Δευτέρα, 27 Μαρτίου, 2023
ΑρχικήΕναλλακτικές ΘεραπείεςΣυμπληρώματα ΔιατροφήςΠροβιοτικά για τη διατήρηση της υγείας

Προβιοτικά για τη διατήρηση της υγείας

Προβιοτικά για την υγεία του εντέρου και την ενίσχυση της άμυνάς σας

Τα προβιοτικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας σας

Τι είναι τα προβιοτικά 

Τα προβιοτικά είναι διαιτητικά συμπληρώματα που περιέχουν φιλικά βακτήρια και τα βακτήρια του λακτικού οξέoς είναι τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα.

Μέσα σε κάθε άνθρωπο υπάρχουν αποικίες βακτηρίων (άνω των 500 ειδών), που ζυγίζουν περίπου 2 Kg και αριθμούν αρκετά τρισεκατομμύρια βακτήρια. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στον εντερικό σωλήνα και εγκαθίστανται αμέσως μετά τη γέννηση, μερικά δε από αυτά βρίσκονται και αλλού (στοματική κοιλότητα, λαιμός κλπ.). 

Τα προβιοτικά βοηθούν στη σωστή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος κι ενισχύουν το ανοσοποιητικό, καθώς το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο.

Μια συμβιωτική σχέση υφίσταται ανάμεσα στον άνθρωπο και τα καλά βακτήρια: Το σώμα μας προσφέρει ένα μέρος για να ζήσουν και τροφή για να αναπτυχθούν. Σε ανταπόδοση τα φιλικά βακτήρια προσφέρουν, αποτρέποντας την αύξηση των παθογόνων, βοηθώντας στην πέψη των ινών και της λακτόζης, στην παραγωγή ενζύμων, στην κατασκευή βιταμινών Β κλπ.

Η απουσία ικανού αριθμού φιλικών βακτηρίων λακτικού οξέος οδηγεί στην ασθένεια. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι άνθρωπος, ζώο, φυτό ή άλλη μορφή ζωής, για την ύπαρξη ζωής χρειάζονται επαρκείς αποικίες φιλικών βακτηρίων λακτικού οξέος και μάλιστα για να υπάρχει υγεία, τουλάχιστον το 85% των βακτηρίων του εντερικού σωλήνα, πρέπει να είναι φιλικά και όχι άνω του 15% παθογόνα. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας οδηγεί στην ασθένεια και η αποκατάστασή της γίνεται με την λήψη προβιοτικών στην υγεία.

Η διατροφή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η συχνή χρήση αντιβιοτικών, είτε άμεσα είτε έμμεσα (π.χ. από την κατανάλωση κρέατος ζώων στα οποία γίνεται συστηματική χρήση αντιβιοτικών), το κάπνισμα, το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά, το χλώριο στο νερό, οι περιβαλλοντολογικές μολύνσεις, η ψυχική και σωματική καταπόνηση, το στρες (stress), η ακτινοθεραπεία, η χημειοθεραπεία και η πάροδος της ηλικίας συντελούν στην διαταραχή της ισορροπίας του 85:15 με αποτέλεσμα την έλευση της νόσου.

Αν ο αριθμός των καλών βακτηρίων μειωθεί τη θέση τους στον εντερικό σωλήνα καταλαμβάνουν τα παθογόνα όπως π.χ. η Candida Albicans με αποτέλεσμα την δημιουργία συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου, χρόνιων μυκητιάσεων, δερματικών προβλημάτων, διαταραχών του ανοσοποιητικού και πολλών άλλων εντερικών διαταραχών. Αντίστοιχα η αύξηση του Η. Pilori οδηγεί σε έλκος.

Φιλικά προβιοτικά βακτήρια υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα που είναι αποτέλεσμα ζύμωσης με τη χρήση βακτηριδίων, όπως π.χ. γιαούρτι, τυρί, κεφίρ, τοφού, τεμπέ κλπ.

Από τις μερικές εκατοντάδες βακτηρίων λακτικού οξέος που υπάρχουν, μόνο περίπου 20 είναι ωφέλιμα για την υγεία του ανθρώπου και αυτά χρησιμοποιούνται, συνήθως, στα προβιοτικά συμπληρώματα με σκοπό να βοηθήσουν την υπάρχουσα μικροβιακή χλωρίδα φιλικών βακτηρίων του εντερικού σωλήνα να επαναγκατασταθεί και με αυτό τον τρόπο να εκτοπίσει τα παθογόνα βακτήρια.

Που αποδεδειγμένα ωφελούν τα προβιοτικά;

Η λήψη προβιοτικών ωφελεί:

* Στην καλύτερη αντοχή στη Λακτόζη.

* Στη βελτίωση της διαδικασίας της πέψης και στη μείωση στην εμφάνιση πεπτικών & στομαχικών διαταραχών.

* Στη μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης δυσκοιλιότητας ή διάρροιας.

*Στη μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης μετεωρισμού.

*Στη μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

* Στη βελτίωση στη λειτουργία του εντέρου, του συκωτιού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

* Στη βελτίωση στην αντοχή από αλλεργίες και μυκητιάσεις.

* Στη βελτίωση στη σύνθεση βιταμινών και στην απορρόφηση των μετάλλων.

* Στη βελτίωση στην ποιότητα του ύπνου.

* Στη βελτίωση της όρεξης.

* Στη μείωση στην πιθανότητα εμφάνισης ατοπικού εκζέματος στα παιδιά.

* Στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη μείωση στην εμφάνιση στοματικών μολύνσεων.

* Στην ελκώδη κολίτιδα, στη νόσο του Chron, στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, στα εκκολπώματα, στην τελική ειλεϊτιδα και στην αναστόμωση εντέρου. 

* Στη διάρροια.

* Στη διάρροια μετά από χρήση αντιβιοτικών. 

Τα φιλικά βακτήρια

 • Bifidobacterium Infantis Βρίσκεται στο έντερο των βρεφών και είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της οξείας διάρροιας.
 • Bifidobacterium Breve Παράγει γαλακτικό και οξικό οξύ και καταστέλλει τα βακτήρια που προκαλούν έλκος.
 • Bifidobacterium Longum Καταστέλλει την ανάπτυξη παθογόνων βακτηριδίων και βελτιώνει την πέψη της λακτόζης και καταπολεμάει την δυσκοιλιότητα.
 • Bifidobacterium Bifidum Παράγει βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθώντας την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου και άλλων βιταμινών και μετάλλων και εμποδίζει την ανάπτυξη μη φιλικών βακτηρίων.
 • Lactobacillus Acidophilus Εμποδίζει την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων, όπως Salmonella, E.coli, ελαττώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και τον κίνδυνο για καρκίνο. Βοηθάει στον έλεγχο της διάρροιας. Διασπά τη λακτόζη και βοηθά όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, που είναι σάκχαρο του γάλακτος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει την αύξηση της Candida.
 • Lactobacillus Casei Αποσυνθέτει τους υδατάνθρακες, έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες και χρησιμεύει στη θεραπεία της διάρροιας από αντιβιοτικά και ιούς. Κατάλληλο σε περιπτώσεις εντερικών μολύνσεων. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα με ενεργοποίηση των ΝΚ κυττάρων-Natural Killers-Φυσικοί Φονείς.
 • Lactobacillus Rhamnosus Αντιμετωπίζει τα βακτήρια που κάνουν κολπικές και ουρολογικές μολύνσεις και τους ιούς που προκαλούν διάρροια.
 • Lactobacillus Plantarum Βακτήριο φυτικής προέλευσης που παράγει το αντιβιοτικό lactolin  και έχει αντιμικροβιακή δράση. Παράγει λακτικό οξύ που αναστέλλει την ανάπτυξη των παθογόνων μικροβίων και προστατεύει από τον μετεωρισμό. Είναι αποτελεσματικός στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. 
 • Lactobacillus Helveticus Δρα κατά των παθογόνων μικροργανισμών της υπέρτασης και έχει αντικαρκινική δράση.
 • Lactobacillus Salivarius Αποδομεί πρωτεΐνες και παράγει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ένζυμα και γαλακτικό οξύ και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
 • Lactobacillus Bulgaricus Έχει αντιβιοτική δράση και εμποδίζει την επικόλληση βλαβερών βακτηρίων στα εντερικά  τοιχώματα. Παράγει λακτικό οξύ που βοηθάει στην ανάπτυξη φιλικών βακτηρίων. Βοηθάει τόσο στη δυσκοιλιότητα, όσο και στη διάρροια, επιδρώντας στον περισταλτισμό του εντέρου και γι΄αυτό και η χρόνια επιμένουσα διάρροια είναι λιγότερο συνηθισμένη σε μωρά που τρέφονται με γιαούρτι που περιέχει L. Bulgaris, σε σχέση με αυτά που τρέφονται με γάλα.
 • Lactococcus Lactis Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, την πέψη, βοηθά στην μακροπρόθεσμη διαχείριση της κολίτιδας και στη μείωση της χοληστερίνης.
 • Bacillus Subtilis Έχει μυκητοκτόνο δράση και βοηθά σε περιπτώσεις βακτηριακών δερματικών μολύνσεων.
 • Streptococcus Thermophilus Παράγει γαλακτικό οξύ, έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες και βελτιώνει τη δυσανεξία στη γλυκόζη.

Τα βακτήρια αυτά έχουν δοκιμασθεί για πολλά χρόνια και είναι ασφαλή και φιλικά για τον άνθρωπο.

Πότε είναι ποιοτικά τα προβιοτικά συμπληρώματα;

Τα περισσότερα προβιοτικά περιέχουν από 1-5 δισεκατομμύρια φιλικά βακτήρια, ποσό εξαιρετικά μικρό για να έχουν σημαντική δράση, αν σκεφτούμε ότι τα φιλικά βακτήρια που υπάρχουν στον εντερικό σωλήνα ανέρχονται σε μερικά τρισεκατομμύρια. Τα ποιοτικά προβιοτικά πρέπει να περιέχουν 450 δισεκατομμύρια ανά φακελάκι κι έτσι εύκολα μπορείτε να λάβετε ένα μεγάλο αριθμό φιλικών βακτηρίων. 1-3 εβδομάδες χρειάζονται για να υπάρχουν αποτελέσματα. Μετά τη διακοπή, οι αποικίες θα χαθούν μετά από 2-3 εβδομάδες, γι’ αυτό συνιστάται η συνεχής χρήση του ειδικά στα χρόνια προβλήματα. Καλό θα είναι να μην λαμβάνετε τα προβιοτικά μαζί με τα αντιβιοτικά, γιατί αυτά θα τα απενεργοποιήσουν. Είναι καλό μετά το τέλος της λήψης των αντιβιοτικών να λαμβάνετε για μερικές ημέρες προβιοτικά για να βοηθήσετε στην ταχύτερη αποκατάσταση της εντερικής χλωρίδας, αλλά και να αποκαταστήσετε την τυχόν διάρροια από τη χρήση των αντιβιοτικών. 

Τα καλύτερα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.

Διαβάστε, επίσης,

Διατηρήστε υγιές βάρος με το μικροβίωμα του εντέρου σας

Το έντερο υπεύθυνο για όλες τις ασθένειες

Η καθημερινή διατροφή των καρκινοπαθών

Αν έχετε κατάθλιψη να παίρνετε προβιοτικά

Τα προβιοτικά βελτιώνουν τον ύπνο και απαλλάσσουν από το άγχος

Το άγχος και η κατάθλιψη θεραπεύονται με προβιοτικά

Εξατομικευμένα προβιοτικά για τη δική σας ασθένεια

Μείγμα βοτάνων EMEDI BIO για το ευερέθιστο έντερο

Χυμός για να καθαρίσετε το έντερό σας

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Να παίρνετε τα προβιοτικά μόλις τελειώσει η αντιβίωση

Τα κρυφά συστατικά τροφίμων επιδεινώνουν τις χρόνιες παθήσεις

Πώς το έντερο επηρεάζει το δέρμα σας

Ποιοι πρέπει να παίρνουν προβιοτικά

Προστατευθείτε από τα παράσιτα

Να τρώτε γιαούρτι κάνει καλό

Φτιάξτε νόστιμο ξινόγαλα

Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές

Τα προβιοτικά προστατεύουν από τον καρκίνο

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Κακοσμία του στόματος

Ορθομοριακή διατροφή για όσους κάνουν άσκηση

Ορθομοριακή αποτοξίνωση του γαστρεντερικού συστήματος

Συμπληρώματα διατροφής για τις παθήσεις του πεπτικού

Απώλεια βάρους με το μικροβίωμα του εντέρου

Σύνδρομο διαρροής εντέρου

H βλεννογονίτιδα

Τα καλύτερα προβιοτικά

Υγεία του πεπτικού συστήματος

Τι είναι τα προβιοτικά

Οι βιταμίνες για όσους παίρνουν πολύ αντιβίωση 

Οι καλύτερες τροφές αποτοξίνωσης 

Αντιμετωπίζοντας τις παρενέργειες των αντιβιοτικών 

Κεφίρ

Θεραπεία ασθενειών ανάλογα με το μικροβίωμα του εντέρου

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή 

Η λίστα με τα φιλικά βακτήρια

Το καλύτερο γιαούρτι είναι ελληνικό

Χρήσιμες συνταγές με μηλόξυδο 

Τα καλύτερα προβιοτικά

Προβιοτικά για καλή στοματική υγιεινή

www.emedi.gr

 

 

 
 
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών

Η ενημέρωση των καρκινοπαθών. Ένας από τους πιο δύσκολους ρόλους ενός Ογκολόγου είναι η ενημέρωσή τους για την ασθένειά τους Γράφει η  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ