Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΙατρικά ΝέαΗ κουρκουμίνη χρήσιμη για την υγεία της καρδιάς

Η κουρκουμίνη χρήσιμη για την υγεία της καρδιάς

Λίγος κουρκουμάς είναι τόσο αποτελεσματικός όσο μια ώρα άσκησης για την καρδιά

Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την άσκηση, αλλά το εκχύλισμα κουρκουμά κάνει πολύ καλά τη δουλειά του και έχει τα ίδια καρδιαγγειακά οφέλη για την υγεία.

Η κουρκούμη είναι χρήσιμη στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Cardiology το 2014 φαίνεται ότι το εκχύλισμα κουρκούμης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 56%.

Σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Research, το 2012,βρέθηκε ότι οι πολυφαινόλες στην κουρκούμη είναι εξίσου αποτελεσματικές στη βελτίωση της αγγειακής λειτουργίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες όσο μια μέτρια αερόβια άσκηση. 

Τα άτομα στη μελέτη ελάμβαναν 150 mg ανά ημέρα κουρκουμίνης (εκχύλισμα turmeric), για 8 εβδομάδες. Τα άτομα στην ομάδα άσκησης έκαναν αερόβια άσκηση περισσότερο από 3 ημέρες την εβδομάδα. 

Μετά από οκτώ εβδομάδες η διαστολικη ροή αυξήθηκε σημαντικά και σε όσες γυναίκες έπαιρναν κουρκουμίνη και σε όσες έκαναν άσκηση.

Η τακτική πρόσληψη της κουρκουμίνης ή η τακτική αεροβική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την ενδοθηλιακή λειτουργία. Το μέγεθος της βελτίωσης της ενδοθηλιακής λειτουργίας είναι ίδια και σε όσους κάνουν άσκηση και σε όσους παίρνουν κουρκουμίνη, και άρα η κουρκουμίνη μπορεί να εμποδίσει την πτώση στην ενδοθηλιακή λειτουργία σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, που σχετίζεται με την ηλικία.

Η άσκηση σαφώς δεν πρέπει, και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με ένα συμπλήρωμα.

Φυσικά, αν κάποιος εκτός από την τακτική άσκηση παίρνει και κουρκούμη, τα οφέλη για την υγεία που παράγονται είναι συνεργιστικά. 

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα το 2012 στο American Journal of Hypertension είχε εξετάσει το συνδυασμένο αποτέλεσμα της κουρκουμίνης και της άσκησης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στην βελτίωση της υγείας της καρδιάς με μείωση του μεταφορτίου της LV [αριστερής κοιλίας]. Το χρόνια αυξημένο μεταφορτίο της αριστερής κοιλίας μπορεί να συμβάλει στην παθολογική υπερτροφία της περιοχής της καρδιάς, και σχετίζεται με αυξημένη πίεση του αίματος και νόσο της αορτικής βαλβίδας.

Η λήψη κουρκουμίνης μαζί με την άσκηση είναι ένα ιδανικό φάρμακο για την μείωση του πόνου και της φλεγμονής και είναι αρκετά αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την οστεοαρθρίτιδα.

Διαβάστε, επίσης,

Φυτοθρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν τον καρκίνο

Βότανα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου

Ποια φάρμακα μπορείτε να αντικαταστήσετε με την κουρκούμη

Μέλι με κουρκουμίνη

Τα καλύτερα τρόφιμα κατά του καρκίνου

Το μπαχαρικό που δεν αφήνει το φθόριο να καταστρέψει τον εγκέφαλό σας

Να τρώτε μισό κουταλάκι κουρκουμίνη την ημέρα

Ρόφημα με κουρκουμίνη για τον ύπνο

Χυμός κουρκουμίνης για καλή υγεία

Η κουρκουμίνη αποτελεσματική και στην ψωρίαση

Ρόφημα κουρκουμίνης για τον καρκίνο

Πώς η κουρκουμίνη θεραπεύει το μυέλωμα

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της κουρκουμίνης

Κουρκουμίνη

Το πιο ισχυρό φυσικό αντιβιοτικό

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ