Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΝα πίνετε τσάι βουνού

Να πίνετε τσάι βουνού

Το τσάι βουνού είναι ελληνικό αφέψημα κι έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Ο σιδερίτης Sideritis curvitens είναι πολυετής ημίθαμνος, διακλαδισμένος από τη βάση του φυτού με τετράγωνους, αδενώδεις, χνουδωτούς βλαστούς. Έχει φύλλα, αντίθετα, αντωοειδή, οξυκόρυφα, χνουδωτά. Τα άνθη του είναι άσπρα με μαβιά χείλη και βρίσκονται ανά ομάδες των 4-6 στον ανθοφόρο βλαστό και δημιουργούν μακρόστενα στάχυα. Ο καρπός  του είναι ωοειδές κάριο. Ανθίζει από το Μάρτιο έως το Μάιο.

Υπάρχουν πολλά είδη σιδερίτη

τσάι βλάχικο (και στο Άγιο Όρος μπεττόνικα) (Sideritis perfoliata subsp. athoa – Σιδηρίτιδα η διάτρητος υποείδ. η αθωνική)

sideritis 8

τσάι του Μαλεβού ή τσάι του Ταϋγέτου (Sideritis clandestina – Σιδηρίτιδα η λαθραία)

sideritis 71

μαλοτήρας ή καλοκοιμηθιά είναι το τσάι της Κρήτης (Sideritis syriaca – Σιδηρίτιδα η συριακή)

sideritis 6

τσάι της Εύβοιας ή τσάι απ’ το Δέλφι (Sideritis euboea – Σιδηρίτιδα η ευβοϊκή)

sideritis 5

τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica – Σιδηρίτιδα η σκαρδική)

sideritis 4

τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού (Sideritis raeseri – Σιδηρίτιδα του Ράσερ)

sideritis 3

Sideritis romana subsp. purpurea – Σιδηρίτιδα η ρωμαία υποείδ. η πορφυρά

sideritis 1

Sideritis lanata – Σιδηρίτιδα η εριώδης

sideritis 2

Sideritis curvitens

Η S. raeseri είναι η πιο κοινή ποικιλία σιδερίτη που καλλιεργείται στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν επίσης εξελιγμένα υβρίδια. Το φύτεμα συνίσταται να γίνεται σε δύο περιόδους, από τον Οκτώβριο ως τον Νοέμβριο και από τον Φεβρουάριο ως τον Μάρτιο (στο βόρειο ημισφαίριο) και η συγκομιδή τον Ιούλιο, όταν έχει ανθίσει πλήρως. Το φυτό τυπικά ξηραίνεται πριν την χρήση του.

Ο σιδερίτης ανήκει στην οικογένεια των Χειλανθών.

Χρήσιμα μέρη του σιδερίτη

Οι ανθιδσμένες κορυφές και τα φύλλα

Δραστικές ουσίες σιδερίτη

Περιέχει αιθέριο λάδι, πικρές ουσίες, πολυφαινόλες, σιδερίτη, ταννίνη, σίδηρο και άλλα συστατικά. 

Έρευνες δείχνουν ότι το γένος Sideritis scardica (του Ολύμπου) έχει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές, προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές, και ότι περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορανδρεναλίνης (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά).

Το μάζεμα του φυτού γίνεται το καλοκαίρι. Φυτρώνει και αναπτύσσεται σε υψόμετρο από 500 έως και 2.000 μέτρα. Όσο μεγαλύτερο είναι το υψόμετρο, όπου φύεται το φυτό, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε ωφέλιμα συστατικά, γιατί όταν η καλλιέργεια γίνεται χαμηλά υπάρχουν προβλήματα από τα ζιζάνια και τα φυτοφάρμακα.

Γι΄αυτό η ετικέτα του τσαγιού πρέπει να αναγράφει: τόπο συλλογής, τρόπο συλλογής (δεν πρέπει να ξεριζωθεί για να μην καταστραφεί όλο το φυτό, για να δώσει κι άλλο υλικό για πέντε χρόνια), χρήσιμα μέρη (πρέπει να χρησιμοποιούνται άνθη και φύλλα), ακεραιότητα του φυτού (δεν πρέπει να είναι τριμμένο), υψόμετρο, ημερομηνία συλλογής, υγρασία τελικού προϊόντος και συνθήκες παραγωγής.

Ιδιότητες κι ενδείξεις σιδερίτη

Ο σιδερίτης έχει μαλακτικές, εφιδρωτικές, αντιβηχικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Η ποσότητα του σιδήρου που περιέχει, το κάνει ωφέλιμο για τη σιδηροπενική αναιμία και για τους εξασθενημένους οργανισμούς,

Ζεστό έκχυμα

Έχει ευχάριστη γεύση λεμονιού και συστήνεται σε γρίπες, κρυολογήματα, εμπύρετες καταστάσεις, βήχα, βρογχικά και φλεγμονές αναπνευστικού με φλέγματα.

Πώς θα φτιάξετε το τσάι του βουνού

Βράζετε το νερό και το αποσύρετε από τη φωτιά.

Μετά από 3 λεπτά ρίχνετε το τσάι του βουνού και το αφήνετε να σταθεί για 5 λεπτά πριν το καταναλώσετε

Καλύτερα το τσάι να μην είναι σε φακελάκια. Πρέπει να έχετε ολόκληρο το φυτό στο φλιτζάνι σας

Να διατηρείτε το τσάι σε γυάλινο δοχείο, αδιαφανές, γιατί επηρεάζεται αρνητικά από το ηλιακό φως

Το τσάι βουνού έχει πολλές πολυφαινόλες και πρέπει να λαμβάνονται με τη βοήθεια υδατικού διαλύματος κυκλοδεξτρίνης, που είναι αλυσίδες με 6-8 μόρια γλυκόζης.

Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο σιδερίτης που υπάρχει στο τσάι του βουνού έχει παρόμοια αντιοξειδωτική δράση και είναι εφάμιλλο του πράσινου τσαγιού και είναι πολύτιμο για πολλές σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες.

Το τσάι του βουνού είναι φάρμακο για όσους έχουν αρτηριακή υπέρταση, καρκίνο, καρδιοαγγειακά νοσήματα, Αλτσχάιμερ, οστεοπόρωση κ.ά.

Ο σιδερίτης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Στον ανθρώπινο οργανισμό συμβαίνουν οξειδώσεις και φεύγουν ηλεκτρόνια, για να ληφθεί ενέργεια από οργανικές ουσίες. Το οξυγόνο, με τη μεσολάβηση ενζύμων συμμετέχει σε οξειδώσεις που μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στον οργανισμό, σε μοριακό επίπεδο. Όταν γίνεται πρόσληψη οξυγόνου από μια οργανική ένωση προκύπτει μια νέα ένωση κι ένα άτομο υδρογόνου, που είναι ασταθής και δραστική, γιατί έχει ένα ηλεκτρόνιο που μπορεί να πάει αλλού, είναι δηλαδή ελεύθερες ρίζες που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα. Τα φλαβονοειδή του σιδερίτη παρέχουν προστασία από τις ανεπιθύμητες οξειδώσεις.

Το τσάι του βουνού είναι κατάλληλο για την πρόληψη και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ.

Επίσης, είναι χρήσιμο σε όσους έχουν σακχαρώδη διαβήτη. Για να περάσει η γλυκόζη στα κύτταρα απαιτείται η δράση της α αμυλάσης και της α γλυκοσιδάσης. Αν αυτά τα ένζυμα είναι δραστικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται. Ο σιδερίτης διακόπτει τη δράση αυτών των ενζύμων.

Επίσης, ο σιδερίτης είναι αποτελεσματικός σε μικροβιακούς οργανισμούς, όπως Staphylococcus epidermidis, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans κ.ά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

sideritis 11

Διαβάστε, επίσης,

Το τσάι που πρέπει να πίνετε ανάλογα με την ομάδα αίματος

Μείγμα βοτάνων της EMEDI για αδυνάτισμα

Πώς να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος

Να πίνετε τσάι

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

Διατροφή για ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα

Το καλό πρωινό είναι υγεία

Τα οφέλη στην υγεία από το Taheebo

Τα οφέλη στην υγεία από το κινέζικο τσάι

Οι καλύτερες αντιοξειδωτικές τροφές

Το τσάι είναι κατάλληλο για αδυνάτισμα

www.emedi.gr

 

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Δυστονία

Η δυστονία είναι μια διαταραχή της κίνησης που χαρακτηρίζεται από μη φυσιολογικές παρατεταμένες ή διακοπτόμενες μυϊκές συσπάσεις. Η δυστονία είναι μια κινητική διαταραχή που προκαλεί...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ