Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΟι κίνδυνοι υγείας στα κομμωτήρια

Οι κίνδυνοι υγείας στα κομμωτήρια

Η περιποίηση στα κομμωτήρια και τα ινστιτούτα περιποίησης άκρων ενέχει πολλούς κινδύνους

Είναι φανερό πως στα κομμωτήρια και στα ινστιτούτα περιποίσης άκρων αιωρούνται σε υψηλές συγκεντρώσεις σωματίδια από σπρέι, διαλυτικά, κόλες, ρητίνες, πλαστικοποιητές, αρώματα, μαλακτικά, βαφές, βερνίκια, καθαριστικά, οξυζενέ, σαμπουάν κ.ά.

Η έκθεση αφορά όσους λαμβάνουν τις περιποιήσεις, αλλά και κυρίως, τους επαγγελματίες που τις προσφέρουν.

Οι επικίνδυνες ενώσεις στα κομμωτήρια και στα ινστιτούτα περιποίησης άκρων

Αιωρούμενα σωματίδια

Πτητικές οργανικές ενώσεις, όπως τολουόλιο, ξυλόλιο και ακετόνη

Διοξείδιο του άνθρακα

Μονοξείδιο του άνθρακα

Φορμαλδεϋδη

Η συστηματική έκθεση σε αυτές τις χημικές ενώσεις έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Η έκθεση στο τολουόλιο προκαλεί ερεθισμό της αναπνευστικής οδού, κόπωση, σύγχυση, αδυναμία, ναυτία και απώλεια μνήμης.

Η έκθεση στο ξυλόλιο προκαλεί ερεθισμό των ματιών, πονόλαιμο, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης και αίσθηση δηλητηρίασης.

Η φορμαλδεϋδη προκαλεί ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ξηρότητα και ερεθισμό του λαιμού, αιμορραγία μύτης, πονοκέφαλο, απώλεια μνήμης και συγκέντρωσης, ναυτία, ζάλη, κάψιμο, φαγούρα και πόνο στα μάτια. Η φορμαλδεϋδη χρησιμοποιείται σε βερνίκια, ακρυλικά και σκληρυντικά νυχιών.

Η ακετόνη προκαλεί ερεθισμό στη μύτη, στο λαιμό, στην τραχεία και στους πνεύμονες και είναι αιτία βήχα και συριγμού. Η ακετόνη χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών, νυχιών, σπρέι, για την αραίωση βερνικιών και για την αφαίρεση χρωστικών ουσιών.

Τα αιωρούμενα σωματίδια στο εσωτερικό περιβάλλον είναι υπεύθυνα για βήχα, δυσκολία στην αναπνοή και άσθμα. Τα αιωρούμενα σωματίδια προέρχονται από σπρέι, καθαριστικά, λακ, αρωματικά χώρου, τσιγάρα, θεραπείες κερατίνης κ.ά 

 kommotiria 1

Κύριοι κίνδυνοι για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία στα κομμωτήρια και στα ινστιτούτα περιποίησης άκρων

Μια επίσκεψη σε ένα κομμωτήριο, συνήθως συνδέεται με τη φροντίδα σε ένα χαλαρό περιβάλλον.

Ωστόσο, το κομμωτήριο μπορεί να έχει σοβαρούς κινδύνους για όσους εργάζονται εκεί για πολλές ώρες.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) έχει αναγνωρίσει ότι οι κομμωτές εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους για την υγεία στην εργασία και ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας πρέπει να αποτελεί μείζονα προτεραιότητα.

Το κόστος των ασθενειών που σχετίζονται με την εργασία εκτιμάται ότι ανέρχεται περίπου σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, ετησίως, μόνο στην ΕΕ.

Μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι το 70% των κομμωτών υποφέρουν από επαγγελματικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους.

Μια μελέτη της Δανίας συνέκρινε τα δερματικά νοσήματα στη βιομηχανία κομμωτικής με τις μέσες δερματικές παθήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Για κάθε 10.000 εργαζόμενους, 57 περιπτώσεις αναφέρθηκαν στον τομέα της κομμωτικής με έξι ως μέσο όρο σε όλα τα επαγγέλματα.

Σε μια γαλλική μελέτη διαπιστώθηκε ότι, ενώ οι κομμωτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 1% του συνόλου του εργατικού δυναμικού, το 20% των γυναικών που πάσχουν από άσθμα που σχετίζεται με την εργασία είναι κομμώτριες.

Η Διεθνής Υπηρεσία για την Έρευνα στον Καρκίνο, θεωρεί τις επαγγελματικές εκθέσεις (ως χημικά προϊόντα) σε κομμωτές ή γυναίκες ότι είναι  πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο (Ομάδα 2Α) (λεμφώματα, καρκίνος μαστού, καρκίνος πνεύμονα κ.ά).

Εκτιμάται, επίσης, ότι οι μυοσκελετικές διαταραχές είναι πέντε φορές πιο διαδεδομένες στους κομμωτές.

Τα προβλήματα υγείας και ασφάλειας στον τομέα οδηγούν σε απουσίες, χαμηλότερη παραγωγικότητα και πρώιμη έξοδο από τον κλάδο (κάτω των 35 ετών), έχει κόστος για την κοινωνία (αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και υγειονομικής περίθαλψης) και αρνητικό αντίκτυπο στην κερδοφορία των επενδύσεων στην επαγγελματική κατάρτιση των νέων κομμωτών.

Αυτά τα προβλήματα υγείας μπορούν να αμφισβητηθούν αποτελεσματικά με την εισαγωγή μέτρων που, συνήθως, κοστίζουν πολύ λίγα. Για παράδειγμα, η αγορά και η χρήση γαντιών κοστίζει μόνο περίπου το 1% του μέσου ετήσιου κύκλου εργασιών.

Η τοποθέτηση ρυθμιζόμενων σε ύψος περιστρεφόμενων καρεκλών και αντιολισθητικών δαπέδων είναι, επίσης, χαμηλού κόστους παρεμβάσεις.

Όπως, συμβαίνει σε όλους τους χώρους εργασίας, προκειμένου να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα τους κινδύνους επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας, πρέπει πρώτα να εντοπίσουμε τους κινδύνους στο χώρο εργασίας και να τους συνδέσουμε με την πιθανότητα εμφάνισης. Στη συνέχεια θα πρέπει να προταθούν και να εφαρμοστούν τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εκτίμηση κινδύνου και είναι επαναληπτική.

kommotiria 3

Οι κύριοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν τα κομμωτήρια είναι δυνατόν να χωριστούν σε κατηγορίες. 

-Εργονομικοί παράγοντες

Η εργονομία είναι η επιστήμη που σχεδιάζει την οργάνωση της εργασίας, το περιβάλλον και τον εξοπλισμό, με στόχο την προσαρμογή τους στον εργαζόμενο. Ο όρος «εργονομικοί παράγοντες» αναφέρεται γενικά σε καταστάσεις, όπου υπάρχει αδυναμία (φυσική και γνωστική) ανάμεσα στον εργαζόμενο και το εργασιακό περιβάλλον. Η έλλειψη εργονομίας στο σχεδιασμό εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε σωματική δυσφορία, επίμονο πόνο σε μέρη του σώματος ή σωματική και ψυχική εξάντληση. Τα φυσικά συμπτώματα, συνήθως, προκύπτουν από σταθερές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις διαφόρων τμημάτων του σώματος ή, εναλλακτικά, από τη συγκράτηση άκαμπτων στάσεων (παρατεταμένων ή περιορισμένων).

-Επικίνδυνες ουσίες

Ερεθιστικά και αλλεργικά εκζέματα επαφής μπορεί να προκληθούν από παρατεταμένη ή επανειλημμένη επαφή με νερό και επικίνδυνες ουσίες που βλάπτουν το δέρμα εξαιτίας της συγκεκριμένης εργασίας, με τα χημικά, στα κομμωτήρια. Οι  εργασίες συνεπάγονται δραστηριότητες στις οποίες οι εργαζόμενοι εκτελούν εργασία σε υγρό περιβάλλον για σημαντικό μέρος των ωρών εργασίας τους, φορούν γάντια στεγανά σε υγρά ή πλένουν τα χέρια συχνά ή εντατικά. Η δουλειά στο επάγγελμα του κομμωτηρίου περιλαμβάνει, για παράδειγμα, το τρίψιμο των μαλλιών και τη χρήση πολλών χημικών.

-Βιολογικοί παράγοντες – υγιεινή

Βιολογικοί παράγοντες, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και τα σπόρια των μυκήτων, μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις και ασθένειες. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα υγιεινής. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη συγκράτηση αυτών των μικροοργανισμών είναι η χρήση οικολογικών απολυμαντικών.

-Φυσικοί παράγοντες (μικροκλίμα, θόρυβος, φωτισμός)

Οι παράμετροι του μικροκλίματος (θερμοκρασία δωματίου και υγρασία, ρυθμός εσωτερικής ανταλλαγής αέρα κ.λπ.) πρέπει να προσαρμόζονται, ώστε να παρέχουν τη μέγιστη άνεση τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πελάτες. Ένα αγχωτικό μικροκλίμα μπορεί να προκαλέσει εργατικά ατυχήματα και δυσφορία. Επομένως, η σωστή συντήρηση του συστήματος κλιματισμού είναι σημαντική. Οι χώροι εργασίας πρέπει να φωτίζονται επαρκώς από φυσικό ή τεχνητό φως.

-Ηλεκτρικοί κίνδυνοι

Ένα κομμωτήριο είναι εξοπλισμένο με μια ποικιλία ηλεκτρικών συσκευών. Αυτές οι συσκευές χρησιμοποιούνται, συνήθως, σε υγρές συνθήκες και υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας. Για το λόγο αυτό, η συντήρηση του ηλεκτρικού εξοπλισμού είναι ζωτικής σημασίας. Η σωστή οργάνωση από αυτή την άποψη συνεπάγεται ότι τα υποπόδια, ο εξοπλισμός, οι κρεμάστρες, οι οθόνες προϊόντων, τα ράφια περιοδικών κλπ δεν εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση. Επιπλέον, προκειμένου να αποφευχθούν τα ατυχήματα πρέπει να ληφθεί μέριμνα, ώστε τα ηλεκτρικά καλώδια ή τα κορδόνια να μην διασχίζουν το πάτωμα του σαλονιού.

-Ατυχήματα και πτώσεις

Ένα κομμωτήριο πρέπει να είναι ευρύχωρο και οργανωμένο, έτσι ώστε να παρέχει ελεύθερη κίνηση τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών. Η επαφή με στεγνωτήρες μαλλιών και ατμοποιητές ή άλλες επιφάνειες που μπορεί να έχουν ζεστές επιφάνειες μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα. Πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται η συνεχής επαφή με το υπερβολικό ζεστό νερό. Είναι σημαντικό όλα τα εργαλεία, όπως τα ψαλίδια, τα ξυράφια ή οι μηχανές κουρέματος να χειρίζονται προσεκτικά, να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να αποθηκεύονται με προστατευτικά καλύμματα.

-Κίνδυνος φωτιάς

Και οι τρεις παράμετροι που απαιτούνται για την εκκίνηση και τη διάδοση πυρκαγιάς συνυπάρχουν στο περιβάλλον εργασίας ενός κομμωτηρίου: θερμές ηλεκτρικές επιφάνειες, εύφλεκτα προϊόντα και αέρας.
Προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς, πρέπει να απομονώσουμε τη μία παράμετρο από την άλλη. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την κατάλληλη αποθήκευση των προϊόντων μαλλιών, των αερολυμάτων και των διαλυτών μακριά από τις θερμές επιφάνειες ή θερμά σκεύη, κατά προτίμηση σε πυροσβεστικά ντουλάπια.

-Ψυχοκοινωνικοί παράγοντες

Οι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες που μπορούν να παρεμποδίσουν τις εργασιακές πρακτικές και να προωθήσουν το άγχος περιλαμβάνουν τον εκφοβισμό, τη σεξουαλική ή φυλετική παρενόχληση, τον εκφοβισμό, τις απειλές, τη λεκτική κατάχρηση και, σε ακραίες καταστάσεις, τις φυσικές επιθέσεις. Σύμφωνα. με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι εργοδότες έχουν καθήκον να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με αυτά τα θέματα και να διαθέτουν ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον και να προσφέρουν κατάρτιση.

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

Πατήστε, εδώ, για να παραγγίλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για αποτοξίνωση

kommotiria 2

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο που σχετίζονται με την εργασία

Επαγγελματικοί καρκίνοι

Μήπως έχετε πόνο σε τένοντα;

Νέα θεραπεία για τις παθήσεις χεριών

Οι καλλιτέχνες είναι επιρρεπείς στις ψυχικές ασθένειες

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Πολλαπλούν μυέλωμα

Ψυχώσεις και επαγγέλματα

www.emedi.gr

 

Print Friendly, PDF & Email
Προηγούμενο άρθροΑντικαρκινική Δίαιτα Moerman
Επόμενο άρθροΚάνναβη και αναλγησία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19

Ανεπιθύμητες ενέργειες μετά από εμβόλια mRNA COVID-19. Οι κυριότερες είναι οι καρδιoαγγειακές επιπλοκές, οι θρομβώσεις και η θρομβοπενία. Επιμέλεια παρουσίασης  Δρ Σάββη Μάλλιου Κριαρά  Ειδικός Παθολόγος-Ογκολόγος, MD,...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ