Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚλασική ΙατρικήΕνδοκρινολογίαΥποτάσσοντας το Διαβήτη τύπου 2

Υποτάσσοντας το Διαβήτη τύπου 2

Ο Διαβήτης τύπου 2 θεραπεύεται με τη διατροφή

 

Γράφει ο

Αυγέρης Μιχαήλ

Ολιστικός Διατροφολόγος

Η επιδημία του Διαβήτη τύπου 2 ξεκίνησε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Με λίγα λόγια το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να γυρίσουμε το ρολόι πίσω μία γενιά για να δούμε τι πυροδότησε μια τέτοια επιδημία.

Ο Διαβήτης θεωρείται ως μια χρόνια ανίατη νόσος από τους περισσότερους ιατρούς (μόλις διαγνωστείς με διαβήτη είσαι για πάντα διαβητικός). Καθώς, όμως, νέες έρευνες έρχονται στη δημοσιότητα, αυτό ανατρέπεται και δίνει ελπίδες στο νοσούντα.

Ο Διαβήτης τύπου 2 είναι μια διατροφική ασθένεια οπότε δραστικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής μας μπορούν να ανατρέψουν μια τέτοια ασθένεια, κάτι που δεν ακούμε σχεδόν ποτέ από τους
ιατρούς σήμερα.

Ο Διαβήτης είναι ένα Μεταβολικό Σύνδρομο (σύνδρομο παραγόντων κινδύνων που περιλαμβάνουν αύξηση σπλαχνικού λίπους, αντίσταση κατά της ινσουλίνης, δυσλιπιδαιμία και υπέρταση).

Η λύση είναι πασιφανής. Μακριά από τη ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της. Μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απειλές τις γενιάς μας είναι οι τροφές υψηλές σε επεξεργασμένα ζάχαρα, τα οποία μεταβολίζονται στο συκώτι, και αυτές οι τροφές είναι οι επεξεργασμένες. Επεξεργασμένες τροφές, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα κράκερ, τα παξιμάδια, τα μακαρόνια, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα λάιτ προϊόντα, όπως γιαούρτια λάιτ και η λίστα συνεχίζεται. Αυτές οι τροφές περιέχουν κρυφές μορφές σακχάρων, πράγμα που ο περισσότερος κόσμος δε το γνωρίζει. Αυτές οι τροφές αυξάνουν την έκρηξη της ινσουλίνης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η λύση είναι απλή και αυτονόητη. Αποφεύγουμε τη ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε.

Ενώ, η νόσος του Διαβήτη τύπου 2 θεωρείται το αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, νέες μελέτες υποδεικνύουν ότι ο διαβήτης επηρεάζει άτομα κανονικού βάρους σε υψηλότερο βαθμό. Το υποδόριο λίπος δεν είναι η βασική αιτία μεταβολικών ασθενειών, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη (σύμπτωμα). Το σπλαχνικό λίπος όμως, το οποίο δημιουργείται από τις επεξεργασμένες τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η οποία μεταβολίζεται στον οργανισμό μας από το συκώτι και αποθηκεύεται ως λίπος στα όργανα μας (κατά βάση στο συκώτι) θεωρείται η βασικότερη αιτία. Αυτή η μεταβολική διεργασία είναι γνωστή ως DNL (De novo lipogenesis).

Το σπλαχνικό λίπος και η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί, ως η πύλη προς άλλες μεταβολικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, Αλτσχάιμερ (που, επίσης, θεωρείται πλέον ως Διαβήτης τύπου 3), καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οπότε, η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα συμπτώματα, αλλά όχι η αιτία του διαβήτη τύπου 2.

Το γεγονός ότι το σώμα αποθηκεύει παραπάνω από ότι μπορεί να κάψει είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Δυστυχώς, μας έμαθαν όλα αυτά τα χρόνια ότι ο λόγος που παχαίνουμε είναι διότι τρώμε πολύ παραπάνω και δεν γυμναζόμαστε αρκετά. Το φαινόμενο με τις θερμίδες και τη μέτρηση θερμίδων. Με λίγα λόγια μας έμαθαν ότι όλες οι θερμίδες μεταβολίζονται με τον ίδιο τρόπο στο σώμα μας (είτε είναι 1000 θερμίδες από μακαρόνια ή 1000 θερμίδες από τα λαχανικά). Δυστυχώς, αυτή η προσέγγιση έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ολοκληρωτικά εσφαλμένη και στατιστικά το 99% από τα άτομα που ακολουθούν αυτόν τον δρόμο, ξαναπαίρνουν τα κιλά.

Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά εμείς θα εστιάσουμε σε ένα από τους βασικότερους: την Ινσουλίνη, και τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να αντιστρέψουμε τον Διαβήτη, μόνοι μας.

Το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε την διατροφή μας. Κατά βάση θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον τρόπο που θρεφόμαστε καθημερινά και το πρώτο βήμα είναι να πετάξουμε ό,τι περιέχει σάκχαρα, άλευρα και επεξεργασμένες τροφές από τα ντουλάπια μας. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε ακλουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε υγιή λιπαρά.

Τρείς από τις καλύτερες διατροφές που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι η Κετογενική διατροφή, η Παλαιολιθική διατροφή και η DASH diet.

Παρακάτω θα εξηγήσουμε περιληπτικά την Κετογονική διατροφή η οποία, κατά την άποψή μου, φέρνει και τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Η Κετογονική διατροφή κατά βάση είχε δημιουργηθεί για άτομα που έπασχαν από επιληψία. Στην Κετογονική διατροφή δεν μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε κατα βάση, αλλά τα ποσοστά από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι οι υδατάνθρακες, οι
πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Υδατάνθρακες από 5% έως 10% -κυρίως από λαχανικά- περίπου δύο με τρείς σαλάτες καθημερινώς, πρωτεΐνες 20% (οι πρωτεΐνες μπορούν να μετρηθούν βάση του βάρους μας: 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης Χ το βάρος μας. Δηλαδή, εάν κάποιος ζυγίζει 90 κιλά, 72 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα χωρισμένη σε δύο με τρία γεύματα είναι αρκετή. Εάν κάποιος είναι δραστήριος και γυμνάζεται, τότε μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά της πρωτεΐνης. Τέλος, αυξάνουμε τα λιπαρά, κατά 75% στη διατροφή μας.

Τα λιπαρά έχουν αποκτήσει κακή φήμη όλα αυτά τα χρόνια, παρ’ όλα αυτά, εδώ μιλάμε για καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, τις ελιές, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και όλα τα ακόρεστα λιπαρά. Μακριά από λιπαρά, όπως ηλιέλαια και άλλα φυτικά έλαια. Ο λόγος που αποφεύγαμε τα λιπαρά όλα αυτά τα χρόνια είναι διότι δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ των λιπαρών, και μας είχαν διδάξει πως το λίπος βλάπτει την υγεία μας, παχαίνει, είναι επικίνδυνο και πρέπει να το αποφεύγουμε. Εδώ όμως μιλάμε για μία ισορροπημένη διατροφή που εστιάζει σε φυσικά λιπαρά μη τροποποιημένα (όπως μας τα δίνει η φύση). Παίρνουμε και κάποια λιπαρά από τις ζωικές τροφές,, αλλά υπάρχει μια ισορροπία.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι υδατάνθρακες, ειδικά από τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων σακχάρων, όπως φρουκτόζη (όταν δεν είναι στη φυσική της μορφή ως φρούτο με τις φυτικές ίνες). Ο λόγος που ξεκινάμε ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι διότι θέλουμε να αδειάσουμε τον οργανισμό μας και τα κύτταρά μας από το γλυκογόνο. Αδειάζοντας τα σάκχαρα, το σώμα μας αναγκάζεται να βρει εναλλακτικό τρόπο ενέργειας. Και ποιό είναι αυτό που οι περισσότεροι διαθέτουμε άφθονο; Λίπος. Αυτή η μετατροπή ενέργειας λέγετε κέτωση και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε το σύστημά μας να καίει λίπος ως τη βασική ενέργειά του και να μεταβολίζει το λίπος σε κετόνες ως ενέργεια για τα κύτταρα και τον εγκέφαλό μας. Το σώμα μας μπορεί να καίει ένα είδος ενέργειας και αυτό είναι ζάχαρη (γλυκόζη) ή λίπος (κετόνες).

Κατά προτίμηση, το σώμα μας διαλέγει να καίει πάντα ζάχαρη και να αποθηκεύει το λίπος για ώρα ανάγκης. Μπαίνοντας σε κέτωση δημιουργούμε μια θαυμάσια μηχανή λιπώδους καύσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο εγκέφαλος μας χρειάζεται γλυκόζη για κάποιες βασικές λειτουργίες του. Πολλοί ανησυχούν για το πώς αναπληρώνονται οι γλυκογόνες απαιτήσεις του εγκεφάλου, αλλά το σώμα μας είναι εκπληκτικό όργανο. Όλες οι ανάγκες γλυκόζης καλύπτονται μέσα από μια μεταβολική διεργασία στο συκώτι, τη γλυκονεογένεση. Ουσιαστικά το συκώτι μας παίρνει διατροφική πρωτεΐνη (όχι μυϊκή), την μεταβολίζει μέσα από μια διεργασία (γλυκονεογέννηση) στο συκώτι και δημιουργεί την ανάλογη γλυκόζη που απαιτείται από τον εγκέφαλο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι αυτή είναι μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι μηδαμινών υδατανθράκων. Ακόμα καταναλώνουμε υδατάνθρακες, απλά, καταναλώνουμε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (λαχανικά).

Το επόμενο βήμα τώρα είναι να μειώσουμε τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα από τα 5 με 6 μικρογεύματα, σε 3 κύρια, χωρίς ενδιάμεσα σνακ. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε εάν τα 3 γεύματα τα κάνουμε 2. Ο κύριος λόγος που θέλουμε να το κάνουμε αυτό είναι διότι θέλουμε να κρατήσουμε την ινσουλίνη σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται μέσα στην ημέρα.

Εδώ είναι που ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση. Πρώτα βάζουμε τη διατροφή και κατόπιν επιστρατεύουμε τη διαλείπουσα νηστεία και τη νηστεία. Η διαλείπουσα νηστεία είναι η εθελούσια απόχη από το φαγητό για μια περίοδο από 12 έως 24 ώρες. Η νηστεία είναι η αποχή από τη τροφή και σε πιο ακραίες περιπτώσεις και από τα υγρά για περιόδους από 24 ώρες και πάνω. Μια μελέτη από το 1972, όπου ένας υπέρβαρος άντρας νήστεψε για 382 μέρες υπό ιατρική επίβλεψη θεωρείται ως η πιο μεγάλη νηστεία που έχει πραγματοποιηθεί. Ο άντρας αυτός ξεκίνησε με βάρος 207 κιλών και κατέληξε στα 82 κιλά. Πάντα υπό ιατρική επίβλεψη.
Οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε, είναι περιττό να τονίσουμε πως πρέπει να πραγματοποιείται υπό την παρακολούθηση ιατρού που κατέχει τη γνώση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν την νηστεία με τη λιμοκτονία. Η διαφορά μεταξύ λιμοκτονίας και νηστείας είναι ότι η λιμοκτονία προκύπτει όταν δε γνωρίζουμε πότε θα έρθει το επόμενο γεύμα. Η νηστεία είναι εθελοντική και μπορούμε να τη διακόψουμε όποτε θέλουμε εμείς και όποτε δε νιώθουμε καλά. Η απόφαση διακοπής οποιασδήποτε νηστείας αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε είναι στα χέρια μας. Η διαλείπουσα νηστεία βοηθάει τα κύτταρά μας να κάψουν την αποθηκευμένη γλυκόζη πολύ πιο γρήγορα. Χρειάζονται 24 με 36 ώρες διαλείπουσας νηστείας με νερό έτσι ώστε να κάψουμε όλη την αποθηκευμένη γλυκόζη από τον οργανισμό μας και να μπούμε σε κέτωση (λιπώδεις καύσεις). Ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε να ενσωματώνουμε ένα από τα πρώτα πρωτόκολλα διαλείπουσας νηστείας είναι να αποφεύγουμε το πρωινό μας. Δυστυχώς, μας μάθανε όλα αυτά τα χρόνια, πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε με το που ξυπνήσουμε είναι να φάμε, πεινάμε δεν πεινάμε.

Το μόνο που προτείνουμε σε κάποιον τώρα δεν είναι να μη φάει το πρωινό του, απλά να το μετατοπίσει από τις 7 – 8 το πρωί στις 12. Οπότε εάν φάει το βραδινό του στις 8 το βράδυ το επόμενο γεύμα
του θα είναι στις 12 το μεσημέρι την επόμενη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο ακλουθούμε το πρωτόκολλο διαλείπουσας νηστείας 16/8. 16 ώρες νηστεύουμε και στο παράθυρο των 8 ωρών τρώμε τα 3 ή 2
γεύματα μας μόνο.

Διαλείπουσα Νηστεία από 8μμ έως 12μμ την επόμενη ημέρα.

Αυτή θεωρείται μια από τις πιο εύκολες νηστείες, διότι τις περισσότερες ώρες κοιμόμαστε. Η μακράς διαρκείας νηστείες -36 ώρες και πάνω- εκτός από τα οφέλη μείωσης βάρους, παρέχουν και κάποια έξτρα μεταβολικά οφέλη.

Τα τέσσερα κυριότερα επιστημονικά καταγραμμένα και μελετημένα είναι η αυτοφαγία, η απόπτωση, η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων και η δημιουργία καινούργιων βλαστοκυττάρων.

Αυτοφαγία είναι όταν τα δυνατά κύτταρα καθαρίζουν τα αδύνατα από τοξίνες, χαλασμένες πρωτεΐνες και βακτηρίδια.

Απόπτωση είναι ο θάνατος άρρωστων κυττάρων.

Υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικά πρωτόκολλα νηστείας που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Ο τρόπος με τον οποίο διαλέγουμε ποια θα ακολουθήσουμε, εξαρτάται πάντα από το τι επιδιώκουμε να καταφέρουμε και ποιός είναι ο τελικός μας στόχος. Σε όλες αυτές τις διατροφικές αλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ιατρική παρακολούθηση ειδικά εάν παίρνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση που λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή σχετικά με τον Διαβήτη 2, πρέπει να ελέγχουμε το σάχαρό μας σε τακτά διαστήματα, διότι ενέχεται κίνδυνος υπογλυκαιμίας εάν συνεχίζουμε με την ίδια φαρμακευτική υψηλή δοσολογία. Με λίγα λόγια, μειώνοντας τα σάκχαρα και τις επεξεργασμένες τροφές το πάνκρεας δε χρειάζεται να παράγει υψηλές ποσότητες ινσουλίνης για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, και αυτό με τη σειρά του αντιστρέφει τον Διαβήτη τύπου 2.

Μεταβολικές ασθένειες, όπως ο Διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, Αλτσχάιμερ και καρκινώματα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τις επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα (ειδικά την φρουκτόζη) τα οποία προστέθηκαν στη διατροφή μας τις προηγούμενες δυο με τρεις δεκαετίες.

Υιοθετώντας την άσκηση, το διαλογισμό και τον σωστό ύπνο, μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία του φυσιολογικού, ψυχολογικού και σωματικού άγχους σε ένα μεγάλο βαθμό. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να επιλέγουμε τροφές όσο πιο καθαρές γίνεται. Κατά προτίμηση, βιολογικά προϊόντα, ζωικές τροφές ελευθέρας βοσκής, ψάρια ανοιχτής θαλάσσης και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, τις επεξεργασμένες τροφές και τα φυτικά λιπαρά. Οι Σεφ είναι οι γιατροί του 21ου αιώνα και ο καθένας μας είναι ο γιατρός του εαυτού του και της οικογένειάς του.

 aygerisΔιαβάστε περισσότερα για τον Μιχάλη Αυγέρη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliography

•How to burn fat and fix your metabolism, Dr Eric Berg
•The Diabetes Code Prevent and Reverse type 2 diabetes
naturally, Dr Jason Fung, Greystone Books
• www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
https://www.dietdoctor.com/
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/10/22/
is-fasting-ok-for-diabetics.aspx
https://idmprogram.com/caloric-reduction-vs-fasting-part-9/
• www.drberg.com/blog-article/ketogenic-diet-plan
• www.youtube.com/watch?v=qh52nICcfb4 https://
• www.youtube.com/watch?v=P3WkXJokBAU https://
https://robertlustig.com/fructose-restriction/
• www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(17)35685-8/
abstract https://
• www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1325029/ https://
• www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6194375/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29405359

Τα καλύτερα συμπληρώματα διατροφής για το σακχαρώδη διαβήτη

Πατήστε, εδώ, για να παραγγείλετε τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής για το διαβήτη

insuline bad 1

Η καθοδήγηση για την επιλογή των ποιων συμπληρωμάτων διατροφής, από τα ανωτέρω, είναι κατάλληλα για την ασθένειά σας θα γίνει σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό

Διαβάστε, επίσης,

Τα οφέλη στην υγεία από τη ρεσβερατρόλη

Χρήσιμες συμβουλές για όσους έχουν διαβήτη

Νηστεία για την πρόληψη και θεραπεία του διαβήτη

Τα επικίνδυνα τεχνητά γλυκαντικά

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί στις διακοπές

Χρήσιμες πληροφορίες για το χρώμιο – Emedi

Πώς η αλόη βοηθάει στον διαβήτη

Ανορεξία και καχεξία στον καρκίνο

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπισθεί με συμπληρώματα διατροφής

Οι βιταμίνες για αποτοξίνωση από τα βαρέα μέταλλα

Τα οφέλη από τα φύκια στην υγεία

Το ορθομοριακό νερό είναι το καλύτερο νερό

Συμπληρώματα διατροφής για ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου

Τι είναι τα ιχνοστοιχεία

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τους διαβητικούς

Γνωστοί παράγοντες που προκαλούν καρκίνο

Συμπληρώματα διατροφής για διαβητικούς

Μήπως είσαστε αγχωμένοι και κουρασμένοι;

Κάψτε το λίπος σας τρώγοντας

Πότε είναι απαραίτητο το χρώμιο στον οργανισμό;

Διατροφή για τον υποθυρεοειδισμό

Ντομάτα

Αλόη Βέρα

Χρήσιμες πληροφορίες για την αγριελιά

Λούπινα

Δεν παίζει ρόλο μόνο το φαγητό στην απορρύθμιση του σακχάρου

Συμβουλές για διαβητικούς που κάνουν συχνά ταξίδια

Οι διαβητικοί παθαίνουν υπογλυκαιμία μετά το σεξ

Επιθέματα ινσουλίνης

Πότε να κάνετε έλεγχο για διαβήτη

Αυτοκόλλητο για τη μέτρηση σακχάρου στο αίμα

Η καλύτερη αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας στο διαβήτη

Το σιρόπι από σφένδαμο είναι φάρμακο

Όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο

Τα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά είναι καλύτερα για την πρόληψη του διαβήτη

Χρήσιμα αφεψήματα για τους διαβητικούς

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί

Οι κανόνες της διατροφής στον διαβήτη

Οι καλύτεροι μετρητές σακχάρου

Αναλώσιμα Διαβήτη

Μεταυπογλυκαιμική υπεργλυκαιμία

Πρόληψη υπογλυκαιμίας

Τι πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τους καλοκαιρινούς μήνες

Σύγχρονη αντιμετώπιση του διαβήτη

Η νέα ινσουλίνη

Ταινίες εξέτασης ούρων

Οι απαραίτητες βιταμίνες για τους διαβητικούς

Χειρουργική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη

Τι είναι η καμπύλη σαχκάρου

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

Μεταβολικό σύνδρομο

Γιατί όσοι έχουν διαβήτη δεν πρέπει να καπνίζουν

Διαβητικό πόδι

Διαιτολόγιο για διαβητικούς

Λιραγλουτίδη

Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία στον διαβήτη;

Μετφορμίνη

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Το Actos αυξάνει την πιθανότητα για καρκίνο ουροδόχου κύστεως

Το πικρό πεπόνι κάνει καλό στην υγεία

Το ασβέστιο και το μαγνήσιο μαζί κάνουν θαύματα

Συμβουλές για να απαλλαγείτε από τις χρόνιες ασθένειες

Η Β12 για τη διαβητική νευροπάθεια

Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία στον διαβήτη;

Ρύζι κόκκινης μαγιάς για τη χοληστερίνη

Συμπληρώματα διατροφής για διαβητικούς

Συμπληρώματα διατροφής για ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου

Κόλπο για να απαλλαγείτε από το μεταβολικό σύνδρομο

Λιραγλουτίδη

www.emedi.gr

Print Friendly, PDF & Email
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια

Αιθέριο έλαιο γωλθέρια. Το αιθέριο έλαιο γωλθερίας έχει ισχυρή αναλγητική και μυοχαλαρωτική δράση και χρησιμοποιείται και στον αθλητισμό. Το αιθέριο έλαιο γωλθέρια ή γωλθερία ή...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ