Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨυχολογίαΆγγιγμα ψυχής

Άγγιγμα ψυχής

Η απτική επικοινωνία είναι κρίσιμη για την κοινωνία μας

Ο φυσικός συντονισμός είναι πιο ευεργετικός σε μεγαλύτερες ομάδες λόγω της απτικής επικοινωνίας. Η απόδοση βελτιώνεται με κάθε πρόσθετο μέλος της ομάδας.

Έτσι μια ομάδα ανθρώπων μπορεί να συνεργαστεί και να γίνει βελτίωση των αποτελεσμάτων της φυσικής αποκατάστασης με την εκπαίδευση των ασθενών σε ομάδες.

Η απτική επικοινωνία, επίσης, ανάμεσα σε ζευγάρια βελτιώνει την απόδοση σε μια φυσική εργασία και στη μάθηση. 

Η απτική επικοινωνία σε κρίσιμες για την κοινωνία ομάδες είναι απαραίτητη.

Το άγγιγμα δίνει στον κόσμο ένα συναισθηματικό πλαίσιο. Προωθεί την ομαδική εργασία, δημιουργεί φιλίες και επηρεάζει τους ανθρώπους. Το άγγιγμα, μπορεί να καθοδηγήσει την ανάπτυξη περιοχών στον εγκέφαλό μας που διέπουν την κοινωνική συμπεριφορά και να μας δώσει την αίσθηση του εαυτού μας. Η αφή των άλλων μας κάνει να νιώθουμε ποιοι είμαστε.

Οι συνεργάτες μαθαίνουν να συντονίζονται ως ομάδα μέσω του αγγίγματος γρήγορα και αποτελεσματικά.

Το κλειδί για το φυσικό συντονισμό είναι η ικανότητα να επιτυγχάνεται ο στόχος της ομάδας μέσω της αφής.

Η αφή σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία και βοηθάει στη δημιουργία.

Η αλληλεπίδραση παίζει θεμελιώδη ρόλο στη ζωή μας. Δεν είναι μόνο μια συναισθηματική ανθρώπινη έκφραση, αλλά και μια βιολογική ανάγκη.

Το δέρμα, ο ανιχνευτής αφής,  είναι το μεγαλύτερο  όργανο. Ένας μέσος άνθρωπος έχει περίπου 5 ή 6 κιλά δέρμα. Εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας και τη θωράκιση από τη μόλυνση και τον τραυματισμό, το δέρμα είναι μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο. 

Το άγγιγμα βοηθάει την ταχύτερη ανάπτυξη σε πρόωρα βρέφη, μειώνει τον πόνο, ελαττώνει τις πιθανότητες ανάπτυξης αυτοάνοσης νόσου, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στα παιδιά με διαβήτη, και βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με καρκίνο.

hug 8

Τα νεύρα που μεταφέρουν σήματα από την επιφάνεια του δέρματος στον εγκέφαλο εκτελούνται με διαφορετικές ταχύτητες.

Οι νευρικές ίνες υψηλής ταχύτητας φέρνουν στιγμιαία νέα στον εγκέφαλο και βοηθούν να κινούμαστε με ασφάλεια στο περιβάλλον.

Οι νευρικές ίνες αργής ταχύτητας όμως, με ίνες C, παραδίδουν μηνύματα με πιο αργό ρυθμό, με ταχύτητα 7 χιλιόμετρα την ώρα, και σε ένα δευτερόλεπτο μπορούν να ταξιδέψουν από τον αστράγαλο που αγγίζει κάποιος μέχρι τον εγκέφαλο.

Το δέρμα λαμβάνει μηνύματα πίεσης ή δόνησης, θερμοκρασίας, κνησμού και πόνου.

hug 9

 

Οι βραδύτερες ίνες C οι C-tactile ίνες ενεργοποιούνται με τα χάδια.

Οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνούν με διάφορα ξεχωριστά συναισθήματα μόνο μέσω της επαφής (θυμός, φόβος, αηδία, αγάπη, ευγνωμοσύνη, συμπάθεια). Ο άνθρωπος μπορεί να σηματοδοτήσει αξιόπιστα την αγάπη, την ευγνωμοσύνη και την συμπάθεια με την αφή. Η αφή μπορεί να μεταδώσει πιο θετικά συναισθήματα από το πρόσωπο.

Οι περισσότεροι δέκτες αφής συγκεντρώνονται σε μέρη, όπως τα χείλη και τα δάχτυλα. Ωστόσο, οι ίνες CT εντοπίζονται μόνο στο τριχωτό δέρμα, σχεδόν παντού εκτός από τα χείλη, τις παλάμες των χεριών και τα πέλματα των ποδιών  και συγκεντρώνονται στην κορυφή του κεφαλιού, του άνω κορμού, των βραχιόνων και των μηρών. Όπως και άλλοι νευρικοί δρόμοι αφής, οι ίνες CT συνδέονται στην περιοχή του εγκεφάλου που μας επιτρέπει να κατασκευάσουμε ένα μοντέλο του φυσικού κόσμου γύρω μας, τον σωματοαισθητικό φλοιό. Αλλά συνδέονται, επίσης, σε περιοχές όπως ο νησιωτικός φλοιός, ο οποίος συνδέεται με τα συναισθήματα.

Οι ίνες CT ενεργοποιούν όλο αυτό το δίκτυο των περιοχών του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη σκέψη για άλλους ανθρώπους και προσπαθούν να καταλάβουν ποιες είναι οι προθέσεις τους. Αυτές οι ίδιες περιοχές ανταποκρίνονται και σε άλλα κοινωνικά στοιχεία, όπως οι εκφράσεις του προσώπου. Αυτό το σύστημα αφής είναι ένας άλλος τρόπος για να γνωστοποιήσουμε τις κοινωνικές προθέσεις. Αυτές οι νευρικές ίνες ανταποκρίνονται με τον καλύτερο τρόπο σε χαμηλές δυνάμεις και χαμηλές ταχύτητες. Το κοινωνικό, συναισθηματικό άγγιγμα ενεργοποιείται περισσότερο από θερμές θερμοκρασίες, πράγμα που σημαίνει ότι η αφή από τα κρύα χέρια είναι λιγότερο ικανοποιητική και αποτελεσματική. Εξαιρετικά αποτελεσματική είναι και η επαφή ανάμεσα στους γονείς και το μωρό, ή ανάμεσα σε δύο εραστές.

hug 3

Το απαλό άγγιγμα προκαλεί απελευθέρωση ενδορφινών και στους ανθρώπους η πυκνότητα των υποδοχέων ενδορφίνης ενός ατόμου φαίνεται να αντιστοιχεί στο μέγεθος του κοινωνικού τους δικτύου.

Το άγγιγμα μας επιτρέπει να επικοινωνούμε με μια σειρά συναισθημάτων. Η ευγνωμοσύνη, η συμπάθεια και η αγάπη μπορούν να αναπτυχθούν με το συντομότερο δυνατό άγγιγμα. Το άγγιγμα αξίζει χίλιες λέξεις όσον αφορά την κατανόηση του πώς κάποιος πραγματικά σας βλέπει.

Οι άνθρωποι που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν να ανακτήσουν τη χαμένη αίσθηση της ιδιοδεκτικότητας των άκρων εάν το χέρι ή το πόδι τους χαϊδεύεται σε τακτική βάση.

Η συναισθηματική αφή αρχίζει από τη μήτρα. Ο στροβιλισμός του αμνιακού υγρού γύρω από το έμβρυο και οι τρίχες lanugo που καλύπτουν ένα έμβρυο μπορεί να παράσχουν κρίσιμη διέγερση σε έναν αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, καθοδηγώντας την κατασκευή περιοχών, όπως, ο νησιωτικός φλοιός. Τέτοια χάδια παρέχουν ένα είδος ικριώματος για τα “κοινωνικά” μέρη του εγκεφάλου, προωθώντας την ανάπτυξη συνάψεων και συνδέοντας δίκτυα σε βασικούς τομείς. Και αυτό το οικοδομικό έργο συνεχίζεται μετά τη γέννηση.

Η συνεχής διέγερση είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη και άλλων αισθητήριων συστημάτων, όπως η όραση. Εάν σκοπίμως αποκλείσετε την όραση στο ένα μάτι σύντομα μετά τη γέννηση, για παράδειγμα, τα τμήματα του εγκεφάλου που επεξεργάζονται την όραση από αυτό το μάτι δεν θα αναπτυχθούν ποτέ, ακόμα και αν ξεκλειδωθούν αργότερα.

Η φυσική αλληλεπίδραση μεταξύ γονέων και βρέφους, παρέχει τις βασικές εισροές που θέτουν τα θεμέλια για έναν καλά προσαρμοσμένο κοινωνικό εγκέφαλο.

Μπορούμε να χάσουμε την αίσθηση της αφής με διάφορους τρόπους, όπως όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα, οπότε χάνεται η αίσθηση της ιδιοδεκτικότητας που είναι ένα είδος εσωτερικής αφής που μας βοηθά να εντοπίσουμε το σώμα μας στο διάστημα. Μπορεί κάποιος να αισθάνεται τον πόνο και τη θερμοκρασία, και το κινητικό νευρικό σύστημα να εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά να μην ξέρει πού είναι τα άκρα του εκτός αν τα κοιτάζει κι έτσι να μην μπορεί να κινηθεί. 

Η αφή είναι βασικό στοιχείο της ανθρώπινης επικοινωνίας, αλλά σε αυτήν την εποχή της απομακρυσμένης ψηφιακής αλληλεπίδρασης χάνεται; 

Η αγκαλιά επηρεάζει πραγματικά ολόκληρο το σώμα σε τέτοιο βαθμό που πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι ισοδύναμο με την επίδραση πολλών διαφορετικών φαρμάκων που λειτουργούν ταυτόχρονα στο σώμα. Ακόμη και φαινομενικά ασήμαντες περιπτώσεις διαπροσωπικής αφής μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χειριστούν τα συναισθήματά τους με σαφήνεια και αποτελεσματικότερα.

hug 1

Πώς θεραπεύει η αγκαλιά

Η αγκαλιά μειώνει την πίεση του αίματος, μειώνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει  τα επίπεδα αίματος της ορμόνης ωκυτοκίνης και τα τραύματα θεραπεύονται πολύ πιο γρήγορα και μειώνεται το στρες, αυξάνει τα όρια του πόνου και διεγείρει διάφορους τύπους θετικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης προάγει την ανάπτυξη και την επούλωση. Η ωκυτοκίνη μπορεί να απελευθερωθεί από διάφορους τύπους μη επιβλαβών αισθητήριων διεγέρσεων, για παράδειγμα με το άγγιγμα, τη ζεστασιά και την αγκαλιά.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το νευρικό σύστημα

hug 6

Διαβάστε, επίσης,

Πώς ο σκύλος εκδηλώνει την αγάπη του

Οι πρώτες ημέρες με το σκύλο σας

Επωφεληθείτε από το στρες

Το μέλλον ανήκει σ’ αυτούς που πιστεύουν στα όνειρά τους

Η αγκαλιά προστατεύει από ασθένειες

Ο κόσμος στον οποίο θέλουμε να ζούμε

Εσείς έχετε φυσιολογική θλίψη ή κατάθλιψη;

Τα καλύτερα μυστικά για υγεία και ευεξία

Πρέπει να είμαστε ενωμένοι

Θεραπεία ασθενειών με τα χάδια

Το θεραπευτικό άγγιγμα

Η θεραπευτική αγκαλιά

Δίκτυο αγάπης

Ν’ αγκαλιάζει κανείς ή να μην αγκαλιάζει;

Κόλπα για να ανανεώσετε τη σχέση σας

Μασάζ για μωρά

Τι οφέλη μπορεί να έχετε από ένα φιλί

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα βακτήρια

Όλα όσα μπορείτε να κάνετε για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Μην φοβάστε όταν λερώνονται τα παιδιά σας

Είναι υγιεινό να φιλάτε τον σκύλο σας;

Μπορείτε να κολλήσετε καλή ή κακή διάθεση από τους φίλους σας

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ