Τετάρτη, 29 Ιουνίου, 2022

Αγίασμα

Print Friendly, PDF & Email

Έρχεται ο Σεπτέμβριος και όλοι ετοιμάζονται για να λάβουν το αγίασμα…

Όλοι πάει κάποιες εκδρομές και κάνουμε Θρησκευτικό Τουρισμό…

Δίπλα σε κάθε μοναστήρι υπάρχει κι ένα παρεκκλήσι ή μια μικρή σπηλιά, από όπου αναβλύζει το αγίασμα.

Η ροή…στάγδην και κάνει και…θαύματα.

Το αγίασμα μοιάζει σε όλα: στάγδην η ροή από το καζάνι και όταν κάποιος το πίνει, επειδή αντί να πηγαίνει προς τα κάτω, πάει προς τα πάνω… κάνει θαύματα.

Απαιτούνται… σταφύλια βιολογικά, χωρίς θειώδη…

Ο τρύγος γίνεται, συνήθως, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Σεπτέμβρη.

Υπάρχουν ψαλίδες κλαδέματος… για όλους!

Μαζεύεται η οικογένεια και μερικοί καλοί φίλοι, τρυγούν, πατούν τα σταφύλια, ψήνουνε κι ένα κοντοσούβλι και προσπαθούν να αδειάσουν το περσινό βαρέλι!

Τα στέμφυλα κρατούνται σε κλειστό βαρέλι και όταν γίνει η ζύμωση, συνήθως, μετά το τέλος Οκτωβρίου, κάνουνε ξανά μια σύναξη, γιατί το καζάνι θέλει παρέα.

Το 1989 ψηφίστηκε ο με αρ. 1576/89 κανονισμός, για τα οινοπνευματώδη ποτά, στον οποίο οι Τούρκοι κατοχύρωσαν το όνομα “raki” και οι Έλληνες τα ονόματα τσίπουρο Τιρνάβου, τσίπουρο Μακεδονίας, τσίπουρο Θεσσαλίας και τσικουδιά Κρήτης.

Συνεπώς, από το 1989 η ρακή στην Ελλάδα λέγεται πια επίσημα τσικουδιά, αν και η ονομασία ρακή είναι ελληνική λέξη.

Η ρακή ή τσικουδιά ονομάζεται ρακή επειδή είναι απόσταγμα που παράγεται από στέμφυλα ή κρητικά στράφυλα, από ρώγες ή αρχαία ελληνικά ραξ ή ιωνικά ρωξ – ρώγες σταφυλιών, από το ραξ > ρακή, πρβ και λατινικά racemus (ιταλικά racimolo) = o βότρυς σταφυλής, το τσαμπί, Racemite Bacchus = ο βοτρυοφόρος Βάκχος (= ο Διόνυσος) κ.ά.

Η ρακή λέγεται και τσικουδιά, επειδή τα στέμφυλα στην Κρήτη λέγονται και τσίκουδα. Η λέξη τσίκουδα, ενικός τσίκουδο, είναι παραλλαγή της λέξης κόκκοι ή κούκουδα ή κουκούτσια κ.ά.

Σε άλλα μέρη της Ελλάδος τα στέμφυλα ονομάζονται και τσίπουρα, οπότε εκεί η ρακή λέγεται και τσίπουρο. Οι λέξεις τσαμπί > τσάμπουρα > τσίπουρο… και κόκκος > κουκούτσια > τσικ-ουδα… = ηχοποιητικές.

Η κρητική τσικουδιά ή ρακή (με η, η ρακή) είναι διαφορετικό ποτό από το τούρκικο ρακί (με ι, το ρακί), αφού αυτό είναι όπως το ούζο, δηλ. έχει γλυκάνισο και διπλή απόσταξη, ενώ η τσικουδιά όχι.

Η τσικουδιά είναι ευγένεια και εργαλείο επικοινωνίας

Η τσικουδιά στην Κρήτη, πέραν των άλλων, είναι ένδειξη φιλίας και ευγενείας, καθώς και εργαλείο κοινωνικής επικοινωνίας.

Δεν υπάρχει νοικοκυριό στην Κρήτη χωρίς ένα μπουκάλι τσικουδιά άμεσα διαθέσιμο κάθε στιγμή.

Με μια τσικουδιά οι Κρητικοί εύχονται, αλλά και υποδέχονται τους επισκέπτες τους, μ’ αυτή συζητούν και χωρατεύουν στα καφενεία, μ’ αυτήν ξεπερνούν τις λύπες τους και μ’ αυτή λύνουν τις διαφορές τους.

Η καλύτερη βιολογική τσικουδιά

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε την καλύτερη βιολογική τσικουδιά

tsikoydia 2

Διαβάστε, επίσης,

Τσικουδοκαζανέματα στην Κρήτη

Θεραπευτικό ρόφημα για το κρύωμα

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σταφύλια

Βενετικές Πηγές της Κρητικής Ιστορίας

Σπάνιες παραδοσιακές συνταγές για όλες τις ασθένειες

Πόσο πίνουν οι Έλληνες

Τα οφέλη της τσικουδιάς στην υγεία

Τρόποι για να μην πονοκεφαλιάζετε από το ποτό

www.emedi.gr

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροXofigo
Επόμενο άρθροΜπάμιες κατεψυγμένες κοκκινιστές
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα

Σπιτικές κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα Νόστιμες κροκέτες μπακαλιάρου με σαλάτα ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ: Ο μπακαλιάρος είναι ένα τρόφιμο πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες (Α, D, K,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ