Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΠροσοχή!!! Σταματήστε να κάνετε απεικονιστικές εξετάσεις με σκιαγραφικά

Προσοχή!!! Σταματήστε να κάνετε απεικονιστικές εξετάσεις με σκιαγραφικά

Πόσο ασφαλή είναι τα σκιαγραφικά αντίθεσης;

Γράφει η

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Η αλήθεια για τα σκιαγραφικά στην ακτινολογία

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν οι ασθενείς είναι αν είναι ασφαλή τα σκιαγραφικά. Τα σκιαγραφικά χρησιμοποιούνται στην ακτινολογία για να διευκολύνεται η διάγνωση από τους ακτινολόγους. 

Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι σκιαγραφικών, τα από του στόματος και τα ενδοφλέβια. Τα σκιαγραφικά από του στόματος απορροφούνται από τον ασθενή. Τα ενδοφλέβια σκιαγραφικά εισάγονται στις φλέβες του ασθενούς.

Τα σκιαγραφικά από το στόμα έχουν ένα λευκό χρώμα που περιέχει βάριο που απεικονίζεται λευκό στις ακτίνες Χ και στις CT. 

Το ενδοφλέβιο σκιαγραφικό χορηγείται με ένεση στην φλέβα για τις εξετάσεις CT (Αξονική) και MRI (Μαγνητική). Το IV σκιαγραφικό για τις CT είναι ένα μη ιοντικό υγρό με βάση το ιώδιο. Το IV σκιαγραφικό για τη μαγνητική τομογραφία είναι ένα υγρό με βάση το γαδολίνιο. Και οι δύο τύποι IV αντίθεσης έχουν την ίδια λειτουργία και είναι περισσότερα κατάλληλα για την αξιολόγηση των αιμοφόρων αγγείων και την αναζήτηση θρόμβων. Τα σκιαγραφικά απορροφούνται από τα όργανα μας και από τον καρκίνο.

Τα σκιαγραφικά δεν είναι απαραίτητα για μια αξονική τομογραφία που αναζητά πέτρες στα νεφρά ή εγκεφαλική βλάβη. Επίσης, μια μαγνητική τομογραφία της σπονδυλικής στήλης που ψάχνει για την αιτία πόνου στην πλάτη δεν απαιτεί αντίθεση.

Ο γιατρός σας και ο ακτινολόγος θα αποφασίσουν από κοινού για να προσδιορίσουν αν είναι κατάλληλο για σας να λάβετε σκιαγραφικό αντίθεσης. Έχετε δικαίωμα να το αρνηθείτε… Ένας καλός ακτινολόγος δεν χρειάζεται σκιαγραφικά για να κάνει τη διάγνωση. Είναι απαραίτητα, κυρίως, σε ανευρύσματα…

Τα σκιαγραφικά για τις MRI και CT φιλτράρονται από το σώμα σας μέσω των νεφρών. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε βέβαιοι ότι οι νεφροί σας λειτουργούν αρκετά καλά για να μπορέσουν να αποβληθούν τα σκιαγραφικά. Ασθενείς που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών ή έχουν διαβήτη πρέπει να κάνουν έλεγχο της νεφρικής λειτουργίας πριν πάρουν σκιαγραφικό. Όλοι οι ασθενείς πρέπει να πίνουν πολύ νερό για αρκετές ημέρες μετά από μια εξέταση με IV σκιαγραφικό για να βεβαιωθούν ότι το σκιαγραφικό θα ξεπλυθεί καλά από το σώμα.

Η ασφάλεια των σκιαγραφικών

Τα σκιαγραφικά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις. Έως και 8% των ατόμων που λαμβάνουν ενδοφλέβιο σκιαγραφικό μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση. Οι περισσότερες από αυτές τις αντιδράσεις είναι ήπιες και περιλαμβάνουν αίσθημα καύσου, κνίδωση, φαγούρα, ναυτία και έμετο. Οι σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένης της αναφυλαξίας, είναι εξαιρετικά σπάνιες και εμφανίζονται στο 0,1% των ατόμων που παίρνουν σκιαγραφικό.

Όταν λαμβάνετε σκιαγραφικό για να κάνετε τις απεικονιστικές εξετάσεις να αναφέρετε:

Τις αλλεργίες σε υλικά αντίθεσης, τρόφιμα, φάρμακα, βαφές, συντηρητικά ή ζώα

Τα φάρμακα που παίρνετε, συμπεριλαμβανομένων και των συμπληρωμάτων και των βοτάνων

Τις πρόσφατες ασθένειες, τις χειρουργικές επεμβάσεις ή άλλες ιατρικές καταστάσεις

Αν υπάρχει ιιστορικό άσθματος και αλλεργικής ρινίτιδας

Αν υπάρχει ιστορικό καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, νεφροπάθειας, προβλήματα θυρεοειδούς ή δρεπανοκυτταρική αναιμία

Παρενέργειες και δυσμενείς και αλλεργικές αντιδράσεις

-Σκιαγραφικά από του στόματος ή από το ορθό

Πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών μετά από μια εξέταση απεικόνισης που γίνεται με σκιαγραφικό με βάση το βάριο για να απομακρύνετε το υλικό αντίθεσης από το σώμα σας. Τα σκιαγραφικά από θειικό βάριο αποβάλλονται από το σώμα με τα περιττώματα, τα οποία είναι λευκά για μερικές ημέρες. Μερικοί ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν αλλαγές στις φυσιολογικές συνήθειες του εντέρου τους για τις πρώτες 12 έως 24 ώρες.

Κράμπες στο στομάχι

Διάρροια

Ναυτία

Έμετος

Δυσκοιλιότητα

Κνίδωση

Κνησμός

Ερυθρότητα στο δέρμα

Πρήξιμο του λαιμού

Δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση

Βραχνάδα

Σύγχυση

Γρήγορος καρδιακός παλμός

Κυάνωση του δέρματος

Σε κυστική ίνωση, αυξάνεται ο κίνδυνος στάσης στο λεπτό έντερο

Σε αφυδάτωση προκαλείται σοβαρή δυσκοιλιότητα

Σε απόφραξη εντέρου ή διάτρηση υπάρχει επιδείνωση από το βάριο

-Σκιαγραφικά με βάση το ιώδιο

Όταν ένα σκιαγραφικό με βάση το ιώδιο εγχέεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, μπορεί να νιώσετε μια ζεστή αίσθηση και μια μεταλλική γεύση στο στόμα σας που διαρκεί για λίγα λεπτά. Η βελόνα μπορεί να σας προκαλέσει κάποια δυσφορία όταν εισάγεται. Μόλις αφαιρεθεί, μπορεί να εμφανιστεί κάποιος μώλωπας. Είναι καλή ιδέα να αυξήσετε την πρόσληψη υγρών μετά από μια εξέταση απεικόνισης με σκιαγραφικό με βάση το ιώδιο για να αφαιρεθεί το υλικό αντίθεσης από το σώμα σας.

Ναυτία και έμετος

Πονοκέφαλος

Κνησμός

Έξαψη

Ήπιο δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση

Σοβαρό δερματικό εξάνθημα ή κνίδωση

Συριγμός

Αρρυθμία

Υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση

Δυσκολία στην αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή

Καρδιακό επεισόδιο

Πρήξιμο του λαιμού ή άλλων τμημάτων του σώματος

Σπασμοί

Σοβαρή υπόταση

Ένα πολύ μικρό ποσοστό των ασθενών μπορεί να αναπτύξει μια καθυστερημένη αντίδραση με ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να εμφανιστεί ώρες έως ημέρες μετά από μια εξέταση απεικόνισης με σκιαγραφικό με βάση το ιώδιο. 

Αντανακλαστική Νεφροπάθεια. Οι ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία δεν πρέπει να λαμβάνουν σκιαγραφικό με βάση το ιώδιο από φλέβα ή αρτηρία. Αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της προϋπάρχουσας νεφρικής βλάβης.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Άσθμα

Καρδιακή ασθένεια

Αφυδάτωση

Δρεπανοκυτταρική αναιμία, πολυκυτταραιμία και μυέλωμα

Χρήση φαρμάκων, όπως οι βήτα αποκλειστές, τα Μη Στερεοειδή Αντιφλεγμονώδη, η ιντερλευκίνη 2, άλλα σκιαγραφικά τις τελευταίες 24 ώρες

-MRI-Gadolinium

Όταν το γαδολίνιο εγχέεται, είναι φυσιολογικό να αισθανθείτε δροσιά στο σημείο της ένεσης, συνήθως το βραχίονα για ένα λεπτό ή δύο. Η βελόνα μπορεί να σας προκαλέσει κάποια δυσφορία όταν εισάγεται. Μόλις αφαιρεθεί, μπορεί να εμφανιστεί κάποιος μώλωπας. 

-Το υλικό αντίθεσης που χρησιμοποιείται στην MRI που ονομάζεται γαδολίνιο είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε σύγκριση με τα υλικά με βάση το ιώδιο που χρησιμοποιούνται για τις ακτινογραφίες και την αξονική τομογραφία. Πολύ σπάνια, οι ασθενείς είναι αλλεργικοί σε υλικά αντίθεσης με βάση το γαδολίνιο και εμφανίζουν κνίδωση και φαγούρα. Οι αντιδράσεις είναι συνήθως, ήπιες. Οι σοβαρές αντιδράσεις είναι σπάνιες.

Η νεφρογενής συστηματική ίνωση, η πάχυνση του δέρματος, των οργάνων και άλλων ιστών, είναι μια επιπλοκή σε ασθενείς με νεφρική νόσο που υποβάλλονται σε MRI με σκιαγραφικό. Το σκιαγραφικό με βάση το γαδολίνιο μπορεί να μην μπορεί να αποβληθεί σε ορισμένους ασθενείς με σοβαρή νεφρική νόσο.

Πριν από οποιαδήποτε εξέταση απεικόνισης, οι γυναίκες θα πρέπει πάντα να ενημερώνουν τον ιατρό τους ή τον τεχνολόγο ακτίνων Χ εάν υπάρχει πιθανότητα να είναι έγκυες. Οι περισσότερες δοκιμασίες απεικόνισης και η χορήγηση σκιαγραφικού αντίθεσης αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου για το μωρό.

Επίσης, οι μητέρες δεν πρέπει να θηλάζουν τα μωρά τους για 24 έως 48 ώρες μετά την χορήγηση ενός σκιαγραφικού μέσου.

Η μαγνητική τομογραφία είναι πιο αξιόπιστη από τη CT (εκτός από την περίπτωση της απεικόνισης του παρεγχύματος των πνευμόνων, όπου υπερτερεί η αξονική τομογραφία υψηλής ευκρίνειας). Η μαγνητική τομογραφία δε σας επιβαρύνει με ακτινοβολία Η αξονική τομογραφία έχει ακτινοβολία. Προσέξτε σε τι μηχάνημα την κάνετε αν είναι απαραίτητη για να φανεί το παρέγχυμα των πνευμόνων.

Ο κύριος λόγος για την παραγγελία ενός MRI σκιαγραφικού σε έναν ασθενή με εγκεφαλικό, για παράδειγμα είναι να φανεί ένα ανεύρυσμα. 

Τα βρέφη και οι ασθενείς άνω των 60 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών. Οι γυναίκες είναι, επίσης, πιο επιρρεπείς σε μια αντίδραση.

Τα σκιαγραφικά με βάση το γαδολίνιο που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των εικόνων είναι τοξικά όταν συσσωρεύονται στα όργανα.

Οι γιατροί εξακολουθούν να παραγγέλνουν αυτές τις εξετάσεις χωρίς να ενημερώνουν τους ασθενείς για τους κινδύνους. Η νεφρογενετική συστηματική ίνωση είναι μια σοβαρή και μερικές φορές θανατηφόρα νεφρική πάθηση και κάθε άτομο με νεφρική δυσλειτουργία κινδυνεύει. Το γαδολίνιο εκκρίνεται κανονικά από το σώμα μέσω των νεφρών, αλλά οι νεφροί που λειτουργούν λιγότερο από βέλτιστα έχουν πρόβλημα να απαλλαγούν από το σύνολο του γαδολινίου, έτσι ώστε τα τοξικά επίπεδα να συσσωρεύονται στους ιστούς και τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.

Ακόμη και άτομα με φυσιολογική νεφρική λειτουργία μπορούν να συσσωρεύουν γαδολίνιο στα οστά και τα ζωτικά όργανα.

Τα περισσότερα συμπτώματα τοξικότητας γαδολινίου μιμούνται τις χρόνιες παθήσεις. Ένα αίσθημα ηλεκτρισμού ακριβώς κάτω από το δέρμα, ο πόνος στις αρθρώσεις, οι μυϊκές συσπάσεις και οι γνωστικές αλλαγές, συνήθως, αρχίζουν μέσα στον πρώτο μήνα μετά την έκθεση. Επίσης, συχνές παρενέργειες είναι η φαγούρα, ο βαθύς οστικός πόνος κοντά στο σημείο της μαγνητικής τομογραφίας, το μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, η ξηροφθαλμία, οι εμβοές, η τριχόπτωση, τα προβλήματα ισορροπίας και το πρήξιμο στα πόδια και στα χέρια.

Πώς μπορείτε να καταπολεμήσετε την τοξικότητα του γαδολινίου

Η πρώτη γραμμή προστασίας έναντι της τοξικότητας του γαδολινίου είναι να μην χορηγηθεί σκιαγραφικό. 

Όταν η έκθεση στο γαδολίνιο είναι αναπόφευκτη, να παίρνετε αντιοξειδωτικά, όπως η Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), η γλουταθειόνη, το άλφα λιποϊκό οξύ και η βιταμίνη C. Πάρτε φυσικά χηλικά συμπληρώματα και chlorella, τα οποία βοηθούν στην αποβολή του γαδολινίου από το σώμα. Ξεκινήστε αυτά τα συμπληρώματα μία εβδομάδα πριν από την MRI και συνεχίστε για τουλάχιστον ένα μήνα μετά. Αμέσως μετά τη δοκιμή, αρχίστε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα διατροφής, όπως ενεργό άνθρακα ή μπεντονίτη και φροντίστε να πίνετε άφθονο καθαρό νερό πηγής.

Εάν έχετε ήδη συμπτώματα από την έκθεση στο γαδολίνιο, πρέπει να τονώσετε τα επινεφρίδιά σας και να αρχίσετε να παίρνετε απαραίτητα μεταλλικά στοιχεία, επιπλέον των αντιοξειδωτικών, όπως χηλικούς παράγοντες και άλλα αποτοξινωτικά. Να κάνετε διατροφή για αποτοξίνωση και σάουνα για να τονωθεί η αποτοξίνωση μέσω του δέρματος.

Μπορείτε να κάνετε κι έλεγχο τοξικότητας για φάρμακα και βαρέα μέταλλα για να αξιολογήσετε αν το σώμα σας χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη…

Με αφορμή την απαίτηση μιας συναδέλφου ακτινολόγου που ήθελε να κάνει την αξονική τομογραφία βάσει πρωτοκόλλου, με σκιαγραφικό, ενώ δεν το επιθυμούσε ο θεράπων ιατρός και ο ασθενής και έκανε μετατροπή των μαγνητικών σε αξονικές, γιατί είναι πιο φθηνές για να τον φορτώσει και με επιπλέον ακτινοβολία, ενώ είναι καρκινοπαθής.

Γράφει η
Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά
Ειδικός Παθολόγος- Ογκολόγος, MD, PhD

Τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση από τα σκιαγραφικά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για να αποτοξινωθείτε από τα σκιαγραφικά

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό.
 
Διαβάστε, επίσης,
Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Θαλασσοθεραπεία πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση

Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για την ψωρίαση. Η ψωρίαση θεραπεύεται με φυσικούς τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί Θαλασσοθεραπεία, πηλοθεραπεία και ηλιοθεραπεία για τη θεραπεία της...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ