Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΣταματήστε να κάνετε χολοκυστεκτομή

Σταματήστε να κάνετε χολοκυστεκτομή

Η χολοκυστεκτομή προκαλεί μετεγχειρητικά πολλά προβλήματα

 

Η συμβατική ιατρική θεραπεύει τη χολολιθίαση είτε με διάλυση των λίθων στη χοληδόχο κύστη είτε με χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως με χολοκυστεκτομή.

Όμως, με τις θεραπείες αυτές δεν απομακρύνονται οι λίθοι που προκαλούν συμφόρηση στο χοληδόχο πόρο του ήπατος.

Όσοι έχουν χολόλιθους στη χοληδόχο κύστη έχουν και χολόλιθους στο συκώτι. Έτσι η χολοκυστεκτομή ή η χειρουργική αφαίρεση των χολόλιθων δεν αυξάνει τη ροή της χολής, γιατί υπάρχουν λίθοι που είναι εγκλωβισμένοι στο χοληδόχο πόρο ήπατος και αυτοί παρακωλύουν την έκκριση της χολής. Όταν γίνει χολοκυστεκτομή, η μικρή ποσότητα χολής που εκκρίνει το ήπαρ, μέσω των αποφραγμένων πόρων του, φέρεται σε σταγονίδια.

Η ανεπαρκής έκκριση της χολής και η ανεξέλεγκτη ροή της στο λεπτό έντερο δημιουργούν προβλήματα με την πέψη και την απορρόφηση των τροφών και ειδικά των λιπών. Ολοένα και περισσότερα άχρηστα προϊόντα συσσωρεύονται στην εντερική οδό και το λεμφικό σύστημα. Η μειωμένη πέψη και ικανότητα αφομοίωσης των λιπών κάνουν το συκώτι να αυξάνει την παραγωγή της χοληστερόλης κι έτσι παράγονται περισσότεροι χολόλιθοι στον χοληδόχο πόρο.

Η χολοκυστεκτομή προκαλεί καρκίνο (καρκίνο εντέρου) και καρδιοπάθειες, ενώ η υγιής έκκριση χολής προστατεύει από πολλές παθήσεις.

Οι συμβατικές ιατρικές μέθοδοι θεραπείας των χολόλιθων:

-Διάλυση των χολόλιθων

Όσοι δεν θέλουν να χειρουργηθούν παίρνουν φάρμακα που διαλύουν τους χολόλιθους. Τα φάρμακα αυτά περιέχουν χολικά άλατα και χορηγούνται για 12 μήνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη στη χολή. Εκτός από χολικά άλατα χορηγείται και ο μεθυλ-τερτ-βουτυλ-αιθέρας. Η επιτυχία είναι 50% και η υποτροπή κι αυτή 50%. Τα διαλυτικά μπορεί να δοθούν και με μικρό καθετήρα που τοποθετείται διαδερμικά και αυτή η μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική για τη διάλυση λίθων χοληστερόλης, αλλά πάλι δεν απομακρύνει τους χολόλιθους από το ήπαρ.

-Λιθοτριψία

Με αυτή τη τεχνική η χοληδόχος κύστη υποβάλλεται σε θεραπεία με ηχητικά κύματα, αλλά μπορεί να προκληθεί βλάβη στα νεφρά και υπέρταση, αλλά και αύξηση των χολόλιθων στο ήπαρ.

Επίσης, μένουν τοξικά υπολείμματα και πολλαπλασιάζονται επιβλαβή βακτήρια και παράσιτα. Μπορεί να προκληθεί κι εσωτερική αιμορραγία και τα ποσοστά υποτροπής είναι μεγάλα.

-Χολοκυστεκτομή

Σήμερα η χολοκυστεκτομή γίνεται λαπαροσκοπικά. Το 10% των ασθενών έχουν λίθους που παραμένουν στον χοληδόχο πόρο. Επίσης, μπορεί να πέσουν λίθοι στην περιτοναϊκή κοιλότητα, να δημιουργηθούν συμφύσεις και να προκληθεί ενδοκαρδίτιδα. Άλλες επιπλοκές είναι η αιμορραγία, η παγκρεατίτιδα και η διάτρηση των τοιχωμάτων του 12/λου, αλλά και η απόφραξη του χοληδόχου πόρου και η διαρροή χολής στην κοιλιακή χώρα και η λοίμωξη. 1 στους 100 ασθενείς μπορεί να πεθάνει από χολοκυστεκτομή.

Σε πολλούς ασθενείς, οι χολόλιθοι εγκλωβίζονται στον κοινό ηπατικό πόρο που φέρεται στο δωδεκαδάκτυλο, γι΄αυτό τοποθετείται εύκαμπτος σωλήνας μέχρι το σημείο που ο κοινός ηπατικός πόρος εισέρχεται στο 12/λο και οι λίθοι μεταπίπτουν στο λεπτό έντερο. Πολλοί από αυτούς τους λίθους εγκλωβίζονται στο λεπτό και παχύ έντερο και προκαλούν χρόνιες λοιμώξεις και άλλα προβλήματα.

Ακόμη κι αν αφαιρέσετε τη χοληδόχο κύστη δεν θα θεραπευθείτε. Γιατί να το κάνετε;

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για τη χολολιθίαση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για τη χολολιθίαση

cholo petres 3

Διαβάστε, επίσης,

Μήπως έχετε πέτρες στη χοληδόχο κύστη;

Συνταγές για τους χολόλιθους

Όταν έχετε λειτουργική δυσπεψία

Γαστρίτιδα

Χελιδώνιο

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με μουρνιά

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με ηλιόσπορους

Τα καλύτερα βότανα για το συκώτι σας

Οι βιταμίνες για τους χολόλιθους

Γεντιανή

Ιατρικές συνταγές με γαϊδουράγκαθο

Νηστειοθεραπεία

Λοίμωξη από σαλμονέλλα

Λόξυγγας

Πλαστική μετά από μεγάλη απώλεια βάρους

Κάθε πότε πρέπει να τρώμε τηγανητά

Τα οφέλη που έχουν οι φυτικές ίνες για την υγεία

Σφένδαμος

Καστορέλαιο

Χολοκυστίτιδα

Χολολιθίαση και πολύποδες της χοληδόχου κύστεως

Παιδική και εφηβική παχυσαρκία

Διατροφή για την πρόληψη χολολιθίασης

Καρκίνος χοληδόχου κύστεως

Εργαστηριακή διαφορική διάγνωση των ικτέρων

Δίαιτα χολαγγειίτιδας

Διαβάστε τις αρρώστιες του σώματος στο δέρμα

Δρεπανοκυτταρικά Σύνδρομα

Μύθοι και αλήθειες για την λαπαροσκοπική χειρουργική

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία

Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία. Καλύτερος και πιο ξεκούραστος ύπνος με βότανα που εξασφαλίζουν και υγεία και ευεξία. Τα καλύτερα βότανα για την αϋπνία Να...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ