Ο εγκέφαλός σας πρέπει να προσαρμόζεται για να αντιμετωπίζει τα πάντα
Τι σημαίνει “ελαστική” σκέψη
Μπορείτε να βάλετε την ανθρώπινη σκέψη σε ένα φάσμα.
Στο ένα άκρο υπάρχει η λογική και η αναλυτική σκέψη βασισμένη σε κανόνες. Όπως, σε ένα παραδοσιακό υπολογιστή, υπάρχουν κανόνες. Βάζετε δεδομένα και λαμβάνετε απαντήσεις.
Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι η ελαστική σκέψη. Δεν ακολουθείται κανένας κανόνας, αλλά δημιουργείται το πλαίσιο μέσω του οποίου αντιμετωπίζουμε προβλήματα και αναλύουμε καταστάσεις. Οι περισσότερες από τις καινοτομίες του κόσμου, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για επιστήμη ή τέχνη, προέρχονται από την ελαστική σκέψη. Η ελαστική σκέψη απαιτεί να έχετε ανοιχτές ιδέες, να συνηθίζετε στην ασάφεια και να βασίζεστε στη φαντασία, αλλά και στη λογική για τη δημιουργία ιδεών.
Γιατί χρειαζόμαστε μια διαφορετική σκέψη
Σήμερα τα πράγματα αλλάζουν γρηγορότερα από ποτέ με τις νέες τεχνολογίες. Παντού αντιμετωπίζουμε περιστάσεις και ζητήματα που δεν υπήρχαν πριν από μια δεκαετία.
Αν και το ανθρώπινο μυαλό προσαρμόζεται εξαιρετικά, ο συνεχώς αυξανόμενος ρυθμός των αλλαγών τις τελευταίες απαιτεί να καλλιεργήσουμε την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τον σύγχρονο κόσμο.
Μπορείτε να βελτιώσετε την ικανότητά σας να σκέφτεστε ελαστικά;
Ναι!!! Ένας από τους τρόπους είναι να γνωρίζετε το πλαίσιο με το οποίο εμφανίζεται ένα πρόβλημα. Οι ερωτήσεις που κάνετε επηρεάζουν τις απαντήσεις που λαμβάνετε.
Ένα από τα πράγματα που ενθαρρύνει την ελαστική σκέψη είναι να αντιμετωπίζετε, συνεχώς, νέες καταστάσεις, νέους ανθρώπους, διαφορετικά πράγματα.
Επίσης, όσο περισσότερο συνειδητοποιείτε ότι μπορείτε να κάνετε λάθος, τόσο περισσότερο συνειδητοποιείτε ότι ίσως να είστε λάθος τώρα … και έτσι θα σκεφτείτε διαφορετικά.
Η αναλυτική σκέψη ακολουθεί τους κανόνες και το συνειδητό μέρος του εγκεφάλου κατευθύνει.
Η ελαστική σκέψη πρέπει να είναι πιο χαλαρή. Το μυαλό σας, σε ασυνείδητο επίπεδο, δημιουργεί ιδέες, οι οποίες μπορεί στη συνέχεια να εμφανιστούν στη συνείδησή σας. Για να έρθουν αυτές τις ιδέες, ωστόσο, πρέπει να χαλαρώσετε τα φίλτρα που τις κρατούν έξω.
Η ψυχική κόπωση μειώνει τα γνωστικά φίλτρα και επιτρέπει νέες ιδέες. Οι μελέτες δείχνουν ότι σε ανθρώπους που είναι κουρασμένοι, ο προμετωπιαίος φλοιός δεν λειτουργεί με πλήρη ικανότητα και είναι καλύτεροι στην επίλυση προβλημάτων που απαιτούν ελαστική σκέψη.
Μερικές φορές, όταν είστε πραγματικά κουρασμένοι και σταματήσετε να εστιάζετε, έρχονται στο μυαλό σας νέες ιδέες.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να κάνουμε τους εγκεφάλους μας πιο ευέλικτους;
Το πρώτο είναι να μιλάτε σε ανθρώπους που είναι πολύ διαφορετικοί από εσάς. Η τάση είναι να απομακρύνετε τους ανθρώπους που σκέπτονται διαφορετικά, αλλά αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να διευρύνουν τη σκέψη σας.
Το δεύτερο είναι να επιλέξετε κάτι που πιστεύετε και να προσπαθήσετε να ακούσετε την άλλη πλευρά.
Μάθετε να αντιμετωπίζετε γεγονότα και καταστάσεις σαν να μην έχετε πείρα και παρελθόν.
Είναι καλό να είστε ειδικός σε κάτι, αλλά μερικές φορές παρεμποδίζετε την αντίληψή σας.
Για να εφαρμοστεί πραγματικά η ελαστική σκέψη, χρειάζεται κάποιος βαθμός αυτογνωσίας. Πρέπει να ξέρετε ποιες είναι οι υποθέσεις σας και να καταλάβετε το πλαίσιο που περιορίζει τη σκέψη σας. Επίσης, να γνωρίζετε σε ποιο σημείο πρέπει να εφαρμόσετε την αναλυτική σκέψη και πότε πρέπει να έχετε ελαστική σκέψη.
Τρόφιμα που βοηθούν στην ελαστική σκέψη και στην υγεία του εγκεφάλου
-Αβοκάντο
Ξεκινήστε κάθε μέρα με ένα μείγμα πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας και ωφέλιμων λιπών για να χτίσετε το θεμέλιο για μια ενεργή ημέρα. Το αβοκάντο με ομελέτα παρέχει και τα δύο, και το μονοακόρεστο λίπος βοηθά το αίμα να κυκλοφορήσει καλύτερα, το οποίο είναι απαραίτητο για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου. Το αβοκάντο δεν είναι απαραίτητο να είναι βιολογικό, αλλά τα αυγά πρέπει.
-Βακκίνια
Αυτά τα νόστιμα μούρα είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα και πολύ καλά για τον εγκέφαλό σας επίσης. Δεδομένου ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, είναι ασφαλή για τους διαβητικούς και δεν αυξάνουν τη γλυκόζη του αίματος. Τα βακκίνια συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ, βελτιώνουν την ικανότητα μάθησης και τις κινητικές δεξιότητες και είναι ένα από τα πιο ισχυρά τρόφιμα κατά του στρες. Αποφύγετε τα βακκίνια με προσθήκη ζάχαρης και προτιμήστε τα βιολογικά κι εποχής. Όταν τα βακκίνια είναι εκτός εποχής, επιλέξτε τα μούρα, τα σταφύλια, τα μούρα goji, τα βατόμουρα ή τα κεράσια για την υγεία του εγκεφάλου σας.
-Βιολογικός σολομός
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για τον εγκέφαλό σας. Αυτά τα ωφέλιμα λίπη συνδέονται με βελτιωμένη γνώση και εγρήγορση, μειωμένο κίνδυνο εκφυλιστικών νοητικών νοσημάτων (όπως άνοια), βελτιωμένη μνήμη, βελτιωμένη διάθεση και μειωμένη κατάθλιψη, άγχος και υπερκινητικότητα. Ο άγριος σολομός είναι ο καλύτερος. Αποφύγετε σολομό από μολυσμένες θάλασσες. Ο άγριος σολομός της Αλάσκας είναι ο καλύτερος. Να τρώτε σολομό δύο φορές την εβδομάδα.
-Ξηροί καρποί
Τα καρύδια περιέχουν πρωτεΐνες, υψηλές ποσότητες ινών και είναι πλούσιες σε ωφέλιμα λίπη. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες θα σας ωθήσουν ενώ το λίπος και η πρωτεΐνη θα σας κρατήσουν. Τα καρύδια περιέχουν, επίσης, αρκετή βιταμίνη Ε, η οποία είναι απαραίτητη για τη γνωστική λειτουργία. Προσπαθήστε να επιλέξετε βιολογικά, ακατέργαστα καρύδια. Όλοι οι ξηροί καρποί είναι υγιεινοί.
-Σπόροι
Δοκιμάστε τους ηλιόσπορους, το σουσάμι, τους σπόρους λιναριού και το ταχίνι. Οι σπόροι περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, ωφέλιμο λίπος και βιταμίνη Ε, καθώς και αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν το στρες και σημαντικά στοιχεία που ενισχύουν τον εγκέφαλο, όπως το μαγνήσιο. Να τρώτε βιολογικούς σπόρους.
-Ρόδι
Επιλέξτε το φρούτο αντί για χυμό για να πάρετε περισσότερες ίνες. Τα ρόδια περιέχουν τα ίδια με τα βατόμουρα επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για έναν υγιή εγκέφαλο. Ο εγκέφαλός σας είναι το πρώτο όργανο που αισθάνεται τις επιπτώσεις του στρες, οπότε οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε για να αντισταθμίσετε το άγχος είναι μια έξυπνη επιλογή. Τα ρόδια είναι εποχιακά. Όταν δεν υπάρχουν μπορείτε να τρώτε μούρα όπως acai, σταφύλια και κεράσια.
-Σκόρδο
Το σκόρδο δεν μειώνει μόνο την κακή χοληστερόλη και ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά ασκεί προστατευτική αντιοξειδωτική επίδραση στον εγκέφαλο. Επιλέξτε βιολογικά ή τοπικά σκόρδα.
-Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Σπανάκι, καλαμπόκι, chard, romaine, ρόκα, lolla rossa, ό, τι πράσινο σας αρέσει, να το τρώτε καθημερινά. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο (άλλες πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, το χοιρινό και το αρνί). Η ανεπάρκεια σιδήρου συνδέεται με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, την κόπωση, την κακή διάθεση, τη θολερότητα και άλλα θέματα γνωστικής λειτουργίας. Επιλέξτε βιολογικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
– Κακάο
Το κακάο είναι από τις πιο ισχυρές εγκεφαλικές τροφές, μαζί με τον άγριο σολομό και τα βακκίνια. Πρέπει να είναι βιολογικό.
-Ντομάτες
Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που είναι ιδιαίτερα καλό για τον εγκέφαλό σας και βοηθά, ακόμα και στην πρόληψη της άνοιας. Πρέπει να μαγειρεύετε τις ντομάτες για να πάρετε το λυκοπένιο. Η φρέσκια σάλτσα ντομάτας που δεν έχει ζάχαρη είναι καλύτερη από την σάλτσα κέτσαπ. Να τρώτε βιολογικές ή τοπικές ντομάτες εποχής που μυρίζουν κι έχουν πλούσια γεύση. Οι μεταλλαγμένες είναι άοσμες και άγευστες.
-Ελαιόλαδο
Μην καταναλώνετε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Η αποφυγή του λίπους μπορεί να αυξήσει την ομιχλώδη σκέψη, τις διακυμάνσεις της διάθεσης και να προκαλέσει αϋπνία. Μια δίαιτα πλούσια σε υγιή λίπη είναι απαραίτητη για τη σαφή σκέψη, την καλή μνήμη και την ισορροπημένη διάθεση. Ο εγκέφαλός σας είναι φτιαγμένος από λίπος, εξάλλου. Τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και γρήγορα τρόφιμα χρησιμοποιούν καλαμποκέλαιο, φοινικέλαιο, σογιέλαιο και άλλα λιπαρά ωμέγα-6. Δεν θέλετε τα λιπαρά ωμέγα 6. Ακόμη και τα κορεσμένα λιπαρά είναι ασφαλέστερα από τα ωμέγα 6. Επιλέξτε υγιή λίπη όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, τα καρύδια, και τους σπόρους, το λινάρι, τα λιπαρά ψάρια και τα αβοκάντο. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα λίπη που βρίσκονται σε αρτοσκευάσματα, τσιπς, καραμέλες, σνακ, πρόχειρο φαγητό, τηγανητά τρόφιμα και παρασκευασμένα τρόφιμα. Η κατανάλωση του λανθασμένου λίπους μπορεί να μεταβάλει κυριολεκτικά τις οδούς επικοινωνίας του εγκεφάλου σας. Να καταναλώνετε βιολογικά ή τοπικά προϊόντα.
-Τσάι
Πρέπει να φτιάξετε τσάι φρέσκο ή δεν θα πάρετε τα οφέλη από όλες αυτές τις κατεχίνες (αντιοξειδωτικά) που ενισχύουν τον εγκέφαλό σας. Επειδή το τσάι έχει καφεΐνη, να πίνετε μέχρι 3 φλιτζάνια την ημέρα. Προτιμήστε τα βιολογικά προϊόντα από τσάι.
Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου σας
Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό
Διαβάστε, επίσης,
Πώς να κρατήσετε το μυαλό σας κοφτερό
Όταν υπάρχει ανισορροπία νευροδιαβιβαστών
Αποκτήστε καλύτερη μνήμη κι ενισχύστε τη μάθηση
Ο τρόπος που σκέφτεστε αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου σας
Πώς να διατηρήσετε τη μνήμη σας
Πώς η μουσική και ο διαλογισμός προστατεύουν από την άνοια
Η μουσική επηρεάζει το νευρικό μας σύστημα
Σταματήστε να δίνετε αγχολυτικά και αντιψυχωσικά για την άνοια
Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer
Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s
Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ
Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer
Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια
Κόλπα για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Πρωτοβουλία για την χαρτογράφηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου
Η συντροφικότητα στην τρίτη ηλικία είναι πολύτιμη
Τσάι για να βελτιώσετε τη μνήμη σας
Πώς οφελεί την υγεία η μουσική;
Μέθοδος για να παραμείνει κάποιος σε εγρήγορση
Πώς να διαλογίζεστε με Binaural Beats MP3s
Ηλεκτρικοί παλμοί για τη βελτίωση των μαθησιακών δυσκολιών
Που κάνει καλό το λάδι καρύδας
Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια
Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο
Οδηγίες για να τα βγάζετε πέρα με τους ηλικιωμένους
Η θεραπευτική δύναμη του χορού
To facebook κάνει καλό στους ηλικιωμένους
Τα αυγά είναι καλή τροφή για τα παιδιά
Βότανα που βελτιώνουν τη γνωστική ικανότητα
Κόλπο για να σταματήσετε την άνοια – Emedi
Διατροφή για όσους έχουν Αλτσχάιμερ – Emedi
Ομοιοπαθητική για όσους ξεχνάνε
Χρήσιμες πληροφορίες για τα αντιοξειδωτικά
Θέλετε να ανακτήσετε τις αναμνήσεις σας;
Μπείτε σε πρόγραμμα αντιγήρανσης τώρα
Η υψηλή χοληστερίνη μπορεί να καταπολεμηθεί με συμπληρώματα διατροφής
Ψηφιακή αμνησία έχουμε πια όλοι
Οι στατίνες σας κόβουν χρόνια ζωής
Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας
Χρήσιμες πληροφορίες για τις εγκεφαλικές διαταραχές
Ασθένειες που προκαλει η αϋπνία
Ποιοι πρέπει να παίρνουν ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
Οι απαραίτητες βιταμίνες για τη γήρανση
Η υπνική άπνοια είναι επικίνδυνη
Τα πεπτίδια για την απώλεια μνήμης
Αν ζείτε κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια κινδυνεύετε
Τα προβιοτικά θεραπεύουν τις νευροψυχιατρικές διαταραχές
Τα δύσκολα επαγγέλματα κάνουν πρόληψη άνοιας
Η έλλειψη αργινίνης υπεύθυνη για το Alzheimer
Πώς τα αντιυπερτασικά προστατεύουν από την άνοια
Κρατήστε το μυαλό σας σε φόρμα
Κάντε γυμναστική για τον εγκέφαλο
Η λεπτίνη προστατεύει από το Αλτσχάιμερ
Λάδι καρύδας και ελληνική φέτα για το Αlzheimer
Πώς η οικονομική κρίση προκαλεί άνοια
Βελτιώστε τις λειτουργίες του εγκεφάλου σας με λάδι καρύδας
Η νόσος Alzheimer και η στεφανιαία νόσος έχουν την ίδια αιτία
Η οικογενής αμυλοειδική νευροπάθεια
Bexarotene για τη νόσο Αλτσχάιμερ
Το νέο διαγνωστικό τεστ για τη νόσο Alzheimer
Οι απαραίτητες βιταμίνες για το Αλτσχάιμερ
Μήπως ξεχνάτε περισσότερο όσο μεγαλώνετε;