Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΗ κουρκουμίνη στη θεραπεία του καρκίνου

Η κουρκουμίνη στη θεραπεία του καρκίνου

Ένα από τα αποτελεσματικότερα όπλα κατά του καρκίνου είναι η κουρκουμίνη

Γράφει η 

Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά 

Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD, PhD

Όλα τα πιάτα είναι νόστιμα με την κουρκούμη.

Η κουρκούμη είναι ένα πορτοκαλοκίτρινο μπαχαρικό που προέρχεται από την Ινδία και την Ινδονησία και είναι σεβαστό για τα μαγειρικά και θεραπευτικά οφέλη της. 

Η κουρκούμη δίνει στο κάρυ το λαμπερό κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα του και συμβάλλει στην πικάντικη, ζεστή και ήπια πικρή του γεύση. Παρέχει, επίσης, ένα άρωμα σαν το τζίντζερ.

Η κουρκούμη έχει χρησιμοποιηθεί στην κινεζική και ινδική φαρμακοποιία για χιλιάδες χρόνια. Είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διαφόρων καταστάσεων, όπως ο πονόδοντος, ο θωρακικός πόνος, η λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, ο μετεωρισμός, ο ίκτερος, η δυσμηνόρροια, οι μώλωπες, η αιμορραγία και ο κολικός.

 

-Καρκίνος και κουρκουμίνη

Όλοι όσοι έχουν καρκίνο πρέπει να παίρνουν βιολογικό κουρκουμά.

Η κουρκουμίνη ή Tumeric είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα αντιμεταλλαξιογόνα και αντικαρκινικά συστατικά.

Το δραστικό συστατικό του Turmeric είναι μια εκχυλισμένη ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη βοηθά στην πρόληψη και θεραπεία αρκετών μορφών καρκίνου λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του.

Η κουρκουμίνη είναι ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που εξάγεται από το ινδικό μπαχαρικό tumeric, που είναι το κύριο συστατικό του κάρι.

Η κουρκουμίνη περιέχει πολλές πολυφαινολικές φυτικές χρωστικές, από τις οποίες προέρχεται και το ανοιχτοκίτρινο χρώμα του tumeric.

Η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και θεραπεύει πολλές ασθένειες από έλκη μέχρι αρθρίτιδα.

Η κουρκουμίνη δεν απορροφάται καλά στο αίμα, αλλά απορροφάται καλά στην επένδυση του παχέος εντέρου.

Σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου παρεμβαίνοντας στις πτυχές της κυτταρικής σηματοδότησης της χρόνιας ασθένειας:

Αναστέλλει την COX-2, ένα ένζυμο που προκαλεί  φλεγμονή, που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Παρεμποδίζει την αυξητικό αγγειακό επιθηλιακό παράγοντα ( (ένα πολυπεπτίδιο που διεγείρει τη νέα παροχή αίματος) για να λιμοκτονούν τα καρκινικά κύτταρα.

Επάγει τα ογκοκατασταλτικά γονίδια.

Η πρόσληψη κουρκουμίνης μειώνει την έκφραση των καρκινικών ογκογονιδίων.

Σταματάει τη μετάσταση των καρκινικών κυττάρων.

Προκαλεί θανάτωση των μεγάλων κυττάρων Β-κυττάρων λεμφώματος (λέμφωμα μη Hodgkin).

Προλαμβάνει την επανεμφάνιση των καρκινικών βλαστικών κυττάρων και διατηρεί τα φυσιολογικά βλαστοκύτταρα υγιή.

Ενεργοποιεί τον προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων (απόπτωση). Η κουρκουμίνη αυξάνει την απόπτωση που είναι ο προγραμματισμένος θάνατος των μη φυσιολογικών κυττάρων. 

Η  κουρκουμίνη ασκεί τη βιολογική της επιρροή μέσω της επιγενετικής διαμόρφωσης, σε δυσμενείς γενετικές επιδράσεις.

Η κουρκουμίνη είναι ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που στοχεύει πολλά καρκινικά μονοπάτια (Cox-2, EGFR- HER1, ΜET, STAT 3, VEGFR2, PDGFRa, CD133, CD44 NF-KB κ.ά).  

Η κουρκουμίνη έχει αντιμεταλλαξιογόνες ιδιότητες. Η κουρκουμίνη προστατεύει από τα μεταλλαξιογόνα του περιβάλλοντος. Τα μεταλλαξιογόνα του περιβάλλοντος είναι πολλά, όπως οι ετεροκυκλικές αμίνες που δημιουργούνται κατά το ψήσιμο τροφίμων στα κάρβουνα.

Η κουρκουμίνη περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και είναι κατάλληλη και για τον καρκίνο εγκεφάλου και για τις εγκεφαλικές μεταστάσεις και τη μείωση του οιδήματος του εγκεφάλου.

Η κουρκουμίνη έχει ισχυρές αντιαγγειογενετικές ιδιότητες και η δράση της είναι πολύ καλύτερη από τα συμβατικά αντιαγγειογενετικά φάρμακα και μάλιστα, χωρίς καμιά παρενέργεια.

Η κουρκουμίνη μειώνει τα επίπεδα ορισμένων προσταγλανδινών και μπλοκάρει το μεταβολισμό του αραχιδονικού οξέος, που προκαλεί φλεγμονή και καρκίνο.

Η κουρκουμίνη είναι κατάλληλη και για την πρόληψη καρκίνου.

Απαιτείται τουλάχιστον 1 γραμμάριο κουρκουμίνη και η περιεκτικότητά της στο βότανο tumeric είναι μόλις 3%. Γι’ αυτό είναι δύσκολο να ληφθούν αυτά τα επίπεδα με το φαγητό. Ακόμη η κουρκουμίνη απορροφάται λίγο και απαιτείται πιπερίνη που ενισχύει την απορρόφησή της κατά 2.000%.

 

-Ρευματοειδής αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη αντικαθιστά την κορτιζόνη.  Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του Turmeric βοηθούν στη διαχείριση των αρθριτικών προβλημάτων. Όσοι πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα έχουν βρει ανακούφιση καταναλώνοντας κουρκούμη σε τακτική βάση. Η κουρκούμη εξουδετερώνει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματος και να οδηγήσουν σε φλεγμονή. 

Η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες κι εμποδίζει τη δράση των φλργμονωδών ενζύμων κυκλοοξυγενάσης-2 (COX-2) και λιποοξυγενάσης (LOX).

Η κουρκουμίνη παρεμποδίζει το νουκλεϊνικό παράγοντα κάπα-βήτα (NF-KB) και σταματάει την αυτοάνοση δραστηριότητα και μειώνει την καταστροφή των ιστών. O NF-KB είναι ένα μόριο που ταξιδεύει στον πυρήνα των κυττάρων και ενεργοποιεί γονίδια που σχετίζονται με τις φλεγμονές.

Η κουρκουμίνη είναι αποτελεσματική στη  μείωση του πρωϊνού πιασίματος, βοηθάει στην αύξηση του χρόνου άσκησης, μειώνει το πρήξιμο των αρθρώσεων και δεν έχει παρενέργειες. 

-Διαβήτης και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη ρυθμίζει το σάκχαρο. Η  κουρκούμη μειώνει την εμφάνιση αντοχής στην ινσουλίνη, μια κατάσταση στην οποία τα κύτταρα αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις φυσιολογικές δράσεις της ορμόνης ινσουλίνης.

-Φλεγμονές και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη είναι ευεργετική και για το καρδιοαγγειακό σύστημα. Ελέγχει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και αυξάνει τη δράση της προστακυκλίνης, που είναι αναστολέας συσσώρευσης των αιμοπεταλίων. Η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό και προστατεύει τους καπνιστές εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέποντας την κυτταρική βλάβη. Ενισχύει τη δράση των αντιοξειδωτικών ενζύμων του σώματος και προστατεύει από την οξειδωτική βλάβη και διεγείρει τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Η κουρκουμίνη μειώνει τα λιπίδια του αίματος και τη χοληστερίνη. Η φλεγμονή είναι αμυντικός παράγοντας και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει ξένους εισβολείς και να επισκευάσει τους κατεστραμμένους ιστούς. Όταν είναι οξεία είναι ευεργετική. Όταν όμως είναι χρόνια προκαλεί καρδιοπάθειες, καρκίνο, μεταβολικό σύνδρομο, νόσο του Alzheimer και άλλες εκφυλιστικές ασθένειες. Η κουρκουμίνη είναι ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντικαθιστά την κορτιζόνη και τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η κουρκουμίνη είναι θεραπευτική για καρδιοαγγειακές παθήσεις, για νευροεκφυλιστικές παθήσεις, για πνευμονικές, μεταβολικές, αυτοάνοσες και νεοπλασματικές παθήσεις.

-Καρδιοαγγειακές παθήσεις και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη μειώνει τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακές παθήσεις. Βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου, που είναι το τοίχωμα των αιμοφόρων αγγείων. Η κουρκουμίνη βελτιώνει την ενδοθηλιακή λειτουργία, ρυθμίζει την πίεση του αίματος και την πήξη, μειώνει την χοληστερίνη, μειώνει τη φλεγμονή και την οξείδωση και τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή κατά 65%.

Νόσος Alzheimer και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο για ασθένειες του εγκεφάλου. Οι νευρώνες είναι ικανοί να σχηματίζουν νέους νευρώνες και συνάψεις και μπορούν να πολλαπλασιάζονται και να αυξάνονται σε αριθμό και μετά την παιδική ηλικία. Υπέυθυνος είναι ο BDNF-Brain Derived Neurotropic Factor- Νευροτροπικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο και ο οποίος μειώνεται κατά τη νόσο του Alzheimer. Η κουρκουμίνη αυξάνει τα επίπεδα του νευροτροπικού παράγοντα στο αίμα και στον εγκέφαλο κι έτσι αντιστρέφει πολλές ασθένειες του εγκεφάλου που σχετίζονται με το γήρας. Η κουρκουμίνη, επίσης, βελτιώνει τη μνήμη. Η κουρκουμίνη διαπερνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και καταπολεμά τη φλεγμονή και την οξειδωτική βλάβη και καθαρίζει τις αμυλοειδείς πλάκες που είναι πρωτεϊνικά συμπλέγματα. Η νόσος του Αλτσχάιμερ πιστεύεται ότι προκαλείται από ανεξέλεγκτη φλεγμονή εντός του εγκεφάλου. Η αντιφλεγμονώδης ιδιότητα του Turmeric απομακρύνει τις συσσωρευμένες πλάκες στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας τη ροή οξυγόνου.

-Κατάθλιψη και κουρκουμίνη

Μετά από 6 εβδομάδες η κουρκουμίνη βελτιώνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και είναι τόσο αποτελεσματική όσο τα αντικαταθλιπτικά και χωρίς τις παρενέργειές τους. Η κατάθλιψη συνδέεται κι αυτή με μειωμένα επίπεδα του νευροτροφικού παράγοντα BNFD και με συρρίκνωση του ιππόκαμπου που είναι η περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την μάθηση και τη μνήμη. Ακόμη, η κουρκουμίνη ενισχύει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου σεροτονίνης και ντοπαμίνης.

-Αντιγήρανση και κουρκουμίνη

Είναι δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής κατά της γήρανσης. Λόγω του ότι η οξείδωση και η φλεγμονή παίζουν ρόλο στη γήρανση η κουρκουμίνη έχει οφέλη στην αντιγήρανση και εξασφαλίζει μακροζωϊα.

Απώλεια βάρους και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη σας βοηθά να χάσετε βάρος. Η προσθήκη κουρκούμης στη διατροφή σας συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής χολής, που είναι απαραίτητος παράγοντας για την κατανομή του διαιτητικού λίπους. Για να βοηθήσετε στην επίτευξη του ιδανικού σας σωματικού βάρους, ένα κουταλάκι του γλυκού κουρκούμη σκόνης στα γεύματά σας ενισχύει αυτή τη διαδικασία. Η αποτελεσματικότερη παραγωγή χολής βοηθά στην καλύτερη πέψη και αποτρέπει την ηπατική νόσο.

-Επούλωση πληγών και κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη βοηθάει τις πληγές να επουλωθούν γρηγορότερα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουρκούμη ως φυσικό απολυμαντικό λόγω των αντισηπτικών και αντιβακτηριδιακών της ιδιοτήτων. Για να θεραπεύσετε τις πληγές, πασπαλίστε με σκόνη κουρκούμης την πληγείσα περιοχή. Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι το κουρκούμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της ψωρίασης και άλλων δερματικών παθήσεων.

Μπορείτε να προσθέτετε σκόνη κουρκούμης στις σαλάτες, σε σούπες, σε κρέατα και σε σάλτσες.

Προσθέστε αυτό το μπαχαρικό στον κατάλογο τροφίμων σας, συμπεριλάβετέ το στο σχέδιο διατροφής σας και απολαύστε τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία σας.

Διαβάστε περισσότερα για την Σάββη Μάλλιου Κριαρά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την καλύτερη κουρκουμίνη

Η καλύτερη κουρκουμίνη για να έχετε την υγεία σας

Διαβάστε, επίσης,

Η κουρκουμίνη βελτιώνει τη μνήμη και τη διάθεση – Emedi

Αποκτήστε ενέργεια και αποτοξινωθείτε

Συμπληρώματα διατροφής για να έχετε συναισθηματική ισορροπία

Αντικαρκινική συνταγή

Η καλύτερη κουρκουμίνη για την υγεία σας

Η κουρκουμίνη χρήσιμη για την υγεία της καρδιάς

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Ποια φάρμακα μπορείτε να αντικαταστήσετε με την κουρκούμη

Μέλι με κουρκουμίνη

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Το μπαχαρικό που δεν αφήνει το φθόριο να καταστρέψει τον εγκέφαλό σας

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Ρόφημα με κουρκουμίνη για τον ύπνο

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Η κουρκουμίνη αποτελεσματική και στην ψωρίαση

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Πώς η κουρκουμίνη θεραπεύει το μυέλωμα

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

Η κουρκουμίνη είναι φάρμακο για την κατάθλιψη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες

Γιατί είναι σε έξαρση οι καλοκαιρινές αλλεργίες. Γιατί οι καλοκαιρινές αλλεργίες είναι φέτος πιο βασανιστικές από ποτέ. Οι καλοκαιρινές αλλεργίες έχουν αυξηθεί σε συχνότητα. Όλοι...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ