό χρώμα, βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση σε άτομα με ήπια απώλεια μνήμης λόγω ηλικίας.

American Journal of Geriatric Psychiatry

Τα συμπληρώματα κουρκουμίνης αυξάνουν την απόδοση μνήμης σε άτομα χωρίς άνοια, αλλά έχουν και επίδραση στις μικροσκοπικές πλάκες στους εγκεφάλους των ατόμων με νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι απαραίτητη  στη διατροφή σε άτομα που έχουν Alzheimer και όσους θέλουν να έχουν καλύτερη γνωστική απόδοση.

Η κουρκούμη σε σκόνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Αναστέλλει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις, έχει αντιδιαβητικά αποτελέσματα, μειώνει τη χοληστερόλη, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και εμποδίζει τον σχηματισμό μεταστάσεων. H κουρκουμίνη είναι απαραίτητο συμπλήρωμα για όσους έχουν καρκίνο.

Η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να μειώνει την εγκεφαλική απώλεια, στη νόσο του Αλτσχάιμερ και στην κατάθλιψη.

Τα αποτελέσματα φαίνονται και στα PET CT SCAN που γίνονται για να προσδιορισθούν τα επίπεδα αμυλοειδούς και της πρωτεϊνης tau στους εγκεφάλους. H πρωτεϊνη Tau που ανακαλύφθηκε το 1975, ανήκει στις πρωτεϊνες μικρού μοριακού βάρους που σχετίζονται με μικροσωληνίσκους (Microtubule Associated proteins, MAPs) και βρίσκεται σε αφθονία στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, κυρίως στους νευράξονες. Επιπλέον, εκφράζεται στους άξονες των νευρώνων του Περιφερικού Νευρικού Συστήματος και σε μικρότερο βαθμό στα αστροκύτταρα και τα ολιγοδενδροκύτταρα του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, αλλά και σε άλλους ιστούς, όπως στα νεφρά και στους πνεύμονες. Κωδικοποιείται από ένα γονίδιο που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 17 και αποτελείται από 16 εξώνια. Οι διάφορες ισομορφές της Tau δημιουργούνται από mRNAs, που έχουν προκύψει μέσω της εναλλακτικής συρραφής 11 εξωνίων. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο η εναλλακτική συρραφή των εξωνίων 2,3 και 10 δημιουργεί τις έξι ισομορφές που κυμαίνονται από 352-441 αμινοξικά κατάλοιπα. Oι κύριες ισομορφές της Tau διαφέρουν μεταξύ τους ως προς δύο σημεία. Πρώτον, ως προς την παρουσία ή απουσία δύο μικρών περιοχών (Ν1, Ν2) μήκους 29 αμινοξέων η καθεμία, στο αμινοτελικό άκρο, οι οποίες κωδικοποιούνται από τα εξώνια 2 και 3, και δεύτερον, ως προς τη δεύτερη από τις τέσσερις επαναλήψεις (R2, 31 κατάλοιπα), η οποία κωδικοποιείται από το εξώνιο 10 και βρίσκεται στην “περιοχή επανάληψης. Η πρωτεϊνη tau έχει υδρόφιλο χαρακτήρα, είναι διαλυτή, ανήκει στην οικογένεια των εγγενώς μη αναδιπλωμένων πρωτεϊνών και συνεπώς δεν έχει διακριτά οργανωμένη δευτεροταγή δομή. Είναι θερμοανθεκτική και διατηρεί τη λειτουργικότητα της μετά από κατεργασία με οξύ.

Αποτελείται από:

1) Μία όξινη N-τελική περιοχή,

2) Μία περιοχή πλούσια σε προλίνες, η οποία περιέχει πολλές θέσεις φωσφορυλιώσης.

3) Τη περιοχή δέσμευσης μικροσωληνίσκων (MBD, Microtubule Binding Domain) και τη

4) Καρβοξυτελική περιοχή.

Βιολογικός ρόλος της πρωτεΐνης Tau

Η Tau προσδένεται γρήγορα και αντιστρεπτά στην εξωτερική επιφάνεια των μικροσωληνίσκων αλλά και στο εσωτερικό τους, με την αμινοτελική και καρβοξυτελική της περιοχή να προβάλλει προς το εξωτερικό των μικροσωληνίσκων. Το αμινοτελικό της άκρο συνδέεται με την κυτταροπλασματική μεμβράνη, πιθανώς, ως μέρος ενός συμπλέγματος σχετιζόμενου με τη μεμβράνη, ρυθμίζοντας την απόσταση μεταξύ των μικροσωληνίσκων. Η ικανότητα της να προσδένεται στους μικροσωληνίσκους οφείλεται στην MBD. Υποστηρίζεται πως οι αλληλουχίες των επαναλαμβανόμενων μοτίβων δεσμεύονται άμεσα στους μικροσωληνίσκους, μέσω του θετικού τους φορτίου, που αλληλεπιδρά με τα αρνητικά φορτισμένα κατάλοιπα της σωληνίνης. Επιπλέον, εμπλέκεται στην αξονική μεταφορά, την οποία και τροποποιεί. Συγκεκριμένα, λόγω της ισχυρής της πρόσδεσης στους μικροσωληνίσκους είναι δυνατόν να προκαλέσει αποκόλληση των φορτίων από την κινεσίνη.

Οι άνθρωποι που παίρνουν κουρκουμίνη παρουσιάζουν σημαντικές βελτιώσεις στη μνήμη και στην ικανότητα προσοχής, βελτίωση στη διάθεση και οι εγκεφαλικές PET σαρώσεις δείχνουν σημαντικά λιγότερα αμυλοειδή και Tau σήματα στην αμυγδαλή και τον υποθάλαμο. Η αμυγδαλή και ο υποθάλαμος είναι περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τη μνήμη και τις συναισθηματικές λειτουργίες. Η κουρκουμίνη έχει, επίσης, αντικαταθλιπτικά αποτελέσματα, αλλά έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμίνη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής με κουρκουμίνη

Διαβάστε, επίσης,

Αποκτήστε ενέργεια και αποτοξινωθείτε

Συμπληρώματα διατροφής για να έχετε συναισθηματική ισορροπία

Αντικαρκινική συνταγή

Η καλύτερη κουρκουμίνη για την υγεία σας

Η κουρκουμίνη χρήσιμη για την υγεία της καρδιάς

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Ποια φάρμακα μπορείτε να αντικαταστήσετε με την κουρκούμη

Μέλι με κουρκουμίνη

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Το μπαχαρικό που δεν αφήνει το φθόριο να καταστρέψει τον εγκέφαλό σας

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Ρόφημα με κουρκουμίνη για τον ύπνο

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Η κουρκουμίνη αποτελεσματική και στην ψωρίαση

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Πώς η κουρκουμίνη θεραπεύει το μυέλωμα

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

Η κουρκουμίνη είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

www.emedi.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Νευρίνωμα Morton

Το νευρίνωμα Morton είναι μια πάχυνση του ιστού που περιβάλλει το μικρό νεύρο που οδηγεί στα δάχτυλα των ποδιών. Το νευρίνωμα Morton είναι μια...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ