Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου, 2023
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΛοιμωξιολογίαΘεραπεία του έρπητα ζωστήρα εναλλακτικά

Θεραπεία του έρπητα ζωστήρα εναλλακτικά

Η θεραπεία του έρπητα ζωστήρα γίνεται με φυσικούς τρόπους

Ο έρπης ζωστήρας, ICD-10 B02, ή απλά έρπητας ζωστήρας είναι μια σοβαρή ιογενής νόσος.

Η ανεμοβλογιά είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης στον ιό του έρπητα ζωστήρα VZV (ιός ανθρώπινου έρπητα 3).

Η αρχική μόλυνση από τον ιό γίνεται, συνήθως, κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και προκαλεί την ανεμοβλογιά. Ο ιός στη συνέχεια μεταφέρεται σε ένα γάγγλιο ραχιαίας ρίζας, όπου παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση επ΄αόριστον.

Αργότερα στην ενήλικη ζωή η καταπίεση στο ανοσοποιητικό σύστημα πυροδοτεί την επανεργοποίηση του ιού και προκαλεί έρπητα ζωστήρα.

Όταν η έκθεση στον ιό κάνει τον κύκλο της, παίρνει λανθάνουσα μορφή στους αισθητήριους νευρώνες των τρίδυμων γαγγλίων ή της ραχιαίας ρίζας.

Εδώ, ο ιός μπορεί να παραμένει, χωρίς να ξαναέρθει στην επιφάνεια ή να επανεμφανισθεί, ως έρπης ζωστήρας.

Ο έρπης ζωστήρ ή απλά έρπητας ζωστήρας είναι μια ιογενής νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνο φυσαλιδοειδές εξάνθημα περιορισμένης έκτασης σε μια πλευρά του σώματος (δεξιά ή αριστερά) και συχνά κατά γραμμές.

Ο υπεύθυνος ιός για τη λοίμωξη του έρπητα ζωστήρα είναι ο varicella zoster virus (VZV) η κοινώς ο ιός έρπης ζωστήρ.

Η αρχική λοίμωξη από τον ιό VZV προκαλεί την οξεία και βραχυχρόνια νόσο της ανεμοβλογιάς που προσβάλλει, συνήθως, παιδιά και εφήβους. Μετά το πέρας της νόσου της ανεμοβλογιάς ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά τη νόσο του έρπητα ζωστήρα και συχνά αυτό συμβαίνει μετά από πολλά χρόνια από την αρχική λοίμωξη.

Ο έρπητας ζωστήρα δεν αποτελεί ίδια ασθένεια με τον επιχείλιο έρπητα παρόλο που μοιάζει η ονομασία των ασθενειών. Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από τον varicella zoster virus (VZV) ενώ ο επιχείλιος έρπητας από τον herpes simplex virus (HSV). Ωστόσο, ανήκουν στην ίδια κατηγορία ιών, τους Alphaherpesvirinae.

Μετά το πέρας της αρχικής λοίμωξης από ανεμοβλογιά, ο ιός VZV παραμένει ανενεργός στο περικάρυο των απλών νευρικών κυττάρων και λιγότερο συχνά στα δορυφόρα νευρικά κύτταρα της σπονδυλικής στήλης, του κρανίου ή του αυτόνομου νευρικού συστήματος (ΑΝΣ), χωρίς να προκαλεί συμπτώματα.

Μετά από χρόνια ή δεκαετίες από την αρχική λοίμωξη, ο ιός μπορεί να ξεφύγει από το σώμα των νευρικών κυττάρων και μέσω του άξονα των νευρικών κυττάρων να εγκατασταθεί στα δερματικά κύτταρα της γύρω περιοχής. Η εξάπλωση του ιού στα δερματικά κύτταρα μπορεί να προκαλέσει επώδυνο εξάνθημα. Παρόλο που το εξάνθημα, συνήθως, θεραπεύεται αυτόματα μετά από 2 εως 4 εβδομάδες, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν νευρολογικά συμπτώματα στη γειτονική περιοχή για μήνες ή και για χρόνια, μια πάθηση που ονομάζεται μεθερπητική νευραλγία. 

Σε όλο τον κόσμο, ο επιδημιολογικός δείκτης του έρπητα ζωστήρα κυμαίνεται από 1,2 έως 3,4 περιστατικά ανά 1000 άτομα το χρόνο, αυξάνεται δε σε ηλικίες μεγαλύτερες από 65 χρόνων σε 3,9 έως 11,8 περιστατικά ανά 1.000 άτομα το χρόνο. 

Υπάρχει εμβόλιο κατά του ιού VSV και πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα περιστατικά του έρπητα ζωστήρα, καθώς και της μεθερπετικής νευραλγίας, όπως, επίσης, και να μειωθεί η σοβαρότητα των συμπτωμάτων σε περίπτωση έξαρσης.

Tα αντιϊικά φάρμακα θεωρούνται θεραπεία δεύτερης εκλογής, ωστόσο μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθώς και τη διάρκεια έξαρσης του ιού αν χρησιμοποιηθούν για 7-10 ημέρες και η θεραπεία ξεκινήσει μέσα σε 72 ώρες από την εμφάνιση του χαρακτηριστικού εξανθήματος-Acyclovir (Zovirax), Famciclovir (Famvir), Valacyclovir (Valtrex).

Στη συμβατική ιατρική η θεραπεία γίνεται με ασυκλοβίρη και άλλα αντιικά φάρμακα τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα. Επίσης, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη για τον πόνο και το πρήξιμο. Τα κορτικοειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνεται η συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων κι έτσι η φλεγμονή και ο πόνος, αλλά και η επανόρθωση.

Στη συμβατική ιατρική καταστέλλονται τα συμπτώματα και δεν επιδιορθώνεται η αιτία. Επιπλέον τα αντιφλεγμονώδη και η κορτιζόνη προκαλούν γαστρική αιμορραγία, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν και πολλές άλλες παρενέργειες.

Οι άνθρωποι που είναι ανοσοκατασταλμένοι ή πάνω από την ηλικία των 60 ετών, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επανεργοποίησης του ιού.

Ο έρπης ζωστήρας είναι λιγότερο μεταδοτικός από την ανεμοβλογιά, γιατί δε μεταδίδεται, μέσω του αέρα.

Οι ασθενείς με ανεμοβλογιά μπορεί να μεταδώσουν τον ιό του έρπητα ζωστήρα VZV.

Τα συστατικά του ιού δεσμεύουν τις πρωτεϊνες του πλάσματος οι οποίες προσκολλούνται στα μακροφάγα ή άλλα δραστικά κύτταρα και ενεργοποιούν τον υποδοχέα 2 τύπου toll. Ο υποδοχέας αλληλεπιδρά με τους ιούς και ανιχνεύει τα παθογόνα με την ενδοκυτταρική μεταγωγή σήματος. Μόλις ο ιός του έρπητα ανιχνευτεί, εκκρίνονται κυτοκίνες και άλλα φλεγμονώδη κύτταρα στη θέση της μόλυνσης. Έτσι ξεκινάει μια φλεγμονώδης διαδικασία, η οποία αν και είναι θεραπευτική, έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή περισσότερων κυτοκινών και την κυτταρική φθορά. Έτσι, προκαλείται η ερυθρότητα, το οίδημα, ο πόνος και η θερμότητα.

Τα συμπτώματα του έρπητα ζωστήρα

Συνήθως, 5 ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος υπάρχει μια αίσθηση καψίματος και τσουξίματος στην περιοχή που θα εμφανισθεί ο έρπης.

Ο έρπης ζωστήρας χαρακτηρίζεται από εξάνθημα με φουσκάλες στη μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου.

Συνυπάρχει φαγούρα, πυρετός, κεφαλαλγία και διόγκωση των λεμφαδένων.

Μετά εμφανίζεται μεθερπητική νευραλγία, από την διήθηση των νεύρων από τον ιό του έρπητα ζωστήρα.

Προσοχή! Αν πλήξει το οπτικό νεύρο μπορεί να επηρεάσει την όραση και να προκαλέσει και τύφλωση.

Εναλλακτικές θεραπείες για τον έρπητα ζωστήρα

TENS ή transcutaneous electrical nerve stimulation ή διαδερμική ηλεκτρική διέγερση νεύρου.

Αυτή η θεραπεία χρησιμοποιεί μικροσκοπικούς ηλεκτρικούς παλμούς για να ανακουφίσει τον πόνο. 

-Moxibustion ή μοξοθεραπεία

Είναι ένας τύπος θερμικής θεραπείας που συχνά γίνεται μαζί με βελονισμό. Χρησιμοποιεί το moxa, το οποίο είναι συνήθως κατασκευασμένο από τα αποξηραμένα φύλλα ενός βοτάνου που ονομάζεται κινέζικο βατόμουρο-Chinese mugwort. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο θεραπευτής καίει το βότανο κοντά στο δέρμα σας. Σύμφωνα με την κινεζική ιατρική, αυτό δίνει ζεστασιά, διεγείρει το qi σας και ξεφορτώνεται τις τοξίνες που προκαλούν ασθένειες και τον πόνο του έρπητα ζωστήρα.

-Cupping ή βεντούζες

Οι βεντούζες ενισχύουν τη ροή του τσι και του αίματος στο σώμα σας. Θα ανοίξει τους πόρους για να ξεπλυθούν οι τοξίνες. Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ένας θεραπευτής θερμαίνει αέρα μέσα σε ένα φλιτζάνι φτιαγμένο από γυαλί. Το τοποθετεί στο σώμα σας για να τραβήξει το μέρος του δέρματος στο φλιτζάνι. Μετά από μερικά λεπτά, αφαιρεί τα φλιτζάνια και παραμένουν υπεργερμένοι κόκκινοι κύκλοι στο δέρμα σας.

-Το μασάζ μαζί με άλλες θεραπείες, όπως, ο βελονισμός και η φωτοθεραπεία, μπορεί, επίσης, να μειώσουν τον πόνο στον έρπητα ζωστήρα.

Βελονισμός: Αυτή η αρχαία πρακτική χρησιμοποιεί πολύ λεπτές βελόνες για να εξισορροπήσει το τσι σας. 

-Τοπικές κρέμες

Τις βάζετε απευθείας στο εξάνθημά σας και μπορεί να έχετε γρήγορη ανακούφιση.

Διμεθυλοσουλφοξείδιο (DMSO): Το DMSO είναι ένα διαυγές υγρό. Όταν το βάλετε στο δέρμα σας μαζί με idoxuridine, ένα αντιικό φάρμακο, μπορεί να μειώσει το πρήξιμο και τον αριθμό των φουσκάλων που έχετε.

Χλωροφύλλη: Όταν το εφαρμόζετε στο εξάνθημά σας ως κρέμα ή αλατούχο διάλυμα, πολλές φορές την ημέρα, μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματά σας.

Capsaicin: Αυτή η κρέμα γίνεται από σπόρους καυτερής πιπεριάς τσίλι και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα. Όταν την τοποθετήσετε για πρώτη φορά, μπορεί να καείτε λίγο, αλλά αυτό θα περάσει. Χρησιμοποιήστε την κρέμα μόνο στην περιοχή όπου αισθάνεστε πόνο, επειδή μπορεί να ερεθίσει άλλα μέρη του σώματός σας, ειδικά τα μάτια σας.

Μανούκα μέλι και μέλι τριφυλλιού: Το μέλι έχει πολλές χρήσεις. Η θεραπεία του εξανθήματος μπορεί να γίνει με μέλι μανούκα και μέλι τριφυλλιού. Αυτά τα δύο μέλια βοηθούν στην καταπολέμηση του ιού ανεμευλογιάς που προκαλεί έρπητα ζωστήρα, όταν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα.

Χρησιμοποιήστε μια υγρή κομπρέσα. 

Μην χρησιμοποιείτε παγοκύστες! 

-Πάντα να πλένετε τις πετσέτες σας, αφού τις χρησιμοποιήσετε, ειδικά όταν έχετε έρπητα ζωστήρα.

-Χρησιμοποιήστε λοσιόν καλαμίνης. 

-Χρησιμοποιήστε λοσιόν καψαϊκίνης. Αυτή είναι η ουσία πουν βρίσκεται στην καυτερή κόκκινη πιπεριά, για να βρείτε ανακούφιση. 

-Χρησιμοποιήστε βιολογική σόδα ή καλαμποκάλευρο για τις πληγές. Οι πληγές θα στεγνώσουν και θα επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης. Απλά κάντε μια πάστα από 2 μέρη μαγειρικής σόδας (ή καλαμποκάλευρο) με ένα μέρος νερό. Αφήστε την πάστα για περίπου 15 λεπτά, ξεπλύνετε και στεγνώστε με μια πετσέτα. Στη συνέχεια, πλύνετε την πετσέτα όταν τελειώσετε!  Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την ημέρα. Να στεγνώνετε καλά το δέρμα σας.

Οι βιταμίνες για τον έρπητα ζωστήρα

Ο έρπητας ζωστήρας θεραπεύεται με βιταμίνη C σε ενέσεις σε δόση 3 γραμμάρια κάθε 12 ώρες ενδοφλέβια, συν ένα γραμμάριο από το στόμα κάθε 2 ώρες ή καλύτερα λιποσωμιακή βιταμίνη C στην ίδια δοσολογία. Ο πόνος ανακουφίζεται και οι φλύκταινες ξεραίνονται μέσα σε 72 ώρες.

Πολλοί άρρωστοι ανταποκρίνονται και σε ενδομυϊκές ενέσεις βιταμίνης Β12 ή καλύτερα βιοδιαθέσινη βιταμίνη Β12 από το στόμα, 500 γραμμάρια τη μέρα και καθαρίζουν οι φλύκταινες γύρω στην τρίτη ημέρα. Υψηλές δόσεις βιταμινών ολόκληρου του συμπλέγματος Β από το στόμα απαιτούνται για την θεραπεία των βλαβών των νεύρων. Η θεραπεία συνεχίζεται και μετά την ξήρανση των φλυκταινών.

Η πάθηση μπορεί, επίσης, να αντιμετωπιστεί με υψηλές ημερήσιες προσλήψεις, μέχρι 3 γραμμάρια ημερησίως, του αμινοξέος L-λυσίνη, όμως, επιπρόσθετα προς τη χορήγηση των παραπάνω βιταμινών.

Στη συμβατική ιατρική η θεραπεία γίνεται με ασυκλοβίρη και άλλα αντιικά φάρμακα τα οποία θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα. Επίσης, χορηγούνται αντιφλεγμονώδη και κορτιζόνη για τον πόνο και το πρήξιμο. Τα κορτικοειδή καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνεται η συσσώρευση φλεγμονωδών κυττάρων κι έτσι η φλεγμονή και ο πόνος, αλλά και η επανόρθωση.

Στη συμβατική ιατρική καταστέλλονται τα συμπτώματα και δεν επιδιορθώνεται η αιτία. Επιπλέον, τα αντιφλεγμονώδη και η κορτιζόνη προκαλούν γαστρική αιμορραγία, αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και έχουν και πολλές άλλες παρενέργειες.

Κάντε ένα δροσερό μπάνιο. Η δροσιά του νερού θα βοηθήσει να απαλυνθεί ο πόνος από τον έρπητα ζωστήρα. Αλλά, βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πάρα πολύ κρύο το μπάνιο! Το δέρμα σας θα αντιδράσει σε οποιαδήποτε ακραία θερμοκρασία, προκαλώντας ακόμα περισσότερο πόνο. Και όταν τελειώσετε, στεγνώστε με μια ζεστή πετσέτα. Θα μπορούσατε να κάνετε  ένα λουτρό με πλιγούρι βρώμης ή άμυλο. Σε χλιαρό νερό (όχι κρύο ή ζεστό), το πλιγούρι βρώμης ή το άμυλο θα σας προσφέρει ένα χαλαρωτικό συναίσθημα. 

Τα ένζυμα για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα

Τα ένζυμα έχουν αντίκτυπο στη φλεγμονώδη διαδικασία.

-Σερραπεπτάση

Η σερραπεπτάση έχει ισχυρές ινωδολυτικές ιδιότητες. Η αποικοδόμηση των πρωτεϊνών αναστέλλει την προσέλκυση των επαγόμενων με πόνο κυττάρων και προλαμβάνει τη μεθερπητική νευραλγία.

Η σερραπεπτάση μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή και απομακρύνει τα κυκλοφορούντα υπολείμματα και τις τοξίνες και προάγει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βρομελίνη

Η βρομελίνη σταματάει την προσκόλληση των ιών στους υποδοχείς. Ακόμη, μειώνει τις ιντερλευκίνες 4 και 2 και την ιντερφερόνη γ και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η βρομελίνη ρυθμίζει την κυτταρική αντίδραση των λεμφοκυττάρων και αναστέλλει την οδό του αραχιδονικού οξέος κι επιταχύνεται η διαδικασία της ανάκαμψης. Η βρομελίνη μειώνει τον πόνο και τη φλεγμονή με πρόληψη της χημειοταξίας των κυτοκινών, που είναι προφλεγμονώδη κύτταρα.

-Παπαϊνη

Η παπαϊνη διαλύει το νεκρωτικό ιστό, χωρίς να επηρεάζει τα υγιή κύτταρα. Οι πρωτεολυτικές ιδιότητες της παπαϊνης προκαλούν υδρόλυση των διασταρούμενων δεσμών μέσα στις πολυπεπτιδικές αλυσίδες και δημιουργούνται ασταθή ινίδια κολλαγόνου, τα οποία απομακρύνονται με τους μηχανισμούς της ανοσολογικής αντίδρασης. Επίσης, τα αντιοξειδωτικά μειώνουν την κυτταρική φθορά εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου και αζώτου που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της φλεγμονώδους διαδικασίας και καταστρέφουν τα κύτταρα.

Τα αντιοξειδωτικά για τη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα

-Ρουτίνη

Η ρουτίνη καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και επιδιορθώνει τα κύτταρα. Η ρουτίνη αναστέλλει άμεσα το μονοξείδιο του αζώτου που παράγεται κατά τη διάρκεια της ανοσολογικής αντίδρασης. Η ρουτίνη ανακουφίζει από την επιθετική φλεγμονώδη αντίδραση του έρπητα ζωστήρα.

-Amla

To Amla έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η Emblica officinallis ανακουφίζει από τη μεθερπητική νευραλγία και τη φλεγμονή.

-Εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού 

Το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού μειώνει τις δραστικές μορφές οξυγόνου και τη φλεγμονή, ακόμη και τους δείκτες φλεγμονής στον ορό αίματος (CRP). Επίσης, το εκχύλισμα σπόρων σταφυλιού προστατεύει το ενδοθήλιο των αγγείων και υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού σας συστήματος.

Τα καλύτερα προϊόντα για τον έρπητα ζωστήρα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα για τον έρπητα ζωστήρα

erpitas 1

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα ζωστήρα

Οι δερματολογικές παθήσεις στην τρίτη ηλικία

Ενδείξεις βελονισμού

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Protocel για τον καρκίνο

Όλα τα κόλπα για να θεραπεύσετε τον έρπητα

‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων

Εργαστηριακός έλεγχος για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

L-αργινίνη, το θαυματουργό αμινοξύ

Απλός έρπητας οφθαλμού

Διάγνωση ασθενειών από τα μάτια

Το σύνδρομο Ramsay Hunt

Σφένδαμος

‘Ερπητας των γεννητικών οργάνων

Μέτρα σε μεταδοτικά νοσήματα

Απλός έρπητας οφθαλμού

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Pancakes με πεκάν, μπανάνα και maple syrup

Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup. Με αλεύρι ολικής, νιφάδες βρώμης και μέλι. Νόστιμο και υγιεινό Pancake με πεκάν, μπανάνα και maple syrup ΣΙΡΟΠΙ ΣΦΕΝΔΑΜΟΥ: Το...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ