Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΤι σχέση έχει η καρδιά με το έντερο

Τι σχέση έχει η καρδιά με το έντερο

Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να προληφθούν με τα φιλικά βακτήρια του εντέρου

Οι καρδιακές προσβολές και οι διαταραχές μπορούν να προληφθούν από τα βακτήρια του εντέρου μας.

Υπάρχει σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου μας και της αθηροσκλήρωσης και τα βακτήρια στο έντερό μας μπορούν να συνδεθούν με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Υπάρχουν πάνω από 400 είδη βακτηρίων στο έντερο και αυτό είναι το κλειδί για την υγεία ή την ασθένεια.

Περιοδικό Atherosclerosis

Υπάρχει σχέση μεταξύ των μεταβολιτών από τα βακτήρια του εντέρου μας και της ανάπτυξης επικίνδυνων αθηροσκληρωτικών πλακών που αποτελούν την κύρια αιτία καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πολλοί γιατροί τα τελευταία χρόνια συστήνουν μια ημερήσια δόση περίπου 100 mg ασπιρίνης για πρόληψη της καρδιακής νόσου.

Σημειώστε, ότι στην ασυμπτωματική αθηροσκλήρωση ΔΕΝ πρέπει να χορηγείται ασπιρίνη.

Τα μικροβίωμα του εντέρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης ενός ατόμου.

Ασθενείς με ανεξήγητη αθηροσκλήρωση έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα στο αίμα τοξικών μεταβολιτών που παράγονται από τα εντερικά βακτήρια.

Πράγματι, τα άτομα με ανεξήγητες πολλές αθηρωματικές πλάκες έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα μεταβολιτών, ενώ όσοι έχουν λιγότερες αθηρωματικές πλάκες έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα μεταβολιτών.

Η ταυτοποίηση των μεταβολιτών των βακτηρίων του εντέρου ως ανεξάρτητου προγνωστικού και δυνητικού παράγοντα κινδύνου στην αθηροσκλήρωση προσφέρει νέες μεθόδους πρόληψης και θεραπείας για την πάθηση.

Τα προβιοτικά είναι πολύ καλά συμπληρώματα διατροφής για να αντιμετωπισθούν αυτές τις ενώσεις στο έντερο και να μειωθεί ο κίνδυνος  καρδιαγγειακής νόσου.

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου και μειώνει ακόμη και τον κίνδυνο καρκίνου. Όμως ο κίνδυνος αιμορραγίας στον εγκέφαλο και στο στομάχι που υπάρχει από την ασπιρίνη ξεπερνούν κάθε όφελος από τη σύσταση για μακροχρόνια λήψη.

Συστήνεται ημερήσια δόση περίπου 100 mg για αποτροπή της καρδιακής νόσου. Με την ασπιρίνη, αυξάνεται ο κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου ή εσωτερικής αιμορραγίας χωρίς απολύτως κανένα όφελος για την αντιστάθμιση του κινδύνου.

Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Η ασπιρίνη προκαλεί και άσθμα έως και 25%, ιγμορίτιδα και ρινική συμφόρηση, αλλά και πολύποδες.

Όσοι παίρνουν ασπιρίνη τακτικά για ένα ή περισσότερα χρόνια, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Crohn.

Η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί, όμως, να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, γιατί όταν σταματήσει, ξαφνικά, η καθημερινή θεραπεία με ασπιρίνη προκαλούνται θρόμβοι αίματος λόγω της εξάρτησης από το φάρμακο. Γαστρεντερική αιμορραγία, αλλεργικές αντιδράσεις, εμβοές και ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο είναι όλες οι επιπλοκές που σχετίζονται με τη λήψη ασπιρίνης. Επίσης, μπορεί να συμβεί γαστρική αιμορραγία κι αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Στη μελέτη εξετάσθηκαν οι μεταβολίτες TMAO, p-cresyl-θειικό άλας, το p-cresyl-glucuronide και η φαινυλακετυλογλουταμίνη και μετρήθηκε η συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες χρησιμοποιώντας Triplex καρωτίδων. Τα επίπεδα του n-οξειδίου της τριμεθυλαμίνης (TMAO), του ρ-κρεζυλικού θειικού άλατος, της ρ-κρεζυλικής γλυκουρονίδης και της φαινυλακετυλγλουταμίνης ήταν σημαντικά χαμηλότερα μεταξύ των ασθενών με προστατευμένο φαινότυπο και υψηλότερα σε εκείνους με τον ανεξήγητο φαινότυπο. Αυτές οι διαφορές δεν μπορούν να εξηγηθούν από τη διατροφή ή τη λειτουργία των νεφρών, γεγονός που δείχνει μια διαφορά στη σύνθεση των εντερικών βακτηριδίων.

Το εντερικό μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην αρτηριοσκλήρωση και προσφέρει δυνατότητες πρόληψης ή αντιστροφής της αθηροσκλήρωσης.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αθηρoσκλήρωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την αθηροσκλήρωση 

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Οι βιταμίνες για την αθηροσκλήρωση – Emedi

Τι πρέπει να προσέχετε με τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα

Επικίνδυνες κατευθυντήριες γραμμές για την υπέρταση

Μειώστε την αρτηριακή σας πίεση με φυσικούς τρόπους

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ